Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
22 февруари 2024
Мислења
315
Поени од реакции
526
На Големото собрание на Крушевската Република по 2-ри август биле избрани 60 претставници од кои 20 Албанци, 20 Власи и во тоа време 20 македонски словени или Бугари како се нарекувале одреден дел. Албанци православни имало и во самиот врв на Крушевската Република.

Македонската историја, а воедно и бугарската крие дека покрај Албанците и Власите, над 200 Срби учествувале во Илинденското востание. Одредени Албанци биле финансиери на Илинденското востание против Турците Османлии.

Ѓорѓи Чаче, православен Албанец, потпредседател на привремената влада на Крушевската Република.

Прегледај го приврзокот 443306

Македонскиот Евреин Рафаел Камхи, член на МРО во тоа време, бил испратен во Дебар да го организира Илинденското востание каде и го добил прекарот „Војводата Скендербег“.

Тој бил личен пријател со Гоце Делчев, Даме Груев и останатите истакнати членови на МРО во тој период. Зошто во Солун 1943 отворил Бугарски клуб, а не Mакедонски? Зошто македонските братсва од Софија го нарекувале “заслужен Бугарин“?

“Најпрвин Џемо во 1942 година, пред појавувањето на балистичката организација, со околу 40 души Албанци се одметнал в шума, наводно за борба против Италијанците, а, всушност, оттаму вршел терор врз македонското население. Италијанците, за да го искористат за борба против партизанските единици во Македонија, го поткупиле за големи пари и му дале чин мајор.”

Дека многу сте се бореле за Македонија пишуваат историчарите. Среќа имало мажи тогаш вклучувајкиго прадедоми којшто ве касапел во западна Македонија како кучиња. Освен грабање и палење на македонски села ши*тарите со ништо не допринеле на создавање на Македонска држава. Напротив како и денеска кога ке згусне бегаат, кога имаат подршка од друг гракаат како гаврани.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.149
Поени од реакции
25.763
Секогаш и за се каурот е крив.
Текстот му е генерално во ред, треба кај нив да се појавуваат вакви ликови кои за промена ќе бараат вина во себе а не како Африм наш во Александар Ранковиќ во 53та и се други да им се криви.

Единствена глупост му е тоа дека фалела поголема религиозност оти ги учела на мир, напротив им фали еден Енвер Хоџа да ги крши од ќотек ако одат во џамија.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.522
Поени од реакции
18.383
Текстот му е генерално во ред, треба кај нив да се појавуваат вакви ликови кои за промена ќе бараат вина во себе а не како Африм наш во Александар Ранковиќ во 53та и се други да им се криви.

Единствена глупост му е тоа дека фалела поголема религиозност оти ги учела на мир, напротив им фали еден Енвер Хоџа да ги крши од ќотек ако одат во џамија.
Aj uste ednas procitaj, ovoj e bas Enver.

Овие последици, кои ги гледаме секој ден, како да не кореспондираат со предавањата и проповедите од верски свештеници, разни верски здруженија за образование и култура и друго, на што е изложено населението од овие простори постојано. Дури мислам дека сега имаат и спротивен ефект.

Уште еднаш доаѓаме до темата и големата и широка дискусија: дали денес ни недостасува религиозност, или цивилизираност како народ? Мислам дека е подобро да се дискутира за цивилизираноста како народ.

Barem jas go razbrav deka ja kritikuva "religioznosta".

Член од
12 март 2024
Мислења
328
Поени од реакции
625

На крајот тоа и го вика измеѓу редови.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.149
Поени од реакции
25.763
Aj uste ednas procitaj, ovoj e bas Enver.

Barem jas go razbrav deka ja kritikuva "religioznosta".
Многу ми е конфузно напишано од него посебно тој првиот дел што си го цитирал дека не кореспондираат со предавањата и проповедите од разни верски свештеници, здруженија за образование и култура и слично. Што сака да каже со тоа? Демек овие укажуваат на мир и соживот а граѓаните напротив се тепаат и се убиваат ли? Јас барем така го сфатив.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.522
Поени од реакции
18.383
Многу ми е конфузно напишано од него посебно тој првиот дел што си го цитирал дека не кореспондираат со предавањата и проповедите од разни верски свештеници, здруженија за образование и култура и слично. Што сака да каже со тоа? Демек овие укажуваат на мир и соживот а граѓаните напротив се тепаат и се убиваат ли? Јас барем така го сфатив.
Не може јавно отворено да го критикува исламот бидејќи ќе си ја стави главата во торба и има да го исчадат на некој паркинг во Чаир. Мислиш Африм наш смее на своите роднини и пријатели да им го каже тоа што го мисли и го изјавува на форум за исламот?

Новинарот вели, ок, очигледно исламот не не направи подобри луѓе, иако самиот ислам се декларира како таков - дека е добар и ги праи луѓето добри, може треба да се свртиме кон вистински цивилизациски вредности.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.208
Поени од реакции
5.433
Не може јавно отворено да го критикува исламот бидејќи ќе си ја стави главата во торба и има да го исчадат на некој паркинг во Чаир. Мислиш Африм наш смее на своите роднини и пријатели да им го каже тоа што го мисли и го изјавува на форум за исламот?

Новинарот вели, ок, очигледно исламот не не направи подобри луѓе, иако самиот ислам се декларира како таков - дека е добар и ги праи луѓето добри, може треба да се свртиме кон вистински цивилизациски вредности.
Какви луѓе „обликува„ Исламот, најдобор се гледа според делата кои така „обликуваните„ луѓе ги чинат во реалното живеење.

А кои се тие „...вистински цивилизациски вредности...„, без да бидат наведени, звучи како и било кој друг памфлет...

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
882
Поени од реакции
1.344

Скроз, подобро некој како Енвер Хоџа да се најди да им воведе државен атеизм отколку да се проповеда Арапска педомухамедска религија. Да беа Албенците повеќе атеисти/христијани досега одамна ќе беа прифатени подобро на Балканов.

Член од
31 мај 2019
Мислења
356
Поени од реакции
1.123

Kaj brakata toa nema vrska so islamot, Enver Hodza ili Teuta Arifi
Vo Albanija dabeter e so ubijstva,kriminal,krvni osveti...
Inaku vo Zapadna Evropa konkretno vo Britanija, Albancite katolici se glaven stozer na celata mafijaska mreza.
Stanuva zbor za mentalitet na eden narod, a mentalitet ili ne se menuva ili potrebni se stotici godini da se smeni.

Inaku brakata se vo specificno teska situacija, bidejki neciviliziranosta gi pravi da se silni, to est bez neciviliziranost, kalashi, narko klanovi, pukanja, brcanja po avtobusi, urlanje i veenje znaminja, skvernavenje grobista... ke bidat faktor na Balkanov kako sto e Siera Leone.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.575
Поени од реакции
3.368
Суси а кога тоа биле јасни во ставовите да кажат што имаат на ум..конфузното остава простор за манипулација и обезбедување на време а сите добро знаеме кој се служи со такви работи..Шејтанот на прво место..

Член од
11 октомври 2024
Мислења
365
Поени од реакции
661
Kaj brakata toa nema vrska so islamot, Enver Hodza ili Teuta Arifi
Vo Albanija dabeter e so ubijstva,kriminal,krvni osveti...
Inaku vo Zapadna Evropa konkretno vo Britanija, Albancite katolici se glaven stozer na celata mafijaska mreza.
Stanuva zbor za mentalitet na eden narod, a mentalitet ili ne se menuva ili potrebni se stotici godini da se smeni.

Inaku brakata se vo specificno teska situacija, bidejki neciviliziranosta gi pravi da se silni, to est bez neciviliziranost, kalashi, narko klanovi, pukanja, brcanja po avtobusi, urlanje i veenje znaminja, skvernavenje grobista... ke bidat faktor na Balkanov kako sto e Siera Leone.
Само поради тоа што некој цел живот и историја е дефанзивен тоа по дифолт не го прави цивилизиран.

Албанскиот менталитет и култура на живеење е офанзивна во секој поглед. Затоа постојат две албански држави на Балканот формално и трета неформално. Просечен Албанец да размислуваше како просечен Македонец Сусаро, тогаш Лужичко коло ќе се играше во сред Приштина и Призрен, а не да се вејат албански национални симболи од Косовска Митровица до Охрид. Таа паралела можеш да ја пресликаш и во Македонија.

Албанците немаат потреба да формираат некои разни маргинални детски обединети здруженија каде ќе одат во Грција, Бугарија или Албанија со бомбоњери во раце да убедуваат штрбави старци да се чуствуваат како Македонци, затоа што некој трет ги асимилирал. Ако толку им е битен македонскиот идентитет на тие луѓе таму нека си го бранат самите со крв. Албанците својата посебност секаде си ја платија со крв. Не само што ја платија со крв, туку изградија функционални држави со институции врз база на таа крв.

Патем, што тоа значи да бидеш цивилизиран е многу субјективна работа и нарација.

Тоа што некој за себе мисли дека е фин и оди на театар секоја секоја среда само по себе не значи дека е супериорен морално и физички над некој друг. Финоќа никогаш низ историјата не оддржала цивилизација на подолг рок.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.083
Поени од реакции
6.227
Каков Енвер Хоџа, каков ќотек, најголемата џамија на балканот ја градат во Чаир, помина времето за ќотек туку директно бардовци.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.149
Поени од реакции
25.763
Само поради тоа што некој цел живот и историја е дефанзивен тоа по дифолт не го прави цивилизиран.

Албанскиот менталитет и култура на живеење е офанзивна во секој поглед. Затоа постојат две албански држави на Балканот формално и трета неформално. Просечен Албанец да размислуваше како просечен Македонец Сусаро, тогаш Лужичко коло ќе се играше во сред Приштина и Призрен, а не да се вејат албански национални симболи од Косовска Митровица до Охрид. Таа паралела можеш да ја пресликаш и во Македонија.

Албанците немаат потреба да формираат некои разни маргинални детски обединети здруженија каде ќе одат во Грција, Бугарија или Албанија со бомбоњери во раце да убедуваат штрбави старци да се чуствуваат како Македонци, затоа што некој трет ги асимилирал. Ако толку им е битен македонскиот идентитет на тие луѓе таму нека си го бранат самите со крв. Албанците својата посебност секаде си ја платија со крв. Не само што ја платија со крв, туку изградија функционални држави со институции врз база на таа крв.

Патем, што тоа значи да бидеш цивилизиран е многу субјективна работа и нарација.

Тоа што некој за себе мисли дека е фин и оди на театар секоја секоја среда само по себе не значи дека е супериорен морално и физички над некој друг. Финоќа никогаш низ историјата не оддржала цивилизација на подолг рок.
Тачно, што значи да си цивилизиран е субјективна работа и нарација. На пример тебе ако ти ја ебам мајката у пичка без нејзина согласност ти тоа можеш да го толкуваш како силување, ама па така ако размислуваа Турците немаше да го имаат Константинопол.

Така да ако не дај Боже се деси некој од спротивен табор да и прави на мајка ти реденка она нека се брани со крв а не како сечените твои педеомухамедански изроди да бара од Америка да ги вади со автобуси и да плаче дека ги тепале.

Kajgana Shop

На врв Bottom