Салати

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Да не постоеја салатите, ќе требаше некој да ги измисли. Мислам, моја основна прехрана. Не дека јадам само тоа, ама уште од мала сум научена да јадам салати и овошје, и нон-стоп дома сум имала барем некој вид зеленчук или овошје.
Нема салата која не ја јадам. Марула ми е омилена, секоја салата со марула, а знам и некогаш само да си ги измијам листовите и така жива да си ја грицкам.:icon_mrgr: Може затоа викаат дека сум како тревопасно животно. :icon_mrgr:
Сите можни салати со зеленчук ги јадам, освен може цвекло не сакам многу, ама не ми ни смета. Еве баш во моментов јадам мешана салата од зелка, марула, цвекло, морков и патлиџани...:pipi:
Зависна сум од марула, патлиџани и краставици. Чак и од кисели краставички.
Се јадам, секакви салати, така што прво што ми паѓа на памет кога ќе помислам на салата е: Мммммммммммм.... вкусно...:гик:

А таратур спаѓа во салатите?
Да, да...

Ммммм... таратур. Светско, а наше. :love:

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.753
Поени од реакции
4.525
Ко ќе се спомне салата одма помислувам на
1. Шопска салата (ама летен период, пошо у зима не ми има вкус на нишо освен на сирење и кромид)

2.Марула салата (па уште ако има ротквици, младо лукче/кромитче и краставица мх, мх, мх баталувам главно јадење :icon_lol: )

3.Зелка салата (со или без рендан морков подеднакво ми е вкусна)

4. Тука веќе ги ставам останатите омилени салати:цвекло, кисела зелка со црвен пипер, руска, француска, цезар, телешка, компир со кромид, урнебес....
И јас сум по зеленото ,ако нема зелено не е салата ;)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Јас сега обожавам и правам мешани салати, сецкана зелка, рендано цвекло и моркови, балсамичен оцет и маслиново масло. Малку овчко бело сирење со оригано и маслиново масло декорирано и можам дури две ракии да ги спичкам така.

A

AnFem

Гостин
Некои од претходно споменатите, и плус заборавивте да спомнете салата со кинеска зелка.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Шопска, со обилно многу сирење!
Таратур за жешко лето.
Ѕаѕики за со мевце.
Руска на Нова година.
Француска направена онака, од ќеиф.

Арапска со урми, козјо сирење, мед и спанаќ - врв.
Рукола, моцарела, домати и јајце + дресинг - ауф!
Туна салата со пченка, грашок и мајонез - жива радост.
Кинеска салата со зелка, морков, соја сос и тофу - ммм.

До утре можам да набројувам.:oops:

Violent Femme

I am as lovely as a dream in stone..
Член од
27 мај 2011
Мислења
725
Поени од реакции
525
Најомилената салата со ракчиња,марула,црвен грав,пченка,краставица,кубети и дресинг.
Салата од варени брокули ,компири и моркови со сос од посен мајонез ,лажица вински оцет и малку печен сусам.
И кинеска салата со сос од павлака, оригано може и мајонез.

М

Мартин`

Гостин
Многу подобра е за разликата од обичната, доаѓа нешто како микс марула/зелка и затоа ми се свиѓа повеќе од обичната.. инаку нема ништо подобро од патлиџан исечкан + малку кромитче и маргарин на леб со тоа мх мх :cool:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Салата од лигни

Потребно:

* 600 г лигни
* 100 г ориз
* 200 г домати
* 2 чешниња лук
* 1 лажица сечкан магдонос
* зачинал
* 3 лажици сок од лимон
* маслиново масло

Приготвување: лигните добро исчистете ги, измијте ги, па сварете ги во солена вода. Откако ќе омекнат, исцедете ги и оставете ги да се изладат, па исечете ги на тркалца. Во длабока чинија ставете ги варениот ориз, истолчениот ориз, доматите излупени и исечени на коцкички и лигните. Сето тоа посипете го со зачиналот, па додадете ги маслиновото масло, сокот од лимон и магдоносот.

http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=3B589B0D13583348BF8229CF85C8B163

*LittLe heart*

*најубави очи-ЗЕЛЕНИ*
Член од
14 јануари 2008
Мислења
751
Поени од реакции
289
Летен период незаменливата шопска мммммммм...........

Сега за Велигден, Мимоза- марула и јајца......

Стандард си јадам салата марула зошто едноставно ја обожавам......и без салата не ми е вкусно ниедно јадење колку и да е добро зготвено.....

Kajgana Shop

На врв Bottom