Сите убави мисли ТУКА!

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Ocenuvaj go tvojot uspeh spored toa vo kolkava mera uzivas vo spokojot, zdravjeto i ljubovta.

Sreken i golem e navistina samo onoj koj ne mora ni da vladee ni da pokoruva, za da moze nesto da bide.

Vo zivotot treba da se cuvas od tri nesta: vo mladosta od zavist, vo zrelata vozrast od bitka, vo starosta od alcnost.

Go sakas li zivotot? Togas nemoj da si go gubis vremeto, zasto od nego e sostaven zivotot.

Zivotot ni go vraka samo ona sto nie na drugite im go davame .

Se dodeka imam razum nisto nema da najdam sto ke moze da se sporedi so eden vistinski prijatel.

I da bese coveckiot mozok dovolno ednostaven za da go razbereme,pak ce bevme premnogu glupavi i nisto nemase da sfatime\"

Sovrsenata ljubov ne osloboduva od stravot.Tamu kade sto e ljubovta nema baranja,nema ocekuvanja,nema zavisnost.Ne baram od tebe da me napravis srecen,mojata sreca ne lezi vo tebe.Ako me ostavis,nema da se sozaluvam.Uzivam vo tvoeto drustvo,no ne sum prilepen za tebe.Uzivam vo principot na neprilepenost.Ona vo sto navistina uzivam ne si ti.Toa e nesto pogolemo i od mene i od tebe.Toa e nesto sto sum go otkril,kako simfonija,kako orkestar koj sviri prekrasna muzika,odredena melodioja koga si prisuten.No ako si odis orkestarot ne prestanuva da sviri, tuku se menuva melodijata. Repertoarot e golem i muzikata nikogas ne prestanuva\"

TWEETY***

Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Ako mozesh da ja socuvash glavata koga ja gubat onie,
a te obvinuvaat tebe.
Ako mozesh da veruvas vo sebe koga site vo tebe se somnevaat,
no I da Im dozvolish da se somnevaat.
Ako mozesh da cekash ,
a da ne se umorish od cekanjeto
ili da slushash lagi a vo niv da ne uchestvuvash
ili date mrazat ,a da ne dadesh povod za omraza,
I pak da ne izgledash mnogu ubavo
nitu da ne zboruvash premnogu mudro.
Ako mozesh da sonuvash a sonishtata da ne zagospodarat so tebe.
Ako mozesh da mislish a mislite da ne ti stanat cel.
Ako mozesh da se soochish so triumfot I propasta,a kon niv da se odnesuvash podednakvo.
Ako mozesh da ja podnesesh vistinata koja si ja izrekol vistinata koja loshite ja izopacile za da gi izmamat lugjeto ili da gji gledash rabotite
na koj si im go posvetil zivotot skrsheni
I da se navednesh da gi popravish so istroshen alat.
Ako si vo sostojba da gi soberesh site svoi pobedi I da gi rizikuvash vo eden krug na paricheto I izgubish i pojdesh povtorno od svoite pochetoci,
a za zagubata ne izustish nitu zbor.
Ako si vo sostojba da gi prisilish srceto
,nervite I muskulite da ti sluzat dolgo otkako povekje kje gi nema I da prodolzat taka koga vo tebe ischeznuva se osven voljata koja ednostavno im nareduva “prodolzete”.
Ako mozesh da zboruvash so masata I da ja zadrziz obichnosta.
Ako site na tebe mozat da smettat no ne premnogu.
Ako neprostlivata minuta mozesh da ja ispolnish so dolgo begstvo od sheeset sekundi
tvoja e zemjata I ce na nea I ushte povekje kje bidesh covek

