Трева (дворска-парковска)

Член од
12 декември 2010
Мислења
9.501
Поени од реакции
9.876
Се разбира дека има. Проблемот е само дали кај нас носат? (Зафркната работа била увозот на семиња и семенски материјал).
Во главном пред да посеам, гуглав и се распрашував интензивно.
Да сумирам, бидејќи сите семиња во основа се мешавина од два или повеќе видови... треба да пазиш и на тоа кој вид какви ботанички карактеристики има!
Еве ќе се обидам да ти прераскажам што дознав:

1.Lolium Parene:Најчест вид што ќе сретнеш кај нас, познат уште и по називот "англиска трева". Од добри страни: Климата му одговара, добро поднесува секакви почви и посебно е отпорен на газење!(затоа и по фудбалски терени го садат). Можеш да го косиш како сакаш.
Од лоши страни: бара (средно)одржување(редовно наводнување и ѓубрење), знае да пожолти на високи температури, и од блиску секое коренче е посебна туфка па изгледа убаво само во густ и здрав тревник.

2.Festuca arondinacea(tall fescue) е видот што јас го земав. Од добри страни: има длабок корен и соодветно на тоа еден од најотпорните видови на суша! Одлично поднесува јако сонце и ниски температури што значи травњакот е зелен поголемиот дел од годината. Не бара посебно одржување.
Лоши страни: листовите на тревките се малку пошироки и рапави од долна страна(една од покрутите трави). И треба висина за да биде здрава. За газење ја оценуваат како medium(што значи океј е ако не играш фудбал на неа).

3.Poa Pratensis(Blue grass). Најскапата од сите!
Од добри страни: има најфини листови, најдлабока зелена боја, одлично поднесува газење, косење, и може да се коси во stripes. Премиум трева за спортски терени!
Од лошите страни: Најзахтевна за одржавање од сите!!!
Преферира поладна клима и плодна почва.

4.Festuca rubra rubra(red fescue) и Festuca rubra commutata(chewing fescue), заедно со сите нивни подвидови! Како што кажува самото име, доаѓаат од фамилијата Festuca што ги прави отпорни на суша и незахтевни за одржување, но и сакаат висина(на листовите) за да виреат добро. Растат на секаква почва.
Овие треви одлично поднесуваат сенка па затоа и ги ставаат во миксови за шарена сенка. Имаат фини листови со светло зелена боја, и не се посебно отпорни на газење.

5.Agrostis(bentgrass, creeping bent, common bent...)итн. Еден тон видови во оваа фамилија! Генерално трева за голф терени.
Што значи фина текстура и ниско
Ова се битните видови кои ќе ги сретнеш во тревните смеси во различен сооднос. Скоро секогаш еден вид е доминантен, а другите видови се еден вид припомош. На пример кај dry&strong има 10% poa pratensis која брзо рти и има улога да ја стабилизира почвата додека фестуката из'рти и ојача.
Ова е само генерално објаснување колку за ориентација! Инаку цела наука е тревата :D
П.С. ќе заборавев... Семенарна Љубљана не земав оти не кажуваат јасно(кријат!!!) кој видови и во кој сооднос ги содржи!!! Такви цигански финти, не фала! ...значи не ми беше за парите, туку нејќам да ме прават глуп со маркетинг, а да не напишат нигде што всушност продаваат!
со семињата на семенарна јас имам лошо искуство, врска си нема тревата, може некад биле бренд али веќе јок


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
5 февруари 2019
Мислења
68
Поени од реакции
159
Се разбира дека има. Проблемот е само дали кај нас носат? (Зафркната работа била увозот на семиња и семенски материјал).
Во главном пред да посеам, гуглав и се распрашував интензивно.
Да сумирам, бидејќи сите семиња во основа се мешавина од два или повеќе видови... треба да пазиш и на тоа кој вид какви ботанички карактеристики има!
Еве ќе се обидам да ти прераскажам што дознав:

1.Lolium Parene:Најчест вид што ќе сретнеш кај нас, познат уште и по називот "англиска трева". Од добри страни: Климата му одговара, добро поднесува секакви почви и посебно е отпорен на газење!(затоа и по фудбалски терени го садат). Можеш да го косиш како сакаш.
Од лоши страни: бара (средно)одржување(редовно наводнување и ѓубрење), знае да пожолти на високи температури, и од блиску секое коренче е посебна туфка па изгледа убаво само во густ и здрав тревник.

2.Festuca arondinacea(tall fescue) е видот што јас го земав. Од добри страни: има длабок корен и соодветно на тоа еден од најотпорните видови на суша! Одлично поднесува јако сонце и ниски температури што значи травњакот е зелен поголемиот дел од годината. Не бара посебно одржување.
Лоши страни: листовите на тревките се малку пошироки и рапави од долна страна(една од покрутите трави). И треба висина за да биде здрава. За газење ја оценуваат како medium(што значи океј е ако не играш фудбал на неа).

3.Poa Pratensis(Blue grass). Најскапата од сите!
Од добри страни: има најфини листови, најдлабока зелена боја, одлично поднесува газење, косење, и може да се коси во stripes. Премиум трева за спортски терени!
Од лошите страни: Најзахтевна за одржавање од сите!!!
Преферира поладна клима и плодна почва.

4.Festuca rubra rubra(red fescue) и Festuca rubra commutata(chewing fescue), заедно со сите нивни подвидови! Како што кажува самото име, доаѓаат од фамилијата Festuca што ги прави отпорни на суша и незахтевни за одржување, но и сакаат висина(на листовите) за да виреат добро. Растат на секаква почва.
Овие треви одлично поднесуваат сенка па затоа и ги ставаат во миксови за шарена сенка. Имаат фини листови со светло зелена боја, и не се посебно отпорни на газење.

5.Agrostis(bentgrass, creeping bent, common bent...)итн. Еден тон видови во оваа фамилија! Генерално трева за голф терени.
Што значи фина текстура и ниско <5мм косење. Не сум навлегол подетално за нив.

Ова се битните видови кои ќе ги сретнеш во тревните смеси во различен сооднос. Скоро секогаш еден вид е доминантен, а другите видови се еден вид припомош. На пример кај dry&strong има 10% poa pratensis која брзо рти и има улога да ја стабилизира почвата додека фестуката из'рти и ојача.
Ова е само генерално објаснување колку за ориентација! Инаку цела наука е тревата :D
П.С. ќе заборавев... Семенарна Љубљана не земав оти не кажуваат јасно(кријат!!!) кој видови и во кој сооднос ги содржи!!! Такви цигански финти, не фала! ...значи не ми беше за парите, туку нејќам да ме прават глуп со маркетинг, а да не напишат нигде што всушност продаваат!
Ако сакаш да споделиш од каде набавуваш бидејќи со години мака мачам со тревникот многу е ретка, а на интернет неможам да најдам ништо конкретно кај нас во смисла на ова што го спомна околу составот, инаку имам кучиња (големи раси) кои се нон стоп во тревникот така да ми треба трева поптпорна на газење читав на нет ги фалат највеќе кентаки блу грас, бермуда и уште неколку..
 
Член од
14 август 2018
Мислења
3.728
Поени од реакции
8.050
Ако сакаш да споделиш од каде набавуваш бидејќи со години мака мачам со тревникот многу е ретка, а на интернет неможам да најдам ништо конкретно кај нас во смисла на ова што го спомна околу составот, инаку имам кучиња (големи раси) кои се нон стоп во тревникот така да ми треба трева поптпорна на газење читав на нет ги фалат највеќе кентаки блу грас, бермуда и уште неколку..
Беемудата одма отпиши ја! Таа е трава за топли/жешки предели.
КБГ исто не би ти препорачал... ние сме меѓу-зона а таа преферира поладна клима.
Ако ти е голема површина и сакаш поефтино да поминеш... само англиска трева или комбинација каде таа ќе биде доминантна.
Јас ја земав од агрохемија(да не им правам реклама), имаат и сајт, можеш да си провериш што имаат и во кој состав. Ама штом кучиња играат... лолиум парене.
Едит: евентуално можеш и ливадска(дива) мешавина! Тие ги има и со цветчиња во разни бои, па ако можеш да си дозволиш тој дел да не го косиш, преубаво ќе изгледа во пролет.
 
Член од
5 февруари 2019
Мислења
68
Поени од реакции
159
Беемудата одма отпиши ја! Таа е трава за топли/жешки предели.
КБГ исто не би ти препорачал... ние сме меѓу-зона а таа преферира поладна клима.
Ако ти е голема површина и сакаш поефтино да поминеш... само англиска трева или комбинација каде таа ќе биде доминантна.
Јас ја земав од агрохемија(да не им правам реклама), имаат и сајт, можеш да си провериш што имаат и во кој состав. Ама штом кучиња играат... лолиум парене.
Едит: евентуално можеш и ливадска(дива) мешавина! Тие ги има и со цветчиња во разни бои, па ако можеш да си дозволиш тој дел да не го косиш, преубаво ќе изгледа во пролет.
Nekade na prethodnive strani procitav deka angliskava ne e bash kojznae shto iskreno ne ni znam kakva treva imam posadeno mi rekoa deka e i za sonce i za senka, neli ima nekoja sto e otporna na gazenje i sto ke odgovara za situacijava
 
Член од
14 август 2018
Мислења
3.728
Поени од реакции
8.050
Nekade na prethodnive strani procitav deka angliskava ne e bash kojznae shto iskreno ne ni znam kakva treva imam posadeno mi rekoa deka e i za sonce i za senka, neli ima nekoja sto e otporna na gazenje i sto ke odgovara za situacijava
Изгуглај ги тие неколку видови што сумњаш дека ги имаш, и верувај лесно ќе распознаеш кој вид е кај тебе! Секој вид има по неколку битни и лесно воочливи карактеристики.
Второ, ако имаш мешавина од rye's што се за сенка, а тревникот ти го фаќа сонце подобар дел од денот(а посебно нашево сонце!) тогаш биди сигурен дека немаш rye оти тие не можат да ги издржат тие услови!! (Можеби и затоа имаш проблем).
Милион фактори...
Инаку и јас не сум фан на англиската, ама таа трева има предности што понекогаш ги надминуваат негативностите! Па се зависи од случај до случај.
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
777
Поени од реакции
248
Кога е најдобро време да му ставам тарана на тревникот?
 
