Телекинеза

Дали верувате во телекинеза_

• Да

Гласови: 157 72,7%
  • Не

Гласови: 59 27,3%

• Вкупно гласачи
    216
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Е тука си грешка.Научно е докажано со факти дека мислата и те како има влијание на материјата т.е. ако ги земеме за точни најновите тоерии кои уствари започнуваат од 1950 од прилика па навака, започнувајки со квантната физика и некои други теории дека материјата како таква не постои туку е само еден вид на холограмска илузија (илузија не во смисла дека не постои) која во суштина е суптилна енергија еден вид на поле од вибрации, секако секоја различна формација на вибрирање се манифестира т.е. ние со помош на мозокот ја перцепираме ја дешифрираме и ја искусуваме како материја, а уствари во главно е енергија. Секоја мисла има своја вибрација и фрекфенција па дури може и да се измери со посебна апаратура густината на една или повеке мисли, чувства и емоции. Така да ако го земеме сето ова за точно тогаш не би имало никаква пречка да со помош на мислите т.е. вибрацијата (која е во суштината на тие мисли и чувства), да влијае на некој предмет кој исто така има своја вибрација и енергетско поле и да се манипулира со него.
Ако ништо друго на молекуларно и атомско ниво сите мисли и емоции имаат некакво влиание на светот околу нас, константно, бидејки и онака мислите не исчезнуваат туку продолжуваат да постојат во етерот. Сам пример е фактот дека со мисли може да се менува формата на кристалите на водата, а тоа значи дека може да се подобри или деградира квалитетот на водата што ја пиеме. Ако вакво влијание е можно на еден елемент тогаш сигурен сум дека е можен и на сите останати познати и непознати елементи во универзумот. Така да телекинеза е многу нормална појава иако сеуште не се смета за таква, факт е дека неможеме да ја користиме сега сите ние, но мое мислење е дека за такво нешто сме сеуште слаби во психата, највеќе во силата на нашата сопствена воља и фактот дека сме поголемиот дел од живото во некоја заспана состојба на свеста.
Поздрав

Научно докажано со факти, па претпоставувам ќе споделиш со нас папирологија од валидни мета истражувања? Освен тоа, само човек кој нема апсолутно никакво познавање од неврологија и електромагнетизам ќе се согласи со тоа дека "мислата" делува на материјата.
Првично, тоа што ти го нарекуваш мисла е всушност активност на невроните, клетки во нервниот систем кои пренесуваат информации низ одредени делови на мозокот со електрохемиски сигнали. Напонот на тие мали "возбудувања" на невроните е од 70 до 100 миливолти. Доколку ти сакаш таа мисла да излезе од твојот мозок, треба сигналот да го засилиш со полупроводнички елементи како транзистори и диоди и веројатно попрво ќе бидеш пепел пред да ти "избега мислата."

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Научно докажано со факти, па претпоставувам ќе споделиш со нас папирологија од валидни мета истражувања? Освен тоа, само човек кој нема апсолутно никакво познавање од неврологија и електромагнетизам ќе се согласи со тоа дека "мислата" делува на материјата.
Првично, тоа што ти го нарекуваш мисла е всушност активност на невроните, клетки во нервниот систем кои пренесуваат информации низ одредени делови на мозокот со електрохемиски сигнали. Напонот на тие мали "возбудувања" на невроните е од 70 до 100 миливолти. Доколку ти сакаш таа мисла да излезе од твојот мозок, треба сигналот да го засилиш со полупроводнички елементи како транзистори и диоди и веројатно попрво ќе бидеш пепел пред да ти "избега мислата."
хипотетички утре ако докаже науката дека „мислата“ на некаков начин директно, индиректно, преку некоја непозната, неконвенционална сила делува на материјата (ете да речеме колку и за тебе е неверојатно тоа) ќе почнеш да веруваш во тоа? да живееше пред 200 години ќе стоеше на став дека само забегани, неписмени може да веруваат во радио бранови на пример, или дека време-просторот се релативни затоа што тогаш уште науката го немала докажано тоа нити земено предвид? или науката е толку развиена што се знае се и веќе нема простор за измени и напредок.?

ауф ич не сте опен мајндед :) размислувате само во рамките на она што го имате научено, без да оставите простор за нешто друго...