TWEETY***

Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
I vo metezzot i vo dinamikata smiren bidi i sekogash pomisli na mirot shto vo tishinata mozesh da go najdesh.
Bidi dobar so site no ne im se predavaj.
Zboruvaj ja vistinata skromno i jasno ,no slushaj gi i drugite duri i glupavite i prostite:I tie imaat svoja prikazna.
Izbegnuvaj nametlivi agresivni luge koi go unishtuvaat duhot.
Ako se sporeduvash so drugite luge ili kje se razocharash ili kje stanesh sueten bidejkji sekogash kje ima pogolemi ili pomali od tebe.Raduvaj mu se i na ona shto si go postignal i na ona shto imash namera da go postignesh.
So interes posveti mu se na se ona shto go rabotish kolku i da e bezvredno mozze da stane vistinska vrednost vo nepredliviot promenliv tek na vremeto.
Bidi pretpazliv vo ona shto go rabotish bidejkji svetot e poln so izmami.No vo ova neka ne te zaslepi pa da nemozzesh da go vidish ni dobroto koe postoi.
Mnogu luge se stremat kon vozvisheni celi i zzivotot e nasekada ispolnet so herojski dela.Bidi si onoj koj shto si.
Osobeno ne se prepravaj vo chuvstvata .
A nemoj ni so potsmev da ja svakjash Ljubovta,bidejkji i pokraj seta zdodevnost i razocharuvanje taa e vechen eliksir.
Smireno prifakjaj ja zrelosta na godinite,dostoinstveno otkazzuvaj se od plodovite na mladosta.
Jakni si go duhot za da te shtiti pri neochekuvano zlo.Neka ne te voznemiruvaat mrachni iluzii.Bidi strog kon sebe ,no i nezzen.
Ti si dete na ovoj svet kako drvjata i zvezdite i imash tolku pravo da postoish.Iako mozzebi ne si svesen,svetot sepak ti se otvora pred ochite so svoite zakonitosti.Zatoa prifati go boga vo ovaa forma vo koja ti go zamisluvash,za shto i da ziveesh i kon shto i da se stremish vo dinamichniot metezz na ovoj svet sekogash bidi smiren.
I pokraj seta svoja lazlivost,makotrpnost i neostvarlivi sonishta svetot e sepak prekrasen.
Raduvaj mu se, zivotnata radost neka ti e sekogash krajna cel.

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Не мора да биде подобро ако биде поинаку.Но мора да биде поинаку за да биде подобро.

Не валкај го оној кој почнал да пере, помогни му да се испере.

Кој не страдал од внатрешен пожар, ќе лелека и ако прстот си го изгори.

TWEETY***

Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Утрово се насмеав.
Чудно !
Долго се немам насмеано.
Долго немаше причина за тоа.
Немаше ни денес .
Она утрово - беше сосема случајно...
..............

TWEETY***

Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
...I taa sega ja polaga vo nego seta svoja nadez ,go zaborava svetot okolu sebe i ne slusa ,ne gleda ,i ne cuvstvuva nisto dr osven nego ,edinstveno nego i samo kopnee za nego ,edinstveniot ...

...cesto pomisluvam :da mozese samo ednas da pritisnes na srcevo ,seta ovaa praznina bi bila ispolneta ...

... razdelbata ja slabee prosecnata ljubov ,a ja zasiluva silnata kako sto vetrot go gasi plamenceto, a go razgoruva plamenot

cesto vo mislite povtorno ja prezivuvam taa godina ,gi budam sekavanjata sfakajki pri toa deka sekogas cuvstuvuam cuden spoj na taga i radost.Ima momenti koga se obiduvam da go vratam casovnikot nazad i da ja rasteram seta taga ,no cuvstvuvam deka togas bi isceznala i seta radost.Zatoa im se prepustam na spomenite sto me poplavuvaat ,dopustajki im da me vodat sekogas koga mozam .Ova se slucuva mnogu pocesto otkolku sto dozvoluvam toa da se zabelezi ..."

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Uste mnogu odamna ljubovta i ludosta bile ljubovnici.Eden den ludosta i podarila roza na ljubovta.No, trncinjata na rozata se zabile vo ocite na ljubovta i taa oslepela.Od togas ljubovta e slepa,a ludosta nejzin vodic.

TWEETY***

Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
...Jas ti go podaruvav najgolemoto bogatstvo na ovoj svet:svojata dusa
a ti ne me razbra...i zatoa dobiv od tebe:Bolka..
No mojata Vera i LJubov se besmrtni:i seuste cekam-da me razberes....
Ne molam,ne postavuvam baranje,tuku prekolnuvam:ako ne si me razbrala baraj objasnuvanje....

*Pr|nCeSs*

Whatever I do... I didn`t do it!
Член од
12 февруари 2006
Мислења
162
Поени од реакции
1
*Кажи му на човек дека има 300 милијарди ѕвезди и ќе ти верува. Кажи му дека клупа е свежо фарбана ќе мора да ја пипне за да се увери.

*Пред да го најдеш твојот убав принц треба да бакнеш многу жаби.

*Никогаш не се расправај со будала, ќе те сведе на негово ниво, па ќе те победи на искуство.

*Не кажувај на никого за своите проблеми. На пола не им е гајле, а на другата половина им е драго дека тоа ти се случило.

*Љубовта е луда.Прескокнува поток таму каде што има мост!

PiNkGiRl

Queen of rain
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.717
Поени од реакции
8
Vistinskoto reshenie sekogash moze da se pronajde...
A pozitivnite misli miz eden inteligenten proces moze da ne dovedat do nego.
:wub:

PiNkGiRl

Queen of rain
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.717
Поени од реакции
8
Dark Angel напиша:
Uste mnogu odamna ljubovta i ludosta bile ljubovnici.Eden den ludosta i podarila roza na ljubovta.No, trncinjata na rozata se zabile vo ocite na ljubovta i taa oslepela.Od togas ljubovta e slepa,a ludosta nejzin vodic.

Pa da znaes deka veke pocnuvam da veruvam vo taa.... ako moze da ja narecam prikazna.

:bravo:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.973
Првата култура мора да почне со совладување на самиот себе."
Џорџ Вилхелм Фридрих Хегел

„Од дребулии се создава совршенство, но совршенството не е дребулија."
Микеланџело

„Скромноста би морала да биде доблест на оние што немаат други доблести."
Георг Х. Лихтенберг

„Не е доволно да се има здрав разум – треба и да се применува."
Рене Декарт

„Планина ќе помести само оној што на почетокот поместувал каменчиња."
Кинеска изрека

„Одмаздата те изедначува со непријателот; простувањето те воздигнува."
Френсис Бекон

„Најлошите држави имаат најмногу закони."
Публиј Корнелиј Тацит

„Од сите причини кои ги дегенерираат и деградираат луѓето, моќта е најопасна и најактивна."
Џон Далберг Актон

„Секогаш е полесно да се противите на нешто што не сте се ни обиделе да го разберете."
Езра Паунд

„Да се сомневаш во себе е прв знак на интелигенција."
Уго Ојети

„Би можеле, понекогаш, да отидеме на гробишта и да им се извиниме на оние што сме ги надживеале."
Душан Радовиќ

„Светот никогаш не им простува на оние кои ништо не згрешиле."
Станислав Јержи Лец

„Самољубието е единствено чувство што не држи на површината."
Оноре де Балзак

„Не е опасно да се зборуваат глупости, туку е опасно да се зборуваат во име на принципи."
Едмон Ростан

„Човек докажува дека е добро воспитан кога тоа останува и во друштво на невоспитани."
Анатол Франс

„Секогаш кога му давам некому едно упразнето место, создавам стотина незадоволници и еден неблагодарник."
Луј 14-ти

„Историјата на човештвото почнува со човековиот непокор кој е почеток на неговиот ум и на неговата слобода."
Ерих Фром

„Оној што не е вистински човек, не може долго да ја поднесува сиромаштијата, ниту долго да ја издржи благосостојбата."

„Честа е надворешна совест, а совеста внатрешна чест."
Артур Шопенхауер

„Ако старите култури не се ревитализираат со придобивките на модерната култура, осудени се на интелектуална смрт."
Калил Џибран

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Кога се качуваш по скалите, секогаш поздравувај ги оние кои ќе ги сретнеш по пат...зашто повторно ќе ги сретнеш кога ќе слегуваш.

Натпис на сончев часовник:
„Можеби е ова твојот последен час.„

India

'vamos a la playa'
Член од
17 јули 2006
Мислења
54
Поени од реакции
4
KOGA LUGETO SE BORAT ZA SLOBODA TIE VOOBICAENO NE SE IZBORUVAAT ZA NISTO DRUGO OSVEN ZA NOVI GOSPODARI.

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Кој сака да стори нешто - наоѓа начин. Кој не сака - наоѓа оправдување.

Ако го гледаш само она што светлоста го открива, ако го слушаш само она што звукот ти го носи...тогаш навистина, ниту гледаш, ниту слушаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom