Сите ученици и студенти да си седнат на своите клупи

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
3.803
Поени од реакции
2.413
Ај се кладиме дека ќе се нацртаат сите деца таму, освен можда твоите. Не знам дали си зирнал низ прозор кај се децата сега. Не се дома у карантин.
Се пикаат по комбиња за на плажа и се пијанчат по кафичи. Ама за школо за месец дена ќе биде ризик да се групираат.
 
Член од
29 јуни 2018
Мислења
776
Поени од реакции
1.025
До сега требаше да ги едуцираат наставниците да употребуваат Zoom и слични онлајн алатки, со цел од септември да бидат способни и да можат да ја водат наставата онлајн.
Јас не знам што може да биде толку комплицирано ти да им напраиш онлајн настава. Пази, во Шведска, Америка и уше некој земји луѓе факултети учат онлајн, нема да ни порпаднат децата ако пола година учат онлајн, или дур не се среди ситуацијата на крај краева. Башка што професори/наставници можат да направат доста убава програма со видеа со се што ќе можат децата/родителите и дополнително да си ги симнат.
Дигаме прашина и се буниме ко да ги иаме најдоброто образование у европа а реално само пред Косово сме на тоа поле.Кај и да се и они ќе не престигнат за некоја година.
Автоматски споено мислење:

Се пикаат по комбиња за на плажа и се пијанчат по кафичи. Ама за школо за месец дена ќе биде ризик да се групираат.
Брат сосем друга е логиката. На пример во Корчагин учат деца од Драчево до Ѓорче, од Мирковци/Побожје до Жданец... Сите знаеме какви гужви имало и како крцале автобусите. Додади ги тука и тие што 2 автобуса мењаат за до школо, додади тинејџерски бунтовнички менталитет - у превод ги боли за се, додади ги и луѓето што идат на работа, плус пензионери... Цело Скопје ти е измешано така.
Башка е фактот што еве на пример 1 средношколец у Борис у клас ос 25 деца да е позитивен од журка или слично, иде на настава,
- Професорите што му предавале тој ден
- Сите ученици од клас со нивните фамилии
- Сите ученици со којшто имал контакт со нивните фамилии
- Сите ученици на којшто професорот им предавал од кога му предавал на него
итн. се тоа треба да иде во карантин така? т.е самоизолација.
се влече се ко свински црева, башка што во автобус со мал милион други луѓе со којшто иначе би немал никаков контакт се гужва...
Многу повеќе тежина зима самото „Школо“ и тие масовни групирања и мешања на народ/деца со идење на плажа, комбе или идење у кафиќ... Сепак, од кога почна пандемијава ни трубат како не треба групирање а децата у школо сакаат да ги пуштат. Па ако не дај и навивачите нека ги пуштат на трибини, дискотеките нека ги пуштат да си работат турбо, кафичите нека ги пуштат да работат со фул капацитет итн... :)
 
Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
4.599
Поени од реакции
6.161
Решението да се почека со настава во училиштата додека не испадне вакцина, ако изгубат пола година па и година не сметам дека би било огромен проблем. Иако сега е моментот да се искористи ситуациајва за поголема ит писменост па да има онлајн настава, повеќе англиски и компјутерски вештини итн. Едноставно огромен ризик се училниците во овој момент и ќе биде потоп, нашиот здравствен систем нема шанси да го издржи тоа и штетата ќе биде огромна во секој поглед.

