Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.794
Поени од реакции
67.123
Станови од 50-70 квадрати во Центар секогаш ке се бараат, и не верувам дека некогаш ке паднат на цена. Родителите на сопругата купија стан во Мичурин, карши МРТВ, на самиот кеј, за 1500Е квадрат на крај на 2023-та, сега веќе по 1800-2000Е продаваат во истата зграда.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Не брат, ти си глуп, како може да немаш 100.000 евра кеш во секое време, ќе продадеш бубрег, два ако треба, ќе се снајдеш.
Ако треба и три бубрега че дадам, само да тргне работ'та, да ја видеме Маќедоња независна и обединета.

Ова е више висока лига, со инвестицииве. Само ако ме прашаат за изведувач кај што сум за дом за живеење, опремување, проблеми, тоа можам до негде. Друго јок.
@StefusRefus го бива за тоа.

Инаку еден оглас имаше до собрание стан 50м2, 250000 евра :)

Roronoa

Македонец
Член од
20 декември 2014
Мислења
94
Поени од реакции
121
Се обидов да ги прочитам последните страна-две и не сфаќам што е со дискусијата. Дечки што имаат пари и им е подносливо да плаќаат рата, велат дека е ОК, а другиве од другата страна немале пари и се жалат.
Сакам да кажам кој е тука НЗС и заклучокот?

Тешко е и правете пари, за неправедно - неправедно е, ама тешко дека инвеститорите и фирмите и банките ќе се откажат од колачот, така да ако самите не направиме промени ништо нема да биде подобро.

Башка не мора да се опреми наеднаш во еден здив станот. Ако сакаш да го опремиш а тука земаш под 500 евра оди во странство рмбај. Нема теоретски шанси во Македонија да купиш стан ако немаш солидни примања барем околу 900-1.000 евра, па и партнер покрај тебе за полесно да опремувате.

Прочитав муабети како со 30.000 денари кредит рата ова она 50% ќе ти опфаќа. Како прво, банката нема да ти дозволи да земеш толкав кредит освен ако не се појавиш со убави жиранти кои би го исплаќале наместо тебе бидејќи тогаш спаѓаш во супер ризична категорија. Не може ратата да биде толкав процент од редовните месечни примања.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.712
Поени од реакции
115.468
mal si ti pa 3-4% ti izgleda ok... vidi koj e prosekot vo mkd poslednite 50 godini pa ke sfatis zosto taka vikam. vo aus prosek poslednite 50 god bi bil 8 do 9, a vo 90tite se sekavam koga bese 17%...

znaci gledaj go vaka... retko koj pocnuva biznis bez da ima 30% zarabotka. retko koj te vrabotuva a da nema 300% zarabotka na tvojata godisna plata... rabotis u banka izracunaj ako imas kpi i targets kolku treba da ostvaris na godisno nivo.

toa sto ete imase ubav period na niski kamati bese i poleka zaminuva. tramp mame ke ebe sega i najverojatno ke ima inflacija vo usa pa i sekade sto povtorno ke napravi kamatite da rastat (ocekuvam godinava da padnat ama veke od slednata mozna e druga prikazna)...

10 fiksna e ok ako si na plata i sakas sigurnost. jas na primer imam varijabilni prihodi i mene poeftino i polesno mi e da sum i na povisoka varijabilna kamatna stapka zosto ne plakam penali ako go zatvoram kreditot porano. u prosek mi treba 4 do 5 god da isplatam nekretnina, plus investicii drzam obicno do kaj 7 god radi nekoj danocni pridobivki ovde taka da 10 god mi e premnogu dolgo.
Многу убаво те сфаќам што збориш ама мислам дека даваш грешна перцепција со тоа што споредуваш АУС модел со Македонија модел. Јас ти зборам за кај нас дека е криминал да имаш 9-10% каматна стапка на станбен кредит, не за во АУС. Зашо ако доеш да земеш стан од 60-70к евра, а платата ти е 500-600 евра и не знам баш колку 10% ти е добра камата.

Не зборам за тебе, ама мислам дека другите ги измешаа лончињата со тоа што јас спомнав дека не разбирам луѓе што немаат ебан денар на страна и купуваат стан за живеење со фамилија да земаат станови во поелитниве населби и да живеат во 35-40 квадрати 3-4 членови само за да кажат дека живеат поцентрално, а да речеме за истите пари може да си земат 60-70 квадрати стан во некоја друга населба и да живеат раат. Зашо коа ќе пораснат децата и ќе почнат во школо станува проблем, тесно е за сите. Ова сите го занемарија и почнаа Центар, станови, камати, инвестиции, све си еба матер. Нигде не реков дека нема да се продаваат и бараат станови во Центар, нигде не реков дека не се исплати да купиш стан во некоја од централните населби, ама тоа е муабет за тие што се инвестициски настроени, како што дадоа некои членови примери погоре.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.662
Поени од реакции
25.041
Многу убаво те сфаќам што збориш ама мислам дека даваш грешна перцепција со тоа што споредуваш АУС модел со Македонија модел. Јас ти зборам за кај нас дека е криминал да имаш 9-10% каматна стапка на станбен кредит, не за во АУС. Зашо ако доеш да земеш стан од 60-70к евра, а платата ти е 500-600 евра и не знам баш колку 10% ти е добра камата.

Не зборам за тебе, ама мислам дека другите ги измешаа лончињата со тоа што јас спомнав дека не разбирам луѓе што немаат ебан денар на страна и купуваат стан за живеење со фамилија да земаат станови во поелитниве населби и да живеат во 35-40 квадрати 3-4 членови само за да кажат дека живеат поцентрално, а да речеме за истите пари може да си земат 60-70 квадрати стан во некоја друга населба и да живеат раат. Зашо коа ќе пораснат децата и ќе почнат во школо станува проблем, тесно е за сите. Ова сите го занемарија и почнаа Центар, станови, камати, инвестиции, све си еба матер. Нигде не реков дека нема да се продаваат и бараат станови во Центар, нигде не реков дека не се исплати да купиш стан во некоја од централните населби, ама тоа е муабет за тие што се инвестициски настроени, како што дадоа некои членови примери погоре.
ne go gledaj taka vo mkd/yu sme imale ogromni kamati, devalvacii, propadnati banki, tat... ciklus e kako i sekade vo svetot. poentata mi bese deka na mala suma nikoj ne razmilsuva 5%-6% godisno zasto i ne e mnogu za uslugata.

sfakam sto sakas da kazes ali realno vo mkd problemot se niskite primanja na tie sto parite gi zarabotivaat vo mkd (se na makedonska plata), onie sto zarabotuvaat online ili bar delumno od stranstvo nemaat problem so uslovi i ceni a sega takvi imas eden kup... vo momentot sme drzava sto e podelena i se dvizi vo 2 brzini, edni imaat i kupuvaat drugi apla nemaat.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
190
Поени од реакции
316
Се обидов да ги прочитам последните страна-две и не сфаќам што е со дискусијата. Дечки што имаат пари и им е подносливо да плаќаат рата, велат дека е ОК, а другиве од другата страна немале пари и се жалат.
Сакам да кажам кој е тука НЗС и заклучокот?

Тешко е и правете пари, за неправедно - неправедно е, ама тешко дека инвеститорите и фирмите и банките ќе се откажат од колачот, така да ако самите не направиме промени ништо нема да биде подобро.

Башка не мора да се опреми наеднаш во еден здив станот. Ако сакаш да го опремиш а тука земаш под 500 евра оди во странство рмбај. Нема теоретски шанси во Македонија да купиш стан ако немаш солидни примања барем околу 900-1.000 евра, па и партнер покрај тебе за полесно да опремувате.

