Хероите (УЧК) се Израел? Ова дека ти така кажа претходниве денови.
Ти можеш сам да се бомбардираш едино, со бебовача пропаганда и ништо повеќе. Јас имам мозок и можам да резонирам што е добро а што не.
Иначе на темава, процурените планови за напад на Израел не е чудо да доаѓаат од САД(Пентагон најверојатно) и тоа со намера да се стопира некој обид на Израел за ескалација. Исто реагираа и у насока на дозвола за длабински напад у Украина....ма да помош се одвојува у пари и средства, деновиве одобрија 400 милиони.
Не сум ти ја другар, или барем секако ти не си ми мене.
Јас се обраќам на кој сакам и кога сакам, и за разлика од такви како тебе - останувам во рамки на нормалност, и онтопик. Освен кога вака одговарам на навредување (и офтопик). Пошто ако не реагирам, насилниците како тебе само повеќе се силите и продолжувате повеќе да навредувате. Како што впрочем гледаме во последните цели неколку страни од темава оведе.
Всушност што порачуваш? Да не се протестира кога навредуваш, па уште мајки/фамилии итн... Тоа бил изборот? Во кој универзум е тоа нормално, па на татко ти да беше форумов пак немаше да биде нормално.
Кои рамки на нормалност? Сто пати ти се кажа да престанеш да омаловажуваш и да дискредитираш и да се држиш до дискусијата. Провоцираше, и сега ти се враќа. Што плачеш сега? Со такви како тебе мора отворено и дрско, како што ти беше дрзок. Не може тука теоретичари на заговор со кооперациски муабети да изиграваат експерти и да ги омаложуваат другите на темава. Нема да ти помине тоа. Ти си токсичниот лик на темава, ти имаш проблем со еден куп луѓе. Никој нема проблем со мене лично, освен ти. Кој што си заслужил. Ботче едно умислено, ќе оправал тој геополитика.
Иначе на темава, процурените планови за напад на Израел не е чудо да доаѓаат од САД(Пентагон најверојатно) и тоа со намера да се стопира некој обид на Израел за ескалација. Исто реагираа и у насока на дозвола за длабински напад у Украина....ма да помош се одвојува у пари и средства, деновиве одобрија 400 милиони.
Ова ми беше првата работа што ја кажав кога прочитав за цурењето. Инаку наместиле вчера некоја жена од Пентагон со иранско потекло. Patsy се разбира... Ајде ваљда им доаѓа паметот, уште одамна беше јасно дека ѓаволот ги однел шегите. Со сите тие есклации и провокации, brinkmanship, итн.
Кој друг овде освен тебе, спомнува мајки/шајки и фамилии? Кој друг овде соговорник нарекувал „гомно, мочко“ и не знам таму што сѐ не, не паметам пошто навистина широк репертоар од навреди имаш. Кој навредува вака селски како тебе? Посебно прв кога почнуваш... А ако не лажеш тогаш ќе можеш и да цитираш па да видиме што тоа јас толку сум те навредил тебе.
Инаку не знам ти какво мислење имаш за себе, несомнено сѐ најдобро. Вреѓање ваљда е оправдано кога ќе го демонизираш соговорникот, најпосле па сам си го барал. Не знам тоа, ама знам дека со препукувањава ја усра дискусијава 100%.
Исто се дешава и други теми (само со помалку хистерија) откако настана ненадејна миграцијата на вас неколкумина од спортските подфоруми... Да не имате таму некое „безбедно катче“? Се договарате за вакви герила акции, а? Сложни браќа... Ај ќе престанам, да не испадне дека провоцирам. Продолжете си со circle jerk активностите и делењето лајкови на празните муабети без суштина.
Ова ми беше првата работа што ја кажав кога прочитав за цурењето. Инаку наместиле вчера некоја жена од Пентагон со иранско потекло. Patsy се разбира... Ајде ваљда им доаѓа паметот, уште одамна беше јасно дека ѓаволот ги однел шегите. Со сите тие есклации и провокации, brinkmanship, итн.
Израел ќе ја насанка САД у војна, тоа е моето мислење....два фактори се тука битни, едниот фактор е што се многу влијателни у САД а другиот е што се тотално отидени со памет, религиозни фанатици се.
Ма да на Нетанјаху му се тресеа рацете после нападот на Иран со балистички ракети нема да отстапат од планот.
Автоматски споено мислење:
Кој друг овде освен тебе, спомнува мајки/шајки и фамилии? Кој друг овде соговорник нарекувал „гомно, мочко“ и не знам таму што сѐ не, не паметам пошто навистина широк репертоар од навреди имаш. Кој навредува вака селски како тебе? Посебно прв кога почнуваш... А ако не лажеш тогаш ќе можеш и да цитираш па да видиме што тоа јас толку сум те навредил тебе.
Инаку не знам ти какво мислење имаш за себе, несомнено сѐ најдобро. Вреѓање ваљда е оправдано кога ќе го демонизираш соговорникот, најпосле па сам си го барал. Не знам тоа, ама знам дека со препукувањава ја усра дискусијава 100%.
Исто се дешава и други теми (само со помалку хистерија) откако настана ненадејна миграцијата на вас неколкумина од спортските подфоруми... Да не имате таму некое „безбедно катче“? Се договарате за вакви герила акции, а? Сложни браќа... Ај ќе престанам, да не испадне дека провоцирам. Продолжете си со circle jerk активностите и делењето лајкови на празните муабети без суштина.
Никој не ти спомнува мајки шајки и фамилии, ти објаснив веќе. А навредите си ги доби заслужено, и во иднина ако продолжиш со обиди директно или суптилно да дискредитираш и да одиш на ад хоминем со мене, ќе добиеш уште од тоа.
Ајде сега на тема, за оние кои сакаат да изгледаат едно поинакво гледање на работите, човеков веројатно знаете кој е:
Израел ќе ја насанка САД у војна, тоа е моето мислење....два фактори се тука битни, едниот фактор е што се многу влијателни у САД а другиот е што се тотално отидени со памет, религиозни фанатици се.
Ма да на Нетанјаху му се тресеа рацете после нападот на Иран со балистички ракети нема да отстапат од планот.
Точно објаснети факторите и ситуацијата општо... Само сѐ некако ми се чини дека тука мора да има уште нешто кое сеуште не го гледаме. Остај што се јачаат нафовциве (таму и ваму и секаде), ама навистина не гледам како можат сериозно да им наштетат на Иран без да изедат голема штета и самите Израел. Да ги победат Иран можат само со прв удар, со масовен нуклеарен напад и со надевање дека ќе ги начекаат тотално неподготвени, и да им ги уништат напаѓачките капацитети. Веројатно затоа пред некој ден РФ официјално изјавија дека ќе ги предупредат Иран ако Израел лансира проектили.
Така да веројатно имаат некој потег што сеуште не го гледаме. Или блефираат.
Инаку сигурен сум дека Иран има барем проектили со прљави боеви глави, поверојатно имаат и нуклеарни глави. Путлер самиот кажа дека денес не е веќе толку технолошки тешко да е направи боева глава од некој со доволно ресурси и капацитети. Значи не е неверојатно сценарио дека и Израел ќе попијат нуклеарки дури и ако нападнат први и ненадејно.
Ајде да видиме како ќе продолжиш со дискусија. Дали со кочијашки навреди, или како нормален соговорник.
Но 35 минути за гледање видео не е малку време... Таму се листани точките на дискусија. Пошто ти си го слушал ова целото видео, зошто со свои зборови не сублимираш во неколку реченици. Ако ништо друго барем за точките:
-Criminals and terrorists don't have equal rights.
-A "Palestinian" state is off the table for now.
-Rewarding "Palestinian" violence is a mistake
-Islamic invasion, Europe & Israel
Или нема да елборираш ни накратко, можеби очекуваш да идеме таму и да дискутутираме со тие од видеото?
Никој не ти спомнува мајки шајки и фамилии, ти објаснив веќе. А навредите си ги доби заслужено, и во иднина ако продолжиш со обиди директно или суптилно да дискредитираш и да одиш на ад хоминем со мене, ќе добиеш уште од тоа.
Мислам дека си одлепил со реалноста, и не го мислам тоа како „ад хоминем“.
Што и да сум кажал, било „со ракавици“ во однос на твоиве селски навреди (не си ваљда толку осетлив да и навредите да ти се навредуваат). Инаку навредување е забрането со форумски правила, твоја обрска - ако сметаш дека сум те навредил, е да пријавиш нерегуларност до модераторите. Не да навредуваш ти самиот.
Ако имаш три чисти ќе цитираш да видиме каде тоа јас толку те навредувам тебе, а да не е тоа враќање на твои навреди. Направи го тоа а јас ете ќе ти се извинам за ова што сега те нарекувам лажго.
- Околу палестинската нација, вели дека такво нешто не постои. Вели дека тој е араб, а не палестинец. Дека палестинците немаат ни посебен јазик ни култура, туку дека се едноставно арапи од регионот. Вели дека за време на Британското владеење на Палестина, арапи од секаде доаѓале со нивните каравани и се населувале, додека евреите кои страдале во холокаустот немале каде да се приберат. На некој начин вели дека евреите имаат исто толку право да се доселат, и дека и двете групи се практично доселеници.
- Вели дека проблемот е исламското учење во кое спасителот нема да се врати се додека не се истребат евреите, дека повеќето веруваат дека евреите треба да се казнети и дека муслиманите се мечот божји. И дека го лажат западот за нивната кауза, која во суштина е истребување на евреите. Признава дека ова е контроверзно мислење.
- Зборува за Јасер Арафат, на времето кога бил ученик во школо, луѓето на Арафат доаѓале маскирани во училиштата и ги земале машките деца да фрлаат камења по тенковите. Арафат со ова добил симпатии на западот, кој ова го видел како востание и борба против опресорот, му се допаднала играта, почнал да ја игра, се збогатили итн...
- Вели дека Израел е демократска држава во која има место за сите кои сакаат да живеат мирно, за разлика од милитантите наоколу. Вели дека Израел не може како држава да отстапи пред овие лунатици, и да им даде територија и ресурси после што лудаците би продолжиле да го напаѓаат Израел. Вели дека Израел е суперсила и тоа што се обидуваме да притиснеме суперсила до точка од која нема враќање, нема да е на арно.
Што друго рече... рече дека да можеше Израел да им даде на овие лудаци власт, да беа тие змија со една глава па да може некако да се разбереш со нив, но тие имаат 99 глави.
Имаше уште некои интересни размислувања. Едноставно според него, целта е да се уништи Израел, се друго е мачкање очи.
- Зборува за Јасер Арафат, на времето кога бил ученик во школо, луѓето на Арафат доаѓале маскирани во училиштата и ги земале машките деца да фрлаат камења по тенковите. Арафат со ова добил симпатии на западот, кој ова го видел како востание и борба против опресорот, му се допаднала играта, почнал да ја игра, се збогатили итн...
Веројатно требало цвеќиња да фрлаат по тенковите.
Можеби Арафат не би се согласил со наведеното, штета што не можеме да го прашаме.
- Вели дека Израел е демократска држава во која има место за сите кои сакаат да живеат мирно, за разлика од милитантите наоколу. Вели дека Израел не може како држава да отстапи пред овие лунатици, и да им даде територија и ресурси после што лудаците би продолжиле да го напаѓаат Израел. Вели дека Израел е суперсила и тоа што се обидуваме да притиснеме суперсила до точка од која нема враќање, нема да е на арно.
Да им дадат назад делче од територијата која им ја земале на прво место?
Се разбира дека нема, за Ционисти зборуваме.
- Вели дека проблемот е исламското учење во кое спасителот нема да се врати се додека не се истребат евреите, дека повеќето веруваат дека евреите треба да се казнети и дека муслиманите се мечот божји. И дека го лажат западот за нивната кауза, која во суштина е истребување на евреите. Признава дека ова е контроверзно мислење.
Што збориш? Контроверзно?
Инаку знаеш ли за нивниот, еврејскиот Месија? Кога и како треба да дојде? Итн, дека сите што не се Евреи дека се гојими чија намена во светот е да им бидат слуги на Евреите, божјиот народ... Да да, талмудот како и другите религиозни текстови е пишуван во друго време итн... Ама ликот ако ги критикува деловите од Куранот, тогаш како тие се „полоши“ од деловите во еврејските догми? Па и едните и другите следат свои догми, и едните и другите се „единствените“, и едните и другите се лоши и за Христијаните, и за сите други што не се Евреи или Муслимани.
Ти немаш проблем со ова? Што си по вероисповест?
Што друго рече... рече дека да можеше Израел да им даде на овие лудаци власт, да беа тие змија со една глава па да може некако да се разбереш со нив, но тие имаат 99 глави.
