Реципроцитет за визи

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Dali mislite deka treba da imame reciprocitet kon site zemji vo odnos na vizniot rezim so tie zemji. Znaci dokolku nekoja zemja nema vovedeno vizi kon nas da nemame ni nie vizi kon niv a dokolku ima isto taka da postapime i nie. Ako nisto drugo barem da imame reciprocitet kon zemjite od EU.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
DA.
Nema tuka shto da se diskutira, samo nemaat lugjeto muda toa da go napravat

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Sum za toa, osobeno nema da me iritira faktot sto Grcive ko raskalashena banda imaat dozvola vo sekoe vreme da si dojdat na gosti , a nie cekame viza ko Veligdensko jajce!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Покрај визите мој предлог е да се воведе и туристичка такса за посета и транзит низ Библиската земја,од минимум 100 евра.Со самиот чин би се предизвикала еуфорија и огромен интерес па и од чиста радозналост би имало навалица да се види зошто е толку скапо да се посети едно земјиче како нашево,полно со артефакти,археолошки наоѓалишта и интересни географски предели.Во оваа земја секој камен има своја историја,секое дрво има своја приказна само што глаучите немаат ум ниту мадиња тоа да го искористат.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ako se "spakuva" Makedonijava vo kvalitetna oblanda, so dooobar marketing i dobra scenografija, pa prikazna koja mora postojno da se obnovuva..............za da bide kupliva,............................,
ako slucajno toa se napravi...Makedonijava stanuva SREDENA DRZAVA , a so toa i BOGATA DRZAVA....zeznat paradox...neli ????
Ne ti trebaat togas onie 100 evra na granica :):)!!! Ke moraat da bidat min.10.000 ...za da izbegnes navalica na zainteresirani, a za podolgo zadrzuvanje i 500.000.....evra mislam...+ orce sitno pred ambasada, ...........za da im dades viza..:)!!
....( Ne ti zvuci poznato???)
AAMMAA.....KOJ BE TOA KE GO NAPRAVI ???? Ova XXXL-ovcive ???
Pobrgu ke stanat Bugari,Srbi,Grci.......Patagonci....polesno e :)...do sega barem jas...ne sum videl reka da tece ugore ...

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
ShRiNk напиша:
Dali mislite deka treba da imame reciprocitet kon site zemji vo odnos na vizniot rezim so tie zemji. Znaci dokolku nekoja zemja nema vovedeno vizi kon nas da nemame ni nie vizi kon niv a dokolku ima isto taka da postapime i nie. Ako nisto drugo barem da imame reciprocitet kon zemjite od EU.
Бате, за сожаление, Македониjа не е толкова голема како Русиjа, за да има ефект тази реципрочност. Виж ни нас..., ако сложим визи на САД, само ште им накривим капите на американците и ништо повеке.
Но можете да правите друго. Когато имате некој фестивал, там да не пускате чужденци да идват. Преди две години у нас една кметица на едно малко село в Родопите се прочу така, заштото не пусна англичани.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
concrete напиша:
Ako se "spakuva" Makedonijava vo kvalitetna oblanda, so dooobar marketing i dobra scenografija, pa prikazna koja mora postojno da se obnovuva..............za da bide kupliva,............................,
ako slucajno toa se napravi...Makedonijava stanuva SREDENA DRZAVA , a so toa i BOGATA DRZAVA....zeznat paradox...neli ????
Ne ti trebaat togas onie 100 evra na granica :):)!!! Ke moraat da bidat min.10.000 ...za da izbegnes navalica na zainteresirani, a za podolgo zadrzuvanje i 500.000.....evra mislam...+ orce sitno pred ambasada, ...........za da im dades viza..:)!!
....( Ne ti zvuci poznato???)
AAMMAA.....KOJ BE TOA KE GO NAPRAVI ???? Ova XXXL-ovcive ???
Pobrgu ke stanat Bugari,Srbi,Grci.......Patagonci....polesno e :)...do sega barem jas...ne sum videl reka da tece ugore ...

