Скептицизам

Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Верување дека ништо не може да се земе како сигурно.
Колку понекогаш Вие се наоѓате во овој филозофски збор и колку нештата можат да бидат сигурни!?
Јас се судрив со реалноста, ама од онаа друга страна каде што дојдов до заклучок дека ништо не е сигурно,сепак оптимист сум и понатаму се обидувам!
Верувам дека ништо не може да се земе како сигурно,но имам моменти на исклучоци...кога грабам напред мислеќи дека целта е сигурна!

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Skepticizamot moze da bide mnogu korisen vo razglabanje na nekoja tema. Mozebi i edinstvena sila sto ne tera postojano da gi dokazuvame svoite veruvanja.

Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Бидејќи е верување дека ништо не може да се земе како сигурно повеќе ми делува некако песимистички.
Да речеме дека се прави одреден план.Човек додека е жив планира.Нели!?Нормално е дека не е баш сигурно дека ќе се стигне до целта па макар сме 100% сигурни дека се што сме зацртале е на место!
Доколку сме скептици по некоја логика не би се ни обидувале или можеби не сум во право затоашто велат „Надежта последна умира”,значи не би се обидувале да планираме и да одиме по некој зацртан план.Премногу филозофски нели!?
Бидејќи сме делумно сите оптимисти(кога станува збор лично за нас,а посебно кога се спасува сопствената кожа),би требало лично према самите себе да не сме скептици,а скептицизмот како појава да се манифестира во однос на „делење совети”.
Мое мислење е дека плашливите особи и оние кај коишто преовладува песимизмот го носат скептицизмот како особина во себе.Затоа сме чуле некаде„Скептик е човеков”...

Член од
15 февруари 2006
Мислења
27
Поени од реакции
0
Ajde de , plashlivi osobi velish . I toa sega treba da me pravi plashliv ? Jas se deklariram kako Skeptic ama ne kako tipicen skeptik. 100% sum siguren vo sebe , no sepak skepsata vo mene e toa shto sum predpazliv sprema okolinata , ne sakam nezgodni iznenaduvanja i zatoa im priogjam na stvarite poleka no sigurno . Apsolutno na nikogo ne veruvam do kraj i nekoj mnogu tesko moze da stekne 99 % doverba kaj mene , nikogas 100% , poshto nisto ne e sigurno . Ako ste go krkale nekogash vo zivotot od licemerni lichnosti ke go znaete toa , a mislam deka nema takov sho ne bil zaeben barem ednash . Glupo mi e toa shto mnozinstvoto luge go obvinuvaat Skepticizmot za glavna precka vo razvojot na opshtestvoto . I nemora da znachi deka ako si skeptik togas si i pesimistik . Skepsata znachi predpazlivost , dodeka pesimizmot veruvanje vo neuspeh i samo neuspeh .

Член од
14 август 2007
Мислења
93
Поени од реакции
0
Jas ne sum skeptik i mislam deka toa mi e mana!
Treba site da bideme do nekade skeptici odnosno pretpazlivi, nema nisto loso vo toa.
Mnogu e poloso da veruvas vo se i sesto otkolku da si skeptik.
Poloso za sebe mislam, zosto normalno koga veruvas na site deka na kraj ke se razocaras.
NO, :nenene: ni golemi skeptici zosto mnogu e loso da ne veruvas vo nisto i nikogo. KAKO KE ZIVEES? Cel zivot vo strav i somnez.

Zatoa samo malce skepticizam ne steti, no samo malce...

R

Razorblade Kiss

Гостин
Off topic-Lonely Angel,дај те молам,ако веќе сакаш да пишуваш со розево,избери некоја позгасната розева...копа очи искрено:smir:
Он топик-Скептицизам
Скептицизмот е гледиште на една индивидуа.Тоа гледиште во никој случај не е земено здраво за готово.Скептицизам или несигурност во некој или нешто.
Скептик сум за многу работи.Скептик сум се додека не видам со сопствени очи,делата говорат највеќе,кога се работи за јас да верувам на некој.
Како и во секоја работа,треба да се биде умерен.Премногу недоверливост,може да те доведе до `распад`на сопствената личност,односно,ќе дојде и тој степен кога ќе бидеш `сам на себе скептик`.
Не знам колкава е дозата во милиграми,лажички или пилули скептицизам,како што спомна членката над мене,јас сум за ова-на секоја работа треба да се гледа со ширум две очи отворени,значи,да се разгледаат реалните шанси за реализирање,и доза скептицизам нормално,тој помага да одиме контрадикторно на себе,и слично како позитивната љубомора,да ја побиеме конкуренцијата.
А скептицизам проследен само со угнетување и жалење и песимизам е народно кажано-кобник:icon_lol:

Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
Колку понекогаш Вие се наоѓате во овој филозофски збор и колку нештата можат да бидат сигурни!?
Јас се судрив со реалноста, ама од онаа друга страна каде што дојдов до заклучок дека ништо не е сигурно,сепак оптимист сум и понатаму се обидувам!
Верувам дека ништо не може да се земе како сигурно,но имам моменти на исклучоци...кога грабам напред мислеќи дека целта е сигурна!
Ако сакаш да зборуваш за скептицизмот како философски поим тогаш треба и да се информираш што тој значи како таков. Скептицизмот во философијата не е во никој случај поврзан со песимизам ниту со оптимизам, едноставо нема врска со тоа. Скептицизмот се појавува во античка Грција и скептици се нарекувале мислителите кои избегнувале да се потпираат на било какви авторитети и најбитно да не завземаат никакви ставови (се мисли на философски ставови). Но, тоа не значи дека тие не веруваат во ништо, дека се песимистички настроени и дека не верувале во луѓето. Во тој контекст зборот скептицизам се употребува во секојдневниот говор.
Ако сакаш да дискутираш за скептицизмот како термин од секојдневниот говор, тогаш треба темава да ја отвориш во општи муабети.
Иначе скептицизмот е нужен, бидејќи ако го нема, нема да има напредок ниту на мислата ниту на технологијата. Едноставно ќе ги земаме работите здраво за готово тоа и тоа е така затоа што така рекол некој си и нема јас што да се сомневам во вистинитоста на било што. Тоа води кон догматизам.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Јас мислам дека "Дијалектика" ти е права ствар, односно наоѓање на вистината со откривање на противречностите.И тука сметам дека нема потреба да постои скептицизам , треба да бидеме наполно сигурни за да направиме напредок

Член од
16 август 2007
Мислења
38
Поени од реакции
0
Јас мислам дека "Дијалектика" ти е права ствар, односно наоѓање на вистината со откривање на противречностите.И тука сметам дека нема потреба да постои скептицизам , треба да бидеме наполно сигурни за да направиме напредок
И јас исто - и тоа дијалектички материјализам:wink:
Башка главна недоследност на скептицизмот е несомневање во сопственото гледиште (а, сомневање во се' друго)
:helou:

U

UnholY

Гостин
Скептицизам...верување дека ништо не може да се земе за сигурно....можам да кажам дека сум скептик за одредени работи ама не во целост....го негирам скептицизмот затоа што има веќе милијарда работи во светот кои можеме да ги земе како сигурни....најпрост пример сигурно е нашето постоење...никој не може да потврди дека нашето постоење не е сигурно...скептицизмот некако ми делуе премногу песимистички.....

filipmakedonski

Македонец
Член од
25 ноември 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
31
Ако сакаш да зборуваш за скептицизмот како философски поим тогаш треба и да се информираш што тој значи како таков. Скептицизмот во философијата не е во никој случај поврзан со песимизам ниту со оптимизам,
Точно
Скептицизмот се појавува во античка Грција и скептици се нарекувале мислителите кои избегнувале да се потпираат на било какви авторитети и најбитно да не завземаат никакви ставови (се мисли на философски ставови).
Не е точно , бидејќи античката скептичка школа и нејзиниот предводник Кирон скептицизмот не го дефинираат како непотпирање на авторитет.Донекаде е точно дека не се потпираат на ставови , но сепак тие само не сакат да ја потврдат апсолутноста на материјата , и затоа го користат методот на аргументи за и против една тема.
Но, тоа не значи дека тие не веруваат во ништо, дека се песимистички настроени и дека не верувале во луѓето.
Веруваат во неапсолутноста , веруваат во методот на аргументираност и веруваат во луѓето бидејќи се суштества кои се олицетворение на неуниформноста и разноликоста
Во тој контекст зборот скептицизам се употребува во секојдневниот говор.
СКЕПСА - нерверување , сомнеж , двојба , денеска се употребува со тоа значење , но филозофскиот поим е многу поширок
Иначе скептицизмот е нужен, бидејќи ако го нема, нема да има напредок ниту на мислата ниту на технологијата. Едноставно ќе ги земаме работите здраво за готово тоа и тоа е така затоа што така рекол некој си и нема јас што да се сомневам во вистинитоста на било што. Тоа води кон догматизам.
Така е , точно е дека ако не ги погледнеме двете страни на работите и логички не ги проанализираме , ако не внесеме рационален труд во нивното сфаќање , ние како луѓе не би биле каде сме сега.

Член од
22 ноември 2008
Мислења
415
Поени од реакции
11
како и да е, на претставниците на скептичката школа им било супер пошо не морале да објаснуваат никакви теории и да ги бранат своите ставови. едноставно велеле: „можеби е така, веројатно е така, не сме баш сигурни во тоа...“ и слично! си биле паметни луѓето и си се заштитиле на некој начин...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Skepticizmot e nesto sto treba da se neguva, napredokot se dolzni na skeptici koi se somnevale vo realnosta i zatopa izmisluvale nesto novo.

-----<-<@

loso kure
Член од
10 ноември 2008
Мислења
494
Поени од реакции
23

...неотугиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда...:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom