П
Пепси_
Гостин
А пред да се оди треба ли да се праша/однесе нешто во словенската амбасада,и дали тие некако може да помогнат (со информации етц...)
секоја година е различно, оваа година за зоисовата беше потребно 4,85..a za da ja dobiesh vo prva godina treba nad 4 prosek vo 4ta ?
а нели имало предавања на англиски јазик ? ако не, да си ја фатам посовреме работава со курс за словенечкијазикот не е многу тежок, а тоа дали се рачуна на изгубена година или не зависи од тебе,ретки се тие шо имаат изгубено година..
имам слушнато дека предавањата биле на англиски јазик(барем 1вата година)? или тоа на некои факултети или пак неточна информација?Jaзикот, мислам дека лесно се учи, бидејки сестра ми студира во Љубљана и го научи течно да го зборува за само една година, во комуникација со Словенци и слично. Е знам дека има наши што се више 2-3 години таму што уште неможат да научат, но индивидуално е, а и плус знам дека тие што не успеале да го научат се движат само во кругови на Македонци и не комуницираат и се дружат многу со Словенците. Е сега убрзан курс не ти е на одмет, јас еве планирам да запишам факлутет во Марибор, но одев на убрзан курс по Словенечки, курсот траеше 5 месеци. За тоа време основата можеш да ја научиш па кога ќе отидеш ќе можеш да се разбереш колку-толку, да не бидеш како изгубен Германец.
а каде и кога аплицираш за зоисова? јас сум 4та год средно и сакам наредна година да студирам во словенија, па мислам дека би ја добила таа бидејќи просекот од 4та ќе ми биде 5.00.секоја година е различно, оваа година за зоисовата беше потребно 4,85..
има некои факултети и на англиски, ама ретки се, ако сакаш менаџмент или такво нешто има, за електро,информатика,машински,медицина итн не сум баш сигурен..а нели имало предавања на англиски јазик ? ако не, да си ја фатам посовреме работава со курс за словенечки
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 03:04 ---
имам слушнато дека предавањата биле на англиски јазик(барем 1вата година)? или тоа на некои факултети или пак неточна информација?
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 03:14 ---
а каде и кога аплицираш за зоисова? јас сум 4та год средно и сакам наредна година да студирам во словенија, па мислам дека би ја добила таа бидејќи просекот од 4та ќе ми биде 5.00.