Релативизирање, демонизација на противникот за да се „оправдаат“ убивањата... Не толку различно од твојата пракса да го демонизираш соговорникот, за да ги оправдаш навредите со кои малтретираш.
Имаше уште некои интересни размислувања. Едноставно според него, целта е да се уништи Израел, се друго е мачкање очи.
Аха... Ахаа... Асет на Шин Бeт? Шпион и предавник? Oк, ама баш СКРОЗ веродостоен извор за консултирање... Вака се едуцираш и информираш за објективен светоглед?
- Околу палестинската нација, вели дека такво нешто не постои. Вели дека тој е араб, а не палестинец. Дека палестинците немаат ни посебен јазик ни култура, туку дека се едноставно арапи од регионот. Вели дека за време на Британското владеење на Палестина, арапи од секаде доаѓале со нивните каравани и се населувале, додека евреите кои страдале во холокаустот немале каде да се приберат. На некој начин вели дека евреите имаат исто толку право да се доселат, и дека и двете групи се практично доселеници.
Ова за крај, пошто овде можеме и објективна наука да употребиме. Генетика и археологија поточно.
Само прво, ова за тебе е ОК? Не постои палестинска нација? Оние луѓе што се? Некои неидентификувани луѓе, пошто демек како „неидентификувани“ Евреите да имаат некакво „право“ етнички да ги чистат, и да ги убиваат? И ова е така затоа што тоа го кажал некој шпиун и агент на Шин Бeт? Сериозно ова е некаков аргумент во дискусија на возрасни??
Инаку шпиунов може да се чуствува и како Марсовец (или барем да го изјави тоа), ама ако направи генетски испитувања ќе испадне дека е различен од Арапите. Палестинците навистина се Семити, ама се одделен народ, генетски и лингвистички, и секако, се одделен народ.
Да не биде зборење на памет, еве во прилог аргуемнти од друга дискусија. Ако скокаш/скимаш, барем заклучокот на крај не го пропуштај.
@MiroCyo: Geneticists have had access to ancient DNA whole genome sequences from Canaanites, Israelites, Judahites for some time now. First genetic distances to modern people below. I will be providing lots of inform...…
threadreaderapp.com
Geneticists have had access to ancient DNA whole genome sequences from Canaanites, Israelites, Judahites for some time now.
First genetic distances to modern people below. I will be providing lots of information in this thread
Интересно: The reason Christian Levantines are closest the Canaanites, Israelites, Roman-era Jews, etc is because they never relinquished their religion, and therefore never mixed with other groups after the Islamic invasion. Those Christians who converted to Islam now had opportunities to mix with other Muslims, and even slaves from sub-Saharan Africa.
This is what it looks like happened. The Bronze Age inhabitants of the region were Canaanites, Amorites, Eblaites, etc. The ancestors of the Akkadians, Babylonians, Assyrians, Chaldeans, etc also came from the BA Levant. A subgroup of Canaanites became Israelites (they are genetically indistinguishable from Canaanites). This subgroup remains largely similar to each other until Alexander conquers the entire Middle East. Then, Greek and Bactrian ancestry start entering the Levant.
At this time, Samaritans split off from the ancestors of Jews, Christians, and Muslims of the Levant. They are the first to split off. This is because they barely mixed with the incoming Greek/Bactrian groups. The new population Roman-era Levantines are almost indistinguishable from modern day Palestinian Christians, Lebanese Christians, etc. They stay like this till the modern period, refusing to mix with Muslim Arabs (they weren't allowed to regardless) and not usually being allowed to own slaves.
This is where Levantine Muslims (Palestinian Muslims, Lebanese Muslims, etc) split off from the Christians - some Christians convert to Islam. They are now allowed to own slaves from Africa, and mix with Arabians and Egyptians and other Muslim groups. They carry some of this foreign ancestry.
Before, during, and after Alexanders invasion you had many other Jewish groups of course, splitting off and going to Europe and North Africa, being forcibly deported to Mesopotamia, etc. They are the only ones who either 1: didnt convert to the Arabian religion 2: didnt convert to the new religion that was formed/evolved through Judaism The truth is, everyone in the Levant is overwhelmingly descended from ancient Jews, or at the very least those genetically indistinguishable from ancient Jews. Lots of Muslims like to exxagerate their relationship to Arabians, since that is where their religion is from, and their prophet was an Arabian. The truth, for better or worse, is that almost none of them carry much Arabian ancestry. Only Negev Bedouins and Yemenite Jews do.