D

Daedalus

Гостин
Ајде некоја илузија покажи ми од тебе да видиме?А во Македонија ако најдеш некој што практикува телекинеза , титни ми јас ке ти се јавам.Тие се ретки луѓе , 1 на милион...
0 na 7 milijardi xD a iluzionisti imam mnogu kolegi koi mozat da ti prezentiraat iluzii koi ostavaat vpecatok na psihicki mokji od vitkanje lazici/telekineza/telepatija i slicno. Inace slobodno na sobiranki koga ke bidat ke vi pokazam po nesto ne e frka toa :)))

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Е тука си грешка.Научно е докажано со факти дека мислата и те како има влијание на материјата т.е. ако ги земеме за точни најновите тоерии кои уствари започнуваат од 1950 од прилика па навака, започнувајки со квантната физика .... Така да телекинеза е многу нормална појава иако сеуште не се смета за таква, факт е дека неможеме да ја користиме сега сите ние, но мое мислење е дека за такво нешто сме сеуште слаби во психата, највеќе во силата на нашата сопствена воља и фактот дека сме поголемиот дел од живото во некоја заспана состојба на свеста.
Поздрав
Друже, комплетно те сфаќам и се согласувам... само не знам колку е продуктивно, џабе се обидуваш некого да натераш да гледа малку подалеку од носот за жал.
--- надополнето: 6 април 2012 во 01:19 ---
0 na 7 milijardi xD a iluzionisti imam mnogu kolegi koi mozat da ti prezentiraat iluzii koi ostavaat vpecatok na psihicki mokji od vitkanje lazici/telekineza/telepatija i slicno. Inace slobodno na sobiranki koga ke bidat ke vi pokazam po nesto ne e frka toa :)))
значи, не веруваш дека мозокот/телото преку сигнали од мозокот, индиректно без физички допир, на било каков макар и минимален начин може да влијае врз материјата, така :)?

D

Daedalus

Гостин
Знам дека не е релевантно на темата и дека ќе се фатиш за тоа... у ред е да не веруваш, ама не и да го отфрлиш со сигурност дека не постои. Затоа си ограничен. Не ми беше поентата да кажувам аргументи, сум увидел дека џабе е.

мене ми успеало телекинеза, до доволен степен некој да увиде дека јас делувам... до степен да помрднувам предмети - не.... сум помрднал psy wheel, сеа ќе најдете на интернет и ќе прочитате негде некакви „објаснување“ дека тоа е од топлина на рацете, што не е точно, ако малку увежбаш нема ни да ги користиш рацете, а и јасно се гледа дека движењето е предизвикано од друго нешто, а не од раце. Сум им покажал на повеќе пријатели, пола клас во средно и некои професори и се увериле во тоа (голем број беа скептици како RogerBacon). И не се тоа некакви вродени незнам какви способности, ниту трик ниту илузија, може условно кажано секој да достигне одредено ниво. Дека е лесно, не е, бара огромна концентрација и правилен пристап кон нештото. Успеав и 100% сум сигурен дека постои, не ми треба повеќе. Можеш да ми веруваш или не, не се фалам со ова, има многу луѓе во светов кои го можат тоа. Битното - постои. До кој максимум некој човек може да го влијаe врз нешто... стварно немам појма.

eve da ne kazes deka sum skeptik bez razlog......dojdi na sobiranki.....ili koga sakas......ke probame ke napravime eksperimentot, ako dvizis predmeti kako sto tvrdis a ne e duvanje, koristenje na struenjeto na vozduhot ili slicno, eve recimo paricka da ja pomrdnes za 1cm, imas 10 000 denari, od mene ako lazes mi davas 1000. Poslem mozes da ides do kaj Randi, ke dobies 1 000 000 000 dolari, pa vlozi gi tie pari za razvivanje na novi spiritualni centri. Eve da e uste po predizvikuvacki. Ako uspees da mi pokazes sposobnost na telekineza pokraj parite dobivas i javno izvinuvanje od mene na forumov. Ako ne ti javno mi se izvinuvas....moze?? :)

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
хипотетички утре ако докаже науката дека „мислата“ на некаков начин директно, индиректно, преку некоја непозната, неконвенционална сила делува на материјата (ете да речеме колку и за тебе е неверојатно тоа) ќе почнеш да веруваш во тоа? да живееше пред 200 години ќе стоеше на став дека само забегани, неписмени може да веруваат во радио бранови на пример, или дека време-просторот се релативни затоа што тогаш уште науката го немала докажано тоа нити земено предвид? или науката е толку развиена што се знае се и веќе нема простор за измени и напредок.?

ауф ич не сте опен мајндед :) размислувате само во рамките на она што го имате научено, без да оставите простор за нешто друго...
Не сум closed minded туку само скептичен. Во мојот светоглед ти си лековерен. Веруваш во нешто што не може да биде тестирано, нималку не е експлицитно објаснето како и дали воопшто работи. Јас објаснив што е мисла и зошто е невозможно истата да делува така како што тврдиш.

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
eve da ne kazes deka sum skeptik bez razlog......dojdi na sobiranki.....ili koga sakas......ke probame ke napravime eksperimentot, ako dvizis predmeti kako sto tvrdis a ne e duvanje, koristenje na struenjeto na vozduhot ili slicno, eve recimo paricka da ja pomrdnes za 1cm, imas 10 000 denari, od mene ako lazes mi davas 1000. Poslem mozes da ides do kaj Randi, ke dobies 1 000 000 000 dolari, pa vlozi gi tie pari za razvivanje na novi spiritualni centri. Eve da e uste po predizvikuvacki. Ako uspees da mi pokazes sposobnost na telekineza pokraj parite dobivas i javno izvinuvanje od mene na forumov. Ako ne ti javno mi se izvinuvas....moze?? :)
прво, паричка е претешко да се помрдне :)
можам да ти докажам дека на некој начин можам да влијаам, ама со нешто многу полесно, не со паричка, ако не се правиш инает со сила, ќе можеш да го увидиш тоа, имам доста луѓе уверено. Треба голема концентрација така да на собиранки тешко дека би успеал, а и немам вежбано долго време. Нити пак можам да ти ветам дека со сигурност ќе го направам во моментот, 95% дека ќе можам, само време и концентрација. Ако ти е целта интерес, може да се договориме некој ден да ти покажам, да повежбам малце само, да се вратам во форма :). Ако ти е целта кладба... тогаш не сакам да испадне дека лажам ако случајно не успеам во моментот да ти покажам, или пак ако ефектот не биде во толкава мера да те увери. Може да биде, ете ако успеам да ти покажам докажам јавно да потврдиш на форумов, не треба ништо друго :)
--- надополнето: 6 април 2012 во 01:38 ---
Не сум closed minded туку само скептичен. Во мојот светоглед ти си лековерен. Веруваш во нешто што не може да биде тестирано, нималку не е експлицитно објаснето како и дали воопшто работи. Јас објаснив што е мисла и зошто е невозможно истата да делува така како што тврдиш.
и јас бев скептик до некаде, ама оставив простор дека можно е да е вистина тоа. ок, може да ти изгледа тоа како лековерност за тебе, за мене бидејќи сум се уверил во спротивното знам дека не е. не треба да бидеш 100% уверен дека не може да делува затоа што во моментот тебе тоа ти изгледа како научна фантастика. Биди и 99%, ама остави простор и за спротвното.

D

Daedalus

Гостин
прво, паричка е претешко да се помрдне :)
можам да ти докажам дека на некој начин можам да влијаам, ама со нешто многу полесно, не со паричка, ако не се правиш инает со сила, ќе можеш да го увидиш тоа, имам доста луѓе уверено. Треба голема концентрација така да на собиранки тешко дека би успеал, а и немам вежбано долго време. Нити пак можам да ти ветам дека со сигурност ќе го направам во моментот, 95% дека ќе можам, само време и концентрација. Ако ти е целта интерес, може да се договориме некој ден да ти покажам, да повежбам малце само, да се вратам во форма :). Ако ти е целта кладба... тогаш не сакам да испадне дека лажам ако случајно не успеам во моментот да ти покажам, или пак ако ефектот не биде во толкава мера да те увери. Може да биде, ете ако успеам да ти покажам докажам јавно да потврдиш на форумов, не треба ништо друго :)
Ajde, ama ako ne ti da priznaes ok? BTW me potsekjas na edno drugarce za koe sto posto znaes posto citas sesto setilo i se vika Pane Andov. I toj furase telekineza deka metagenot mu evoluiral itn, progresiven astralen patuvac sto kontaktiral so greys i reptilians, i koga go prasav da mi prezentira telekineza mi rece kao ne e u forma xd. Da ne bide taka i so tebe druze, ti se molam xD xd

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
и јас бев скептик до некаде, ама оставив простор дека можно е да е вистина тоа. ок, може да ти изгледа тоа како лековерност за тебе, за мене бидејќи сум се уверил во спротивното знам дека не е. не треба да бидеш 100% уверен дека не може да делува затоа што во моментот тебе тоа ти изгледа како научна фантастика. Биди и 99%, ама остави простор и за спротвното.
Има луѓе кои биле скептици па се конвертирале во born-again христијани и ја ширеле Христијанската белетристика на лековерните. Ова не е валиден аргумент. Ошо членот погоре тврди дека ова е научно докажано, и јас ја барам папирологијата за мета студиите кои го докажале ова.

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Има луѓе кои биле скептици па се конвертирале во born-again христијани и ја ширеле Христијанската белетристика на лековерните. Ова не е валиден аргумент. Ошо членот погоре тврди дека ова е научно докажано, и јас ја барам папирологијата за мета студиите кои го докажале ова.
не знам кои и какви се, и дали има научни истражувања за тоа, нити моето беше моето аргумент за тоа дека постои. пошто не знам каков аргумент да ти дадам кој би те задоволил. веројатно џабе е. забелешката беше на ограничувањата во ставовите.

naucno dokazano so 0 "telekinezeri" Ja go razbiram Lucid, zosto ednas i ja veruvav deka telekinezata e nesto sto go pravat misticite i tie so otvoreni 12 cakri xd. Nad sedmata uste ima ako ne znaete :P. No eden ubav soncev den... xD
ти реков, ако стварно те интересира, ќе се потрудам да ти докажам... Ако мислиш дека лажам и целта ти е да тераш мајтап тогаш тешко ќе ме натераш. Можам во моментов да ти дадам контакти од најмалце 5мина кои би ти го потврдиле тоа. Освен ако не мислиш дека некако сум ги натерал тебе да те лажат за тоа во моментов и би имале корист од тоа.

D

Daedalus

Гостин
не знам кои и какви се, и дали има научни истражувања за тоа, нити моето беше моето аргумент за тоа дека постои. пошто не знам каков аргумент да ти дадам кој би те задоволил. веројатно џабе е. забелешката беше на ограничувањата во ставовите.

ти реков, ако стварно те интересира, ќе се потрудам да ти докажам... Ако мислиш дека лажам и целта ти е да тераш мајтап тогаш тешко ќе ме натераш. Можам во моментов да ти дадам контакти од најмалце 5мина кои би ти го потврдиле тоа. Освен ако не мислиш дека некако сум ги натерал тебе да те лажат за тоа во моментов и би имале корист од тоа.
ne znaci deka si gi nateral ama postojat drugi faktori koi igraat uloga vo iskrivuvanjeto na rabotite koga drugi raskazuvaat slucka. Prvo, ako ti e poznato, memoriite se fragilni i podlozni na modificiranje i iskrivuvanje, zatoa ni eden seriozen "naucnik" ne zema testimonial evidence kako nesto sto e reliabilno. Celta ne mi e majtap da si igram, samo sakam da mi prezentiras, kako ti mislis deka treba, so sto mislis deka treba i koga ke si spremen, a pritoa moguce e da ne si svesen za "perpetum mobile" finti kaj psy wheel kade sto dvizenjeto na trkaloto e sozdadeno od drugi fizicki faktori na inercija, gravitacija itn :) http://www.youtube.com/watch?v=JM_qg5d1YGI eve ti placebo efekti kaj sto nesto funkcionira kaj negovite ucenici no ne kaj site:)))

http://www.youtube.com/watch?v=9BIWhNh5V6Q eve ti za psi wheeel

dvizi go trkaloto bez da gi stavas racete okolu nego ok?? Ako ide od mozokot preku mozocni branovi, race ne ti trebaat xD

http://www.youtube.com/watch?v=IDXQTBUCpYw pogledni nekoi od shouata na Derren, postignuvaat poveke efekti od bilo koj mistik za koj si cul, a nema "paranormalni" sposobnosti, koristi iluzii i psiholoski trikovi

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
ne znaci deka si gi nateral ama postojat drugi faktori koi igraat uloga vo iskrivuvanjeto na rabotite koga drugi raskazuvaat slucka. Prvo, ako ti e poznato, memoriite se fragilni i podlozni na modificiranje i iskrivuvanje, zatoa ni eden seriozen "naucnik" ne zema testimonial evidence kako nesto sto e reliabilno. Celta ne mi e majtap da si igram, samo sakam da mi prezentiras, kako ti mislis deka treba, so sto mislis deka treba i koga ke si spremen, a pritoa moguce e da ne si svesen za "perpetum mobile" finti kaj psy wheel kade sto dvizenjeto na trkaloto e sozdadeno od drugi fizicki faktori na inercija, gravitacija itn :) http://www.youtube.com/watch?v=JM_qg5d1YGI eve ti placebo efekti kaj sto nesto funkcionira kaj negovite ucenici no ne kaj site:)))

http://www.youtube.com/watch?v=9BIWhNh5V6Q eve ti za psi wheeel

dvizi go trkaloto bez da gi stavas racete okolu nego ok?? Ako ide od mozokot preku mozocni branovi, race ne ti trebaat xD

http://www.youtube.com/watch?v=IDXQTBUCpYw pogledni nekoi od shouata na Derren, postignuvaat poveke efekti od bilo koj mistik za koj si cul, a nema "paranormalni" sposobnosti, koristi iluzii i psiholoski trikovi
познато ми е ова што ми го кажуваш, и сум успеал да го движам без раце, иако мислам дека брановите иако се насочуваат од мозокот одат преку цело тело, па така имаат некоја улога ако се поблиску рацето, но океј тоа, доволно фер.

а ова со објаснувањето за температурата е чисто серење во недостаток да се објасни нештото (сфаќам дека има многу фејк по интернетов што го прават тоа), затоа што се познава како изгледа нешто придвижено од температура, а како од телекинеза, движењата едноставно се сосем различни, не може од температура од раце да иде тркалото лево-десно наизменично по малце па нагло да тргнува во некоја насока, уште повеќе што се влијае со телекинезата и на насоката на движење.

D

Daedalus

Гостин
познато ми е ова што ми го кажуваш, и сум успеал да го движам без раце, иако мислам дека брановите иако се насочуваат од мозокот одат преку цело тело, па така имаат некоја улога ако се поблиску рацето, но океј тоа, доволно фер.

а ова со објаснувањето за температурата е чисто серење во недостаток да се објасни нештото (сфаќам дека има многу фејк по интернетов што го прават тоа), затоа што се познава како изгледа нешто придвижено од температура, а како од телекинеза, движењата едноставно се сосем различни, не може од температура од раце да иде тркалото лево-десно наизменично по малце па нагло да тргнува во некоја насока, уште повеќе што се влијае со телекинезата и на насоката на движење.
druze bez navreda ama gledam deka poznavanja od centripetalno zabrzuvanje, struenje na vozduh itn nemas, dvizenjata na trkaloto se predizpozicionirani od polozbata na racete i prosotorot niz koj moze da strui ladniot vozduh. Dvizenjeto skoro nikogas ne moze da bide ramnomerno so ogled na toa deka nikoj so racete ne oblikuva sovrsena elipsa. Taka sto ke primetis razlicni varijacii pri vrtenjeto, a dokaz za toa e ako ja smenis polozbata na racete drugacie ke "zabeguva" trkaloto. Tuka imas diferenciranje po x, y i z oski za da presmetas kako trkaloto ke se dvizi. Eve ja neam "sposobnosti" za telekineza, ako gi stavam racete efektot ke bide ist. Od druga strana si probal bez race, ama ne si zemal u predvid deka imalo struenje na vozduh, i psi trkalceto koe e nezno lesno e podlozno na dvizenje kako rezultat na silata od struenjeto. Taka sto ako probas ova da go napravis vo zatvorena soba, bez race, bez da duvas, nikogas nema da ti uspee, sekako silata koja e potrebna da go butnes psi trkaloto e ednakva na silata koja e potrebna da butnes parce hartija so ista povrsina i malce pomala masa, na ramna podloga bez da rotira okolu odredena oska. Taka sto tehnicki ako imas telepatski sposobnosti, ke mozes da pomeris i parce hartija na masa so taa sila so koja si mrdnal psi trkalo.........lets try it :P update: na temperatura nad 37 stepena isto ne ke mozes, bar taka mislam :))) a gleas i so topli casi uspeva :)

