Семинарски, состави, есеи, задачи

Дискусија во форумот 'Образование' започната од ATG, 13 декември 2008.

 1. Delinda

  Delinda

  Член од:
  8 октомври 2009
  Мислења:
  820
  Допаѓања:
  300


  „Страданијата на младиот Вертер“

  Јохан В. Гете е автор на едно вечно популарно дело,творец на типични романтичарски јунаци преку кои ни ги презентира одликите на романтизмот,а истовремено ни слика слика во која главниот лик животот го води преку срцето,исклучувајќи го разумот. Во „Страданијата на младиот Вертер“ романтичарот Гете ја опишува чувствителноста како одлика на системот во кои тие неможе да се калемат.
  За симбол на чисто романтичарска душа е прикажан Вертер,претставник на граѓанската класа.Иако тој е интелектуалец и талентиран уметник сепак прилично неодговорно,интригански се однесува во младоста,изразувајќи незадоволство и во својата работа.Води распуштен живот кој набрзо ке му здодее и решава да го напуши градот,кој е симбол на цивилизираното опшество,со цел да се подобри.Заминува во природата,чувствувајќи ја како божја рајска градина и кон истата гледа со восхит.Посакувал да има иста таква божја сила како бог творец за да може таа убавина да ја пренесе на хартија поради тоа што после долго време му се јавува творечкиот импулс.Живеејќи во осаменост од далеку го набљудува народот и враќајќи се кон традицијата тој им се восхитува на луѓето. А луѓето се претставени како добри,вредни,едноставни и простодушни со пратријахално воспитување.Во ваквата изолација опкружен со вакви луѓе Вертер се чувствува прекрасно.Книгите-симбол на формалното образование тој страствено ги одбива бидејќи тоа сепак за него претставува симбол на буржоарско граѓанско опшество кое пак на човекот му дава чувство на сигурност,но ја задушува неговата креативност и слобода.Вертер овде се чувствува слободен од сите ограничувања во животот,а самата романтичарска душа Гете ке ја отслика преку неговата љубов кон Лота.Вертер се заљубува во неа, пред се поради нејзините добри особини.Таа е многу добра жена, грижлива сестра, која што по смртта на нејзината мајка го одржува своето ветување и ги одгледува своите сестри и браќа.Храбра, лојална и секогаш спремна да им помогне на другите.За Вертер таа претставува идеална љубов, но платонска бидејќи помеѓу нив нема ништо повеќе од духовен однос.Вертер како романтичар својата идеална љубов постојано ја именува како ангел и ја смета за нова цел за неговиот живот.Нема минута кога не мисли на неа.Ја доживаува како светост, како божја убавина за неговата душа,ја сака до таа мера што го засакува и секој предмет што ке го допре таа.Неговата љубов нема граници.Вертер би оправдал и убиство ако е поради искрени чувства на љубов,за разлика од Алберт свршеникот на Лота,кој се води по законот.Алберт е нотар кој ја претставува граѓанската класа и истовремено е симбол на разумот.Секои чекор во неговиот живот е премислен.Непосредно пред да дојде Алберт Вертер е сигурен дека љубовта кон Лота му е возвратена,дури никогаш не го гледал Алберт како противник.По извесно време тој станува љубоморен поради желбата саканата да биде само негова.Поради тоа чувствува грижа на совест и донесува одлука да замине во друг град каде добива службеничка работа преку мајка му.Оди во друг град само за да избега од Лота и да ја запостави деноноќната мисла за неа.Но таквиот живот не го привлекувало и не бил воопшто заинтересиран за работата.Присуствува на вечера опкружен со луѓе кои што се припадници на аристократската класа и молбата од грофот да ја напушти вечерата поради неговото неаристократско потекло крајно го разочарува Вертер и тој повторно се враќа кај својата Лота,а притоа согледува дека Лота веќе е мажена.Ја губи целата своја надеж и решава да си се врати во својот роден крај.Вертер неможел да се пронајде себеси.Поради изгубената надеж во љубовта која веќе неможе да ја оствари тој останува пријателски настроен со Лота која му подарува грижа и љубов како најдобар пријател.Спас за неговата душа нема и тој се самоубива со пиштолите кои му припаѓаа на Алберт.
  Гете во ова дело ни приучтува да согледаме дека романтичарските души не се прифатени во опшеството. Таквата опшествента заедница која е помоќна од поединците ги убива нив...
   
  На spasecr7, Sale11, Indigo и уште 5 други им се допаѓа ова.
 2. creator_92

  creator_92 haker4e

  Член од:
  16 јануари 2009
  Мислења:
  188
  Допаѓања:
  3

  фала премн си ме спасил таман утре втора смена да го научам од сабајле пс. ако има некој друг за друга тема нека пише...фала најмн...!
   
 3. PxFxCx

  PxFxCx Јужни Фронт

  Член од:
  15 септември 2007
  Мислења:
  452
  Допаѓања:
  4
  Ако може материјал на тема Пазар на капитал. Благодарам
   
 4. K-O-c-E

  K-O-c-E

  Член од:
  3 октомври 2009
  Мислења:
  36
  Допаѓања:
  2
  ЗДРАВО ДО СИТЕ МИ ТРЕБА СЕМИНАРСКА ИЛИ НЕКОИ МАТЕРИЈАЛИ ЗА "" LPG SISTEMI КАЈ МОТОРИТЕ "" :) ФАЛА ПОЗДРАВ
   
 5. M.J

  M.J

  Член од:
  13 октомври 2010
  Мислења:
  3
  Допаѓања:
  0
  Ми требаат писмени состави на теми: ,,Тагата, револтот и разочараноста како бегство во осаменост на романтичарот Чајлд Харолд'' , ,,Смртта и љубовта како вечен предмет во делото на Едгар Алан По'' и ,,Демонот го бара контактот до светот преку Тамара''
   
 6. Tetro

  Tetro Гостин

  ПП..
   
 7. c(:Човек:)

  c(:Човек:)

  Член од:
  17 декември 2009
  Мислења:
  32
  Допаѓања:
  3
 8. Tetro

  Tetro Гостин

  му поминало времето, го нема повеќе
   
 9. c(:Човек:)

  c(:Човек:)

  Член од:
  17 декември 2009
  Мислења:
  32
  Допаѓања:
  3
  а ти случајно да не имаш нешто за странствувањата на чајлд харолд од бајрон ? :)
   
 10. Tetro

  Tetro Гостин

  Ноуп. извини
   
 11. аллександар

  аллександар Вечно ненаспан

  Член од:
  5 мај 2006
  Мислења:
  7.156
  Допаѓања:
  2.268
  здраво дечки ај мала помош за мене.. ми треба семинарска од област на МЕНАЏМЕНТ НА ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ (информатика)
  имам понудено теми од страна на проф и тоа следниве

  1. Inter-organizational systems
  2. Intranets and extranets
  3. Groupware packages
  4. Erp business process reengineering
  5. Data warehouse
  6. Executive information systems
  7. Decision support systems
  8. Information systems project management
  9. Knowledge management systems
  10. E-business
  11. Disaster recovery plan
  12. Decision Support System (DSS)
  13. Transaction Processing System (TPS)
  14. Executive Information System (EIS)
  15. Strategic Information System (SIS)
  16. Supply Chain Management (SCM)
  17. Customer Relationship Management (CRM)
  18. Content Management System (CMS)
  19. Enterprse Resource Planning (ERP)
  20. IT Strategy
  21. Knowledge Management
  22. Data Mining
  23. Data Warehousing
  24. IT Security
  25. IT Challenges
  26. Electronic Commerce
  27. Electronic Business
  28. Electronic Government
  29. Expert Systems
  30. Artificial Intelligence
  31. Office Automation

  ако има некој нешто слично на ова (БИЛО ШТО) или некој од областа на општо информациски системи нека прати по ПП
  и мене ми текна да барам семинарска у 5 до 12 :\
   
 12. Ѓорѓески

  Ѓорѓески

  Член од:
  25 мај 2007
  Мислења:
  6.659
  Допаѓања:
  933
  Ми треба материјал по Биологија, луѓе помагајте :)
   
 13. welzar

  welzar www.maturskiradovi.net

  Член од:
  18 декември 2010
  Мислења:
  3
  Допаѓања:
  0
  Probaj ovde naci svoj rad

  --- надополнето ---

  Seminarski Radovi . Ovde cete naci 99% onoga sto vam je potrebno , a onaj preostali 1% koji ne nadjete ce biti za jako kratko vreme rasen.
  takodje pokusajte naci odgovore na :

  Maturski Rad
  Seminarski Rad
  Diplomski Rad
  Maturski Radovi
  Seminarski Radovi
  Eseji

  --- надополнето ---

  Probaj ovde naci svoj rad


  Seminarski Radovi . Ovde cete naci 99% onoga sto vam je potrebno , a onaj preostali 1% koji ne nadjete ce biti za jako kratko vreme rasen.
  takodje pokusajte naci odgovore na :

  Maturski Rad
  Seminarski Rad
  Diplomski Rad
  Maturski Radovi
  Seminarski Radovi
  Eseji


  --- надополнето ---

  Probaj ovde naci svoj rad


  Seminarski Radovi . Ovde cete naci 99% onoga sto vam je potrebno , a onaj preostali 1% koji ne nadjete ce biti za jako kratko vreme rasen.
  takodje pokusajte naci odgovore na :

  Maturski Rad
  Seminarski Rad
  Diplomski Rad
  Maturski Radovi
  Seminarski Radovi
  Eseji


  --- надополнето ---

  Probaj ovde naci svoj rad


  Seminarski Radovi . Ovde cete naci 99% onoga sto vam je potrebno , a onaj preostali 1% koji ne nadjete ce biti za jako kratko vreme rasen.
  takodje pokusajte naci odgovore na :

  Maturski Rad
  Seminarski Rad
  Diplomski Rad
  Maturski Radovi
  Seminarski Radovi
  Eseji


  --- надополнето ---

  Probaj ovde naci svoj rad


  Seminarski Radovi . Ovde cete naci 99% onoga sto vam je potrebno , a onaj preostali 1% koji ne nadjete ce biti za jako kratko vreme rasen.
  takodje pokusajte naci odgovore na :

  Maturski Rad
  Seminarski Rad
  Diplomski Rad
  Maturski Radovi
  Seminarski Radovi
  Eseji
   
 14. danichka

  danichka

  Член од:
  18 декември 2010
  Мислења:
  15
  Допаѓања:
  4
  Ве молам , доколку некој има есеј или сака да напише одма нека ми пишее ! итно ее !
  теми :
  1. Анализа на песната ,, Ленка '' - Кочо Рацин
  2. Трагизмот на луѓето, одраз во драмата ,, Вујко Вања''
  3. Анализа на песната ,, Марко крале ја укинува (одменува) свадбарината''

  ви благодарам однапред ! :)
   
 15. Auditore

  Auditore Гостин

  Имам потреба од есеи или кратки текстчиња на темите:
  1. Јазикот и верата се душата на народот
  2. Во писмото се стои а да го нема писмото се би се заборавило, иначе под писмо се подразбира книга, значи есеј за книга..
  3. Учителите градат живи споменици во своите ученици
  Било каква информација, текстче, есеј било што е од огромна помош..
  Фала однапред.
   

Сподели преку: