Самоодбрана - што знаете?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
Ништо само гледам многу филмови :):) се зезам ..знам да бидам голем провокатор понекогаш и некој си имат и белези од мене а не беа малку и тепачките со сестра ми еднаш толку и збеснав ќе ја задавев(озбилно) другарка ми имаше еден месец модрица што ја уапав онака на шала:) е и до сега најсмешна самоодбрана до сега лажица мајонез у око шљуп
..велат печело:kesa:
Wow, адреналин :) Во секој случај ти не си за сведок пред суд, ќе утепаш обвинетиот пред да му се изрече казна. :)
И пази со мајонезот, не го фрлај за џабе :)
 
Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
од само одбрана знам тоа со ми показал некој другар со тренира несо и на тв со иам глеано , а најдобро знам улицно тепанје удри кај стигнеш и со што стигнеш.:toe:
 
S

smart ass

Гостин
Wow, адреналин :) Во секој случај ти не си за сведок пред суд, ќе утепаш обвинетиот пред да му се изрече казна. :)
И пази со мајонезот, не го фрлај за џабе :)
Покрај фејс ту фејс ќотек,законот дали казнува ако јас на пример направам импровизирана направа за самоодбрана(пр Маркер-а уствари има игла и јак транкилајзер)...или пак компресиран СО2(тоа го иам направено) и специјален ауто инјектор мноогуу тешко се прави ммето(стави било шо сакаш) се разбира пак е маскирано,а има и оција ласер да се додаде за попрецизност.(па до 10 метра ми треба не појќе...)

Ако употребам нешто од ова(пази не е огнено оружје-иако компресираниот СО2 или азот можат и куршум да раздвижат)значи нема огнено оружје...НЕМА СМРТОНОСНО ОРУЖЈЕ.

Смеам ова да го користам при самоодбрана...морав да го направам оти пред неколку месеци од МИЦЕИ побарав Х-25 тазер...ама рекоа тешко...и така се снјадов...ама ако електричен пиштол 50000 волти е легално-тогаш зошто да не и 1 мл левомепромазин(Ужас од 25 милиграма губиш моторика т.е психосоматски способности...ма не мислиш-ко божја казна е..,или халоперидол може и лоразепам...или пак комбинација.

Дали ова се третира како нелегално-ако е да не ги полнам инјекторите???

а маркерите да ги пратам во МЗТ на топење...:pos2:

И да ја откажам Evil Program:zlo::zlo:

од само одбрана знам тоа со ми показал некој другар со тренира несо и на тв со иам глеано , а најдобро знам улицно тепанје удри кај стигнеш и со што стигнеш.:toe:

Еее не има слаби точки...кај гркланот ударај,одзади кај малиот мозок(одзади) па знаеш меѓунозе...глеј онеспособи го непријателот првен....после хехааа...тешко него...

Јас така пред три години се степав и му одам на типот..ме мава у вилица-крварење...мава уште еднаш( а јас мака немам)-и овој се опушти и тогаш директно удар на гркланот-катастрофа......овој изгуби контрола и се наведна држејчи се за гркланот а јас во меѓувреме тупаница на глава-заднио дел на черепот..малио мозок и Толку...падна и прекина шоуто...
а најдобро знам улицно тепанје удри кај стигнеш и со што стигнеш
Ааааа без хебли,палки,ножеви...а за ова удри кај стигнеш...трошиш енергија само:toe:
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
Еве ти дефинициите за оружје, па избери сам што ќе конструираш :)

Оружје, во смисла на овој закон, се смета секој предмет направен
под притисок на експлозивни материи, гас или компримиран воздух или
на друг погон да исфрла зрно, кугла, сачма или друг проектил, гас,
течност или друга супстанција, што може да предизвика опасност по
животот или здравјето на луѓето, како и други предмети, чија основна
намена е вршење напад, лов и спортско стрелаштво.
(2)Оружје согласно со ставот 1 на овој член се смета:
1) огнено оружје;
2) пневматско оружје;
3) гасно оружје;
4) експлозивно оружје;
5) оружје со тетива;
6) ладно оружје;
7) оружје за индустриски цели и
8) електрични направи.
(3)За оружје се смета и муниција и делови на оружје, ако со овој закон
поинаку не е определено.
(4)За оружје, во смисла на овој закон, не се смета:
1) декоративно оружје;
2) имитација на оружје и
3) оружје што е трајно онеспособено за употреба.
1
превземено од w w w . p r a v o . o r g . m k
Член З
(1)Одделни изрази употребени во овој закон го имаат следново
значење:
"Огнено оружје" се сите видови пушки, пиштоли и револвери, како и
други направи кои под притисок на барутни гасови низ цевката
исфрлаат зрно, кугла, сачма или друг проектил;
"Кусо огнено оружје" е оружје чија цевка е со должина до 30 см или
чија вкупна должина не е поголема од 60 см;
"Долго огнено оружје" е оружје чија цевка е подолга од 30 см или
чија вкупна должина надминува 60 см;
"Автоматско огнено оружје" е оружје кое по секое пукање
автоматски се полни и празни и кај кое со едно притискање на
чкрапецот се исфрлаат повеќе или сите куршуми од магацинот на
оружјето;
"Полуавтоматско огнено оружје" е оружје кое по секое пукање,
автоматски се полни и празни и кое може да исфрли само еден куршум
со едно притискање на чкрапецот;
"Репетирачко огнено оружје" е оружје кое по истрелувањето се
полни и празни рачно, со ставање на куршум во цевката, земен од
магацинот и пренесен со помош на механизам;
"Еднострелно огнено оружје" е оружје без магацин кое пред секое
истрелување се полни рачно со ставање на куршум во комората и во
вдлабнатиот дел предвиден за таа цел на влезот од цевката;
"Пневматско оружје" се сите видови пушки, пиштоли, револвери и
други направи кои под притисок на компримиран воздух или друг
компримиран гас низ цевката исфрлаат зрно, кугла или друг проектил;
"Гасно оружје" се сите видови пиштоли, револвери и други направи
кои под притисок на барутни гасови или сличен гас насочено
распрснуваат или исфрлаат надразлив гас кој има краткотрајно дејство
на здравјето на луѓето;
Како гасно оружје, во смисла на овој закон, не се сметаат направи кои
распрснуваат или исфрлаат надразлив гас кој има краткотрајно дејство
на здравјето на луѓето, а се исклучиво наменети за самоодбрана;
"Оружје за светлосно - звучна сигнализација" се сите видови
пиштоли, револвери и други направи кои под притисок на барутни
гасови насочено распрснуваат или исфрлаат проектили заради
светлосна или звучна сигнализација;
"Експлозивно оружје" се сите видови бомби, мини, гранати и други
направи кои содржат експлозивни материи или запаливи средства, кај кои
поради надворешно или внатрешно дејство (тежина, удар, триење, хемиска
реакција, електрична енергија и слично) се предизвикува ослободување и
создавање на енергија и експлозија.
Како експлозивно оружје, во смисла на овој закон, се сметаат и делови
на експлозивно оружје, запалувач и други предмети, кои се очигледно
подготвени за изработка на експлозивно оружје;
"Оружје со тетива" се лак, самострел и други направи кои под
притисок на затегната тетива исфрлаат стрела или друг проектил;
2
превземено од w w w . p r a v o . o r g . m k
"Ладно оружје" се бодежи или ножеви со ротирачко, скриено сечиво
или на склопување, со забец за затворање (закочување), чие сечиво на
притисок на копче или полуга излегува и само се фиксира ("скакулец")
или чие сечиво при активирањето на механизмот за блокирање со
помош на силата на тежината или на движењето излегува од држачот и
сам се фиксира ("патент нож"), ками, мечеви, сабји, бајонети, удирачки
прстени ("боксери"), "ѕвезди" за фрлање, пендреци и други предмети,
чија основна намена е вршење напад или нанесување повреди.
Како ладно оружје, во смисла на овој закон, се сметаат и предмети
подобни за нанесување телесни повреди кога тие се носат на јавни
собири, локали и на слични места;
"Електрични направи" се електрични палки и други предмети, чија
основна намена е вршење напад, онеспособување или нанесување
повреди;
"Оружје за индустриски цели" е оружје наменето за аларм,
сигнализација, спасување, колење животни, риболов со харпун, за
индустриски или технички цели, под услов да може да се користи само
за тие цели;
"Ловечко оружје" е огнено оружје, од Б и Ц категорија, со кое е
дозволен лов согласно со прописите за ловство;
"Спортско оружје" е огнено оружје, од Б и Ц категорија, пневматско
оружје и оружје со тетива кое согласно со посебни прописи се користи
во спортски дисциплини;
"Старинско оружје" е ладно оружје и огнено оружје произведено пред
1898 година и кои имаат историска или уметничка вредност, а кои повеќе
не се во употреба;
"Главни делови од огнено оружје" се сметаат механизам за
затворање (затворач), комора, цилиндер и цевка на сите видови огнено
оружје;
"Посебна опрема за огнено оружје" е секој механизам наменет за
дополнување на можностите за употреба на оружјето, а кој не е
неопходен за негова вообичаена употреба (оптички, инфрацрвен или
ласерски нишан, пригушувач, мерач на далечина "ласерски зрак",
адаптер и слично);
"Декоративно оружје" се предмети кои се направени за декоративна
намена и кои не можат да се употребат во огнено оружје;
"Имитација на оружје" се предмети кои по надворешниот изглед
наликуваат на оружје, но кои не можат да се употребат во огнено
оружје;
"Муниција" се сите видови куршуми, чаури и проектили наменети за
полнење и дејство на оружјето;
"Муниција со зрна што продупчуваат" е муниција наменета за воена
употреба што содржи затворено зрно со тврдо јадро што продупчува;
"Муниција со експлозивни зрна" е муниција наменета за воена
употреба, чие зрно содржи полнило што експлодира во моментот на
ударот;
3
превземено од w w w . p r a v o . o r g . m k
"Муниција со запаливи зрна" е муниција наменета за воена
употреба, чие зрно содржи хемиско соединение кое е запаливо при
допир со воздух или во моментот на ударот;
"Маневарска муниција" е муниција која содржи погонско полнење и
чаура во која нема зрно;
"Муниција за зашеметување и успивање" е муниција наменета за
оружје за индустриски цели и
"Одбележувачка муниција" е муниција што со светлосен сигнал го
означува правецот на муницијата.
 
Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
SMART ass

Еее не има слаби точки...кај гркланот ударај,одзади кај малиот мозок(одзади) па знаеш меѓунозе...глеј онеспособи го непријателот првен....после хехааа...тешко него...

Јас така пред три години се степав и му одам на типот..ме мава у вилица-крварење...мава уште еднаш( а јас мака немам)-и овој се опушти и тогаш директно удар на гркланот-катастрофа......овој изгуби контрола и се наведна држејчи се за гркланот а јас во меѓувреме тупаница на глава-заднио дел на черепот..малио мозок и Толку...падна и прекина шоуто...


повеке би мавал во фаца и по телото одколку по грклан и по тилот каде што можам да го усмртам ко шо неам осет и ко шо иам тешка рака.
му влагаш боксот у фаца и он паѓа и после го рогаш го оставаш без фамилија и си одиш.
 
Член од
28 септември 2009
Мислења
37
Поени од реакции
7
Од самодбрана знам само една јапонска работа полуосовина од Тојота:vozbud:
 
Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
87
повеке би мавал во фаца и по телото одколку по грклан и по тилот каде што можам да го усмртам ко шо неам осет и ко шо иам тешка рака.
му влагаш боксот у фаца и он паѓа и после го рогаш го оставаш без фамилија и си одиш.
15-16 години имаш така...
 
S

smart ass

Гостин
Еве ти дефинициите за оружје, па избери сам што ќе конструираш :)

Оружје, во смисла на овој закон, се смета секој предмет направен
под притисок на експлозивни материи, гас или компримиран воздух или
на друг погон да исфрла зрно, кугла, сачма или друг проектил, гас,
течност или друга супстанција, што може да предизвика опасност по
животот или здравјето на луѓето, како и други предмети, чија основна
намена е вршење напад, лов и спортско стрелаштво.

(2)Оружје согласно со ставот 1 на овој член се смета:
1) огнено оружје;
2) пневматско оружје;
3) гасно оружје;
4) експлозивно оружје;
5) оружје со тетива;
6) ладно оружје;
7) оружје за индустриски цели и
8) електрични направи.
(3)За оружје се смета и муниција и делови на оружје, ако со овој закон
поинаку не е определено.
(4)За оружје, во смисла на овој закон, не се смета:
1) декоративно оружје;
2) имитација на оружје и
3) оружје што е трајно онеспособено за употреба.
Леле....Леле...ахх и тие проекти шо беа недовршени треба да ги уништам ехаа исто како куќичките по ОТП шо ги правевме...ги уништував со петарди.


Ова не е фер,а и нема ефект-пак во секоја трета куќа има огнено оружје....еден никонов вреди да се ризикува а??

Па чим носат стингери можеме да го направиме оружјето терминатор.
 

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.358
Поени од реакции
61
Пред некој ден разговарав на оваа тема со човек од Австралија.Кажа неколку интересни примери.
Влагаат во ресторан маскирани и вооружени лица и извршуваат разбојништво.Газдата ги смирува гостите,разбојнициве им ги собираат парите на сите и излегуваат од локалот према кола.Еден од гостите се стрчува по нив со намера да фати некого.Тој што го стигнува замавнува назадечки со нож и го прободува во гради.Човеков умира на лице место.
После некое време полиција ги наоѓа разбојнициве и ги води пред суд каде одговараат за разбојништво,убиството никаде не се споменува.
Образложение-разбојников реагирал во самоодбрана.

Втор пример беше исто со разбојник кој провалува у ниедно време кај некоја баба у куќа.Е арно ама бабата,која живеела сама,пред да си легне ги изџогирала плочките у ходник.Лоповов се лизга и си ја повредува кичмата.Доаѓа полиција и брза помош,го носат лоповот у болница а на бабата и стегаат пријава.Требало демек знак да има дека е лизгав подот.:uvo:

Ја му викам на чоеков,друже да начекам некого така у моја куќа ке го најдат утредента на дрво закачен ко чавка на една нога да виси надоле.
Ми вика,и ја би го решил,ама ке одговараме.
Не ми беше баш јасна работава.Со самото тоа што непоканет влага во туѓ дом со некоја умисла,крши врата или прозор, е казниво.Ама пошто не успеал во умислата што се дешава?Пу-пу,неважи?
 
H

^HITMAN^

Гостин
Зелен појас во карате и неизмерно искуство од тепачките во основно. :)
 
Член од
10 септември 2009
Мислења
142
Поени од реакции
14
Хахаха:tv: Ако некој те силува, ти можеш на пр. да го удриш по гениталии, да го изгребеш, да го гризнеш и сл....значи од прилика такви работи кои ќе придонесат колку-толку да избегнеш силување, и делумно да го онеспособиш сторителот, се разбира не да земеш камен и 10 пати да го маваш по глава додека не му го истуриш мозокот. :)
Па добро толку лесно да можело да се избега и онеспособи силувачот со еден удар и гребење ниту една девојка нема да биде силувана, така лесно да се бегало... а ова со каменов не е лоша идеја.... I like it :kajg:
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
Не ми беше баш јасна работава.Со самото тоа што непоканет влага во туѓ дом со некоја умисла,крши врата или прозор, е казниво.Ама пошто не успеал во умислата што се дешава?Пу-пу,неважи?
Нема во кривичното право "пу-пу не важи" :) Чим ги имаш болдираните елементи, како што е на пр. умислата, завршена работа. И за тоа си има член во Законот, не мора да украде нешто од домот.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.168
Поени од реакции
449
На мој пријател пред месец дена му влезе пијана будала во двор и после викање и пцуење пијаниот замавнува. Пријателчето пошто трезно и помладо со два-три удари го постелуе пијаницата на земја со пукнат нос и култирно вика полиција.

На суд, судијата ги казнува ДВАЈЦАТА за нарушување ред и мир (пази нападнат е во сопствениот двор) но ете на пијаниот му изрекува 310 ЕУР казна а на пријателот 300, демек затоа што сепак прв почнал пијаницата.

Судијата на прашањето што станува со самоодбраната одговара дека и он би изреагирал исто но законот си е таков. Лудница.

На крај искочи дека стварно законот е таков и дека другар ми да не викнел полиција и само да го исфрлел надвор од двор така тепан никому ништо, али пијаницата е од населбата и веројатно ке се врател па нели се вика полиција за да се заштити од малтретирање.

Е сега не ми е јасно дали истото важи и ако ме нападне дома во куќа. На пример се повлекувам од дворот дома и викам полиција. Дур да дојдат, овој на пример крши врата и ме напаѓа внатре дома. Дали можам да се бранам? Или да му дадам да ме тепа со надеж дека ажурната македноска полиција и одговорното и некорумпирано судство ке ја истераат правдата? (И можеби ке ми поправат скршена кичма, врат или вилица на мајка ми а?)

ОК, ако ми влезе некој дома со сила ке се тепам со што имам, раце, нозе, нож, секира, заби, ке брцам прст у око, ке гризам уши.......... али дали имам право на самоодбрана во оваа луда држава? За дома мислам пошто надвор ако те нападнат и се браниш очигледно и ти си крив. Кој ти е крив што живееш тука.

Е сега во Америка ми се свиѓа еден закон (уставно право у ствари, така ми го објасниа таму а и прашав шериф да ми потврди).
Дома па и у двор, то ест приватна твоја сопственост НЕ СМЕЕ ДА ВЛЕЗЕ НИКОЈ БЕЗ СУДСКИ НАЛОГ, ни полиција, ни Барак Обама, ни ФБИ, ни комшијата ако не му кажеш ПОВЕЛИ ВЛЕЗИ.

Во секој спротивен случај (влегуе без налог или не поканет) слободно земаш пушка и го убиваш. Он е крив и точка. Ако се сеќавате индијанецот што уби 2 агенти на ФБИ и рани еден зошто му влегле во двор без налог и кога им викнал од прозор со пушка да си бегаат или покажат налог они извадиле пиштоли и загинале.

Шерифот што го прашав ми потврди и дури кажа „единствено гледај со двете нозе да е навлезен во двор и ако може да не падне надвор од двор дека ке те тормозат на суд. Исто така боље да го убиеш него раниш, пак помалце тормозење на суд“. Нема везе што не е наоружан, човекот направил trespassing и тоа е тоа.
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
Ама другар ти го осудиле според друг закон, заради нарушување на јавен ред и мир, затоа го јадел.
 
На врв Bottom