Знам еден куп случаи за блиски контакти со заразен но се дружеле на отворено и нема пренесување, а додека во иста просторија седенки е сосема друга ситуација
Абе за тебе и 2 години може се океј да почекаат, ама животот си тече и децата растат а тие години им се клучни за развој.
Да ако има ефективна вакцина за пола година, нека почекаат. Ама никој не ти гарантира такво нешто дека ќе биде ефективно и дека ќе го имаш наскоро.
Автоматски споено мислење:

Јас не знам што може да биде толку комплицирано ти да им напраиш онлајн настава. Пази, во Шведска, Америка и уше некој земји луѓе факултети учат онлајн, нема да ни порпаднат децата ако пола година учат онлајн, или дур не се среди ситуацијата на крај краева. Башка што професори/наставници можат да направат доста убава програма со видеа со се што ќе можат децата/родителите и дополнително да си ги симнат.
Дигаме прашина и се буниме ко да ги иаме најдоброто образование у европа а реално само пред Косово сме на тоа поле.Кај и да се и они ќе не престигнат за некоја година.
Автоматски споено мислење:


Брат сосем друга е логиката. На пример во Корчагин учат деца од Драчево до Ѓорче, од Мирковци/Побожје до Жданец... Сите знаеме какви гужви имало и како крцале автобусите. Додади ги тука и тие што 2 автобуса мењаат за до школо, додади тинејџерски бунтовнички менталитет - у превод ги боли за се, додади ги и луѓето што идат на работа, плус пензионери... Цело Скопје ти е измешано така.
Башка е фактот што еве на пример 1 средношколец у Борис у клас ос 25 деца да е позитивен од журка или слично, иде на настава,
- Професорите што му предавале тој ден
- Сите ученици од клас со нивните фамилии
- Сите ученици со којшто имал контакт со нивните фамилии
- Сите ученици на којшто професорот им предавал од кога му предавал на него
итн. се тоа треба да иде во карантин така? т.е самоизолација.
се влече се ко свински црева, башка што во автобус со мал милион други луѓе со којшто иначе би немал никаков контакт се гужва...
Многу повеќе тежина зима самото „Школо“ и тие масовни групирања и мешања на народ/деца со идење на плажа, комбе или идење у кафиќ... Сепак, од кога почна пандемијава ни трубат како не треба групирање а децата у школо сакаат да ги пуштат. Па ако не дај и навивачите нека ги пуштат на трибини, дискотеките нека ги пуштат да си работат турбо, кафичите нека ги пуштат да работат со фул капацитет итн... :)
Факултетите не се толку проблем, полесно е да организираш возрасни луѓе. Таму најголем застој праат самите професори. Со помалите е поголем проблем, едноставно онлајн наставата не е изводлива.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
7.216
Поени од реакции
4.233
Првачињата едвај чекаат да дојде тој возбудлив ден кога ќе се најдат за прв пат во училшниот двор, кога ке седнат на училишните клупи...има ли поубав и посвечен чин да дочекаш дете прваче, па тој весел раздраган детски жагор...сите дотерани, насмеани, возбудени...:)
Треба ли тој посебен момент да им се ускрати:(
Британски стручњаци потврдуват дека затварањето на училиштата никако не придонело во контролата на епидемијата.
Тие велат дека користа од затварањето на училиштата, кога е во прашање здравјето, не е пропорционална со социјалните и економските последици по децата и родителите кои се опфатени со мерките.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.174
Поени од реакции
2.200
Првачињата едвај чекаат да дојде тој возбудлив ден кога ќе се најдат за прв пат во училшниот двор, кога ке седнат на училишните клупи...има ли поубав и посвечен чин да дочекаш дете прваче, па тој весел раздраган детски жагор...сите дотерани, насмеани, возбудени...:)
Треба ли тој посебен момент да им се ускрати:(
Британски стручњаци потврдуват дека затварањето на училиштата никако не придонело во контролата на епидемијата.
Тие велат дека користа од затварањето на училиштата, кога е во прашање здравјето, не е пропорционална со социјалните и економските последици по децата и родителите кои се опфатени со мерките.
Јас немам добри сеќавања од првиот ден на училиште. Не сакав да одам во прво одделение на училиште и ме однесоа на психолог. :(
 
