Ја иступивте темава. @jamajka Насрала не беше радикален исламист, ниту Осама беше. Ниту Талибаните се, но спроведуваат шеријат (полу шеријат) оти е единствен начин да владееш со народ кој е неписмен и од расклопување ак-47 повеќе не знае.
ИСИС беа тие што го кренаа радикализмот, против нив се бореа и РФ и УСА и Сирија и Турција и ВБ. А тоа еднаш ако фати корен тешко се чисти, веќе видени примери по Европа па и кај нас.
Да, има мудрост и е корисна за поучување...не делам никаки совети, туку сведочам за својата вера и Бог, како што е должност за секој верник во Црквата.
Ја иступивте темава. @jamajka Насрала не беше радикален исламист, ниту Осама беше. Ниту Талибаните се, но спроведуваат шеријат (полу шеријат) оти е единствен начин да владееш со народ кој е неписмен и од расклопување ак-47 повеќе не знае.
ИСИС беа тие што го кренаа радикализмот, против нив се бореа и РФ и УСА и Сирија и Турција и ВБ. А тоа еднаш ако фати корен тешко се чисти, веќе видени примери по Европа па и кај нас.
Радикалниот ислам никад не престанал да постои. Својата модерна форма ја зема под водство на Амин Ал Хусеини и најверојатно црпи инспирација од нацизмот.
Шиитскиот ислам е малце поинаков. Они исто спроведуваат делумен шеријат, но од Исламската револуција, до денес, многу работи се променети. Не би рекол дека Иранците се неписмени. Јас сум сретнал неколку Иранци (вклучително и девојки) на постдипломски во Европа, доста образован народ е.
Да, има мудрост и е корисна за поучување...не делам никаки совети, туку сведочам за својата вера и Бог, како што е должност за секој верник во Црквата.
Ме мрзи да правам мултицитати. На крај ништо од ова не го менува фактот дека богатата еврејска олигархија го создава Израел, па сеедно со користење на која држава во моментот. Доаѓаат, етнички ги чистат Палестинците кои се таму ХХ векови, и ги радикализираат. Притоа на Евреите не им е гајле што тие радикализирани мусли убиваат Христијани, напротив тоа е бонус за нив (како што се гледа понатаму во историјата)... Но на кој треба повеќе да му се лутам, на магарето или на самарот? Реторичко прашање за секој што логично и објективно размислува.
Менува многу, настрана мојата расправа со пророкот, ти својот став го градиш поаѓајќи од погрешни претпоставки, кои најверојатно ги црпеш од пропагандата што ја следиш.
Како прво не го знаеш фактот дека Мала Азија, и Блиски исток (денешни Ирак, Сирија, Либан, Израел и Палестина) при крај на 19 век имаат над 50% православно население (Ермени, Понтијци, Арамеи, Асирци, и не ги ни знам сите). Не го знаеш фактот дека на крајот на 19 век и 20 век на неколку пати се случува погром на Христијанско население, чии главни егзекутори биле Курди и Арапи (читај Палестинци) .
Не го знаеш фактот дека дека значителна Еврејска заедница (да речеме народ) има се до 13 век, кога почнува да се намалува полека се до нејзино исчезнување 16 век претежно се селат во соседните земји (оние исти предци на Ели Коен и арапските Евреи што ги кажав).
Значи тоа што сега се дешава во Газа, можам да кажам дека е карма, за тоа што го правеле нивните предци на Христијаните пред само 1 век, и не само тогаш, туку продолжиле во всв, во Либан, во Босна, во Ирак, во Сирија....
Во овие злодела учествувал целиот народ, не само делови од тој народ. Они имале Христијани робови, како што всушност имаа и под калифатот во Сирија и Ирак.
Неможе да судиш за сегашноста, а да не ги знаеш овие злодела кои се неизговорливи, нема зборови со кои можеш да ги опишеш. Никогаш, ама никогаш нема да застанам зад оние кои ги слават овие злодела. А како што гледаме цела Газа стои позади Хамас, онаа иста идеологија чиј основач е Амин Ал Хусеини.
И неможеш да ги игнорираш суратите кои излегоа да ги бранат правата на палестинците, пошто истите тие сурати излегоа да ги бранат убијците од Смилковци. И лоша ти е претпоставката дека Албанците се за Израел. Кога ги убија децата во Смилковци, УЧК ги „осуди“ убиствата, како што сега „стои позади“ Израел. Меѓутоа Албанците славеа, како што славеа кога Хамас уби 1200 Евреи. Ти може да посакуваш да е така, за да се совпаѓа твојата приказна, ама за жал не е и незнам како не можеш да се соочиш со тоа.
Како прво не го знаеш фактот дека Мала Азија, и Блиски исток (денешни Ирак, Сирија, Либан, Израел и Палестина) при крај на 19 век имаат над 50% православно население (Ермени, Понтијци, Арамеи, Асирци, и не ги ни знам сите).
Мене ми е многу сомнителен нападот на Иран, многу ми личи на нападот врз Америчката база за одмазда за Сулејмани. Прво се збореше дека не го најавиле нападот и дека има огромни штети, па денеска прочитав дека уствари нападот бил најавен и на Русија и на Америка и дека штетите и не се баш толку големи. Да не испадне на крај, Иран кренал раце од Назралах и раководството на Хезболах и се инсталира ново.
Исто така не се збори многу за копнената офанзива, освен дека на почетокот заглавиле евреиве. Да не испадне на крај работата тресла се гора родио се миш.
Според мене, ако не врати Израел директно на Иран, тука завршува све.
Bottomline Неможат да ја уништат Хезболах како организација. Колку и да маваат, во еден момент ќе престанат ќе седнат на маса ќе преговараат и како така ќе заврши конфликтов (се надевам дека нема да прерасне во светска војна), после Хезболах пак ќе почне да се гради, ќе дојде нов Насралах и така ќе си тече све.
Само ако прерасне све ова во посериозен судир, од типот на голема регионална или светска војна, тогаш е друг муабет.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.