Финансиска состојба на домаќинствата

Финансиската состојба на вашето семејство последната година е

• Многу подобра

Гласови: 9 10,7%
  • Малку подобра

Гласови: 12 14,3%
  • Иста

Гласови: 17 20,2%
  • Малку полоша

Гласови: 23 27,4%
  • Многу полоша

Гласови: 23 27,4%

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.478
Поени од реакции
5.932
Излегоа податоците за сиромаштија во Македонија во 2011та што ги објавува Државниот завод за статистика.

Според тоа во 2011та , 30,4% од македонските граѓани се сиромашни, што е за 0,5% помалку во споредба со 2010та.

Најмногу сиромаштија има кај руралните домаќинства со 47.9% , а најмалку во Скопје со само 12%.

Најсиромашни се домаќинствата со повеќе членови , и тие со пониско образование.

И сега пошто се отворија некои дискусии на форум , за тоа колку треба да се примањата за едно семејство , со колку пари се задоволуваат потребите итн , еве какви се податоците од ДЗС.

Субјективни мислења на домаќинствата дали со месечните приходи ги задоволуваат потребите

1. Во целост ги задоволуваат 5.5

2. Главно ги задоволуваат 33.3

3. Главно не ги задоволуваат 41.7

4. Во целост не ги задоволуваат 19.6

Субјективни мислења на домаќинствата за минималните потребни месечни парични средства за нормален живот

1. До 5000 денари: 0.2 %

2. Од 5001 до 10000 денари: 2.0

3. Од 10001 до 14000 денари: 1.5

4. Од 14001 до 18000 денари: 8.1

5. Од 18001 до 23000 денари: 11.5

6. Од 23001 до 30000 денари : 29.4

7. Повеќе од 30001 денари: 47.2

Ги разбирате статистиките нели ?

Ако да , тогаш дајте и вие свое мислење , колку сте задоволни од финансиските примања , колку ги задоволуваат вашите потреби , и колку мислите дека едно домаќинство треба да има месечни примања за да живее нормален живот.

А анкетата е за тоа , каква е вашата финансиска состојба моментално во споредба со претходните години.

S

Shaman

Гостин
Мене последниве 365 дена не ми се лоши на финансиски план.
И не, не е за тоа заслужен никој друг освен самиот јас.
Работам како коњ и не се жалам, ама затоа и паѓа убава паричка.
Си работам и приватно и државно. Сегде кај има кеш си работам
и око не ми трепнува. Само да е чесна работата.

А што се однесува до примањата, за 4-5 члено семејство,
сеуште сум убеден дека се доволни 1000 евра месечно.
Ова не од памет, туку од примери, што знам луѓе што
живеат со волку пари и не се жалат.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062

абе 1000 евра е двајца родители по 30 000 плата да земаат. што е мноооогу далеку од една стандардна плата.
И пак не можеш многу да си дозволиш..
А од стандардна плата кај нас не можеш само сметки да платиш и да се прехраниш а не па да му дадеш на детето да излегува во град, да оди на одмор, да си купи облека.. А пa.. родителите одамна се отпишани од такви работи.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

Што е тоа „доволно“ што повеќе тоа подобро. Нема „доволно“...

бутЕ

старлета
Член од
29 март 2011
Мислења
2.232
Поени од реакции
3.838
Најсиромашни се домаќинствата со повеќе членови , и тие со пониско образование.
Добро бе наместо деца не можат да прават нешто друго?? Нешто што ќе им донесе леб?!?

Или па тоа е во втор план -.-

Семејството пред се!!! - Проект на владата на зголемувачите на популацијата во македонија...

btw...кај нас дома финансиската состојба е пролично добра.....Татко ми работи, мајка ми работи...јас си ужувам :Р

S

Shaman

Гостин
Што е тоа „доволно“ што повеќе тоа подобро. Нема „доволно“...
Тоа се индивидуални ставови.
тебе може ти е малку. на некој таман итн.
Затоа напишав „доволно“.
Ај сфати го доволно како....
Да може да се јаде квалитетно, да одиш на одмор најмалку 1-2 пати годишно,
да не одат децата со скинати алишта во школо итн.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.478
Поени од реакции
5.932
Субјективна споредба на тековната финансиска состојба на домаќинствата со онаа од пред една година

Многу подобра 0,5%

Малку подобра 5,4%

Иста 44,5%

Малку полоша 32,5%

Многу полоша 17,6%

Вакви се податоците на ДЗС за Македонските домаќинства во 2011та. Што не се совпаѓаат со овие од форумот , за мене разбирливо.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Тоа се индивидуални ставови.
тебе може ти е малку. на некој таман итн.
Затоа напишав „доволно“.
Ај сфати го доволно како....
Да може да се јаде квалитетно, да одиш на одмор најмалку 1-2 пати годишно,
да не одат децата со скинати алишта во школо итн.
Доста променлива, субјективна и релативна е тоа работа. Јас не се ни трудам да го дефинирам тој поим. Колку имам толку ми е доволно во моментот. Но, секогаш сакам подобро ако може. Глупо ми е да дефинирам што ми е доволно. Ако доволното е над нивото на тоа што го имам ме прави исфрустиран ако е под нивото што го имам ме прави неамбициозен и апатичен. Така да доволно е секогаш тоа што го имам. Така ми е најдобро. Воопшто и не размислувам што ми е доволно.