Член од
14 август 2018
Мислења
3.728
Поени од реакции
8.050
Кога е најдобро време да му ставам тарана на тревникот?
Уште е рано! Хибернира тревата. Почекај до Март. Кога ќе почне да зазеленува и да расте брзо, тек тогаш.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.017
Поени од реакции
19.476
Neznam dali e nadvor od temata, ali da spodelam moe iskustvo.
Dvor ko dvor, ajde treva da lici. Znaci iskopano, proseano, plevelot iskornet, izramneto i poseano so treva. Nikna sto nikna, ok se super. Ali toa garamet mnogu, za penzioner koj nema popametna rabota vo zivotot da, da si se matka niz dvor super e, za drugi ne. Pa kosija, navodnuvaj ja, pa negde se izretcila, negde pesot iskopal, negde zbufnala. Slednata godina plevel nikna od pojma nemam kade, pa fati zesko a jas na odmor, se napraj seno, suva barut.
Slednata godina beter. I si rekov koj i eba mater, namesto da odmaram, jas cel den po dvorot ke trcam, ke se zamaram ko da nemam popametna rabota. I ja iskornav celata, kolku so mozev. Nivelirav kolku so mozev, od golemoto so bi rekle.
Kupiv geotekstil, go poslav nad zemjata, kupiv recen kamen 2 3 i go rasposlav nad tkaeninata.
Si postaviv cador od onie golemite, stolcinja, masicka i tolki. Rajat.
Ni treva nikna, ni vadenje, ni kosenje, ni gjubre, ni kal, abe nisto. Rabota ic, dvorot cakum pakum.
Si idis, si sednuvas i tolku.
P.s posadiv od onie pampas grass kolku ete da ima zelenilo kolku tolku. I tie kako se pogodija,odrzavanje nikakvo.
Treta godina apsolutno ama nikakov problem so dvorot, apsolutno nikakov.
 
Член од
19 март 2022
Мислења
12
Поени од реакции
10
Како е процедурата по ред
Прво се коси па се наводнува?
ѓубрето кога
Сакам у ден два да ја средам
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
9.501
Поени од реакции
9.876
Како е процедурата по ред
Прво се коси па се наводнува?
ѓубрето кога
Сакам у ден два да ја средам
Прво се коси па се вади, никако косење мокра трева
Најидеално е насабајле или пред зајдисонце кога не е јако сонцето, ѓубре се фрла послем косењето, пролетно 15 15 15 (три петнаески) и потоа убаво наводнивање


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
14 август 2018
Мислења
3.728
Поени од реакции
8.050
Реално најпрвин треба да се исчисти/проретчи!
Финтава е што ретко кој има таков специјален алат-аератор. Ако е мала површина и обично гребло од старите железни би завршило работа.
Ако е стар набиен тревник треба да се “вертикулира” во недостаток на соодветен збор за превод. У превод да се олабави/омекне земјата, и малку од малку да се преврти за корењата да имаат подобар пристап до хранливи материи.
Едит: и на овој чекор може да се импровизира со обична вила ако е помала површина…

Тек отпосле ѓубрење и наводнување!
Јас избегнувам да ја косам отпрвин додека самата не се разбуди од хибернација и почне да тера во висина.
Ама па не е егзактна наука на крај-краева, и секој треба да ја одржава повеќе од свое искуство и фидбек, отколку од совети и YT видеа…
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
777
Поени од реакции
248
Прво се коси па се вади, никако косење мокра трева
Најидеално е насабајле или пред зајдисонце кога не е јако сонцето, ѓубре се фрла послем косењето, пролетно 15 15 15 (три петнаески) и потоа убаво наводнивање


Sent from my iPhone using Tapatalk
Тарана зашто не?
Јас ја имам тревата насадено околу 5-6 години и еден пријател ми кажа тарана да и расфрлам
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
9.501
Поени од реакции
9.876
Тарана зашто не?
Јас ја имам тревата насадено околу 5-6 години и еден пријател ми кажа тарана да и расфрлам
Тараната е баш пролетно ама дејство има околу 20дена и толку додека три петнаески ке има дејство најмалце три месеци, плус тревата ја прави темно зелена, идеално е пред дождови да се фрли зашто е јако и битно е тие денови да се наводнува почесто тревата за да не изгори


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Kajgana Shop

На врв Bottom