Силата на Покајанието

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.899
Поени од реакции
6.372
Покајанието е чин кој како што кажува дефиницијата е дел од спасоносната Вера и еден од начините за постигнување на спасение со можност за простување на гревовите.
Дали сте се покајале до сега? И за што? Јас откако го прифатив Христа како свој Спасител се покајав за многу ситуации, па и гревови кои сум ги направил во животот. Скоро нема ден а да совеста не ме постетува на нешто такво. Со покајанието рака под рака оди и барањето прошка од оние на кои сме им згрешиле, оние кои со помош на огревовеност и искривено самољубие сме ги повредиле.

Дали воопшто се каете за нешто?
Каењето и покајанието не се синоними, тоа мора да се каже, иако за да се изврши покајание во душата мора да постои каење за одредена ситуација, настан, постапка, збор.
Што мислите за феноменот на покајание кој мислам дека постои само во Христијанството?
Нели според Писмото, Бог заповеда на сите рабови божји да се покајат, да постанат вредни за искупение на гревовите.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.778
Поени од реакции
21.282
Сфи у живот су се кајале за нешто.
Ама тој си нема врску сс веру.

И врску ти нема реченица дека покајание е присутно само у Христијанстфо.
Каеф се људи за сфашта на сфак дел од планету.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.899
Поени од реакции
6.372
Сфи у живот су се кајале за нешто.
Ама тој си нема врску сс веру.

И врску ти нема реченица дека покајание е присутно само у Христијанстфо.
Каеф се људи за сфашта на сфак дел од планету.
Каењето и покајанието не се синоними. Не сум слушнал дека во други религии покајанието игра некаква улога. Секако можно е да грешам но мислам дека покајанието е христијанска доблест пред Бога. Тоа не значи дека други релиигии се инфериорни или такво нешто, само упатува на вредноста на покајанието кај Христијаните. Нормално тоа нема важност за атеисти па чак и за агностици.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.778
Поени од реакции
21.282
Како мислиш нема важност?
Само ви верници ли имате емоцие и вредност на каење?

Дај бе не бидете ограничени и пристрасни сфи верници.Сфи смо исти људи.Тија су емоцие.Не се губите у простор.
И не се филмај дека покајание има некакфу улогу уопште за иднину у сфаку веру,а камоли дека е битна и истинска само у Христијанстфо.Разбуди се.

Викаш од како га прифати ти Христијанстфо почна да се каеш за гревови.
А претходно? Мртаф ладан?

Бог не заповеда ништо.
Људи се губиф,халуцинираф и измислуеф божји проповеди за да грото маса биде послушна.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.409
Поени од реакции
17.676
Каењето е процес, кој трае, и води кон дефинитивна состојба која се вика покајание каде покајаникот е веќе нов човек бидејќи ја надминал претходната состојба. Покајанието е фундамент на Христијанството, не знам дали баш други религии имаат такви темели. Исламот сигурно нема.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.778
Поени од реакции
21.282
Каењето е процес, кој трае, и води кон дефинитивна состојба која се вика покајание каде покајаникот е веќе нов човек бидејќи ја надминал претходната состојба. Покајанието е фундамент на Христијанството, не знам дали баш други религии имаат такви темели. Исламот сигурно нема.
Можда радикални главосечачи не,ама обични људи имаф.Имаше колешку муслиманку сс сфи шеријатски салтанати и нон стоп викаше дека кд ке погреши се кае за тој и моли се на Алаха да ву прости.
Каење е една од многоте човечки доблести,како и љубомора,скромност,скржавост и ред други што си немаф врску сс кој какфу веру е.

Покајание е само дел од маштовити приказ за да гу преврриш игру сс едн житон и да се воздигнеш у царстфото небесно.
Кое и да постои,не е на такф начин како што проповеда Христијанстфо.

Од куде бе знаете крај краева дека сфе е тачно у завети и литургие?
Од куде знаете дека ваша вера е истинска?

Последно уредено:
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.409
Поени од реакции
17.676
Можда радикални главосечачи не,ама обични људи имаф.Имаше колешку муслиманку сс сфи шеријатски салтанати и нон стоп викаше дека кд ке погреши се кае за тој и моли се на Алаха да ву прости.
Каење е една од многоте човечки доблести,како и љубомора,скромност,скржавост и ред други што си немаф врску сс кој какфу веру е.

Покајание е само дел од маштовиту приказ у за да гу преврриш игру сс едн житон и да се воздигнеш у царстфото небесно.
Кое и да постои,не е на такф начин како што проповеда Христијанстфо.

Од куде бе знаете крај краева дека сфе е тачно у завети и литургие?
Од куде знаете дека ваша вера е истинска?
Нормално дека сите луѓе се каат, но како спасоносен чин е фундамент на христијанската вера. Запишано е тој што ќе се покае ќе му бидат избришани гревовите. Такви процеси мене не ми се познати во другите религии.

И не знаеме, веруваме. Јас нит велам нит тврдам со сигурност пред другите дека моето е правилно а другите грешат, ниту сум убедувал некогаш некого. Верата е можеби најинтимната човечка потреба и тоа е доволно, нема што кој мене да ме убедува и обратно.

