Филм кој го ОБОЖАВАТЕ?

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Го имам гледано уште како мал,и од секогаш сум сакал да го гледам и сум го обожавал филмов.Деновиве си го симнав во HD,со director's cut вклучено,па викам да го изгледам пак и да напишам нешто за него,оти ваков филм не се прави повторно.
Режија : Milos Forman
Значи овој ми е еден од омилените филмови кој што ги имам гледано било кога.
Се работи за можеби најголемиот и најпознатиот композитор на сите времиња Wolfgang Amadeus Mozart.Филмот го обработува неговиот живот и стварањето на музичките дела.Важно да се напомене е тоа дека сценаристот има извлекувано податоци од поавтентични извори(бар од разговорот што го слушав меѓу режисерот и сценаристот) зошто,се дигаат доста дискусии(во главно) околу тоа дали всушност таков бил Салиери..Значи филмот на зборува за љубомората на кралскиот композитор Салиери спрема Моцарт,ги опишува кралските кругови и кралските советници и сл.Акцент се става на неколку црти на Моцарт,кој е претставен како наивна уметничка душа,весел,друштвен и луѓето околу него кој го злоупотребуваат.Се забележува односот татко син,всушност авторитетот,зборува за тоа како како бог на некои луѓе им дава многу,а на некои скоро ич (Салиери).
Тие што се разбираат од класична музика,ја сакаат филмската уметност и сакаат да го изгледаат,верувам дека ке ги задржи да го изгледаат филмов..трае 3 саати одприлика..
masterpiece
Чиста 10ка

The_Freelancer

Хиперактивен интелект
Член од
7 октомври 2008
Мислења
438
Поени од реакции
16
Stvarno mnogu gi ima... And Justice for all, so Al Pacino i 3:10 to Yuma so Russel Crowe, еве овие да ги издвојам

Член од
20 март 2009
Мислења
46
Поени од реакции
1
Јас кој филм и да го гледам скроз се ставам во него и цел ден ми е во глава.. има филмови кои сум ги гледал на некој непознат канал и не им ги знам насловите а биле премногу добри.. Али сеа вака филмови со ми се најомилени се :
Dude where is my caR?
A-Team
Transformers1,2 ќе биде и 3
The haunting in Conneticut
И морам да признаам еден филм иако не е нешо посебен некако ми е посебен :/
District 9...

Факе

Highbury–the Home of Football
Член од
6 март 2010
Мислења
9.483
Поени од реакции
10.220
Сите делови на 007 :wink:

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
Сите делови на 007 :wink:
јас да глумев во нив, или брат ми, немаше да ми бидат омилени, не па вака.
Најмногу ги мразам нив.

А филм кој го обожавам:
Butterfly on a Wheel (2007)
Vantage Point (2008)
The Illusionist (2006)
Braveheart (1995)

овие ми текнаја во моментов, а ги има уште многу други филмови, кои вреди да се изгледаат, а мене ми се омилени.

iggo_s

.. sangre blanca en mis venas!
Член од
30 јуни 2009
Мислења
1.389
Поени од реакции
1.077
The Hangover - филмов според мене е една од најдобрите комедии шо сум ги гледал у мојот живот. Стварно веќе не знам колку пати го имам изгледано.. Едвај чекам да излезе и вториот дел (сега на пролет), само се плашам да не го усерат, мада со истава екипа не верувам дека може да испадне лошо. :D

the_hangover01.jpg

Some guys just can't handle Vegas!

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
A Clockwerk Orange
The Shining
One flew over the Cuckoo's Nest
Taxi Driver
Hair
Trainspotting
Breakfast Club

Можете да забележите дека Стенли Кјубрик и Милош Форман ми се најомилени режисери.

Kajgana Shop

На врв Bottom