Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 26.106
- Поени од реакции
- 34.572
Мистеријата е што никогаш ниеден портал (кои ги објавуваат неточниве работи - според мене), никогаш не се цитира според кој закон/член е забрането да имаш камера во ауто. Баш би бил благодарен ако некој поседува подетални информации за постоење на ваков закон/член, па да ги сподели.Треба да биде.. Колата е во твоја сопственост а камерата е внатре и ти можеш да снимаш што сакаш.
Не е нарушување на приватност ако некого снимаш на улица. Улицата е јавно место, не е приватна спална соба, ама тоа се законите во МКД и мислам секаде во ЕУ.
Не е ова Америка или Русија.
400 евра казна за незаконско снимање од автомобил
Освен парична казна, „снимателот“ ќе заработи и кривична пријава за незаконско снимање поднесена од секој поединец, чиј идентитет ќе биде утврден во снимениот материјал, а е прибавен со било каков вид камера инсталирана во автомобил, а возилото не е на МВР. Ова дело е казниво според Законот за...porta.mk
За жал
Скокаат пред возило и глумат повредени за да изнудат пари - Слободен печат
Полицијата има информација дека во Скопје има т.н. сообраќајни измамници, но засега не успеале на дело да ги фатат сторителите. Неофицијално, досега се регистрирани тројца мажи на возраст од 35 до 55 години во Скопје и во Струмица како „оперираат“ на терен, но засега законот не им може ништо. Не...www.slobodenpecat.mk
Што правиме со голем број нови аута што фабрички доаѓаат со дешкем. Јас лично барем 5-6 години имам камера и на десетици застанувања од џандар никој ништо ми нема кажано. Ова се разбира е само анегдотално искуство, ама сепак. Не само што немам намера да ја вадам сегашната, туку кога ќе ми налета добра понуда за нов модел ќе го земам, ќе го поставам на местото на сегашната камера (напред да снима) а нејзе ќе ја намонтирам назад како задна камера да го снима сообраќаајот наназад.