Прочитав муабети како со 30.000 денари кредит рата ова она 50% ќе ти опфаќа. Како прво, банката нема да ти дозволи да земеш толкав кредит освен ако не се појавиш со убави жиранти кои би го исплаќале наместо тебе бидејќи тогаш спаѓаш во супер ризична категорија. Не може ратата да биде толкав процент од редовните месечни примања.
Пример беше тоа пример за дудуциве овде што немаат 2 грама мозок за да сватат како функционирааат работите.

на вас човек да ви нацрта што треба да напраите маана ке најдете зашо со плаво пенкало е напишано наместо црно.

најдобро е ништо да не правите, седете по кафичи, фалете се како сте отишле на одмор во Шпанија како шо прави Kawa а притоа жалетесе како луѓе купуваат станови. Све некој друг ви е крив за вашиот неуспех.

за тоа колку банка дава на 30,000 денари плата се оди директно во банка и секоја е различна. А за кредит од 46,000 евра не ти треба астрономска плата.

затоа најдобро не купувајте имоти, земете си кола за да се сликате на инстаграм, кафето цигарата и жалете се дур не напуните 60 години со прстот во уста

Член од
21 септември 2011
Мислења
710
Поени од реакции
2.162
Секое мислење на темава е добредојдено и корисно како информација макар и кога има препукување.

Мене повеќе ме интересира лично искуство, на пример кој инвеститор гради квалитетно во однос на цена, кој гради во гарантен временски рок, добар распоред на станот, како е со добивањето на имотен лист, кој инвеститор е преварант за да го избегнуваме...накратко да наброи кои фирми се добри, а кои да ги заобиколиме.
Се разбира од лични искуства, а не муабетот "сум слушнал од луѓе".

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.857
Поени од реакции
10.694
Секое мислење на темава е добредојдено и корисно како информација макар и кога има препукување.

Мене повеќе ме интересира лично искуство, на пример кој инвеститор гради квалитетно во однос на цена, кој гради во гарантен временски рок, добар распоред на станот, како е со добивањето на имотен лист, кој инвеститор е преварант за да го избегнуваме...накратко да наброи кои фирми се добри, а кои да ги заобиколиме.
Нема такви работи тука, јас неколку пати сум прашал, никој не знае или не сака да сподели. Ама затоа пак има пациенти со никаква недвижност на нивно име што го знаат цел пазар во светот и ќе те убедуваат дека треба да земеш стан во некое грчко село. Не знам само како имаат желба другиве да им објаснуваат основни работи.

80 посто од темава е офтопик.

Член од
12 август 2024
Мислења
251
Поени од реакции
638
ne go gledaj taka vo mkd/yu sme imale ogromni kamati, devalvacii, propadnati banki, tat... ciklus e kako i sekade vo svetot. poentata mi bese deka na mala suma nikoj ne razmilsuva 5%-6% godisno zasto i ne e mnogu za uslugata.

sfakam sto sakas da kazes ali realno vo mkd problemot se niskite primanja na tie sto parite gi zarabotivaat vo mkd (se na makedonska plata), onie sto zarabotuvaat online ili bar delumno od stranstvo nemaat problem so uslovi i ceni a sega takvi imas eden kup... vo momentot sme drzava sto e podelena i se dvizi vo 2 brzini, edni imaat i kupuvaat drugi apla nemaat.
Сега веќе не ни купуваат тие, до пред 2 години да. Па и почетниот огромен раст на становите купуваа, сега купуваат само бизнисмени, брача, криминалци. 2 500 евра за м2 уште не слушнав програмер да плати.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.237
Поени од реакции
1.290
Нема такви работи тука, јас неколку пати сум прашал, никој не знае или не сака да сподели. Ама затоа пак има пациенти со никаква недвижност на нивно име што го знаат цел пазар во светот и ќе те убедуваат дека треба да земеш стан во некое грчко село. Не знам само како имаат желба другиве да им објаснуваат основни работи.

80 посто од темава е офтопик.
Мислам дека тука нема такви одговори затоа што е многу тешко да се најдат такви информации. Еве пример, како ќе одредиш дали некоја градба е добра или не? Ако не си градежен инженер со директен увид во градбата, не знам дали можеш да го увидиш тоа. Реалноста е дека ретко кој ги истражува детално овие работи. Луѓето повеќе купуваат според локацијата, цената и нормално да не е некој ептен сомнителен инвеститор. Можеш да побараш информации за материјалите што ги користат за градба, па од тоа да извлечеш некоја информација плус.
Што се однесува на мајсторските работи, тоа е исто како ќе ти се погоди. Една фирма кога гради зграда може да има 10 различни мајсторски групи што може да работат со различно ниво на квалитет. Ама овие работи барем можеш да ги видиш кога ќе појдеш во станот. Ако станот е во градба, можеш да им побараш детални информации за тоа што ќе користат. Ако го земеш во градба исто треба да го проверуваш колку што можеш почесто. Да си планираш ако би правел некои промени од основниот план и да им кажеш со време. Па после да проверуваш дали ги прават добро.
На крај и сето ова е субјективно. Може на некој му е најбитна локацијата, на некој најбитен му е распоредот. Да земеш 2ца луѓе од иста зграда може скроз различно мислење да добиеш.

Реално нема некоја голема филозофија во купувањето на стан. Ако сакаш можеш да се напнеш и да ги гледаш сите детали од типот на: дали ќе те грее сонце, дали паркинг местото е достапно без 2-3 маневри, дали ќе го добиеш идеалниот спрат, колку квадрати си изгубил во ходник итн. Ама тоа тешко ќе го најдеш. Најди си ги тие 2-3 работи што ти се најважни и барај ги нив.

Сега веќе не ни купуваат тие, до пред 2 години да. Па и почетниот огромен раст на становите купуваа, сега купуваат само бизнисмени, брача, криминалци. 2 500 евра за м2 уште не слушнав програмер да плати.
Ова е интересно прашање. Јас лично познавам само една личност што има платено над 2к за стан. Ама станот ќе го користи како ординација, па локацијата беше битна. Баш ме интересира колку луѓе знаете што купиле стан по таква цена за живеење (не за инвестиција или бизнис).

Член од
11 април 2012
Мислења
4.709
Поени од реакции
5.456
Рачунај дека првите години секогаш повеќе враќаш камата него главница така да тука те дере банката буквално.
Не сум сигурен ама ако не се лажам во мкд имаш фиксна месечна рата така?
Пример ратата ти е 1000 денари, првиот месец 900 камата, 100 за отплата, после 890 со 110 итн итн според амортизациониот план.

За споредба пример еве во Шведска не им е така (не би се изненадил и на друго место низ светов), ратата не ти е фиксна, наместо тоа амортизацијата ти е фискна.

Пример истите тие 1000 денари се договориш да ги изплатиш на 100 месеци
секој месец ќе плаќаш 10 денари амортизација од прв до последен.
Каматата ќе ти варира зашто нели си должел 1000ка, па следен месец 990, 980 ...

Наместо да ти ја фиксираат ратата имаш рата која секој месец се менува(нормално обично се намалува, иако бројот на денови во месецот влијае на ова), ама ти ја фиксираат амортизацијата.Е сега овој начин е малку подобар за оние кои земале кредит и сметаат дека во иднина би имале можност порано да го отплатат,но претпоставувам дека мкд моделот со фиксна рата повеќе би одговарал на оние кои сакаат да го плакаат буквално до крај зашто би имале пониска рата и без флуктуирање (ако се решиш да го исплатиш порано едноставно си заебан зашто секако веќе си им платил повисока камата)

Искрено би седнал да разгледам предности и слабости на двата модела
Ако имаш желба чисто за споредба може да направиме „амортизационен план„ на некоја рандом сума на неколку месеци чисто за да направиме, пример 10000 на година дена, чисто да за споредиме (ама ќе треба да помогнеш со мкд амортизациониот зашто не се сеќавам како идеше)

Член од
23 август 2010
Мислења
39.712
Поени од реакции
115.468
Не сум сигурен ама ако не се лажам во мкд имаш фиксна месечна рата така?
Пример ратата ти е 1000 денари, првиот месец 900 камата, 100 за отплата, после 890 со 110 итн итн според амортизациониот план.
Да. Кога си во периодот на фиксна камата ратата ти е иста цело време, со тоа што прво отплаќаш повеќе камата, а помалце главница и како одминува периодот така тие износи се менуваат во обратна насока.

Не е фрка во понеделник ќе ти пуштам аморт план за која сума сакаш и за кој период сакаш и ќе споредиме.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
190
Поени од реакции
316

Како што пиша @Amaterasu инвеститорот работи со фирми и мајстори. Немора да значи ако една зграда му е направена убаво и наредната исто ке биде.

Замислиго процесот вака:
- Инвеститорот е човекот со капитал
- Инжињер е човек што проектира за плата
- Адвокат е човек што му ги брка сите работи за легалност и имотен лист такви глупости
- Мајстори за плочки
- Мајстори за Прозорци
- Водовоџии
- Електричари итн итн

Во секој момент може една екипа да откаже или да бара премногу пари или да не ја заврши работата како порано ради разни причини.

Од твоја гледата точка прво одиш колку ти е буџетот кој банката ти го одобрила, после одиш населбите каде што сакаш да купиш. Во тие населби да речеме ако има 3-4 што градат ке исфилтрираш кој имал подобри проекти во минатото (што не е гаранција).
Обавезно збориш со адвокат пред да потпишеш договор за да избегнеш преварантски работи.

Џабе ми е да ти речам дека Адора прави убави згради и се доста квалитетни кога може да се надвор од твојот буџет, може да не прават на локацијата каде што сакаш ти да купиш или пак решаваат да ги сменат мајсторите/инжињерите за нов проект во споредба со старите. Многу луѓе гледам купуваат од Трим и Лум дека се ефтини али нитуедна зграда што ја имам видено 5-6 години стара не ми се свиѓа. Пари да ми даваат од нив не би земал.

Има доста варијабилни фактори али филтрираш и почнуваш од себе и каде сакаш да купиш. Ке мораш за некои работи да голтнеш кнедла пошто совршен стан, совршен градител, совршена положба, совршена квадратура, кат, скица итн итн не постои..

Член од
11 април 2012
Мислења
4.709
Поени од реакции
5.456
Да. Кога си во периодот на фиксна камата ратата ти е иста цело време, со тоа што прво отплаќаш повеќе камата, а помалце главница и како одминува периодот така тие износи се менуваат во обратна насока.

Не е фрка во понеделник ќе ти пуштам аморт план за која сума сакаш и за кој период сакаш и ќе споредиме.
Со оглед на тоа што го правиме за чиста споредба е глупаво да се прави на мали бројки или мал период, ама па сигурно нема да пуштаме тука споредба на 30 години за да споредиме дали со некој од двата различни начини има разлика (т.е кој е поповолен за банката кој за потрошувачот ако воопшто има разлика)

За некоја едноставна пресметка која нема да е премногу долга
120000 кредит
1 година
5% камата

утре од компјутер ќе пишам пресметка и како тука ги сметаат каматите (со која формула)

Член од
23 август 2010
Мислења
39.712
Поени од реакции
115.468
Со оглед на тоа што го правиме за чиста споредба е глупаво да се прави на мали бројки или мал период, ама па сигурно нема да пуштаме тука споредба на 30 години за да споредиме дали со некој од двата различни начини има разлика (т.е кој е поповолен за банката кој за потрошувачот ако воопшто има разлика)

За некоја едноставна пресметка која нема да е премногу долга
120000 кредит
1 година
5% камата

утре од компјутер ќе пишам пресметка и како тука ги сметаат каматите (со која формула)
Претпоставувам на денари мислиш. Ќе ти пуштам во понеделник точно по месеци колку камата колку главница.

Kajgana Shop

На врв Bottom