Создавањето на бугарската нација, јазик и држава!

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Досега се постирани многу научни докази дека немало некое масовно доаѓање на словени, блгари, авари на Балканот.

Eдинствено е потврдено дека има значителна група од ромска популација, која го населува балканот некаде околу 800 ад.

Не постои автентична историја за т.н. средновековен период, и по сеизгледа дека т.н. средновековни преселби од исток, се всушност ромските населувања во Римската Империја и Балканот.

Патот на ромите водел преку Иран и Блискиот Исток...кои биле муслимански=турски. Оттаму и произходот на блгарите турки, всушност Роми. Бугарската страна е преплавена од Роми, а не од Бугари од Азија.

Старите Бугари = Роми!

According to the results of a survey published in a 20 December 2002:facepalm: report by the United Nations Development Programme (UNDP) on Roma in Central and Eastern Europe, 19 per cent of Romani respondents in Bulgaria were married to a member of the majority ethnicity...

The Director further added that marriage between Roma and ethnic Bulgarians generally involves a Roma man and an ethnic Bulgarian woman because about half of Bulgaria's Roma are Muslim, and according to the Director, a Muslim woman cannot marry a non-Muslim man (ibid.).

http://www.refworld.org/docid/42df60a925.html

The Roma are present in all provinces of Bulgaria,...

Денешните Бугари се микс од Македонци, Турци (како автохтоно население) и Роми.

Bulgaristan'ın nüfusunun 3.206.500 olduğu 1876-1885 yıllarında Türkler 1.801.000 nüfusla bu ülkenin %57'sini teşkil etmekteydi.

Превод: Во Бугарија 1876-1885 населението беше 3.206.500, Турците 1.801.000 , кои конституираат 57% од населението на земјата.
 
Член од
29 септември 2013
Мислења
491
Поени од реакции
408
Македонците да станат Бугари- една необична кампања
Првиот канал на германската државна телевизија во репортажа од Софија ги анализира бугарско-македонските односи низ призмата на директорот на тамошниот директор на Националниот историски музеј, Божидар Димитров


Влијателниот директор на Националниот-историски музеј во Софија започна една необична кампања, јавува АРД.

Божидар Димитров би сакал од Македонците да направи Бугари, а со тоа и граѓани на ЕУ. Неговата теза: сите тие и онака се Бугари. За да ја оствари својата цел, поранешниот министер за Бугарите во туѓина бара промени во законите. Тие би можеле да бидат донесени уште оваа година.

Божидар Димитров секоја сабота има сопствена историска емисија на еден бугарски канал. Овој 70-годишник се смета себеси за чувар на бугарското историско наследство и пропагандист на националните прашања. Со популистички тези овојпат тој бара промена на законот, што ќе овозможи Македонците со бугарски корени само врз база на усно изјаснување- на бугарски јазик- да добијат бугарско државјанство. Писмени докази за бугарското потекло, како досега, повеќе не би биле потребни. За историчарот Божидар Димитров еден издржан чекор, како што и самиот објаснува:

„1.300 години сѐ до 1944 во Македонија живееја Бугари. И еден убав ден некој им рече дека повеќе не се Бугари, туку Македонци. Дека немаат ништо заедничко со Бугарија, дека ќе им биде создадена држава, ќе им биде напишана сопствена историја и посебен јазик. И така и беше сторено. Но во последно време се јавуваат проблеми со идентитетот“.
Речиси 500 илјади Македонци на тој начин можат да станат Бугари, а со тоа и граѓани на ЕУ, се надева директорот на музејот. Тоа би претстаувало една четвртина од севкупното население во Македонија. На тој начин би се потврдила и неговата теза за бугарското потекло на Македонците, која историчарот Димитров остро ја брани. И тој и неговата теза се контроверзни, со оглед на тоа што Димитров порано работел за комунистичката тајна служба и поради тоа морал да се откаже од министерската функција. Но, сепак тој и натаму се залага за промена на законот, во чиј успех нема никаков сомнеж:

„Кога добро би се организирале, затоа што не е потребен само закон, туку и политичка волја, можеме Македонците поединечно многу брзо да ги внесеме во ЕУ. На тој начин ќе ги решиме и нашите демографски проблеми. И Македонците тоа го сакаат, сите- вклучително и нивните премиери- се трудат да добијат бугарски пасош“.


Божидар Димитров

'Берлински ѕид'

Поранешниот македонски премиер Љубчо Георгиевски веќе има бугарски пасош. Сепак тој не ја поддржува тезата дека Македонија е бугарска:

„Во Македонија од 1945 до 1990-те години беше патриот оној кој плукаше врз Бугарија. Тоа трае до денес. Сметам дека сѐ уште постои тој 'Берлински ѕид' меѓу Македонија и Бугарија. Мораме да се ослободиме од овие предрасуди. Но, откако Македонија е независна сепак има одредено приближување кон Бугарија“.

Во од криза погодената Македонија, две-третини од граѓаните имаат двојно државјанство, а со тоа и поголема слобода на движење. И македонските шофери најчесто патуваат со бугарски камиони во странство. Во поранешната југословенска република, со големина колку покраината Бранденбург, мнозинство се етничките Македонци, а малцинство етничките Албанци. Бугарско-македонските односи ги објаснува и аналитичарот Ким Мехмети:

„Тоа се два народа. Но никаде не постојат два народа чија историја е толку испреплетена, како онаа на Бугарите и Македонците. Па така, истите споменици можете да ги најдете во Софија и во Дизнилендот Скопје“.

Македонија е типична иселеничка земја. Шансата да се добие бугарски ЕУ-пасош ќе испрати уште повеќе Македонци во странство. Еве што вели еден Македонец кого го сретнавме на улица:

„Нашите гастарбајтери ни сега веќе не се враќаат од странство. Наскоро ќе имаме Македонија без Македонци“.

Извор: http://www.dw.com/mk/македонците-да-станат-бугари-една-необична-кампања/a-18648780
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.118
Поени од реакции
1.129
Па нека се пишат тие Македонци. Тие се секако во ЕУ влезени, а тоа подразбира дека кога се веќе таму - можат да си го сменат ТИЕ името и пак да си останат во ЕУ. Ќе ја известат само ЕУ дека од следниот ден нивната држава ќе се вика Македонија а тие ќе се викаат Македонци и готово, без многу потреси. Па ние Македонците ќе си решиме многу демографски проблеми... А и онака 80% од населението во Бугарија се Македонци, дури и со Македонско потекло (од територијата на географска Македонија)
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
Па нека се пишат тие Македонци. Тие се секако во ЕУ влезени, а тоа подразбира дека кога се веќе таму - можат да си го сменат ТИЕ името и пак да си останат во ЕУ. Ќе ја известат само ЕУ дека од следниот ден нивната држава ќе се вика Македонија а тие ќе се викаат Македонци и готово, без многу потреси. Па ние Македонците ќе си решиме многу демографски проблеми... А и онака 80% од населението во Бугарија се Македонци, дури и со Македонско потекло (од територијата на географска Македонија)
За поднесување на лажна информација се лежи во затвор.

