мислам дека е околу 12,5 евра квадрат со нивни матријал отвори оглас на реклама5 или пазар3 разгледај имаКако помина колку ти зедоа за работна рака.
--- надополнето: 20 септември 2012 во 12:58 ---
Кајмене е околу 120 квадрата
Da ama kolku ke se zastedi pa na greenje posle toa , vo sekoj slucaj najdobar izbor za fasadaМајстор ама 5000 евра комплет за се може и повеќе зависи колку квадрати е.
Ќе заштеди ама уште повеќе ќе заштеди од трошоци ако мести сам и ако материјалот го купува по набавна цена.Da ama kolku ke se zastedi pa na greenje posle toa , vo sekoj slucaj najdobar izbor za fasada
Mislam deka najevtin materijal ako e od Skopje ima da si najde kaj Cementara , a za sam treba da imas poznavanje najmnogu na vlecenjeto drugoto netolku e strasnoЌе заштеди ама уште повеќе ќе заштеди од трошоци ако мести сам и ако материјалот го купува по набавна цена.
naprotiv potrebno e vo sredinata da ima lepilo za da ne dojde do stvaranje na t.n. mev. ispaknatiniДемит фасада .
Се монтираат прво алуминиумски профили , па потоа со лепило се монтира графитен стиропор најчесто со дебелина 8см , на него се нанесува фасадна маса па се монтираат демит стаклените мрежи па отпосле се нанесува завршен слој на водонепропусен пластичен малтер абрил ... и после ја украсуваш фасадата како сакаш
п.с. кога се нанесува лепило на стиропорот се нанесува само на краевите за кога ќе го залепиш да се добие ефект на воздушен џеб со средината на самиот стиропор.
Алуминиумски профили не ти требаат, лепило да но стиропорот може да е и од 5cm т.е. стиродур (тоа е розев стиропор и е механички поцврст и подобар изолатор истотака) после лепилото се ставаат широки типли (многу ја прават оваа грешка без да стават типли) пошо без нив за некое време ќе ти врне стиропор низ дворот. Па после стаклена мрежа и одзгора глет маса и пластичен абрип по можност УВ стабилизиранДемит фасада .
Се монтираат прво алуминиумски профили , па потоа со лепило се монтира графитен стиропор најчесто со дебелина 8см , на него се нанесува фасадна маса па се монтираат демит стаклените мрежи па отпосле се нанесува завршен слој на водонепропусен пластичен малтер абрил ... и после ја украсуваш фасадата како сакаш
п.с. кога се нанесува лепило на стиропорот се нанесува само на краевите за кога ќе го залепиш да се добие ефект на воздушен џеб со средината на самиот стиропор.
стиропорот не е хартија за да се искривува и да се создаваат мевови .. а намерно се мачка по краевите за воздушни џепови баш поради таа кондензација и многу слаба изолација ... нешто во стил со пвц прозорите т.е. со стаклото кое е дупло и херметички затворено а стаклата не се споени баш заради тој херметички затворен воздух ... нема кондензација !!!koga stanuva zbor za termoizoliranje na fasada treba da se znae deka toa e najgolema investicija vo edna kukja taka da podobro e da ja sraboti profesionalna ekipa zatoa sto moze da proizlezat mnogu posledici a i investicijata bi bila dzabe. posledicite se : ostavanje t.n. laden most koj predizvikuva puknatini vo zavrsniot sloj pa ispaknatini na stiroporot so tek na vreme duri i otcrtuvanje na celi delovi zatoa sto ne bil dobro zalepen pojava na branovi ili neizednacena nijansa na zavrsniot sloj i dr.
--- надополнето: 20 септември 2012 во 18:14 ---
naprotiv potrebno e vo sredinata da ima lepilo za da ne dojde do stvaranje na t.n. mev. ispaknatini