Член од
1 јули 2006
Мислења
12
Поени од реакции
7
Субјективна споредба на тековната финансиска состојба на домаќинствата со онаа од пред една година

Многу подобра 0,5%

Малку подобра 5,4%

Иста 44,5%

Малку полоша 32,5%

Многу полоша 17,6%

Вакви се податоците на ДЗС за Македонските домаќинства во 2011та. Што не се совпаѓаат со овие од форумот , за мене разбирливо.
мислиш дека се прават малверзации со бројките

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.478
Поени од реакции
5.932
мислиш дека се прават малверзации со бројките
Не, во ред се бројките , него на форум тешко да најдеш сиромаси. Тие што си имаат приватни бизниси , трговија ... на нив финансиската состојба им е многу полоша него претходно. (на мнозината)

А тие што работат како административци , продавачи и други услужни дејсности ... состојбата им е иста , немаше покачуње или намалување на платите.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Зависи кој како ги гледа работите, секој човек различно ги гледа работите и се е релативно !
Според моите лични размислувања богат човек не е оној човек кој што многу заработува, туку напротив богат е оној кој знае да заштеди т.е. да успее да стави некоја пара настрана ....... богат е оној човек што знае да ја цени парата, па макар и да не заработува којзнае колку многу, богат е оној кој е накратко кажано домаќин и скромен човек, бидејќи познавам многумина кои солидно заработуваат ама пак немаат ништо т.е. трошат се до последен денар, а има и такви кои заработуваат просечно, ама се штедливи и имаат !
Е сега околу процентот на сиромаштија, на ниво на цела држава можеби е 30%, ама ако го земеме предвид само Скопјево дефинитивно во Скопјево нема 30% сиромашни, туку упола помалку, најмногу сиромаштија и невработеноист мислам дека има пред се во централна и источна МКД, додека пак Скопскиот регион, како и западниот дел од државава се држат нешто подобро .............. а и самата статистика јасно укажува дека најмногу сиромаштија има кај повеќечлените семејства, како и кај лицата со ниско образование .......... значи претежно по руралните краишта, со оглед на тоа што по градовиве повеќето луѓе се минимум со средно школо, а многудетни семејства скоро и да не постојат денеска, барем во Скопјево(зборам за кај нас Македонците) !
Процентот на сиромаштија е горе-доле константен со години и кога беше претходната власт, како и сега со оваа власт, само ме плаши тоа што од година во година и средната класа некако ослабува и постои можност и средната класа(дел од нејзе) да се слизне во сиромашната популација и на тој начин процентот на сиромашни да скокне и накај 35/40% и тоа во блиска иднина !

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.347
Meне состојбата ми е иста барем едно 5 години. Ни посиромав, ни побогат. Средина некоја...
Неможам да си дозволам нешто ептен екстра, не сум страден за леб, можам да си дозволам некои ситни задоволства.

Член од
1 јули 2006
Мислења
12
Поени од реакции
7
Не, во ред се бројките , него на форум тешко да најдеш сиромаси. Тие што си имаат приватни бизниси , трговија ... на нив финансиската состојба им е многу полоша него претходно. (на мнозината)

А тие што работат како административци , продавачи и други услужни дејсности ... состојбата им е иста , немаше покачуње или намалување на платите.
јас мислам дека се нереални од лично искуство говорам кога сум бил анкетар во Дзс секогаш дамќинствата кажуваа дека е полошо дека зимат мала плата и тн.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Добро бе наместо деца не можат да прават нешто друго?? Нешто што ќе им донесе леб?!?

Или па тоа е во втор план -.-

Семејството пред се!!! - Проект на владата на зголемувачите на популацијата во македонија...
Поголема популација = поголема мизерија .............. среќа што сме 2 милиона народ, да бевме 3/4/5 милиона до сега ќе се испоколевме меѓусебе .............. во денешно време тешко е да исчуваш и средиш 1-2 деца(зборам значи за урбана средина), а камо ли повеќе ....... а па кога ќе слушнам на ТВ некои начукале 6/7/8 деца и се жалат пред камери дека нивните деца оделе голи и боси и немале ни за леб по дома ! :facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom