СФ во Македонија!

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Зошто не гледаш турски серии? Тоа ти е исто како радио драма, само бонус добиваш Турци.
Не, благодарам. :)
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 22:06 ---
Во врска со аудио-книгите.. "трикот" е да ги слушате додека правите нешто друго. На пример, јас ги слушам додека шетам, или додека сум на компјутер, а не гледам филм/серија или не читам нешто важно. Нормално, не е за сите, исто како што постојат луѓе кои читаат книги по 20+ пати и можат истите да ги рецитираат од било која точка, а тоа мене ми е несфатливо, затоа што јас читам/слушам книги за приказната, не за да ја запамтам секоја ситница.
Ќе пробам некогаш. За книгата што јас ја имам треба да лежиш, и целта не е да заспиеш, ама додека дојдам до главното јас сум заспана :)
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 22:12 ---
Сите од овие горенаведени се дистописки книги и не би требало да се мешаат во жанр со СФ, освен Жил Верн секако.
Да, ама нели спаѓаат и тие во СФ? Еве ги овде и нив :
http://en.wikipedia.org/wiki/Science_fiction
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 22:14 ---
И ја ќе напишам впечаток за него, мислев дека ти треба таа конкретна книга што ја спомна.
Урошевиќ е единствен надреалист што сум го читала. Верувам дека на многумина не би им се допаднал затоа што во неговите книги не владее Аристотеловата логика. Секоја реченица е практично свет за себе, реалноста ставена во некоја нова димензија, всушност во милион паралелни универзуми, работите немаат смисла а сепак изгледаат природно убаво. Во „Вкусот на праските“ дејството се случува непосредно пред и по земјотресот во Скопје `63та, а се спомнуваше палеолит, сезмички чудесии пред илјадници години итн.
Најдобар опис што можам да го дадам за книгата што ја читав е дека го прави воздухот вкусен, баш така.
И не преувеличувам, жими мајка.:pipi:

Не сум го читала, баш затоа што мислев дека е префантастичен за мој вкус. Тенкс :)
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 22:18 ---
arakenx

Ќе проверам за книгата, можеби и ја имаме дома. Навистина мислам дека би можело да се организира такво нешто. Треба само луѓе што читаат СФ, место (може да биде некоја книжарница како што е Магор, ан пример) и еден модератор. :)
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 22:23 ---
CafeDelMar
Ме наежи! Фантастичниот расказ на Дркулевска-Капушевска го имам видено, а ен знам каде.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не, благодарам. :)

Да, ама нели спаѓаат и тие во СФ? Еве ги овде и нив :
http://en.wikipedia.org/wiki/Science_fiction
.
Можеби ги кларифицираат во тој поджанр, ама навистина не можам да видам како припаѓаат тука.
Инаку си има посебен поджарн на дистописка фикција за дел од вакви книги. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dystopian_literature
Ако веќе припаѓаат горенаведените во СФ, тогаш и многу други книги ќе завршат во тој жанр, односно сега гледам дека завршиле.
За мене лично Артур Кларк, Роберт Хајленд и Асимов се репер за СФ. Останатите со цела дожна почит се само Ф.

L

Luki Junior

Гостин
Како не ми текна за Чапек бе... Ах бе Луки, мозоко чафки са ти го испијале.. Оваа драмата за Роботите... Дури по него мислам оти е креиран и модернио збор за робот.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Можеби ги кларифицираат во тој поджанр, ама навистина не можам да видам како припаѓаат тука.
Инаку си има посебен поджарн на дистописка фикција за дел од вакви книги. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dystopian_literature
Ако веќе припаѓаат горенаведените во СФ, тогаш и многу други книги ќе завршат во тој жанр, односно сега гледам дека завршиле.
За мене лично Артур Кларк, Роберт Хајленд и Асимов се репер за СФ. Останатите со цела дожна почит се само Ф.
Знам дека има, ама тогаш би требало да се направи прашалник за секој поджанр. Маж ми цела лекција ми одржа прееска за автори, поджанрови, квалитет, квантитет етц, ама мене некако се ми е ново :)

E баш ми ја препорача "Stranger in a strange land" од Хајленд. Јас уште мака мачам со Роџер Желазни. o_O
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 23:01 ---
Како не ми текна за Чапек бе... Ах бе Луки, мозоко чафки са ти го испијале.. Оваа драмата за Роботите... Дури по него мислам оти е креиран и модернио збор за робот.
Луки, тебе паметот у невеста ти е! :sneaky:

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
да ...Чапек прв го употребува зборот робот....

