Трета Израелско - Либанска војна.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Јас истото го велам за тебе...но како што е познато во Црквата, суетните луѓе никад не ја признаваат својата кривица.

Терај даље и биди си во право и понатаму...
Црквата сепак има мудрост во себе и добро те опишала. Гревно е само што си даваш за право да делиш верски совети на форумов.

Член од
5 септември 2024
Мислења
198
Поени од реакции
346
Ја иступивте темава.
@jamajka Насрала не беше радикален исламист, ниту Осама беше. Ниту Талибаните се, но спроведуваат шеријат (полу шеријат) оти е единствен начин да владееш со народ кој е неписмен и од расклопување ак-47 повеќе не знае.

ИСИС беа тие што го кренаа радикализмот, против нив се бореа и РФ и УСА и Сирија и Турција и ВБ. А тоа еднаш ако фати корен тешко се чисти, веќе видени примери по Европа па и кај нас.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.875
Поени од реакции
4.999
Црквата сепак има мудрост во себе и добро те опишала. Гревно е само што си даваш за право да делиш верски совети тука.
Да, има мудрост и е корисна за поучување...не делам никаки совети, туку сведочам за својата вера и Бог, како што е должност за секој верник во Црквата.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Ја иступивте темава.
@jamajka Насрала не беше радикален исламист, ниту Осама беше. Ниту Талибаните се, но спроведуваат шеријат (полу шеријат) оти е единствен начин да владееш со народ кој е неписмен и од расклопување ак-47 повеќе не знае.

ИСИС беа тие што го кренаа радикализмот, против нив се бореа и РФ и УСА и Сирија и Турција и ВБ. А тоа еднаш ако фати корен тешко се чисти, веќе видени примери по Европа па и кај нас.
Радикалниот ислам никад не престанал да постои. Својата модерна форма ја зема под водство на Амин Ал Хусеини и најверојатно црпи инспирација од нацизмот.

Шиитскиот ислам е малце поинаков. Они исто спроведуваат делумен шеријат, но од Исламската револуција, до денес, многу работи се променети. Не би рекол дека Иранците се неписмени. Јас сум сретнал неколку Иранци (вклучително и девојки) на постдипломски во Европа, доста образован народ е.
Автоматски споено мислење:

Да, има мудрост и е корисна за поучување...не делам никаки совети, туку сведочам за својата вера и Бог, како што е должност за секој верник во Црквата.
На секој верник е да си ја тера својата вера, за подучување и сведочење има луѓе. Или ако веќе сакаш прво образовај се подобро.

Ме мрзи да правам мултицитати. На крај ништо од ова не го менува фактот дека богатата еврејска олигархија го создава Израел, па сеедно со користење на која држава во моментот. Доаѓаат, етнички ги чистат Палестинците кои се таму ХХ векови, и ги радикализираат. Притоа на Евреите не им е гајле што тие радикализирани мусли убиваат Христијани, напротив тоа е бонус за нив (како што се гледа понатаму во историјата)... Но на кој треба повеќе да му се лутам, на магарето или на самарот? Реторичко прашање за секој што логично и објективно размислува.
Менува многу, настрана мојата расправа со пророкот, ти својот став го градиш поаѓајќи од погрешни претпоставки, кои најверојатно ги црпеш од пропагандата што ја следиш.

Како прво не го знаеш фактот дека Мала Азија, и Блиски исток (денешни Ирак, Сирија, Либан, Израел и Палестина) при крај на 19 век имаат над 50% православно население (Ермени, Понтијци, Арамеи, Асирци, и не ги ни знам сите). Не го знаеш фактот дека на крајот на 19 век и 20 век на неколку пати се случува погром на Христијанско население, чии главни егзекутори биле Курди и Арапи (читај Палестинци) .

Не го знаеш фактот дека дека значителна Еврејска заедница (да речеме народ) има се до 13 век, кога почнува да се намалува полека се до нејзино исчезнување 16 век претежно се селат во соседните земји (оние исти предци на Ели Коен и арапските Евреи што ги кажав).

Значи тоа што сега се дешава во Газа, можам да кажам дека е карма, за тоа што го правеле нивните предци на Христијаните пред само 1 век, и не само тогаш, туку продолжиле во всв, во Либан, во Босна, во Ирак, во Сирија....

Во овие злодела учествувал целиот народ, не само делови од тој народ. Они имале Христијани робови, како што всушност имаа и под калифатот во Сирија и Ирак.

Неможе да судиш за сегашноста, а да не ги знаеш овие злодела кои се неизговорливи, нема зборови со кои можеш да ги опишеш. Никогаш, ама никогаш нема да застанам зад оние кои ги слават овие злодела. А како што гледаме цела Газа стои позади Хамас, онаа иста идеологија чиј основач е Амин Ал Хусеини.

И неможеш да ги игнорираш суратите кои излегоа да ги бранат правата на палестинците, пошто истите тие сурати излегоа да ги бранат убијците од Смилковци. И лоша ти е претпоставката дека Албанците се за Израел. Кога ги убија децата во Смилковци, УЧК ги „осуди“ убиствата, како што сега „стои позади“ Израел. Меѓутоа Албанците славеа, како што славеа кога Хамас уби 1200 Евреи. Ти може да посакуваш да е така, за да се совпаѓа твојата приказна, ама за жал не е и незнам како не можеш да се соочиш со тоа.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.875
Поени од реакции
4.999
На секој верник е да си ја тера својата вера, за подучување и сведочење има луѓе. Или ако веќе сакаш прво образовај се подобро.
Важи...за секој мој нареден став, ќе те консултирам...чисто онака, за секој случај.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.875
Поени од реакции
4.999
Како прво не го знаеш фактот дека Мала Азија, и Блиски исток (денешни Ирак, Сирија, Либан, Израел и Палестина) при крај на 19 век имаат над 50% православно население (Ермени, Понтијци, Арамеи, Асирци, и не ги ни знам сите).
...а како второ, не го знаеш фактот дека дел наведените народи не се православни, туку се ориентални/дохалкидонски христијани.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Да бидеме реални, Насралах не беше радикален исламист.
Па тоа ми беше муабетот....дека со ликвидацијата на Насрлах Израел ќе изгуби, ќе дојдат порадикални елементи

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
...а како второ, не го знаеш фактот дека дел наведените народи не се православни, туку се ориентални/дохалкидонски христијани.
Аха, значи заслужиле смрт.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.875
Поени од реакции
4.999
Аха, значи заслужиле смрт.
Добро бе чо‘ек...ова твое непрекинато додавање и пренасочување на основниот муабет ти е манир на однесување?...

Не заслужуваат смрт, не напишав такво нешто, ама не се православни.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Па тоа ми беше муабетот....дека со ликвидацијата на Насрлах Израел ќе изгуби, ќе дојдат порадикални елементи
Мене ми е многу сомнителен нападот на Иран, многу ми личи на нападот врз Америчката база за одмазда за Сулејмани. Прво се збореше дека не го најавиле нападот и дека има огромни штети, па денеска прочитав дека уствари нападот бил најавен и на Русија и на Америка и дека штетите и не се баш толку големи. Да не испадне на крај, Иран кренал раце од Назралах и раководството на Хезболах и се инсталира ново.

Исто така не се збори многу за копнената офанзива, освен дека на почетокот заглавиле евреиве. Да не испадне на крај работата тресла се гора родио се миш.

Според мене, ако не врати Израел директно на Иран, тука завршува све.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Не заборавај на фактот дека со ликвидација на радикални исламисти на власт им доаѓаат уште порадикални.Со борина ќе го бараат Насралах.....
Не се секирај, и тие што ќе дојдат, и нив ќе ги скинат. Верувај, не знаеме јас и ти повеќе седнати од зад компјутер...

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Не се секирај, и тие што ќе дојдат, и нив ќе ги скинат. Верувај, не знаеме јас и ти повеќе седнати од зад компјутер...
Bottomline Неможат да ја уништат Хезболах како организација. Колку и да маваат, во еден момент ќе престанат ќе седнат на маса ќе преговараат и како така ќе заврши конфликтов (се надевам дека нема да прерасне во светска војна), после Хезболах пак ќе почне да се гради, ќе дојде нов Насралах и така ќе си тече све.

Само ако прерасне све ова во посериозен судир, од типот на голема регионална или светска војна, тогаш е друг муабет.

Не заслужуваат смрт, не напишав такво нешто, ама не се православни.
Тие се само непризнаени православни цркви.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Можеби почнале нешто евреите, а можеби и провцираат да видат како персијанците ќе реагираат...

,,
Alert: Russia just detected 4 IDF F-35 fighter aircraft inbound over the Persian Gulf headed towards Iran!! Iran air defenses on full alert!!

Iranian Foreign Minister cancels visit to Damascus and returns to Tehran.,,

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Можеби почнале нешто евреите, а можеби и провцираат да видат како персијанците ќе реагираат...

,,
Alert: Russia just detected 4 IDF F-35 fighter aircraft inbound over the Persian Gulf headed towards Iran!! Iran air defenses on full alert!!

Iranian Foreign Minister cancels visit to Damascus and returns to Tehran.,,
Ќе видиме што ќе се дешава. Според тоа како до сега течат работите, многу неизвесно ќе е да се предвиди следниот чекор на Израел.

Kajgana Shop

На врв Bottom