Тодор Александров "дојава" во Кисела Вода

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Дали го оправдувате поставувањето на споменикот на Тодор Александров во Кисела Вода?

• Да

Гласови: 15 21,7%
  • Не

Гласови: 42 60,9%
  • Немам став, не сум запознаен околу ликот и делото на Александров

Гласови: 12 17,4%

• Вкупно гласачи
    69

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Абе види не спориме дека се борел за автономна Македонија(не независна), ама чија Македонија.
Пишува независна, не автономна Македонија.

Не знам дали Александров и Михајлов или комунистите убија повеќе Македонци.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Од што бил голем „Македонец„ Александров,наредил да ги рокнат Ѓорче Петров и Јане Сандански.
И Борис Сарафов е убиен по наредба на Јане Сандански и што? Всушност првите убиства Македонци врз Македонци започнуваат со наредбите на Јане Сандански. Такви биле времињата...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
И за Гоце има, и тоа во писмо го кажува дека "сите сме си Бугари", само терминот Бугарин тогаш во Македонија имал сосема поинакво значење од тоа сега. Повеќе информации на темава

http://forum.kajgana.com/threads/Значењето-на-термините-“Бугар“-и-“Грк“-во-однос-на-Македонците.38256/
За време на втора светска војна нема поинакво значење. А Киро и Лазар тогаш се изјаснуваат за Бугари. Тоа не значи дека се Бугари. Јас само го барам истиот третман за сите.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
И Борис Сарафов е убиен по наредба на Јане Сандански и што? Всушност првите убиства Македонци врз Македонци започнуваат со наредбите на Јане Сандански. Такви биле времињата...
Сарафов пробувал да прави дубари,затоа бил тргнат.

Александров бил врховиста.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Сарафов пробувал да прави дубари,затоа бил тргнат.

Александров бил врховиста.
Да де знам и јас сум ја читал историјата пишувана за време на Југославија - едниве биле лоши и ако биле убиени тогаш тоа било со право, а ако другиве врателе тогаш се крвници на Македонците...приказни за мали деца. Сите биле Македонци и се бореле за Македонија на еден или друг начин.

Z

zmej gorjanin

Гостин
За време на втора светска војна нема поинакво значење. А Киро и Лазар тогаш се изјаснуваат за Бугари. Тоа не значи дека се Бугари. Јас само го барам истиот третман за сите.
Не зборев за Киро и Лазо и времето на втората светска војна, зборам за 18 ти и 19 ти век кога поголемиот дел од македонските преродбеници се изјаснуваат како Бугари и една традиција кај Македонците (барем обичните земјоделци и селани) да се изјаснуваат за Бугари.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Не зборев за Киро и Лазо и времето на втората светска војна, зборам за 18 ти и 19 ти век кога поголемиот дел од македонските преродбеници се изјаснуваат како Бугари и една традиција кај Македонците (барем обичните земјоделци и селани) да се изјаснуваат за Бугари.
Се согласувам во ова. Нигде не напишав дека Македонците се Бугари, туку дека ако на Александров му се зема за грев тоа што се декларирал како Бугар треба да им се зема на сите или да не му се зема ниту на Александров.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Да де знам и јас сум ја читал историјата пишувана за време на Југославија - едниве биле лоши и ако биле убиени тогаш тоа било со право, а ако другиве врателе тогаш се крвници на Македонците...приказни за мали деца. Сите биле Македонци и се бореле за Македонија на еден или друг начин.
Со тоа што едните навистина се бореле за Македонија,а другите во наводници се бореле за Македонија.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Со тоа што едните навистина се бореле за Македонија,а другите во наводници се бореле за Македонија.
Не е точно. Не се работи за поединци туку за цели групации. Па на голем дел од луѓето 1990 им беше страв од независна Македонија да не споменувам кои се битни политичари бараа југословенска химна, сакаа да останеме во Југославија. И сега што? Треба да речеме дека не се тие Македонци заради тие потези?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Се согласувам во ова. Нигде не напишав дека Македонците се Бугари, туку дека ако на Александров му се зема за грев тоа што се декларирал како Бугар треба да им се зема на сите или да не му се зема ниту на Александров.
Не му се зема како грев само тоа, туку што бил рака на врховистите, и доста убиства се извршени од него или негови луѓе. Иако факт е дека матер ебал на доста грчки андарти и пола српска жандармерија во Македонија. Особено под српско, секоја Македонка која што ќе се земела со Србин, автоматски си добивал смртна казна од ВМРО. Од таму произлегува и изреката - "Господ простува, ВМРО не"

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Александров е Македонец , секој кој тврди поинаку е заслепен партиски војник.(точка)
Jas nesum niti partiski niti bilo kako orientiran ednostavno sija sakam drzavata i nekako dlaboko mi veli dekaa ova i ovoj ne se borele za Makedonija cvrsto sum ubeden vo toa , a ako imas ti ili bilo koj nekakvi dokazi i cvrsti argumenti iznesete gi tuka da vidat site koj za sto se borel .....

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Не е точно. Не се работи за поединци туку за цели групации. Па на голем дел од луѓето 1990 им беше страв од независна Македонија да не споменувам кои се битни политичари бараа југословенска химна, сакаа да останеме во Југославија. И сега што? Треба да речеме дека не се тие Македонци заради тие потези?
Јасно ми е дека се работи за цели групации,да не се бавиме со историја и во оваа тема,јас стојам позади тоа дека баш поради тие што во поранешна Југославија беа пички и југоносталгичари,дел сакаа,дел не сакаа независна Македонија,денеска сме на ова ниво кај што сме.
Ние сме славомакедонци така ?
Од таквите како тој што го изјави тоа ми се гади.
Не може еден идиот како него кој му го пушеше на Тито за да дојде до претседателската фотелја да ебе цела една нација.
Не може на прадедо ми покоен индиректно да му каже ти си славомакедонец,а замисли дедо ми црешовото топче го има носено на грб од леарницата каде што е правено па се до местото каде што е испукано,сам.
Се има и борено во неколку битки со рамо до рамо со Илинденците.

Таквите ко тој што го цитирав,не сакам името да му го спомнам,не ги сметам за Македонци.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Јасно ми е дека се работи за цели групации,да не се бавиме со историја и во оваа тема,јас стојам позади тоа дека баш поради тие што во поранешна Југославија беа пички и југоносталгичари,дел сакаа,дел не сакаа независна Македонија,денеска сме на ова ниво кај што сме.
Ние сме славомакедонци така ?
Од таквите како тој што го изјави тоа ми се гади.
Не може еден идиот како него кој му го пушеше на Тито за да дојде до претседателската фотелја да ебе цела една нација.
Не може на прадедо ми покоен индиректно да му каже ти си славомакедонец,а замисли дедо ми црешовото топче го има носено на грб од леарницата каде што е правено па се до местото каде што е испукано,сам.
Се има и борено во неколку битки со рамо до рамо со Илинденците.

Таквите ко тој што го цитирав,не сакам името да му го спомнам,не ги сметам за Македонци.
Добро ако инсистираш на некакви убер Македонци ќе биде многу мал списокот на подобни или пак да почнеме од после независна Македонија да се сметаме за чисти Македонци? Опасни ви се тезите. Ние сме мал народ за да можеме да се откажуваме од револуционери родени во Македонија кои во исто време некои соседи си ги присвојуваат. Бугарските тези се дека сите Илинденци се Бугари. ВМРО е бугарска организација. Твоите тези се ДА некои беа со бугарска свест други беа со македонска свест. Моите тези се сите беа со македонска свест (некој можеби злоупотребен друг од алчност и тн.), а како и да е бугарите се татари :)

Kajgana Shop

На врв Bottom