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
druze bez navreda ama gledam deka poznavanja od centripetalno zabrzuvanje, struenje na vozduh itn nemas, dvizenjata na trkaloto se predizpozicionirani od polozbata na racete i prosotorot niz koj moze da strui ladniot vozduh. Dvizenjeto skoro nikogas ne moze da bide ramnomerno so ogled na toa deka nikoj so racete ne oblikuva sovrsena elipsa. Taka sto ke primetis razlicni varijacii pri vrtenjeto, a dokaz za toa e ako ja smenis polozbata na racete drugacie ke "zabeguva" trkaloto. Tuka imas diferenciranje po x, y i z oski za da presmetas kako trkaloto ke se dvizi. Eve ja neam "sposobnosti" za telekineza, ako gi stavam racete efektot ke bide ist. Od druga strana si probal bez race, ama ne si zemal u predvid deka imalo struenje na vozduh, i psi trkalceto koe e nezno lesno e podlozno na dvizenje kako rezultat na silata od struenjeto. Taka sto ako probas ova da go napravis vo zatvorena soba, bez race, bez da duvas, nikogas nema da ti uspee, sekako silata koja e potrebna da go butnes psi trkaloto e ednakva na silata koja e potrebna da butnes parce hartija so ista povrsina i malce pomala masa, na ramna podloga bez da rotira okolu odredena oska. Taka sto tehnicki ako imas telepatski sposobnosti, ke mozes da pomeris i parce hartija na masa so taa sila so koja si mrdnal psi trkalo.........lets try it :P update: na temperatura nad 37 stepena isto ne ke mozes, bar taka mislam :)))
знаев дека пак ќе се фатиш за струењето, и пак не е у тоа муабетот дека движењето не е рамномерно, туку сосем се разликува. и сум пробал да, во затворена соба, без раце, без дување, сум пробал и сам да се негирам ама сум се уверил во спротивното. Од друга страна ете да речеме ако пробаш ти и се помрдне некако поради некакво струење на воздух ќе видиш дека се разликува движењето што го предизвикуваш ти и јас, треба да видиш да се увериш. а силата да го помериш истото парче хартија транслаторно наместо ротационо би била многу поголема.

D

Daedalus

Гостин
знаев дека пак ќе се фатиш за струењето, и пак не е у тоа муабетот дека движењето не е рамномерно, туку сосем се разликува. и сум пробал да, во затворена соба, без раце, без дување, сум пробал и сам да се негирам ама сум се уверил во спротивното. Од друга страна ете да речеме ако пробаш ти и се помрдне некако поради некакво струење на воздух ќе видиш дека се разликува движењето што го предизвикуваш ти и јас, треба да видиш да се увериш. а силата да го помериш истото парче хартија транслаторно наместо ротационо би била многу поголема.
pomestuvanjeto kaj rotacionoto e zavisno od radiusot i peirodot na vrtenje, kruznicata ne e nisto povekje otkolku iskrivena linija, i toa e tacno deka e potrebna pogolema sila za translatorno, no silata koja "ja imas" za dvizenje na krugovi i krugovi na psi wheelot i rotacii, koga sve toa ke go sporedis so periodot na dvizenje, ke vidis deka so istata sila mozes da pridvizis translatorno parce hartija za edno 5 cm, so ogled na toa deka psi wheeelot nonstop treba sila za da se dvizi, a inercijalnata sila e mala posto postoi trienje......anyway, da ne navlagame u fizika, tehnicki prasaj bilo koj fizicar, taa sila e dovolna za translatorno....zasto bi ti bilo problem translatorno xD veruj mi silataa e taa :))) zosto mora da e psi wheel, ali eve neka e psi wheel, nema da duvas racete zad grb, zatvorena prostorija, i da vidime :))) kk?

Kajgana Shop

На врв Bottom