Rabotam vo metaloprerabotka, proizvodstvo na tus baterii cesmi taka nekoi moderni i prilicno skapicki sto se pa se bara dosta preciznost. Vamu sum so bg pasos. so makedonski nema teoretska sansa za gewerbe, Medicinsko osiguruvanje se plajka okolu 140 evra plus minus 10-20e zavisno od vozrasta no jas ne plajkam no i nemam a inaku baraat, dnevnica nema, niz germanija sekade e satnina, mene mi e 9 evra no sega sum na malku podobro rab mesto pa ocekuvam okolu 12 evra od januarskava plata.za stan ti trebaat pod uslov ako uspees da kandisas nekoj da ti dade, od 300 do 550 evra, zavisi, jas imam za 300 ama soba dzoa nebare strazarnica, so malo kujnice i wc so tus kabina i umivalnik. ama ne mi treba luksuz. vo taa cena e vkluceno se kajmene a cesto strujata samo se plajka plus a taa obicno e po okolu 40 evra po lice sea normalno zavisi leto, zima, kolku trosis sepak.Inaku, posle 17 godini rabota vo makedonija a staz 12 oti povejketo mk gazdi ne sakaat ni pridonesi da plajkaat, ovde prv pat mi se sluci da zemam plata i da mi trae cel mesec za na krajot pak da mi ostane edna tretina od platata. plateno kirija, jadenje kolku ti dusa saka, pienje isto, soprugata eden kup garderoba iznakupi, plus 2 rala patiki fila orginal i potrosiv nekade okolu 1000 evra. Ete dali moze da se zivee so edna plata. Hranata veruvajte e poeftina otolku vo maedonija, garderoba se najduva isto taka poeftina i toa dosta, toa sto e poskapo, e dvapati do tri pati poskapo otkolku vo makedonija no pak platata e desetkratno povisoka. vo mk so 1 plata kupuvas 150 litri benzin a vo germanija ton i polovina. e pa sea racunaj. kilon tetra trajno mleko imas za 38 denari, dodeka vo makedonija nema da najdis poeftino od 45 denari negde. edino lebot e po 1,20evra do 2 no zatoa pa e dvojno potezok i po traen. smetajte vo satnici ili dnevnici za da imate realna pretstava za razlikata vo cenite megju kade bilo vo stranstvo i mk. vamu so 1 dnevnica kupuvam 10 do 13 kg svinsko a kolku ke kupis ti vo mk? e pa sea vidi ti i smetaj.