Едино ми идат на кур муџите кои прават се против Бог, а велат дека се они избрани. Слични се и Евреите, ама со нив не живееме.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.054
Исламот сигурно има. Јудаизмот сигурно има. Може да го разгледаш Куранот или Тората кај евреите и нивните толкувања од страна на рабини.

Каде има проповед за грев, мора да има и проповед и учење за покајание, бидејќи - луѓе.
Инаку... нема да има доказ дека богот е милостив, сезнаен итн итн...

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.899
Поени од реакции
6.372
Како мислиш нема важност?
Само ви верници ли имате емоцие и вредност на каење?

Дај бе не бидете ограничени и пристрасни сфи верници.Сфи смо исти људи.Тија су емоцие.Не се губите у простор.
И не се филмај дека покајание има некакфу улогу уопште за иднину у сфаку веру,а камоли дека е битна и истинска само у Христијанстфо.Разбуди се.

Викаш од како га прифати ти Христијанстфо почна да се каеш за гревови.
А претходно? Мртаф ладан?

Бог не заповеда ништо.
Људи се губиф,халуцинираф и измислуеф божји проповеди за да грото маса биде послушна.
Зашто го хејташ Христијанството?
Каење и Покајание се различни ствари, секако дека каење не зависи од вера или припадност, но Покајанието како еден од темелите на духовната борба е дел од Христијанството, веројатно само Христијанството, ако имаш инфо за други религии кои го имаат тој концепт да прочитаме.
Пред да станам беден раб божји јас повремено се каев, но откако прогледав јас се покајав и сеуште се покајувам пред Него.
Тоа е дел од нешто сосема друго, ако има потреба може да се спомене за личниот однос кон Творецот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.054
Каење и Покајание се различни ствари, секако дека каење не зависи од вера или припадност, но Покајанието како еден од темелите на духовната борба е дел од Христијанството, веројатно само Христијанството, ако имаш инфо за други религии кои го имаат тој концепт да прочитаме.
Пред да станам беден раб божји јас повремено се каев, но откако прогледав јас се покајав и сеуште се покајувам пред Него.
Тоа е дел од нешто сосема друго, ако има потреба може да се спомене за личниот однос кон Творецот.
Не е само христијанство. Го има и во исламот и во јудаизмот... во источните учења и религии (будизам на пример) има исто така покајание...

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.389
Поени од реакции
25.803
Исламот сигурно има. Јудаизмот сигурно има. Може да го разгледаш Куранот или Тората кај евреите и нивните толкувања од страна на рабини.

Каде има проповед за грев, мора да има и проповед и учење за покајание, бидејќи - луѓе.
Инаку... нема да има доказ дека богот е милостив, сезнаен итн итн...
Секако дека и Исламот и Јудаизмот имаат кога со Христијанството се дел од истата пустинска трилогија.
Сите три книги ја имаат истата основа.
Автоматски споено мислење:

Секако дека и Исламот и Јудаизмот имаат кога со Христијанството се дел од истата пустинска трилогија.
Сите три книги ја имаат истата основа.
Хепта сега видов дека си го искоментирал и тоа дека сите три се препишувани една од друга.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.899
Поени од реакции
6.372
Не е само христијанство. Го има и во исламот и во јудаизмот... во источните учења и религии (будизам на пример) има исто така покајание...
Каква тоа улога во будизмот би имало покајанието?!

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.778
Поени од реакции
21.282
Нормално дека сите луѓе се каат, но како спасоносен чин е фундамент на христијанската вера. Запишано е тој што ќе се покае ќе му бидат избришани гревовите. Такви процеси мене не ми се познати во другите религии.

И не знаеме, веруваме. Јас нит велам нит тврдам со сигурност пред другите дека моето е правилно а другите грешат, ниту сум убедувал некогаш некого. Верата е можеби најинтимната човечка потреба и тоа е доволно, нема што кој мене да ме убедува и обратно.

Едино ми идат на кур муџите кои прават се против Бог, а велат дека се они избрани. Слични се и Евреите, ама со нив не живееме.
Незнам брат,ама ја не би могаја како вас да верују у нешто недокажано и да практикују некои обичаи зшто сам роден у тој поднебје и такфу фамилију а кд знам дека л'сно се манипулира и измислуе.
Хартија трпи сфе,човечки мозак веруе на сфе.

Мислу дека ептен слепо веруете дека некакфи си гревови се бришеф ради некакфу си вербу.
Нејќу ни ја да наметнују мислења.
Даам само сфој стаф.

Кој ти вика дека га хејтам Христијанстфо.
Посочи.

Ја само даам мое мислење дека е нелогично да се веруе у нешто недокажано сс голему дозу на пристрасност и продужување на лозу што се вика крушка под крушку пада.Сам знаеш дека ти да беше роден у Џакарту у мусли семејстфо,сфак петак ке си ги собуваше патике пред џамију.

И од куде знаеш дека бш тфој бог е тфорецот? Од куде знаеш дека он е спасителот и од што тој тебе он те спаси?

Член од
12 март 2024
Мислења
102
Поени од реакции
148
Пред 10-ина години и ја се покајав, но Бог очигледно не го заболе курот за моето покајание. Мислам дека му беше сеедно.

Kajgana Shop

На врв Bottom