Филателија

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Тато збирал порано на времето марки така да јас и брат ми продолживме понатаму по малку ... :smir:
 
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Mал дел од мојата филателистичка колекција

Нема кој да се ме пофали па морам сам :)

Македонски марки


Советски марки


Бугарски марки


...
 
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Дел од првата и втората серија на бугарски марки "Окупација на Македонија" од 1917 и 1918 година. На марките може да се видат мотиви од Македонија: Охрид, Велес, Гевгелија... 
Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
ме интересира каде можам да најдам албум за пошетнскиве марки да не ми седат во кутија? имам и дупликати па кој сака да се менува нека пише... :)
 
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
ме интересира каде можам да најдам албум за пошетнскиве марки да не ми седат во кутија? имам и дупликати па кој сака да се менува нека пише... :)
Од филателијата во Скопје можеш да си набавиш класер (таа кружната пошта до мостот Гоце Делчев). Цената пред две три години беше мислам нешто повеќе од 1000 денари. Ако не се лажам беа произведени од Lindner (доста солидна фирма) и имаа бели листови (јас лично претпочитам црни).

Филателија има и во Битола но не знам како стојат со класери.

Албум за марки во Македонија не сум видел. Разлика меѓу класер и албум горе долу е во тоа што во албумот е обележано кои марки каде треба да се наредат (ама албумите се за секоја земја одделни, па доколку марките ти се од најразлични земји, албум не ти врши работа!), а на класерите не е обележано која марка каде треба да се нареди т.е. ти сам си го правиш распоредот.
 
Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
фала ти за информацијата. класерот што го викаш повеќе ми одговара бидејќи имам марки од различни земји. ќе проверам во поштата бидејќи било каков ќе ми заврши работа...

Од филателијата во Скопје можеш да си набавиш класер (таа кружната пошта до мостот Гоце Делчев). Цената пред две три години беше мислам нешто повеќе од 1000 денари. Ако не се лажам беа произведени од Lindner (доста солидна фирма) и имаа бели листови (јас лично претпочитам црни).

Филателија има и во Битола но не знам како стојат со класери.

Албум за марки во Македонија не сум видел. Разлика меѓу класер и албум горе долу е во тоа што во албумот е обележано кои марки каде треба да се наредат (ама албумите се за секоја земја одделни, па доколку марките ти се од најразлични земји, албум не ти врши работа!), а на класерите не е обележано која марка каде треба да се нареди т.е. ти сам си го правиш распоредот.
 
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Трета бугарска серија "Окупација на Македонија"

 
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
од која година се овие? и не ги контам, пишува „ослободителна војна“. од кого се ослободувале бугарите? :toe:
Пишува ослободителна но всушност е окупациона (окупација на Македонија) како што пишува и во каталогот Michel. Инаку се работи за прва светска војна.

Марките се пуштени во употреба во 1921 година, 11 јуни, но по протестната нота упатена од СХС, за кратко време се повлечени.

Објаснувањето од страна на Бугарија е дека наводно биле планирани да се издадат во времето кога Македонија била окупирана од Бугарија но од одредени причини не се стигнало.
 
Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
жити се!? а од кога тоа македонија ја окупирала бугарија? ваљда не мислат на периодот од александар македонски или!?

Пишува ослободителна но всушност е окупациона (окупација на Македонија) како што пишува и во каталогот Michel. Инаку се работи за прва светска војна.

Марките се пуштени во употреба во 1921 година, 11 јуни, но по протестната нота упатена од СХС, за кратко време се повлечени.

Објаснувањето од страна на Бугарија е дека наводно биле планирани да се издадат во времето кога Македонија била окупирана од Бугарија но од одредени причини не се стигнало.
 
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
жити се!? а од кога тоа македонија ја окупирала бугарија? ваљда не мислат на периодот од александар македонски или!?
Македонија не ја окупирала Бугарија, туку Бугарија ја окупирала Македонија (прва светска војна). Затоа и бугарските пошти издале серија со таков наслов. Се работи за бугарски, а не за македонски марки, но сметам дека за македонските филателисти би било добро да ги знаат.

Инаку на марките можат да се видат

2 - Шар планина
3 - Скопје со Камениот мост
4 - Охрид
 
Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
знам дека бугарија ја окупирала македонија. дел од неа. туку како тоа ем окупатор и ем ослободителна војна!? малку да не си ги измешале работите во поими?

Македонија не ја окупирала Бугарија, туку Бугарија ја окупирала Македонија (прва светска војна). Затоа и бугарските пошти издале серија со таков наслов. Се работи за бугарски, а не за македонски марки, но сметам дека за македонските филателисти би било добро да ги знаат.

Инаку на марките можат да се видат

2 - Шар планина
3 - Скопје со Камениот мост
4 - Охрид
 
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Бугарки марки од 1941 година (втора светска војна) со македонски мотиви:1 Македонка
2 Охрид
 

Nikolaben2 @ YT

Carspotter
Член од
11 јули 2009
Мислења
1.413
Поени од реакции
957
Дедо ми почнал да колекционира маркици , најстарата ми е од 1875 , а имам и 15-16 од 1882 .... се на се имам нешто помалку од 2500 маркици , за продавање сеуште не размислувам
 
Член од
27 март 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
дали во тие филателистки шалтери во централната пошта прават откуп на поштенските марки или дали знаете друго место каде што можам да ги продадам? ги имам многу + дупликати ... однапред фала :salut:
 
На врв Bottom