Абе 100 евра од ден мислев,па ако сака да го види она што никаде во светот го нема на толку мал простор како едно предградие од некој негов поголем град,ќе си плати 100 евра од ден и завршена работа,нека гледа колку што му душа сака,а ора не мора да игра,ќе играме ние со негови пари.Сака да оди Косово шврк 100 евра,сака од Албанија за Бугарија,па од Грција за Србија и обратно,р`ссс 100 евра од ден.Па и во резерватите низ Америка исто се плаќа билет а тоа дали ќе иделе или транзитирале странци ич не треба да се нервираме,па каква корист сме имале и од оние досега што транзитираат,поминуваат или се одмараат во Македонија или едноставно речено прчат курата низ Македонија.
Го прашувам еден Финец представен од владата и од медиумите како инвеститор за Финското село во Мариово,колкава ќе биде сумата отприлика што би ја инвестирале Финците за селото да заживее,па тој ми вели дека тие немало да инвестираат ништо,апсолутно ништо во оваа вукојебина,се што досега се инвестирало ќе го инвестира Македонија а тој само ставил потпис на некоја хартија која преведена на Англиски му ја доставиле да ја потпише и во која стоело дека му се дава Македонска земја на користење од 99 години без да плати ни едно евро.Единствена инвестиција досега му била таа што инвестирал во поправка на своите заби,добрата Прилепска скара и многу ефтиното пиво за што во Финска би му требале 10тици илјади евра,доколку би сакал да си го приушти а овде си поминал само со 1 илјадарка итоа со авионскиот билет заедно.
А што стана со изградбата на куќарки со сауни и инфраструктура во селото му велам?А,од тоа може и нешто да се ќари ми вели,доколку се најдат заинтересирани Финци кој нему би му платиле за земјата што нашата влада му ја даде на 99 годишно бесплатно користење,се разбира доколку сами си платат за изградба на своите вили во Мариово или доколку си ги донесат веќе направени од Финска.Па каде е нашиот ќар од таа таканаречена странска инвестиција го прашувам?Ми одговори нешто во стилот:-што,па зарем и вие сакавте и очекувавте дека нешто ќе заработите?Тој си мислел кога веќе постојат толку глупави држави да даваат земја бесплатно,да имаат толку ефтино здравство за нивни стандарди и се разбира ефтина храна и пиво,а згора на се и те молат и преколнуваат да дојдеш па да се сликаш и презентираш по медиумите како да си Доналд Трамп,зошто тоа и да не го искористиш,таква шанса на запад може еднаш на 100 години да ја добиеш и да ја пропуштиш,овде тоа го имаш со само 1000 евра инвестиција секојпат кога ќе го посетиш резерватот Македонија.Нешто слично се случувало со Индијанските резервати во Америка,кога со шише виски си можел да ја имаш можеби најубавата "скво" во селото.Странските "инвеститори" во нас гледаат пијани индијанци чиј поглавица обожава да се слика по медиумите и да донесува ексцентрични одлуки што само го воздигнуваат неговиот профил како на "Бикот што седи".:(

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Ступид тхреад, мислам бесполезно дебатирање е ова, нека ми извини ShRiNk. да не баравме членство за нато и еу ќе можеше да играме на таа карта, вака ќути си и свиркај си.

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
insomniac напиша:
Ступид тхреад, мислам бесполезно дебатирање е ова, нека ми извини ShRiNk. да не баравме членство за нато и еу ќе можеше да играме на таа карта, вака ќути си и свиркај си.
Mislam deka ne e bitno dali barame clenstvo za nato i eu pa demek ne mozeme da napravime reciprocitet za eu. A sto ako vlezeme za 10 godini u EU. Znaci 10 god ke drememe pred ambasadi kako da sme od druga palneta. Kolki sto se sekavam i BUgarija nekoja godina pred da vleze vo EU imase vovedeno vizi kon EU zemjite se dodeka ne im gi ukinaa vizite na niv.
A ako tolku se fakame za toa EU pa togas veke ne ni trebase da imame vizi za EU zasto neli sme kandidat za EU a ne tretiraat kako zemja sto e mnogu porano vo EU priblizuvanjeto.
Dokolku ne se aktivirame poveke i ne promenime nesto ke ne tretiraat kako sto ne tretiraat - kako zivotni.

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Ова со реципроцитетот навистина држи место зашто на тој начин би ги третирале државјаните на одредена држава исто како што и ние сме третирани во нивната матична земја.Ова правило се применува во голем број земји и во многубројни права што им стојат на располагање на странците.Мегутоа.....колку и ова да звучи праведно сепак ние сме во прилично неповолна положба па тоа не ни дозволува да поставуваме еден вид услов т.е визите зашто за нас секој турист или случаен минувач ни треба.Со овој принцип ке ги изгубиме и оние малку посетители што ги имаме.А има и една стара поговорка која мислам ека овде држи место.Вели:„Тој што го молиш не го лути“.ЗА ЖАЛ:ban?:

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Abe toj sto go molis ne go luti...moze e vistina ama moze da vazi i edna druga pogovorka tuka : Ako ne se cenis samiot togas ne ocekuvaj drugite da te cenat. Neznam bas dali e pogovorka ama kako i da e sum go slusnal.

