Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
14 октомври 2017
Мислења
239
Поени од реакции
109
То да но квалитетот не е ист. Многу рекламации ни идат од шпанија за недоклаени пластики,поминат кабел со скината жица на тест табла,обратно ставени стеги,покус сноб на кабел веќе поставен во комбето. Абе оти вака кабело,не е допраен...Абе шо ги ебаш нека помини денот и да зејме плата...Бмв ради тие причини од МК го повлечи проектот и го преместија во холандија.
Во другите држави како гермамија,франциа,италија се се прави машински но тие коли се поскапи а овие позабаталените еве вака србија,мк,албанија,бугарија....
Ете тоа е главната причина. Браво.
Значи сепак има разлика. Ама па чудно е тоа што еве Турциве се слични во менталитет ко нас и во се, ама па Тојота има фабрика таму и пак најквалитетно возило е, како им успева? Тоа ме чуди. Сигурно балканец/турчин споредено со јапонец/германец немаат иста работна навика а за менталитет да не прајме муабет, ама еве во Турција успеваат да ја задржат Тојота да биде квалитетна како и во Јапонија што е произведена.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.678
Поени од реакции
42.257
То да но квалитетот не е ист. Многу рекламации ни идат од шпанија за недоклаени пластики,поминат кабел со скината жица на тест табла,обратно ставени стеги,покус сноб на кабел веќе поставен во комбето. Абе оти вака кабело,не е допраен...Абе шо ги ебаш нека помини денот и да зејме плата...Бмв ради тие причини од МК го повлечи проектот и го преместија во холандија.
Во другите држави како гермамија,франциа,италија се се прави машински но тие коли се поскапи а овие позабаталените еве вака србија,мк,албанија,бугарија....
Никој не ги прави 100% возилата за свој пазар. И тие коли во Германија, Италија, Јапан, увезуваат делови од трети земји. Не е само инсталацијата во колата, има илјадници други делови.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Јас имам двајца пријатели што имаат идентични возила,едниот го купи ново возилото од Порше Македонија а другиот го зема половно,година и половина старо со 40к поминато од Швајцарија со тоа што испадна малку поскапо половното од новото тука.Допирни точки немаат возилата освен што изгледаат идентично,за вожња да не збориме.Проблем е шо не се исплати да ја купиш таму у салон па тука да ја увезеш,иначе тоа е добитна комбинација.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.703
Значи сепак има разлика. Ама па чудно е тоа што еве Турциве се слични во менталитет ко нас и во се, ама па Тојота има фабрика таму и пак најквалитетно возило е, како им успева? Тоа ме чуди. Сигурно балканец/турчин споредено со јапонец/германец немаат иста работна навика а за менталитет да не прајме муабет, ама еве во Турција успеваат да ја задржат Тојота да биде квалитетна како и во Јапонија што е произведена.
Za sekoja rabota i nagrada.
Ne mozhi ti da mu dajs 23000 plata i da cekas se napraeno perfekt.

Ce im platis 50000 i ce im davas premii ako rabotat kvalitetno bez reklamacii i ce vidis kako ce izgleda drugiot den srabotenoto.

Ama jebiga Krombert , Genterm i sl sakaat so edna germanska dnevnica da go platat makedonceto . Zatoa kolku pari tolku mozika

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
Toa pretpostavuvam, moraat da ispolnuvaat nekoi standardi za kvalitet, inaku japoncite nema da im dadat da pravat toyoti, isto iphone e amerikanski se proizveduva vo kina ama spored nekoi standardi, i tie standardi mora da se ispolneti za da imaat zaednicki biznis. Vo Kina se proizveduva i originalniot Casio, mn malku modeli se made in japan, i ako se nekoi treba da se prasas dali se orginal. Za renoto mene voopsto ne mi lici na francuska kola poveke mi lici na turska, posebno toa fluensot ednas se vozev, mislam deka sekoj fiat e podobar.
Iskreno mislam deka e najdobro da vnimavas na brendot, ima i istocni marki dobri i zapadni, jas mislam deka poveke vredat istocnite, pali vozi se, megjutoa ne samo japonskite vo posledno vreme kvalitetot prvo se preseli vo Korea, a sega posledno i vo Kina. I ne samo za koli i za televizori imase najdobri televizori Sony, pa dojdoa korejskite LG, Samsung, e sega ke vladeat Tcl i Hisense.

Член од
14 октомври 2017
Мислења
239
Поени од реакции
109
Toa pretpostavuvam, moraat da ispolnuvaat nekoi standardi za kvalitet, inaku japoncite nema da im dadat da pravat toyoti, isto iphone e amerikanski se proizveduva vo kina ama spored nekoi standardi, i tie standardi mora da se ispolneti za da imaat zaednicki biznis. Vo Kina se proizveduva i originalniot Casio, mn malku modeli se made in japan, i ako se nekoi treba da se prasas dali se orginal. Za renoto mene voopsto ne mi lici na francuska kola poveke mi lici na turska, posebno toa fluensot ednas se vozev, mislam deka sekoj fiat e podobar.
Iskreno mislam deka e najdobro da vnimavas na brendot, ima i istocni marki dobri i zapadni, jas mislam deka poveke vredat istocnite, pali vozi se, megjutoa ne samo japonskite vo posledno vreme kvalitetot prvo se preseli vo Korea, a sega posledno i vo Kina. I ne samo za koli i za televizori imase najdobri televizori Sony, pa dojdoa korejskite LG, Samsung, e sega ke vladeat Tcl i Hisense.
Факт е дека азијските производители се поквалитетни и не само во автоиндустрија туку и општо во секој сегмент особено електроника. Јапонија и Кореја веќе имаат изградено имиџ во автоиндустријата а наскоро и Кинезиве кога ќе почнат со електрични возила, тоа ќе биде прилив како со телефониве, и еве се покажа дека Кина е 3-та земја во светот по производство на автомобили. Сигурен сум дека за краток период ќе има доста кинески коли по патиштава, и веќе се забележуваат, кинезите се вредни, само овие западов му ставаат фобија на народот дека кинеско не чини оти овие се комунисти а овие капиталисти, и да му работат без пари, ехе.

Тојота е најквалитетен и најпродаван бренд, за европа се произведува тука на наше тло, и во Англија, Турција, Франција, Чешка, и моторите во Полска. И пак и пак е најдоверлив бренд, секоја им чест. Само ние сме такви скептични демек ако е од Турција нее иста ко домашната, а она спија, масивна конструирана итн. Единствен проблем за јапан и кореја е достапноста на делови, потешко е за разлика од ЕУ коли иако и овие се праат во ЕУ, особено кај нас па, уби боже, не дај боже да ти затреба каросериски дел, или ќе те одерат или го нема, а од нови делови има ама немаш избор ефтино/скапо, или е скапо или е ефтино. А Грција има се и сешто, грците возат доста азијски коли особено Тојота, таму Тојота е застапена ко кај нас ФауВе. А кај нас за ЕУ коли, особено еве ФауВе Голф имаш делој на секој чекор и скапи и ефтини, и тоа е предност, ама пак Голф нее на рангот по квалитет како Тојота иако Тојота е турска. Плус дизеливе се истрошени убиени од возење и само за оправки, де дпф, де турбо, егр, не дај боже замаец, дизни, сензори бла бла.

Да не знае човек што да купи. Во план мие за некоја година да ја менам Маздава, дека 20год возам Мазда и ко досадно е. Во план е Голф 6 ТДИ или пак нешто азијско, тешко да се одлучи човек. Од една страна душава ми вика земи Голф да пробам дека неам возено а и имаш се и сешто за него, а од друга страна земи јапонско нема да се заебаваш со дпф, замајци, сензори и разни други глупости, пали вози само ама па за овие да тие страв да не те слупа некој па кај ќе бараш браници, врати хаха

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
Sto ti e kejf toa zemi si, i golfot e ubava kola, samo sto nema na staro so malku km se se toa izvozeni mnogu, a sedmicata bajgi poubavo izgleda, podobro sedmica zemi si.
Jas vozam oktavia i e slicno so golf, ubava izolacija ima custvo na sigurnost, a porano imav Hyundai Accent, ete toa korejsko prevzemeno od mitsubishi, toa bese cudo na -15 zimno vreme palese za del od sekunda, nikakov problem nemase, ama potenok lim i definitivno poslaba za sudar ako se desi, a za uzivanje bese super bas lesno se vozese lesen volan, menjac puter.

Член од
14 октомври 2017
Мислења
239
Поени од реакции
109
Sto ti e kejf toa zemi si, i golfot e ubava kola, samo sto nema na staro so malku km se se toa izvozeni mnogu, a sedmicata bajgi poubavo izgleda, podobro sedmica zemi si.
Jas vozam oktavia i e slicno so golf, ubava izolacija ima custvo na sigurnost, a porano imav Hyundai Accent, ete toa korejsko prevzemeno od mitsubishi, toa bese cudo na -15 zimno vreme palese za del od sekunda, nikakov problem nemase, ama potenok lim i definitivno poslaba za sudar ako se desi, a za uzivanje bese super bas lesno se vozese lesen volan, menjac puter.
За сега неам во план да менувам особено оваа година, пошто пред 4 месеци ја земав другава Мазда. Голф 7 е скап, со наши услови тешко, и Голф 6 е скап ама ај ќе искомбинираш некако.
Иначе Хјундаи порано имаа така послаб лим т.е нее слаб тој туку така изгледа шуплив ама е многу поарен тој оти е чист лим а другиве се пластифицирани пример Октавиата. Сеа новиве сите се пластифицирани, не се чист лим и затоа и не се шупливи. А Хјундаи од 2008/09 нагоре е тата-мата на ранг со другиве, цврсти врати, масивни, нема шуплив звук и тие ставаат пластифициран. Гледав Хјундаи И30 2012година, вратите а и конструкцијата масивна, поцврста и потешка дури и од Голф, свака им част, ко да е германска кола, се гледа дека има квалитет и труд вложено. Затоа и Мартин Винтеркорн поранешниот шеф на Фолксваген го прегледуваше квалитетот лично на Хјујдаи И30, реално и подобар беше од Голф.

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
За сега неам во план да менувам особено оваа година, пошто пред 4 месеци ја земав другава Мазда. Голф 7 е скап, со наши услови тешко, и Голф 6 е скап ама ај ќе искомбинираш некако.
Иначе Хјундаи порано имаа така послаб лим т.е нее слаб тој туку така изгледа шуплив ама е многу поарен тој оти е чист лим а другиве се пластифицирани пример Октавиата. Сеа новиве сите се пластифицирани, не се чист лим и затоа и не се шупливи. А Хјундаи од 2008/09 нагоре е тата-мата на ранг со другиве, цврсти врати, масивни, нема шуплив звук и тие ставаат пластифициран. Гледав Хјундаи И30 2012година, вратите а и конструкцијата масивна, поцврста и потешка дури и од Голф, свака им част, ко да е германска кола, се гледа дека има квалитет и труд вложено. Затоа и Мартин Винтеркорн поранешниот шеф на Фолксваген го прегледуваше квалитетот лично на Хјујдаи И30, реално и подобар беше од Голф.
Jas ja imam octavia tour, toa e prvata oktavia redizajn 2009 god site drugi posle nea se poslab kvalitet, toa i eden taksist mi prizna vika ova e tenk, vtorata veke ne e toa toa.
Za naredno se mislev pasat od 2012 da zemam, ama pa toa se mislam ako e so 200000km uste kolku li ke tera.

Член од
22 август 2016
Мислења
80
Поени од реакции
19
која е најдобра полиса за асистенција на пат?

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.110
Поени од реакции
1.249
вака на хартија ВОЗЗИ (особено оној пакетот за надвор т.с со покритие европа), како е во реалност на би можел да ти кажам од причина што не сум имал потреба да ги користам нивните услуги,
од АМСМ имам користено услуги во МК и сум доста задоволен, имам купувано од кај нив и европа премиум пакет повеќе пати ама за среќа не активирав па не можам да споделам искуство.

Член од
13 мај 2012
Мислења
55
Поени од реакции
21
Јас ја искористив вози, при дефект на колата во Лефкада. Дојде шлеп служба за помалку од еден час после иницијалниот повик и ја однесоа колата во сервис. По два дена отидов да си ја земам и платив во сервисот бидејќи така се договорив со вози. Потоа тие ми ги рефундираа парите на сметка, со што испадна дека јас ништо не платив, ни за шлеп, ни за деловите ни за работна рака. Не стануваше збор за некој голем дефект, вкупно околу 150 е. Јас го немав пакетот што нуди бесплатен rent a car, при следно обновување ќе го земам тој пакет.

Kajgana Shop

На врв Bottom