Устав и закон (образование)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Дечки, одамна барам да најдам на интернет некоја страна со променетиот македонски устав како и со законот за образование на Република Македонија (изменета верзија) којшто би содржел клаузули коишто го режираат образованието на малцинствата...

BTW, ако имате интересни акти поврзани со двојазичноста како и некои документи коишто содржат правни акти околу двојазичноста во Македонија ме интересираат такви работи... Можете се да ми испратите на macedalien@free.fr или да ми дадете линк овде или приватна порака.

Однапред ви благодарам

Јован

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
Macedalien напиша:
Дечки, одамна барам да најдам на интернет некоја страна со променетиот македонски устав како и со законот за образование на Република Македонија (изменета верзија) којшто би содржел клаузули коишто го режираат образованието на малцинствата...

BTW, ако имате интересни акти поврзани со двојазичноста како и некои документи коишто содржат правни акти околу двојазичноста во Македонија ме интересираат такви работи... Можете се да ми испратите на jovan.kostov@etu.univ-montp3.fr или да ми дадете линк овде или приватна порака.

Однапред ви благодарам

Јован
Пробај на овој сајт
http://www.morm.gov.mk/ustav.htm

Konstantin

Филозоф
Член од
6 мај 2005
Мислења
244
Поени од реакции
0
Macedalien напиша:

BTW, ако имате интересни акти поврзани со двојазичноста како и некои документи коишто содржат правни акти околу двојазичноста во Македонија ме интересираат такви работи... Можете се да ми испратите на jovan.kostov@etu.univ-montp3.fr или да ми дадете линк овде или приватна порака.

Однапред ви благодарам

Јован
Za koe obrazovanie baras zakoni, osnovno, sredno, visoko, preduclisno. Ima razlika i vo vidot a i vo zakonite normalno. Konkretiziraj jas gi iam site linkovi. I okolu dvojazicnosta ako te interesira nesto prasaj sto mozam ke pomognam.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Ohridskiot miroven dogovor, dvojazichnosta voopshto, izmenite vo ustavot vo odnos na koristenje na malcinskite jazici ne samo vo obrazovanieto tuku i nasekade....

Konstantin

Филозоф
Член од
6 мај 2005
Мислења
244
Поени од реакции
0
Macedalien напиша:
Ohridskiot miroven dogovor, dvojazichnosta voopshto, izmenite vo ustavot vo odnos na koristenje na malcinskite jazici ne samo vo obrazovanieto tuku i nasekade....
Promenite vo ramkovniot i voveduvanjeto na dvojazicnosta nemaa efekt vo obrazovanieto. Tamu otporano si postoi jazicno resenie za nastavata. Albancite imaat nastava na albanski so evidencija na albanski vo osnovno. Od treto oddelenie ucat obavezno i makedonski jazik. VO sredno isto taka imaat gimnazii na albanski i sega se poveke se otvaraat novi paralelki na albanski vo skoro site ucilista kaj sto ima potreba t.e kaj sto mislat deka ima potreba. So sila gi butaat u skolo i im davaat diplomi narodski kazano. Evidencijata i tamu se vodi na albanski jazik. No se ova se resenija koi si postojat uste pred ramkovniot.
A za opstite izmeni na upotrebata na jazicite vo ustavot na google pobaraj ustav na RM ke vidis se kako sto si stoi vo ustavot.

Kajgana Shop

На врв Bottom