Член од
4 октомври 2018
Мислења
1.268
Поени од реакции
3.109
Абе за тебе и 2 години може се океј да почекаат, ама животот си тече и децата растат а тие години им се клучни за развој.
Да ако има ефективна вакцина за пола година, нека почекаат. Ама никој не ти гарантира такво нешто дека ќе биде ефективно и дека ќе го имаш наскоро.
Па има добри сигнали за вакцина, повеќе држави најавуваат дека се во последни фази од развивање на истата. Инаку ако се креативни од МОН може многу работи да направат тие месеци да не бидат џабе фрлени така, туку децата на поинакви начини да научат корисни работи кои ќе им требаат во животот

Првачињата едвај чекаат да дојде тој возбудлив ден кога ќе се најдат за прв пат во училшниот двор, кога ке седнат на училишните клупи...има ли поубав и посвечен чин да дочекаш дете прваче, па тој весел раздраган детски жагор...сите дотерани, насмеани, возбудени...:)
Треба ли тој посебен момент да им се ускрати:(
Британски стручњаци потврдуват дека затварањето на училиштата никако не придонело во контролата на епидемијата.
Тие велат дека користа од затварањето на училиштата, кога е во прашање здравјето, не е пропорционална со социјалните и економските последици по децата и родителите кои се опфатени со мерките.

Нема смисла да им го уништуваме тој момент, тоа што шансите да им однесат дома корона на своите баби, дедовци и родители се огромни нема врска
 
Член од
29 јуни 2018
Мислења
776
Поени од реакции
1.025
Првачињата едвај чекаат да дојде тој возбудлив ден кога ќе се најдат за прв пат во училшниот двор, кога ке седнат на училишните клупи...има ли поубав и посвечен чин да дочекаш дете прваче, па тој весел раздраган детски жагор...сите дотерани, насмеани, возбудени...:)
Треба ли тој посебен момент да им се ускрати:(
Британски стручњаци потврдуват дека затварањето на училиштата никако не придонело во контролата на епидемијата.
Тие велат дека користа од затварањето на училиштата, кога е во прашање здравјето, не е пропорционална со социјалните и економските последици по децата и родителите кои се опфатени со мерките.
Се надевам дека нема тој прекрасен момент да им биде уништен со маски, растоја... oh wait...

Шала на страна, искраено се надевам дека нема уопште да отворат школите барем дур не искочи вакцина или не помине чудово. Верувајте има да биде општ хаос. ДК во Козле и така и така од октомври до фебруари си се полни. Коронава само бонус ќе му дојде, а другите последици, веќе 3-4 пати ги кажавме...
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
7.216
Поени од реакции
4.233
Otvorija se sto moze da bide so katastrofalni posledici od koronava, sekojdnevni lumperajki vo kafici, vo diskoteki kade se pee, urla a maska nikoj ne nosi, bukvalno si plukaat direkt u faca eden na drug, (znam deka site znaete sto se slucuva vo Gradiste)..
Ostanaa samo obrazovnite ustanovi zatvoreni , demek najopasni!!!!!!
LUDA RABOTA:facepalm:
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
756
Поени од реакции
4.286
Otvorija se sto moze da bide so katastrofalni posledici od koronava, sekojdnevni lumperajki vo kafici, vo diskoteki kade se pee, urla a maska nikoj ne nosi, bukvalno si plukaat direkt u faca eden na drug, (znam deka site znaete sto se slucuva vo Gradiste)..
Ostanaa samo obrazovnite ustanovi zatvoreni , demek najopasni!!!!!!
LUDA RABOTA:facepalm:
Тоа во Градиште и воопшто во Охрид е лудо......исто како што е лудо да се отворат школите.
Но зошто и државава ни е луда....изгледа ќе ти се исполни желбата да ги видиш првачињата на првиот час, да го слушнеш детскиот џагор у школо......после Козле ќе се активира на големо, а бидејќи децата секогаш општо вирусите ги транспортираат дома....па и родителите, бабите и дедовците на Инфективна, или на домашно лекување во карантин еден месец.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
7.216
Поени од реакции
4.233
Тоа во Градиште и воопшто во Охрид е лудо......исто како што е лудо да се отворат школите.
Но зошто и државава ни е луда....изгледа ќе ти се исполни желбата да ги видиш првачињата на првиот час, да го слушнеш детскиот џагор у школо......после Козле ќе се активира на големо, а бидејќи децата секогаш општо вирусите ги транспортираат дома....па и родителите, бабите и дедовците на Инфективна, или на домашно лекување во карантин еден месец.
Ако не се отварат училиштата на есен, тоа ќе биде само поради жариштата кои се отворија во Охрид, Преспа и Дојран, само од нив прети опасност за сите...
Славениците од Курбан бајрам може вода да ни носат:toe:
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.580
Поени од реакции
42.390
Славениците од Курбан бајрам може вода да ни носат:toe:
Сите вие што го релативизирате ефектот на масовните семејни собири организирани од групи граѓани во поедини региони од земјава, или сте крајно неинформирани или полошо. Полошо е најверојатно, али мене ми е сеедно. Менталната попреченост треба да се сожалува а не критикува.