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Знам дека има, ама тогаш би требало да се направи прашалник за секој поджанр. Маж ми цела лекција ми одржа прееска за автори, поджанрови, квалитет, квантитет етц, ама мене некако се ми е ново :)

E баш ми ја препорача "Stranger in a strange land" од Хајленд. Јас уште мака мачам со Роџер Желазни. o_O
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 23:01 ---

Да бидам искрен не можам да ги варам премногу никој од сите тројца, како дете ми беа интересни кратките раскази од Асимов и Хајленд и тоа ги даваа во Политикин Забавник. Сега брзо ја купив Истражување на Земјата и Космосот од Асимов и реков да ја читам, ама исто како да читам некој учебник и ја баталив.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Да бидам искрен не можам да ги варам премногу никој од сите тројца, како дете ми беа интересни кратките раскази од Асимов и Хајленд и тоа ги даваа во Политикин Забавник. Сега брзо ја купив Истражување на Земјата и Космосот од Асимов и реков да ја читам, ама исто како да читам некој учебник и ја баталив.
А јас мислев дека преферираш СФ:confused:
Асимов мислам дека има многу напишано, ама дека многу ја тупи.
Треба да се ужива во читањето- животот е прекраток :)

L

Luki Junior

Гостин
Како погоди желки да те апат. :icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr:
Јас ги аресам, они не ме аресат е ситуацијата.

Иначе текна ми Ебиветеро коа напиша за Асимов, па ми текна за Јас, робот, па се подзамислих робот името оддека доваѓаше, па ми текна за една драма шо ја имаах читано од одамна, и на крајо Чапек... :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
А јас мислев дека преферираш СФ:confused:
Асимов мислам дека има многу напишано, ама дека многу ја тупи.
Треба да се ужива во читањето- животот е прекраток :)
Ме помеша заради Автостоперски на Адамс најверојатно...Ама тоа е далеку поинакво од опусот на споменативе тројца

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Како погоди желки да те апат. :icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr:
Јас ги аресам, они не ме аресат е ситуацијата.

Иначе текна ми Ебиветеро коа напиша за Асимов, па ми текна за Јас, робот, па се подзамислих робот името оддека доваѓаше, па ми текна за една драма шо ја имаах читано од одамна, и на крајо Чапек... :icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Луки, шарам лево-десно по форумот. :sneaky:
Од Чапек немам ама баш ништо прочитано, а неговото име како да ми е познато од читанките во училиште...

Windfucker
Да, Авостоперот ме мавна натаму, иако маж ми вели дека жанрот е помалку битен, т.е. делото е или добро напишано или не е.

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Од Чапек немам ама баш ништо прочитано, а неговото име како да ми е познато од читанките во училиште...

Windfucker
Да, Авостоперот ме мавна натаму, иако маж ми вели дека жанрот е помалку битен, т.е. делото е или добро напишано или не е.
Мислам дека Змејко и може да даде добар придонес на темава ако не е во турбо фолк муд и не одат Шабан и Шемса во позадина.
Кај него во експозето читав еден расказ од Асимов баеги оддамна.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
@Змејко нека повели. Тој само кратко ми предложи да гледам турски серии наместо радио-драма :)

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
За да не падне темава во заборав како многу други квалитетни теми чија цел не е стегање сеир...предлагам да ја раздвижиме малку со омилени цитати од омилени НФ дела како и наше лично видување на одредени НФ автори.....можеби тоа ќе ги пробуди латентните љубители на НФ....а постарите ќе ги потсети на младоста помината со Поларис и Кентаур
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 23:45 ---

Windfucker
Мажот ти е во право. Не постои добар или лош жанр, само добро или лошо дело. Исто како и музиката. Ако се ограничиме само на еден жанр...испуштаме многу. Секое дело има своја вредност и своја убавина и треба да го почитуваме како такво без разлика каде е класифицирано или каде припаѓа.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
arakenx

Токму така. Исто така ако една книга од еден автор е добра, ен значи дека е добар и целиот негово опус. :) Чекај да го најдам Желазни - од енго ми се допаѓа еден цитат на самиот почеток.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 00:01 ---
“How do you feel, Wakim?” asks Anubis.
“I do not know,” he answers, and his voice comes strange and harsh.
Anubis gestures, and the nearest side of the cutting machine becomes a reflecting surface.
“Regard yourself.”
Wakim stares at the shining egg that is his head, at the yellow lenses, his eyes, the gleaming barrel, his chest.
“Men may begin and end in many ways,” says Anubis. “Some may start as machines and gain their humanity slowly. Others may end as machines, losing humanity by pieces as they live. That which is lost may always be regained. That which is gained may always be lost. —What are you, Wakim, a man or a machine?”
“I do not know.”
“Then let me confuse you further.”
Anubis gestures, and Wakim’s arms and legs come loose, fall away. His metal torso clangs against stone, rolls, then lies at the foot of the throne.

Roger Zelazny, "Creatures of Light and Darkness"

Kajgana Shop

На врв Bottom