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
ShRiNk напиша:
Mislam deka ne e bitno dali barame clenstvo za nato i eu pa demek ne mozeme da napravime reciprocitet za eu. A sto ako vlezeme za 10 godini u EU. Znaci 10 god ke drememe pred ambasadi kako da sme od druga palneta. Kolki sto se sekavam i BUgarija nekoja godina pred da vleze vo EU imase vovedeno vizi kon EU zemjite se dodeka ne im gi ukinaa vizite na niv.
A ako tolku se fakame za toa EU pa togas veke ne ni trebase da imame vizi za EU zasto neli sme kandidat za EU a ne tretiraat kako zemja sto e mnogu porano vo EU priblizuvanjeto.
Dokolku ne se aktivirame poveke i ne promenime nesto ke ne tretiraat kako sto ne tretiraat - kako zivotni.
види, ја би радо да им бараме визи, барем на грциштата и бугариштата, сето тоа со визите освен од грчка страна и дека имаме "21,3424324" % Албанци, кој сака Албанците слободно да му се шетаат по земјата

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
duffy_f напиша:
Ова со реципроцитетот навистина држи место зашто на тој начин би ги третирале државјаните на одредена држава исто како што и ние сме третирани во нивната матична земја.Ова правило се применува во голем број земји и во многубројни права што им стојат на располагање на странците.Мегутоа.....колку и ова да звучи праведно сепак ние сме во прилично неповолна положба па тоа не ни дозволува да поставуваме еден вид услов т.е визите зашто за нас секој турист или случаен минувач ни треба.Со овој принцип ке ги изгубиме и оние малку посетители што ги имаме.А има и една стара поговорка која мислам ека овде држи место.Вели:„Тој што го молиш не го лути“.ЗА ЖАЛ:ban?:
Па и немаме баш толку корист од малкуте странци што не посетуваат само за да ги зголемат цените за престој во Охрид каде е поскапо отколку во странство за време на сезоната.Мислам дека со туристичка такса од по 100 евра на ден која би се плаќала уште на граница нема воопшто да ги налутиме странците ако не им воведеме визи,вака ние прибираме само наркомани и социјала од ЕУ на кој државите и платиле да се куртулат од нив барем на кратко време.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Da ne preteruvame, 100 evra od den nema da gi vidish nikad :) Sea da ne se silime za gluposti, samiot vikash si bil vo stranstvo i znaesh kako e. Ne treba da izmisluvame ladna voda, treba samo da primenuvame vekje postoecki sistemi. Ti mene viza, ja tebe viza. Mozhebi toj od Surinam nema nikogash da dojde kaj nas, ama ete, oficijalno kje si stoi, viza trebalo. Nek si znae on. Ebate, do nekni idev vo Romania za 200 evra em patot go plakjav, em 2 nedeli se banjav, em site curi mislea deka sum direktor od shto mi beshe sve evtino tamu....Deneska, tie istite drolji idat vo grcka samo so licna karta, bez pasosh...Mutual agreement pomegju dve drzhavi, toa ti e.

Ne mora nie na Kanada da im stavime viza..Dosta e na ciganive od jug, i od ovie neopredelenite od istok. Ti mene, ja tebe, oko za oko, zab za zab. Pa neka dojdat posle cigani vo bitola da se kockaat, ili pa vo strumica gevgelija shto ti ja znam shto. Samite posle kje ni se javat da se dogovorime.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Сепак самиот збор виза е недемократски и претставува антиреклама за нашата земја.Зборот туристичка такса е многу поубав и служи најмалку во две опции,ем се издигнува земјата на ниво што го имаат Монако и некој други помали туристички дестинации ем земјата се представува како либерална,гостопримива за сите се разбира доколку имаат пари.А циганите од Грција пак ќе идат да се коцкаат со тоа што нашата влада ќе обезбеди бесплатни визи за нив уште пред да им ги воведе.Значи никакво фајде од визите.Туристичката такса ќе биде обавезна за секој странец па би се намалиле коруптивните активности по граници а исто така и блентавите заебанции како она на кое се навлекоа Македонците со Ел Масри кога за нова година сакал да се прошета низ Македонија оти ептен му било ефтино да се изживува со Македонските власти.Значи секој турист би бил турист ама во вистинска смисла на зборот и би размислил дали може низ Македонија толку скапо дури и да се "моча" како што некои прават денес.

Kajgana Shop

На врв Bottom