Русија: "Војна во април"

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
I nemashe vojna, no se sluchi neshto so slichen rezultat - se stvori ruski OPEK!

Imeno, forumot na zemji izvoznichki na gas odrzha sostanok vo Doha, Katar, i donese odluka da formira visok komitet koj kje gi razgleduva cenite na gasot na chelo so Rusija.

Grupata ima 15 chlenovi i e poznata kako "GECF", a proizveduva 70% od svetskite rezervi na gas. Vo svoite soopshtenija, GECF se obiduva da ja ublazhi mozhnosta da stane kartel kako OPEK, no faktichki toa e.

Da potsetime deka Rusija snabduva povekje od 50% od potrebite za gas za Evropskata Unija i ima monopol nad gasovodite koi go transportiraat od Centralna Azija do Evropa.

Gasot shto Rusija go prodava (na Ukraina na primer) e vsushnost ne-ruski, koj go kupuva od centralno-aziskite zemji. Rusija ne dozvoluva bilo kakva direktna prodazba na gas od Centralna Azija do Zapadot (ili drugade).

A EU doprva trebada rasprava za svojata energetska politika idnata nedela... :)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Иран работи на оружје за масовно уништување

Берлин /17/06/ 13:38

Иран работи на создавањето на оружја за масовно уништување и средства за нивно лансирање.

Ова го изјави претседателот на германската разузнавачката служба (БНД) Ернст Урлау. БНД располага со недвосмислени докази дека Иран работи на реализирање на своја воена нуклеарна програма, насочена кон создавање на нуклеарно оружје.

Раководството на исламската република за неколку години може да се здобие такво оружје, истакнува Урлау.

Иран според шефот на германското разузнавање веќе има на вооружени боеви системи, кои може да нанесат удари на територијата на Израел. Во блиска перспектива, смета Урлау, во зоната на дејствување на иранското оружје може да се најде и Европа.
САД кажале војна во април, ама не кажале која година :)
Како што ми изгледаат овие местенки, кај и да е ќе има војна...Типувам во 2008...

Само може САД да се изгорат тука..Иран не е заебанција како Ирак или Авганистан...

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Не верувам да има војна во блиска иднина, САД немаат поддршка веќе ни дома, ни од надвор (со исклучок на земјички како Македонија, кои се присутни во некакви коалиции точно за САД да не бидат сами); нема да има војна затоа што овој пат и Русија би била вмешана.. нема многу што сакаат "студената војна" да го изгуби епитетот "студена".

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Pa sega, Rusite se za Rusija, i bidejkji se za Rusija i nejzinite interesi, delumno se pozadi Iran. A deka pogreshile vo procenkata za april, izgleda samo za malku. Ona shto me plashi e deka Bush i chlenovite na negovata administracija se povekje davaat izjavi vo polza na voena intervencija, kako samo na toa da se cheka:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/08/20/AR2007082001581_pf.html

P.S. Moderatore, spoi ja temava so taa na Trn vo oko pod naslov "A Iran?" - ista diskusija e.

Kajgana Shop

На врв Bottom