Сигурност

Кое е вашето „ниво“ на сигурност

• Агностицизам

Гласови: 0 0,0%
  • Верба

• Сигурност

• Детерминизам

• Епистемологија

• Естимација

• Оправданост

• Нихилизам

• Неизвесност

• Вкупно гласачи
    10

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
Сигурност (certainty) во филозофијата може да се дефинира како:
-ментална состојба на постоење без никаков сомнеж
-перфектно знаење во кое нема простор за грешка

Во филозофијата се диференцираат 16 (можеби и повеќе за толку имам слушнато) филозофски доктрини кои имаат поврзаност со знаењето и сигурноста и тоа:
-Агностицизам
-Верба
-Сигурност
-Сомнеж
-Детерминизам
-Проценка (естимација)
-Фалибилизам
-Фатализам
-Оправданост
-Скептицизам
-Нихилизам
-Вистина
-Неизвесност
-Солипсизам
-Веројатност

Дали сте навлегле во некоја од овие доктрини и во која се пронаоѓате? Лично не ги имам прочитано сите и немам навлезено во неколку од овие, но се имам пронајдено во фалибилизмот, објаснувањето зошто како малце подолу во темава за да не должам многу...

L

Luki Junior

Гостин
The political/philosophical views of a person are closely correlated with his level of his philosophical determination and certainty..

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
The political/philosophical views of a person are closely correlated with his level of his philosophical determination and certainty..
Убаво се тоа, ама сеа ваљда не сакаш да генерализираш дека сите либерали се со иста доктрина за сигурност? (бидејќи и јас сум либерал :) )
--- надополнето: 27 јули 2012 во 10:29 ---
За сите кои сакаат да прочитаат малце повеќе за горенаведените доктрини (јас би препорачал книги но листата би била долга, и не верувам дека некој би ги прочитал сите):
http://www.iep.utm.edu/

Член од
4 јули 2012
Мислења
87
Поени од реакции
69
Од погоре понудените скептицизам. Не сум многу навлезен во филозофија да знам прецизно на што се однесува филозофски скептицизам, но знам за научен со кој се врши ставање на секаква информација под знак прашалник, се додека не се добие потврдно решение.
На пример, секоја вест кога ќе ја слушнам, барам повеќе извори за да ја потврдам, не ја земам здраво за готово, особено ако се работи за некое научно достигнување од некој „реномиран“ универзитет.
Мислам дека подобро ќе биде за сите луѓе, што и да прочитаат и што да им кажат да го земаат со доза на резерва се додека не се докаже вистинитоста.
Се подразбира, секако, дека овој став е сосема спротивен со прифаќањето на догми делегирани од разни авторитети, така да религијата не доаѓа во предвид.

Scientific skepticism is also called rational skepticism, and it is sometimes referred to as skeptical inquiry.
The term scientific skepticism appears to have originated in the work of Carl Sagan, first in Contact, and then in Billions and Billions.
Scientific skepticism is different from philosophical skepticism, which questions our ability to claim any knowledge about the nature of the world and how we perceive it. Scientific skepticism primarily uses deductive arguments to evaluate claims which lack a suitable evidential basis.

Scientific discovery rapidly advanced when men and women were liberated from the blind hold of authority, faith, custom, revelation, and mysticism, and when they sought to appeal to inductive evidence and experiment to test hypotheses and deductive reason and mathematics to develop more comprehensive theories.

Убаво се тоа, ама сеа ваљда не сакаш да генерализираш дека сите либерали се со иста доктрина за сигурност? (бидејќи и јас сум либерал :) )
За сите кои сакаат да прочитаат малце повеќе за горенаведените доктрини (јас би препорачал книги но листата би била долга, и не верувам дека некој би ги прочитал сите):
Различно е либерал и либертаријанец.
Либертијанизмот е филозофија базирана врз индивидуална слобода, која треба да се добие преку приватна сопственост и мала моќ на државата врз поединецот.
Додека либералност е широк поим за владеење која ја цени индивидуалната слобода и еднаквост на можностите.
Разликата, според мене е што либералите полесно прифаќаат силна држава, големи даноци за овозможување на еднаквост на сите.
Мислат дека ако вистински луѓе се одберат на одговорни позиции, дека државата може да е добра кон граѓаните. Либертаријанците од друга страна имаат сомнеж во државниот апарат и сакаат негово намалување.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Сигурност (certainty) во филозофијата може да се дефинира како:
-ментална состојба на постоење без никаков сомнеж
-перфектно знаење во кое нема простор за грешка

Во филозофијата се диференцираат 16 (можеби и повеќе за толку имам слушнато) филозофски доктрини кои имаат поврзаност со знаењето и сигурноста и тоа:
-Агностицизам
-Верба
-Сигурност
-Сомнеж
-Детерминизам
-Епистемологија
-Проценка (естимација)
-Фалибилизам
-Фатализам
-Оправданост
-Скептицизам
-Нихилизам
-Вистина
-Неизвесност
-Солипсизам
-Веројатност

Дали сте навлегле во некоја од овие доктрини и во која се пронаоѓате? Лично не ги имам прочитано сите и немам навлезено во неколку од овие, но се имам пронајдено во фалибилизмот, објаснувањето зошто како малце подолу во темава за да не должам многу...
Темата ти е полошо отворена од онаа за атеизмот. Сигурност во што? Повеќето од опциите кои ги наведе се однесуваат на епистемолошка или религиозна тематика.

Тотален хаос ти е темата. Епистемологија на пример не е доктрина која има поврзаност со знаењето, таа е филозофска дисциплина која се занимава со начинот на кој што стекнуваме знаење за светот.

Да одбереш помеѓу фатализам и епистемологија на пример нема блага врска со централата...

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
Темата ти е полошо отворена од онаа за атеизмот. Сигурност во што? Повеќето од опциите кои ги наведе се однесуваат на епистемолошка или религиозна тематика.

Тотален хаос ти е темата. Епистемологија на пример не е доктрина која има поврзаност со знаењето, таа е филозофска дисциплина која се занимава со начинот на кој што стекнуваме знаење за светот.

Да одбереш помеѓу фатализам и епистемологија на пример нема блага врска со централата...
Тоа со епистемологија е моја грешка :) како што имам кажано погоре се немам баш из замарано со сите ствари поврзани со филозофија, па 2 -3 горе од листата се прекопирани од друга страна и без многу размислување.
Иако со се друго не се согласувам, прво сигурност имаш горе објаснето што е, сите опции се од религиозно/епистемолошка тематика од што друго би биле? Има ли начин да се тргне епистемологија од листата? Стварно глуп потег сум напраил... -_-

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тоа со епистемологија е моја грешка :) како што имам кажано погоре се немам баш из замарано со сите ствари поврзани со филозофија, па 2 -3 горе од листата се прекопирани од друга страна и без многу размислување.
Иако со се друго не се согласувам, прво сигурност имаш горе објаснето што е, сите опции се од религиозно/епистемолошка тематика од што друго би биле? Има ли начин да се тргне епистемологија од листата? Стварно глуп потег сум напраил... -_-
Абе гледам јас дека ти се немаш занимавано со филозофија. Туку дали знаеш зошто јас немам ниту една тема отворено во Гурманското катче? Најмногу заради тоа што освен тост и пржени јајца ништо друго не знам да спремам. Ти текнува?

За темата. Тргањето на опцијата епистемологија ќе биде само естетска хирургија на исправање на клемпави уши, а јас мислам дека темата ни операција на срце не може да ја спаси.

Ако прашањето за сигурноста се однесува на епистемолошки теми, некои од опциите воопшто не се епистемолошки одговори. Нихилизмот на пример е првенствено учење за вредностите, односно сфаќање дека ништо на светот нема вредност. Човек може да биде скептик во однос на епистемолошките прашања и да биде нихилист, или пак да верува дека апсолутно се може да се спознае и повторно да биде нихилист. Така со повеќето опции, или не се одговори на епистемолошки прашања, или не се исклучуваат помеѓу себе.

Знам дека ти е интересно да отвараш теми, ама избегнувај да пишуваш за работи за ко поим немаш.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055

Либерал и слободар (libertarian ) се сосема различни работи.СДСМ и ВМРО се либерали слободарска партија во Македонија па и на балканот нема.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Не знам дали е поглупа (поглупо поставена) темава или онаа кај што треба да избираме меѓу сигурност и слобода.
--- надополнето: 28 јули 2012 во 17:44 ---
Не знам дали е поглупа (поглупо поставена) темава или онаа кај што треба да избираме меѓу сигурност и слобода.

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
И сега што треба да дискутираме на темава?
Сигурност да?

Дали сте навлегле во некоја од овие доктрини и во која се пронаоѓате?
Немам навлезено во ниедна од овие доктрини, но сакам да знам дека сум сигурна во се што правам. Без доза на целосна сигурност не се впуштам во ништо.
Денес, потполно сигурен не можеш да бидеш во ништо, ни дури дали момчето од спротива е навистина момче, ама потребна е голема доза на сигурност за убаво живеење.

Kajgana Shop

На врв Bottom