Република Македонија - ПЈРМ - Македонска Република

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
За мене многу голема грешка при осамостојувањето на Македонија од Југославија е тоа што наместо Република Македонија, нашата држава не се “прекрсти„ во Македонска Република.

Знам дека овде имаат влијание и внатрешни фактори, како што се другите заедници но верувам дека и под тоа име и тие би биле посреќни отколу да се осеќаме како остаток од некоја пропадната инвестиција(ПРЈМ).

Предноста што Македонскиот народ, па и Македонската држава би имала ако нејзиниот назив офицјално беше Македонска Република би биле според мене доста пресудни за нашиот „нормален“ равиток. Со тоа што Републиката би имала нација по која е и именувана, тогаш наставката Југославија би немала никаква смисла. Другото нешто што според мене е и поважно е тоа што името и потеклото на нашата нација Македонци би била манифестирана во името на Републиката(државата) во која ние живееме и со тоа се става еден вид „шах мат“ позиција и помалку простор за манипулација на тие чии интереси не содржат една Македонија.

Ова е кратко мое мислење и ќе го надополнувам постојано. Јас не предлагам да се менува уставното име на Република Македонија, бидејки тоа би била фатално. Но сепак сакам да слушнам размислувања.

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
theMac3donian напиша:
За мене многу голема грешка при осамостојувањето на Македонија од Југославија е тоа што наместо Република Македонија, нашата држава не се “прекрсти„ во Македонска Република.

Знам дека овде имаат влијание и внатрешни фактори, како што се другите заедници но верувам дека и под тоа име и тие би биле посреќни отколу да се осеќаме како остаток од некоја пропадната инвестиција(ПРЈМ).

Предноста што Македонскиот народ, па и Македонската држава би имала ако нејзиниот назив офицјално беше Македонска Република би биле според мене доста пресудни за нашиот „нормален“ равиток. Со тоа што Републиката би имала нација по која е и именувана, тогаш наставката Југославија би немала никаква смисла. Другото нешто што според мене е и поважно е тоа што името и потеклото на нашата нација Македонци би била манифестирана во името на Републиката(државата) во која ние живееме и со тоа се става еден вид „шах мат“ позиција и помалку простор за манипулација на тие чии интереси не содржат една Македонија.

Ова е кратко мое мислење и ќе го надополнувам постојано. Јас не предлагам да се менува уставното име на Република Македонија, бидејки тоа би била фатално. Но сепак сакам да слушнам размислувања.
интересно ти е мислењето, нема да можеше да ја носиме оваа референца, ама некако се ми сечи така да беше

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
Освен тоа како прво БЈРМ не е правилно - литературно македонски изразено. Бивша Југословенска Република Македонија. Бивша не е македонски збор, ок ако имало југоносталгичари и никако неможат да ги заборават србизмите во Македонскиот јазик тоа е веке друга приказна.

Како и да е се согласувам со Тхе МАцедониан. Само кој не слуша нас? ние сме обични гласачки ливчиња... ви текнува?

Член од
28 мај 2007
Мислења
18
Поени од реакции
0
Интересно Грција всушност е "Eliniki Dimokratia - Hellenic Republic" во превод Грчка Република. Нели демократијата е нивна :) http://en.wikipedia.org/wiki/Greece
Ќе да има разврска споров со имево многу брзо . . . така мириса.

J

JohnnyMass

Гостин
Знаете ли зошто воопшто го сменивме името?
За да можеме да опстанеме како држава и да имаме иднина во слободна Македонија.Инаку малку фалеше Македонија (оваа сегашна 25 713 км2) да биде расцепкана меѓу соседите.Ниедна од големите сили немаше упатено поддршка кон Македонија кога се осамостојуваше.Мислам на поддршка од типот што ја имаа Словенија и Хрватска од Англија, САД, Франција и посебно Германија.
Ако Република Македонија не беше прифатливо за Грците (воедно со тоа и цел свет), тогаш мислите ли дека Македонска Република би било прифатливо?На Грците им смета и ова "Македонска" од ПЈРМ.Мислам дека во тој момент добро изигравме и успеавме да ја спасиме Македонија од Босанското сценарио.А сега откако би го решиле спорот со името во рамки на ООН (се надевам бар до 2020 кога истекува од употреба ПЈРМ) и цел свет ќе не знае како Република Македонија ќе можеме веднаш да си го вратиме и Македонското Сонце.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Пред две години на форумов предложив ”Македонска република” ама некои неписмени лица со затворен мозок и останати три неврони како и со никаква смисла за практичност ми го одбија предлогот... Ме радува што не сум самиот да го мисли истото бидејќи нема само Грчка Република туку и Француска Република, Чешка република, Германска Република и да не редам понатака. :wink:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
A vlasta? Cita li forum? Ovoj forum? Dimitrov Kole cita li kajgana? Nimic?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Според мене Називот Република Македонијајасно и гласно дефинира дека не се работи за целиот регион Македонија, се додека во Меѓународната комуникација секогаш стои пред Македонија зборот Република.

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
нема мрдање од уставното име еднаш го сменија знамето и реума добив од вентиларорот. шо е доста, доста е

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Прво и основно, Македонија односно СР Македонија на крај на 80ти и почеток на 90ти, немаше причина да го менува името па со тоа немаше ни потреба да се бара име од типот Македонска Република или некое друго. Наметнатиот проблем со името и идиотизмот на лицето БЦ да не примат под привременото име ФИРОМ е друга работа.
Плус тоа, името на земјава е Македонија и тоа е влезено во традицијата на народот така да промена во придавка или нешто слично едноставно не оди. Немаше никој да го прифати и да го користи, а и надвор од земјава ќе делувавме без врска. Macedonian Republic. Ние си имаме извонредно решение со уставното име Република Македонија, како што постои Република Кореа, а кој сака друг нека си крсти области од својата држава Македонија како што постои и Народна Република Северна Кореа. Правите разлика што во што се содржи.

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Za mene dilema ne postoi.Ime ,so site opisi sto bi se spomenale :
Obedineto Makedonsko Kralstvo
United Macedonian Kingdom
Okolu imeto rabotava ke bide zavrsena ,preostanuva samo Kralot da se izbere
;-)

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Ne ne prekrstija vo "FYROM" tuku vo "Former Yugoslav Republic of Macedonia". Ima golema razlika. Atinjanite sakaat po sekoja cena da ne svedat na akronimot vo koj nema zbor Makedonija, a ne na referencata vo koj ima.

Sepak imeto ni e edno i od toa nema otstauvanje.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Homer MakeDonski напиша:
;-)
А која ќе биде нашата Северна Ирска, во случајов?

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Homer MakeDonski напиша:
;-)
Кралство може или диктатура ама до даска, и онака сме заебани сме фатиле сериозно да се премислуваме околу името и ние, па да не суреди некој по хитлерски тертип.
Или џа или бу, средина нема, аман веќе, ми се смачи.
Кога се раѓа дете, добива име за цел живот. Ако евентуално го крстат Митре и не му се допаѓа, си оди на полнолетство да го смени во Мики. А ние бидејќи уште се однесуваме како во пелени и гугаме, немаме уште право да бараме такво нешто. Затоа диктатура викам јас.

И што ви фали на името, криза на идентитет некоја? Рано е за тоа, јас велам во пелени сме уште- така барем се однесуваме.
Ако една држава не може да одбрани име и територија, упм државата, дајте диктатура.
Ќе сме се удварале те на Европа, те на Америка, да им угодиме на нивните интереси, да не’ сакаат, да не’ поддржат. Кај ќе се удвараш ко не знаеш ни како се викаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom