КИКИРИКИ ГРИЦКАЛИЦЕ
Састојци:
1 маргарин
1/2 кг брашна
2 жуманца
1 јаје
5 кашика воде (хладне)
1 кашичица соли
1 прашак за пециво
100 г кикирикија
за премазивање: 2 беланцета
Начин припреме:
Миксером умутити маргарин (собне температуре) да буде пенаст. Додати жуманца, со, воду, брашно помешано са прашком за пециво, печен и исецкан (самлевен) кикирики и замесити глатко тесто. Обликовати у лопту, покрити чистом кухињском крпом и 15 минута држати у фрижидеру.
Онда, на брашном посутој радној површини развити кору дебљине 1 цм и сећи жељене облике (штапиће, погачице итд.), па премазати умућеним беланцима. Ређати у подмазану посуду за печење или постављену папиром за печење, премазати беланцетом, посути по жељи сусамом, алевом паприком, кимом итд. и ставити да се пече. Пећи на 200°Ц 15-20 минута, у зависности од шпорета. Оставити мало да се грицкалице прохладе и служити уз пиво.
Време за припрему: 60 минута