Студирање во Словенија

П

Пепси_

Гостин
А пред да се оди треба ли да се праша/однесе нешто во словенската амбасада,и дали тие некако може да помогнат (со информации етц...)

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
1. треба да се аплицира преку интернет
2.чекаш да те известат дали си приман или не...ако добиеш писмо дека си приман одеш да се запишуваш таму(не мора лично, може и некој друг)
3.поднесуваш за виза у словенската амбасада шо е у скопје
4.почнуваш со учењето lol

S

stefi

Гостин
Некое инфо за музичкиот универзитет во Љубљана?(стипендии итн.)

Член од
19 јануари 2012
Мислења
15
Поени од реакции
0
Дечки да не знае некој како иде запишувањето на факултет во Италија, или пак продолжувањето на студиите таму, сакам да студирам во Италија, па ко знае некој нешто нека пише

BozinSF

Don't act, be yourself.
Член од
25 јануари 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Информации од прва рака: Јас студирам во Словенија и добив државна стипендија но добивав само за Ноември и Декември ( Во Ноември имав поднесено), а во 2012 е укината, нема повеќе државна за странски студенти. Има и Зоисова , и СТИПЕНДИЈА ЗА СТРАНСКИ СТУДЕНТИ ВО СЛОВЕНИЈА ама роковите се поминати за пријава. Така да наредната година таму треба да се проба. Се надевам помогнав на некој , малку од малку :)

Член од
1 февруари 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
А која е таа СТИПЕНДИЈА ЗА СТРАНСКИ СТУДЕНТИ ВО СЛОВЕНИЈА, можеш ли да ми пратиш линк да се информирам, јас барав ама само за зоисова видов дека можат и странци да конкурираат и дали за зоисова се гледа само успехот од 4та година или од сите 4 години?

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
тешко да добиеш зоисова во втора година, ти треба 9.5 просек, или така нешто..

Член од
1 февруари 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
сега сум 4та средно, а 8,5 треба просек за другите години.

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
ако ја добиеш во прва година и да ја задржеш за втора ти треба 8,5
ако не ја добиеш во прва, и аплицираш на почетоко од втора, ти треба 9,5 просек од прва за да ја добиеш

Член од
21 декември 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
јазикот не е многу тежок, а тоа дали се рачуна на изгубена година или не зависи од тебе,ретки се тие шо имаат изгубено година..
а нели имало предавања на англиски јазик ? ако не, да си ја фатам посовреме работава со курс за словенечки :confused:
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 03:04 ---
Jaзикот, мислам дека лесно се учи, бидејки сестра ми студира во Љубљана и го научи течно да го зборува за само една година, во комуникација со Словенци и слично. Е знам дека има наши што се више 2-3 години таму што уште неможат да научат, но индивидуално е, а и плус знам дека тие што не успеале да го научат се движат само во кругови на Македонци и не комуницираат и се дружат многу со Словенците. Е сега убрзан курс не ти е на одмет, јас еве планирам да запишам факлутет во Марибор, но одев на убрзан курс по Словенечки, курсот траеше 5 месеци. За тоа време основата можеш да ја научиш па кога ќе отидеш ќе можеш да се разбереш колку-толку, да не бидеш како изгубен Германец.
имам слушнато дека предавањата биле на англиски јазик(барем 1вата година)? или тоа на некои факултети или пак неточна информација?
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 03:14 ---
секоја година е различно, оваа година за зоисовата беше потребно 4,85..
а каде и кога аплицираш за зоисова? јас сум 4та год средно и сакам наредна година да студирам во словенија, па мислам дека би ја добила таа бидејќи просекот од 4та ќе ми биде 5.00.

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
а нели имало предавања на англиски јазик ? ако не, да си ја фатам посовреме работава со курс за словенечки :confused:
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 03:04 ---

имам слушнато дека предавањата биле на англиски јазик(барем 1вата година)? или тоа на некои факултети или пак неточна информација?
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 03:14 ---

а каде и кога аплицираш за зоисова? јас сум 4та год средно и сакам наредна година да студирам во словенија, па мислам дека би ја добила таа бидејќи просекот од 4та ќе ми биде 5.00.
има некои факултети и на англиски, ама ретки се, ако сакаш менаџмент или такво нешто има, за електро,информатика,машински,медицина итн не сум баш сигурен..

зоисовата стипендија се аплицира во љубљана, ќе ѓи спремате документите и ќе ѓи испратете по пошта..7ми октомври беше краен рок во 2011 за поднесување на зоисовата, 2012 не знам како ќе е..

Член од
26 февруари 2010
Мислења
7
Поени од реакции
0
А колку точно изнесува Зоисовата стипендија како за нас, со сите додатоци?

Kajgana Shop

На врв Bottom