Кој настан го качи бројот на заразени за четири пет пати, во однос на пред тоа?

Еве дури и некој ко тебе може да примети каква дискрапанција има помеѓу периодот пред отприлика 1-ви јуни и после тоа. Ако пак си натприродно интелегентна, ќе можеш дури и да забележиш непријатна, за тебе и останатите такви, подударност помеѓу рамазанските дати и фантастичното изненадно покачување на бројот на заразени. Толку големо покачување за само неколку дена нема ни предохдно, а ни после.За некој месец, за жал, најверојатно баш тебе ќе ти покажувам друга подударност - а тоа е, подударноста помеѓу третиот бран и почетокот на школска.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
7.216
Поени од реакции
4.233
Сите вие што го релативизирате ефектот на масовните семејни собири организирани од групи граѓани во поедини региони од земјава, или сте крајно неинформирани или полошо. Полошо е најверојатно, али мене ми е сеедно. Менталната попреченост треба да се сожалува а не критикува.

Кој настан го качи бројот на заразени за четири пет пати, во однос на пред тоа?

Еве дури и некој ко тебе може да примети каква дискрапанција има помеѓу периодот пред отприлика 1-ви јуни и после тоа. Ако пак си натприродно интелегентна, ќе можеш дури и да забележиш непријатна, за тебе и останатите такви, подударност помеѓу рамазанските дати и фантастичното изненадно покачување на бројот на заразени. Толку големо покачување за само неколку дена нема ни предохдно, а ни после.За некој месец, за жал, најверојатно баш тебе ќе ти покажувам друга подударност - а тоа е, подударноста помеѓу третиот бран и почетокот на школска.
Така е, точно, но овие секојдневни настани и троцифрени бројки на заразени не влечат корени само од тој верски настан, сепак треба да бидеме реални и самокритични, да не обвинуваме, туку да согледуваме.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.580
Поени од реакции
42.390
Така е, точно, но овие секојдневни настани и троцифрени бројки на заразени не влечат корени само од тој верски настан, сепак треба да бидеме реални и самокритични, да не обвинуваме, туку да согледуваме.
Секако дека можам, специјално ко за тебе, ко за дете од три-четири годинки, со дати и линкови и слики, да ти покажам кога беа предрамазанските изјави на Реџепи и Османи, кога беа сликите по нет за масовни рамазан-собиранки у сред полициски час, кога скокнаа бројките и у кои општини.
Тоа би бил пост, кој само формално е наменет за тебе, инаку секако дека суштински би бил наменет за пошироката форумска јавност, која би добила уште една потврда за очигледното. Но не ми беше поентата да идам накај тој оф-топик. Поентата ми беше дека у септември истиот филм ќе го гледаме со школиве, а ти веројатно ќе викаш дека подударноста со новиот бран и првиот школски месец е случајна.
 
Последно уредено:
На врв Bottom