ТОМОС за Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија, Јустинијана Прима

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.043
Поени од реакции
4.833
@Лаик , тажно е ова што си го напишал, велиш имаш години а имаш толку скромни знаења од тематика за кои сакаш да се спориш.
Мешаш баби и жаби - вера и религија(црква).
Пишуваш за евангелија а сигурен сум не знаеш колку евангелија не се земени/внесени при пишувањето на Библијата.
Или колку се земени/искористени од вкупно пронајдени.
Тоа што не ти се допаѓа моето толкување на Томосот на СПЦ даден на МПЦ-ОА не ти дава за право да пишуваш глупости.

И види вака ако има нешто спорно/неточно или имаш поинакво видување за напишаното, имаш контрааргумент или немаш повели, не ми се троши време на ликови кои велат имаат години а немаат ....па уште и се обидуваат да дискредитираат со примитивни методи, доста е знаеш.
 

Лаик

Калдераш
Член од
4 август 2018
Мислења
1.456
Поени од реакции
3.185
@Лаик , тажно е ова што си го напишал, велиш имаш години а имаш толку скромни знаења од тематика за кои сакаш да се спориш.
Мешаш баби и жаби - вера и религија(црква).
Пишуваш за евангелија а сигурен сум не знаеш колку евангелија не се земени/внесени при пишувањето на Библијата.
Или колку се земени/искористени од вкупно пронајдени.
Тоа што не ти се допаѓа моето толкување на Томосот на СПЦ даден на МПЦ-ОА не ти дава за право да пишуваш глупости.

И види вака ако има нешто спорно/неточно или имаш поинакво видување за напишаното, имаш контрааргумент или немаш повели, не ми се троши време на ликови кои велат имаат години а немаат ....па уште и се обидуваат да дискредитираат со примитивни методи, доста е знаеш.
Немав намера да те увредам на било кој начин(ако се осеќаш така),имам доста скромно познавање од таа ,,област" и се осеќам како изгубена и заталкана овца која си го бара стадото..која задоцнила на повикот на овчарот и се занела во пасење трева некаде на страна и чуварите/кучињата ја изумиле да ја соберат на време..
 
Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.043
Поени од реакции
4.833
Не те разборам; кои се тие „..таквите размислувања...„ во Синодот и во МПЦ-ОА?
Не би можел да тврдам, ама по “чаршија“ се говори дека имало такви, понекогаш се спомнуваат, накчесто:
-Владиката струмички и
-Партениј за него се говори дека по неговите “духовни сеанси“ од еднаш Македонецот станува Бугарин.
Можеби и ти си случнал за овие работи или не си по чаршиски муабети!

Еве, по кој знае кој пат повторувам; ако МПЦ-ОА има свештетнство, монаштво и мирјани, ако Светите Тајни и молитвите практикувани во Македонската помесна Цеква се делотворни, а јас велам дека се, тогаш не ми треба ничие „признавање„ и „наградување„ со томос, придужен со бит-пазарски нецрковни и политикантски условувања.

Ама...ако веќе треба да биде решен „статусот„ од МПЦ-ОА во однос на другите помесни Цркви, тоа да биде решено според правниот поредок од „...една, света, Соборна и Апостолска Црква...„, не со световни „манири„, во кои владее силата и силеџиството, туку во Црковен дух, на Христовата љубов кон Црквата и кон човекот.
Еве и да прифатиме дека сето ова што си го напишал е ОК
Останува прашањето имаш ли некој ПОДОБАР предлог со кој ќе се СПРЕЧИ преименувањето на МПЦ-ОА, а на барање/ПРИТИСОК на Цариградската? ? ?

Интересно е што упорно одбиваш да ги гледаш работите онакви какви што се.
Прашањето со Томосот не е само верско/религиозно прашање има и дуги импликации за кои одбиваш да говориш.

Едно од прашањата кое ги тангира овој томос е ПРИЗНАВАЊЕТО на Македонска Црква и Македонци, токму оваа е ГЛАВНОТО прашање.
Не е спорно дали МПЦ-ОА проповеда во духот на Христовата љубов, барем јас не знам дека тоа се спори.
Она што е спорно, ќе ти напишам уште еднаш затоа што одбиваш да бидеш искрен, е:
-МАКЕДОНСКА ЦРКВА во лицето на МПЦ-ОА и
-МАКЕДОНСКИ НАРОД - МАКЕДОНЦИ
Ова е тоа што го спорат гркофонските цркви и Цариградската патријаршија, која е продолжена рака на истите и во функција на западната империја!
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.958
Поени од реакции
4.129
Не би можел да тврдам, ама по “чаршија“ се говори дека имало такви, понекогаш се спомнуваат, накчесто:
-Владиката струмички и
-Партениј за него се говори дека по неговите “духовни сеанси“ од еднаш Македонецот станува Бугарин.
Можеби и ти си случнал за овие работи или не си по чаршиски муабети!
Напишаново допре и до моето уво...Бидејќи лично не ги знам наведените владици, не би коментирал на основа од „рекла-кажала„.

Верници пак, кои се чести посетители на „Бигорскиот„ (ми) велат само пофални зборови за Партениј. Немам причина да не им верувам...
Автоматски споено мислење:

Еве и да прифатиме дека сето ова што си го напишал е ОК
Останува прашањето имаш ли некој ПОДОБАР предлог со кој ќе се СПРЕЧИ преименувањето на МПЦ-ОА, а на барање/ПРИТИСОК на Цариградската? ? ?
Немам.

Јас не прифатив било каков и било чиј томос, придружен со уцени и условувања, кои само по себе се нерисјански и по стоти пат повторувам-лично, томосот не ми значи ништо и никако не влијае на мојата вероисповест.
Автоматски споено мислење:

Интересно е што упорно одбиваш да ги гледаш работите онакви какви што се.
Прашањето со Томосот не е само верско/религиозно прашање има и дуги импликации за кои одбиваш да говориш.
Можеби да, ама во некој друг стек од околности во однос на МПЦ-ОА.
Автоматски споено мислење:

Едно од прашањата кое ги тангира овој томос е ПРИЗНАВАЊЕТО на Македонска Црква и Македонци, токму оваа е ГЛАВНОТО прашање.
Не е спорно дали МПЦ-ОА проповеда во духот на Христовата љубов, барем јас не знам дека тоа се спори.
Она што е спорно, ќе ти напишам уште еднаш затоа што одбиваш да бидеш искрен, е:
-МАКЕДОНСКА ЦРКВА во лицето на МПЦ-ОА и
-МАКЕДОНСКИ НАРОД - МАКЕДОНЦИ
Ова е тоа што го спорат гркофонските цркви и Цариградската патријаршија, која е продолжена рака на истите и во функција на западната империја!
Истово и самиот ти го напишав....што е овде нејасно?

Ајде сега Г.Г. Стефан и Синодот нека седнат и нека бараат „согласност„ од гркофоните за користење на името „Македонија„ и ајде да видиме дали до тоа решение ќе дојдат „преку ноќ„, како што се случи „копениканскиот“ пресврт од Српската кон Македнската Црква или ќе им требаат ихааааа денении преговори, кои ќе завршат никогаш, имајќи ја на ум Ромејската им лукавост.
 
Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.043
Поени од реакции
4.833
Напишаново допре и до моето уво...Бидејќи лично не ги знам наведените владици, не би коментирал на основа од „рекла-кажала„.

Верници пак, кои се чести посетители на „Бигорскиот„ (ми) велат само пофални зборови за Партениј. Немам причина да не им верувам...
Очекувано е да имаш само пофални зборови.
Не мора да потенцираш, тоа се исчитува меѓу редови од секој твој коментар.


Немам.

Јас не прифатив било каков и било чиј томос, придружен со уцени и условувања, кои само по себе се нерисјански и по стоти пат повторувам-лично, томосот не ми значи ништо и никако не влијае на мојата вероисповест.
Во ред е, не мора да имаш, за да се има такво што треба да се гледа на МПЦ-ОА како на своја црква, не секој така ја гледа.
Па да томосот да има некое значење прво ќе треба да има значење МПЦ-ОА, а бидејќи во случајов и таа нема значење за тебе зошто томосот би имал, нели.

Можеби да, ама во некој друг стек од околности во однос на МПЦ-ОА.
МПЦ-ОА е Македонска црква, тоа е завршена работа!
Нема други контексти или ја почитуваш и ја сметаш МПЦ-ОА за Македонска и своја црква или не ја почитуваш и чекаш томос од Цариград.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.043
Поени од реакции
4.833
.... до сите фанариоти и нивни симпатизери, погледнете го видеово потоа одете и побарајте прочка (не кај вашиот гуру ами каде што треба).

 

Византиецот

what you looking at, ass
Член од
14 март 2021
Мислења
2.651
Поени од реакции
6.094
@Zlatikevichius Први сте да бришите постој на Византиецот, закани за баној, скандален лик, бла бла. Ама вакви ликој се главни. Посебно во темине за храна, каде ги постираат нивните кулинарски дела од по Европата им.
Зошто биваат толерирани? Па дури и на нивнтиот јазик мочаат овде. НЕ ГИ РАЗБИРАМ. Не разбирам бугарски! Преку напреку од вакви.
 
Последно уредено од модератор:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.119
Поени од реакции
34.922
@Zlatikevichius Први сте да бришите постој на Византиецот, закани за баној, скандален лик, бла бла. Ама вакви ликој се главни. Посебно во темине за храна, каде ги постираат нивните кулинарски дела од по Европата им.
Зошто биваат толерирани? Па дури и на нивнтиот јазик мочаат овде. НЕ ГИ РАЗБИРАМ. Не разбирам бугарски! Преку напреку од вакви.
Еве сега ќе ми ти објасни @Zlatikevichius - не постои човек на форумов и веројатно било каде на земјата што може да следи се што е напишано, во сите теми. Ние не сме 24/7 на Кајгана. Ако сметаш дека некој напишал нешто несоодветно, постои копче "ПРИЈАВИ" со кое ќе го насочиш нашето внимание кон несоодветното мислење. Вакви прозивки со обвинувања дека ние сме толерирале некого се сметаат за шерифување на тема и во иднина ќе си добиеш казнени поени или бан од тема за следно вакво мислење. Овој пат тој што е толериран си ти, зашто бугарчето си доби перманентен бан од тема како што заслужено си го има добиено секаде каде што си го побарал. ;)
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.958
Поени од реакции
4.129
Во ред е, не мора да имаш, за да се има такво што треба да се гледа на МПЦ-ОА како на своја црква, не секој така ја гледа.
Па да томосот да има некое значење прво ќе треба да има значење МПЦ-ОА, а бидејќи во случајов и таа нема значење за тебе зошто томосот би имал, нели.
Погрешен заклучок-јас сум крстен во и од МПЦ-ОА и тоа е доволно за моја припадност кон таа Црква.

Проблемот не во Црквата како целина, туку во нејзината врхушка, која е одвоена од верниот народ, „попут„ секој „добар„ политичар.
Автоматски споено мислење:

МПЦ-ОА е Македонска црква, тоа е завршена работа!
Нема други контексти или ја почитуваш и ја сметаш МПЦ-ОА за Македонска и своја црква или не ја почитуваш и чекаш томос од Цариград.
Веќе одговорив во погорниот допис-неспорно е дека МПЦ-ОА е Македонска Црква и тоа е добор, само по себе.

Мојот однос кон МПЦ-ОА е со резерва, од претходно наведената причина. Затоа, покорисно ми е да се дружам со моите парохидки полунеуки „попови„, отколку да се „замарам„ со одлуките од Синодот.
 
Член од
28 октомври 2012
Мислења
41
Поени од реакции
10
нема томос да видите со име МПЦ-ОА, единствено можно е автокефалност со име Црква на Скопjе
 

DonRistovski

Peace Disturber
Член од
1 септември 2009
Мислења
3.486
Поени од реакции
4.231
Случајно го прочитав насловот и помислив дека на црвката ѝ подариле томос моторче :D
1718368282315.png
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.043
Поени од реакции
4.833
Случајно го прочитав насловот и помислив дека на црвката ѝ подариле томос моторче :D
Прегледај го приврзокот 420207
Следниот пат обиди се со читање со разбирање, а ако повторно ти се случи “да мислиш“ тогаш тоа ќе да е до врската на твоите родители со моторчето томос и сега преку тебе се проектира.
 

DonRistovski

Peace Disturber
Член од
1 септември 2009
Мислења
3.486
Поени од реакции
4.231
Следниот пат обиди се со читање со разбирање, а ако повторно ти се случи “да мислиш“ тогаш тоа ќе да е до врската на твоите родители со моторчето томос и сега преку тебе се проектира.
Следниот пат обиди се со читање и разбирање да сфатиш што е шега, заебанција, а ако повторно ти се случи вака „да реагираш“ (уште побогу да мислиш) тогаш, тоа ќе да е до твоите родители и сега вака преку тебе се проектира.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.043
Поени од реакции
4.833
Следниот пат обиди се со читање и разбирање да сфатиш што е шега, заебанција, а ако повторно ти се случи вака „да реагираш“ (уште побогу да мислиш) тогаш, тоа ќе да е до твоите родители и сега вака преку тебе се проектира.
Гледам дека си ја разбрал пораката, а тоа е целта!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom