Упис на дете во основно училиште

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Ме занима дали некој е запознаен со правилникот за упис на деца во школо? Поконкретно се работи за моето синче кое деновиве направи 5 години, дали во септември ќе можи да го упишам во школо, имено датумски е роден на 21 јануар и за тие 21 ден не ја фаќа календарски генерацијата. На времето јас бев така упишан ( роден во фебруар) ама не ми е познато со новиве закони можеби има измени во врска со тоа.значи пред да одам во школо да прашам реков да го искористам форумов за ваши искуства или некој ако е во таа бранша па да и официјално ми кажи.?????

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Не сум сигурен, ама мислам дека со новото (деветтолетката), едно одделение е во една година. Така да праќање генерација порано нема да може.

Патем и јас сум роден 87 во април, а одев со 86-та.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
и јас се плашам од тоа, додуше ми нема логика дека се работи за 20 дена али епак да видиме може некој и конкретно знае. сепак благодарам.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Нема да дозволат да се запише во училиште најверојатно.
Знам едно детенце од кај мене го вратија. А родено беше околу 10ти јануари.
И родителите негови се бунеа но не дозволи директорот (лани имало санкции за оние директори кои дозволувале да се запишуваат првооделенчиња со помала возраст). Пописите се до први јануари ако наполни 6 годинки може да се запише во прво одделение, ако не догодина.

Значи првооделенче ќе биде во 2010 :smir:

Б

Бат Елохим

Гостин
Ме занима дали некој е запознаен со правилникот за упис на деца во школо? Поконкретно се работи за моето синче кое деновиве направи 5 години, дали во септември ќе можи да го упишам во школо, имено датумски е роден на 21 јануар и за тие 21 ден не ја фаќа календарски генерацијата. На времето јас бев така упишан ( роден во фебруар) ама не ми е познато со новиве закони можеби има измени во врска со тоа.значи пред да одам во школо да прашам реков да го искористам форумов за ваши искуства или некој ако е во таа бранша па да и официјално ми кажи.?????
Нема да мора, а ќе можеш да го запишеш ако сакаш...Значи дозволено е без проблем сите деца родени до 31 јануари. Покасно 5 мин. нема шанси :)
инаку за друго мисли му.... син ми се запиша лани прво оделение, на 5,8 месеци... отприлика како син ти таа возраст...само што тој е роден во декември и задолжително беше...
ама провери си го школото, услови, такви ми ти работи.
Јас, а и син ми што е најважно, сме презадоволни....па сега и ќерка ми ќе ја запишам иако не е задолжително за неа....таа е родена на 13 јануари и може да појде во школо во септември, со 5 год. и 7 мес. мислам дека се...

Нема да дозволат да се запише во училиште најверојатно.
Знам едно детенце од кај мене го вратија. А родено беше околу 10ти јануари.
И родителите негови се бунеа но не дозволи директорот (лани имало санкции за оние директори кои дозволувале да се запишуваат првооделенчиња со помала возраст). Пописите се до први јануари ако наполни 6 годинки може да се запише во прво одделение, ако не догодина.

Значи првооделенче ќе биде во 2010 :smir:
имаше нови измени во законот... баш поради тоа што се случи лани!
Можат да појдат ако сакаат родителите. Вчера имаше родителска и се распрашував. :smir:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Ахам добро. :smir:

Јас кога би била родител би го оставила детето уште една година да си ужива во детството пред да им се посвети на обврските.
Не гледам причина да го пратам порано во училиште. Ќе биде најмало во класот! Ќе има дечиња комплетно цела година постари од нив. А што добивка има ако една година порано се прати во училиште? Порано ќе заврши со основното и средното образование? Големо чудо. Нека си уживаат децата бе.

Јас сум секогаш против да се запишуваат децата порано.
Божем ако се пратат порано да не ќе се попаметни :icon_lol:
Само им се скратува на децата според мене.
Си има прописи од 1 јануари до 31 декември 2003та да се запишат во прво оделение. Нема потреба да бараат и тие од јанури 2004та да го запишат детето во прво оделение. Училиштето за нив е догодина.

Јас завршив со 18 полни уште малку 19 ќе полнев кога матурирав. А имаше и во мај 18 полнеа и матурираа. Тоа е без врска.
Се двои детето од генерациите. Зашто родителите да дозволуваат да се двои?

Б

Бат Елохим

Гостин
ама сега не е како ние кога одевме во школо... син ми го обожава... не учат ништо ново исто како во забавиште... нема оценки, нема карање зошто не учел. Ни букви учат ни ништо.
Мислам дека преку ноќ стана најсреќното дете на свет... Филмот, дека оди во училиште, иако нели ништо не учат,... не знаеш колку е задоволен...
Еднаш беше болен, и со алергија отиде во школо, а јас седев дома, за секој случај, да не ми се јави наставничката.... а бе хаос... цел распуст сега прашуваше кога е 20ти :)
Затоа и ќерка ми ќе ја запишам, а и + разлика се 13 месеци, па у реду е и една школска година да се различни :)
Јас сум презадоволна.... и од учителките и од програмата...е сега зградите се такви, никакви... ама сигурно нема да ги опраат за една година...

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Во ред тоа е одлука на родителите.
Син ти задолжително си започнал да оди во училиште. И убаво е што го сака училиштето тоа е најбитно.
Па не учи сега ништо. Ама догодина ќе учи.

Но нема потреба да бараат родителите да се запишува детето порано во училиште.
Јас апсолутно тоа би го забранила. Иако станува збор за само 1 месец, нема причина зашто да се брза.
Среќа сега е регулирано колку толку тоа. Порано не ни имаше возрасни граници. Ако родителот сака може и детето со 5/6 години да го запише во прво оделение (порано нели беше 7) и само да го помине разговорот со психологот и толку.

Сега си има правила не знам толку ли е интересно да се прекршуваат и да бараат родителите порано да им одат децата во школо.
Јас сум за децата да останат да си уживаат во детството. А има време регуларно и прописно кога треба да тргне во школо.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Јас сум секогаш против да се запишуваат децата порано.
Божем ако се пратат порано да не ќе се попаметни :icon_lol:
Само им се скратува на децата според мене.
Си има прописи од 1 јануари до 31 декември 2003та да се запишат во прво оделение. Нема потреба да бараат и тие од јанури 2004та да го запишат детето во прво оделение. Училиштето за нив е догодина.

Јас завршив со 18 полни уште малку 19 ќе полнев кога матурирав. А имаше и во мај 18 полнеа и матурираа. Тоа е без врска.
Се двои детето од генерациите. Зашто родителите да дозволуваат да се двои?
Јас па обратно... Имаше во мојот клас (во средно) човече што беше постар година и 1 месец :smir:. И матурирав со 18. Факултетот ми беше со 3 години и со 21 можев да дипломирам (уште во јуни ми се положени испитите, се фатив со работа па дипломската со господ напред ке биде за брзо)... И ич не сум револтиран поради тоа што ме пратиле на школо порано. Баш супер ми дојде. Сега има повеќе живот отколку во детството :vozbud:

И не сум против.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Мојот син оди во градинка, имаат некоја програма да ги подучуваат ама не ги задоволува баш критериумите негови, гладен е за да открива нешто. Имаше еден софтвер dino на македонски јазик тој беше некакво виртулано учење, имаше ниво на тежина и син ми ги совладуваше стварите за 7 год уште лани, а и со мене кога сум слободен ме тера да му кажувам работи за кои не се задоволува со површно објаснение. Азбука, пишење на букви, некоја проста математика до 10 тоа го знае, од весник ги кажува една по една букви од текст ама има проблем да го состави зборот, е сега детето буквално ме збудале кога ке почнело на школо да оди ( мозеби малку од мерак има во комшилук едно 2 одд). Е сега ако стварно за тие 21 ден не успеам да го запишам ќе ми биде мака: како што прочитав погоре дека детството ќе му биде загрозене и после од нареден пост дека наставата не се наметнува со обрзувачки задачи ( бет-елохим со начинот како синот го засакал школото) сепак мислам дека малиот е зрел за на школо.

Б

Бат Елохим

Гостин
јас мислам дека сега децата некако побрзо се развиваат, а градинката е до таа мерка ГРАДИНКА што испаѓа дека првото одделение е уствари замена за забавиштето... во нашето образование сега ја нема претшколската програма во градинките, така да училиштето испаѓа замена за тоа...:toe:
во секој случај: не станува збор за одговорност или некои маки училишни...
дури слободно можат цело одделение да го вратат во забавиште... ако создадат прво едно такво...

огледало: баш на тоа мислев. градинката е премногу градинка. децата сакаат да учат, да искусат нови работи....јас не сакам да им го скратам тоа...

а не се секирај, дефинитивно можеш да го запишеш ако е роден во јануари.
Законот е изменет.

Kajgana Shop

На врв Bottom