Заклучокот е дека овие новиве „Евреи“ не се Евреи во никаква генетска/етничка смисла на зборот, туку се Европејци кои практикуваат религија Јудеизам. Голем дел ниту тоа - затоа што голем дел од модерните „Евреи“ се атеисти. Историски факт е дека основачите на ционизмот и на државата Израел биле атеисти. Воедно самиот денешен Еврејски јазик бил реконструиран потоа од пишани историски записи.
Значи имаме европски доселеници без еврејско нацинално наследство, кои во Палестина ги колонизираат (и етнички ги чистат) потомците и генетски наследници на вистинските историјски Евреи. И сето тоа во име на „воскреснување“ на библискиот Израел...
Вели дека за време на Британското владеење на Палестина, арапи од секаде доаѓале со нивните каравани и се населувале, додека евреите кои страдале во холокаустот немале каде да се приберат.
За било кој можеме да го кажеме истото. Така и Сталин кажувал за своите неистомисленици. Како викаш ти, не го гледај изворот, види што зборува.
Тоа што го збори е точно, тој може и да е шпиун и да е предавник, ама тоа што го збори е вистина, срочена колку што може во 35 минути.
За почеток, побарај каде се спомнуваат Палестинци на почеток на 20 век. Еве ако сакаш земи го и Амин Ал Хусеини како човек роден во Палестина и татко на Палестинската држава. Дали викал „јас палестинецот Амин ал Хусеин“ или викал „јас Арапот Амин Ал Хусеин“.
И што има невистина во миграцијата на арапи во регионот во време на Турско? Поготово после геноцидите што ги направиле муслиманите врз православно население крај на 19 почеток на 20 век. Одприлика во исто време кога се појавиле качачките банди на Балканот.
И што има невистина во миграцијата на арапи во регионот во време на Турско? Поготово после геноцидите што ги направиле муслиманите врз православно население крај на 19 почеток на 20 век.
Во колкав обем било тоа? Целосно ја сменило етничката реалност во Палестина?
Имаш погоре генетски истражувања, што велат резултатите за различноста со Арапите?
За почеток, побарај каде се спомнуваат Палестинци на почеток на 20 век. Еве ако сакаш земи го и Амин Ал Хусеини како човек роден во Палестина и татко на Палестинската држава. Дали викал „јас палестинецот Амин ал Хусеин“ или викал „јас Арапот Амин Ал Хусеин“.
Анегдоти.
Немале држава, заради сплет од геополитичките околности таму во моментот и заради креацијата на Израел од Ционисите и елтитата. Не ти е тоа слично како на судбината на еден друг народ заради сплет од геополитичките околности и потребата на западните да ја креираат Елада...?
Тоа што го збори е точно, тој може и да е шпиун и да е предавник, ама тоа што го збори е вистина, срочена колку што може во 35 минути.
Значи во име на Норвежаните да се прашувал Видкун Квислинг, тоа би било репрезентативно како за норвешката реалност?
Или исто како Зоки Заев да го земеме како претставник на Македонците, што ќе каже ЗЗ тоа ќе е вистината?
Што збориш? Контроверзно?
Инаку знаеш ли за нивниот, еврејскиот Месија? Кога и како треба да дојде? Итн, дека сите што не се Евреи дека се гојими чија намена во светот е да им бидат слуги на Евреите, божјиот народ... Да да, талмудот како и другите религиозни текстови е пишуван во друго време итн... Ама ликот ако ги критикува деловите од Куранот, тогаш како тие се „полоши“ од деловите во еврејските догми? Па и едните и другите следат свои догми, и едните и другите се „единствените“, и едните и другите се лоши и за Христијаните, и за сите други што не се Евреи или Муслимани.
Добро е...полека-полека, доаѓаме до суштината на „проблемот„.
Се надевам дека на учесниците на темава кои не се согласни со своите неистомисленици, ќе им се разјасн(ува)ат некои работи...
Ова ми е апсурдно тврдење, технички и Сиријците, Ирачаните, Катарците, Оманците Саудијците, модерните Египќани... се тоа се Арапи. Можеби се релативно млада нација но да се негира постоењето на Палестинците денес ми е смешно. Не се разбирам многу но оваа точка ептен ми се издвои, нешто како Бу****те што не негираат нас.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.