Ако повеќе луѓе поднеле лажна информација можат да ги судат по брза постапка и есктрадират во Бугарија.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.118
Поени од реакции
1.129
Не е лажна информација! Зошто велиш дека вие би излажале на тој начин?!? Па вие сте повеќе Македонци отколку Бугари! Всушност, вие скоро и да не сте Бугари!
Доколку се одговараше за лажно претставување вие цела нација ќе бевте досега в затвор... :ROFLMAO:
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.939
Поени од реакции
2.228
Па нека се пишат тие Македонци. Тие се секако во ЕУ влезени, а тоа подразбира дека кога се веќе таму - можат да си го сменат ТИЕ името и пак да си останат во ЕУ. Ќе ја известат само ЕУ дека од следниот ден нивната држава ќе се вика Македонија а тие ќе се викаат Македонци и готово, без многу потреси. Па ние Македонците ќе си решиме многу демографски проблеми... А и онака 80% од населението во Бугарија се Македонци, дури и со Македонско потекло (од територијата на географска Македонија)
Тоест ти потврдуваш,дека за вас проблемот не е етнически,а отново името но во обратна конотациja :D
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.939
Поени од реакции
2.228
Ако самиот си се разбрал што пишуваш....
:facepalm: :D
Наполно сум се разбрал ,прашане е дали ти разбираш што си напишал во погорниот си пост :)
Извини,ако не можеш да читаш до тоа ниво, ке пробам да ти го адаптирам за пониско, само кажи.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.118
Поени од реакции
1.129
Наполно сум се разбрал ,прашане е дали ти разбираш што си напишал во погорниот си пост :)
Извини,ако не можеш да читаш до тоа ниво, ке пробам да ти го адаптирам за пониско, само кажи.
Јас сум разбрал, ама ти се правиш “на удрен“ :)
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.939
Поени од реакции
2.228
Јас сум разбрал, ама ти се правиш “на удрен“ :)
И што разбра?
Тезава е повеке от инетересна....проблем ти е само тоа што се викаме бугари,но не и генетски,немаш проблем и на база на етнос... Со два збора името ни ти е проблем.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.118
Поени од реакции
1.129
И што разбра?
Тезава е повеке от инетересна....проблем ти е само тоа што се викаме бугари,но не и генетски,немаш проблем и на база на етнос... Со два збора името ни ти е проблем.
Не разбираш... (или се правиш повторно “на удрен“ :) )
Немам проблем јас со вас. Јас одамна ве имам прочитано - вие сте Македонци кои во еден одреден период некој како мали деца со лижавче ве прелажал со некакво божем славно б’лгарско минато и ве убедил да се викате Б’лгари. А всушност вие скоро и да немате ништо заедничко со Б’лгарите. Вие сте по сите карактеристики Македонци (од оние “посељачките“ :) ), а бидејќи Македонците по старост се постар народ од вас (вие на Балканов впрочем не сте ни народ, туку нација) - тогаш логично е дека вие потекнувате од Македонците, а не ние од вас...
Ќе ти кажам една вистинита анегдота. Кај дедо ми на дуќан дошол некој Бугарски офицер (мислам полициски дека бил ама не е ни важно) и почнал да кажува како Охрид бил колевката на Б’лгарија. Дедо ми, Бог да го прости, му рекол : “кога се роди бебето на кого го прекарвате?“ Офицерот му рекол : “па на башта му, на кого ште го прекарваме?“
Дедо ми пак му одговорил тогаш : “ако е така тогаш зошто кога е вашата колевка во Македонија не се викате Македонија туку Б’лгарија?“
Е тогаш скокнал б’лгарскиот офицер, со она вашето М’мката твоја сега во участакот ште ти кажам... :) Сконал брат му на дедо ми (5 години постар) и рекол “остави го брат ми - не е малку “точен“. Па едвај офицерот се примирил малку (иако цело време повторувал - “аха не е токму, не е...“) па куртулил дедо ми од апс.
Е истото тоа јас ви го повторувам цело време, и ништо не е променето од пред скоро 80 години во ставот и мислењето на Македонците, верувај (вие учите многу романтична историја и мислите дека ние едвај овде ве чекаме да дојдете и да си бидеме и ние Бугари). А вистината е сосема поинаква и затоа заглавувате во секоја војна во Македонија па мора да бегате како пос..ни.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.699
Поени од реакции
1.609
Нема бегање од вистината.
Постоењето на модерниот Блгаристан е пред и над се руска заслуга.

 
На врв Bottom