Термо фасада

Член од
10 јануари 2012
Мислења
100
Поени од реакции
3
Што материјал е потребно за изработка на термо фасада.И како оди редоследот,затоа што сакам сам да си направам ако ме фаќа око....

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.713
Поени од реакции
21.247
Демит фасада .(y)

Се монтираат прво алуминиумски профили , па потоа со лепило се монтира графитен стиропор најчесто со дебелина 8см , на него се нанесува фасадна маса па се монтираат демит стаклените мрежи па отпосле се нанесува завршен слој на водонепропусен пластичен малтер абрил ... и после ја украсуваш фасадата како сакаш :)

п.с. кога се нанесува лепило на стиропорот се нанесува само на краевите за кога ќе го залепиш да се добие ефект на воздушен џеб со средината на самиот стиропор.

Член од
10 јануари 2012
Мислења
100
Поени од реакции
3
Вака сега каде се монтираат тие алуминиумски профили,какво лепило треба да ставам и дали може обичен стиропол оној што се продава во табли од пола квадрат,незнам што е графитен стиропор.Фасадна маса некој малтер ли е? А демит стаклени мрежи дане мислиш на рабиц мрежи.

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
да си викнеш мајстор за оваа работа најпаметно , кај мене ставаа фасада со стиропор и си бара знаење башка треба да се буши у зид па некој дипли или незнам што се ставаат , зашто ке ти се разлета стиропорот не е заебанција :D

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Мајстор ама 5000 евра комплет за се може и повеќе зависи колку квадрати е. :pipi:

Член од
10 јануари 2012
Мислења
100
Поени од реакции
3
Како помина колку ти зедоа за работна рака.
--- надополнето: 20 септември 2012 во 12:58 ---
Кајмене е околу 120 квадрата

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
Како помина колку ти зедоа за работна рака.
--- надополнето: 20 септември 2012 во 12:58 ---
Кајмене е околу 120 квадрата
мислам дека е околу 12,5 евра квадрат со нивни матријал отвори оглас на реклама5 или пазар3 разгледај има

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Има варијанта со камена волна наместо стиропор, поскапа во секој случај, но многу поефикасна топлотна изолација за разлика од стиропорот.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Ќе заштеди ама уште повеќе ќе заштеди од трошоци ако мести сам и ако материјалот го купува по набавна цена.
Mislam deka najevtin materijal ako e od Skopje ima da si najde kaj Cementara , a za sam treba da imas poznavanje najmnogu na vlecenjeto drugoto netolku e strasno

Член од
10 јануари 2012
Мислења
100
Поени од реакции
3
А колку би било само за работна рака и со нивно скеле,а јас да си купам материјал.

Член од
9 декември 2011
Мислења
87
Поени од реакции
15
koga stanuva zbor za termoizoliranje na fasada treba da se znae deka toa e najgolema investicija vo edna kukja taka da podobro e da ja sraboti profesionalna ekipa zatoa sto moze da proizlezat mnogu posledici a i investicijata bi bila dzabe. posledicite se : ostavanje t.n. laden most koj predizvikuva puknatini vo zavrsniot sloj pa ispaknatini na stiroporot so tek na vreme duri i otcrtuvanje na celi delovi zatoa sto ne bil dobro zalepen pojava na branovi ili neizednacena nijansa na zavrsniot sloj i dr.
--- надополнето: 20 септември 2012 во 18:14 ---
Демит фасада .(y)

Се монтираат прво алуминиумски профили , па потоа со лепило се монтира графитен стиропор најчесто со дебелина 8см , на него се нанесува фасадна маса па се монтираат демит стаклените мрежи па отпосле се нанесува завршен слој на водонепропусен пластичен малтер абрил ... и после ја украсуваш фасадата како сакаш :)

п.с. кога се нанесува лепило на стиропорот се нанесува само на краевите за кога ќе го залепиш да се добие ефект на воздушен џеб со средината на самиот стиропор.
naprotiv potrebno e vo sredinata da ima lepilo za da ne dojde do stvaranje na t.n. mev. ispaknatini

S

StormRage

Гостин
Демит фасада .(y)

Алуминиумски профили не ти требаат, лепило да но стиропорот може да е и од 5cm т.е. стиродур (тоа е розев стиропор и е механички поцврст и подобар изолатор истотака) после лепилото се ставаат широки типли (многу ја прават оваа грешка без да стават типли) пошо без нив за некое време ќе ти врне стиропор низ дворот. Па после стаклена мрежа и одзгора глет маса и пластичен абрип по можност УВ стабилизиран

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.713
Поени од реакции
21.247
koga stanuva zbor za termoizoliranje na fasada treba da se znae deka toa e najgolema investicija vo edna kukja taka da podobro e da ja sraboti profesionalna ekipa zatoa sto moze da proizlezat mnogu posledici a i investicijata bi bila dzabe. posledicite se : ostavanje t.n. laden most koj predizvikuva puknatini vo zavrsniot sloj pa ispaknatini na stiroporot so tek na vreme duri i otcrtuvanje na celi delovi zatoa sto ne bil dobro zalepen pojava na branovi ili neizednacena nijansa na zavrsniot sloj i dr.
--- надополнето: 20 септември 2012 во 18:14 ---

naprotiv potrebno e vo sredinata da ima lepilo za da ne dojde do stvaranje na t.n. mev. ispaknatini
стиропорот не е хартија за да се искривува и да се создаваат мевови .. а намерно се мачка по краевите за воздушни џепови баш поради таа кондензација и многу слаба изолација ... нешто во стил со пвц прозорите т.е. со стаклото кое е дупло и херметички затворено а стаклата не се споени баш заради тој херметички затворен воздух ... нема кондензација !!!

Kajgana Shop

На врв Bottom