Работа во Германија

Член од
8 септември 2013
Мислења
19
Поени од реакции
2
Мора да имаш роднини,пријатели кај кои ќе одиш, кои ќе те пријават на нивна адреса. Следен чекор прашуваш во Мекдоналдси,Кингбургери дека бараш работа. Нив нонстоп им се потребни работници најмногу за трета смена. Ќе те викнат 5-6 дена на проба, и ако се задоволни ти даваат документ во кој пишува дека им си потребен како работник. Со тој документ одиш во општината и бараш нивна дозвола за работа и бараш да добиеш престој ''виза''. Или пак се враќаш Македонија и со документот одиш во амбасадата во Скопје и исто аплицираш за виза. Најбитно е значи да имаш кај кого да седиш додека не се средиш и успеваш сигурно.
Fala za odgovorot.
Kolku dena cekas za odgovor od opstinata i dali treba da ponesam nekoj dokument so sebe ,deka sum student ?

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.444
Поени од реакции
8.574
Kako mozi da najdam smestaj vo Studgard za poveke dusi oti rabota e najdena no sega da ne lupame tamu niz grad da barame smestaj i kako odat cenite ...

Sent from my 6039Y using Tapatalk

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.939
Sekoj koj ima barem malce poznavanje germanski, i rodnini ili prijateli kaj koi ke dojde, mnogu lesno moze da najde rabota vo McDonalds.
Non stop im trebaat rabotnici, nudat dobri uslovi, brutto 12€. Nokjna smena 25% povekje, za praznici 60% povekje. Besplatna karta za vozenje niz cel grad so site avtobusi,vozovi (Proficard se vika).Tie vi davaat dogovor za rabota i so toj dogovor odite vo Ausländerbehörde tuka vo Germanija i vizata expresno za 2-3 nedeli vi e gotova, samo treba da si gi znaete pravata, i da znaete malce i da glumite.
Tie Agencii öd MK ve lazat kako Venera ve lazat, ke vi sredat se okolu rabota no öd vasata
plata ke vi odzemaat 20-30% za niv. I za smestuvanje uste 20-30%. Pa vie videte.
Не ги лажи луѓето. По закон плата во Мекдоналдс е 8.5 евра од саат, 15% плус за ноќна смена, 25% ако надминеш 169 саати месечно и 50% ако работиш на празник. ОВА Е БРУТО ПЛАТА! Од неа, кога ќе ја добиеш, автоматски ти се кратат давачки за данок, пензиско осигурување, ако работиш во сојузна држава од поранешна Западна Германија плаќаш придонес за нееднаквост кон сојузните држави од поранешна Источна Германија (солидарност, ситно е), и ако си член на некоја религиозна заедница - плаќаш и за тоа.

Значи од таа бруто плата (околу 1.500 евра месечно), на крај остануваш со околу 1.200-1.300 евра месечно. Агенциите што те праќаат во Германија (конкретно Контекст) - НЕ ЗЕМААТ ПРОЦЕНТ ОД ТВОЈАТА ПЛАТА. Ниту па земаат од сместувањето. Ако сам си најдеш сместување и си се исценкаш за на пример 200 евра месечно - браво за тебе.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.865
Поени од реакции
10.358
Не ги лажи луѓето. По закон плата во Мекдоналдс е 8.5 евра од саат, 15% плус за ноќна смена, 25% ако надминеш 169 саати месечно и 50% ако работиш на празник. ОВА Е БРУТО ПЛАТА! Од неа, кога ќе ја добиеш, автоматски ти се кратат давачки за данок, пензиско осигурување, ако работиш во сојузна држава од поранешна Западна Германија плаќаш придонес за нееднаквост кон сојузните држави од поранешна Источна Германија (солидарност, ситно е), и ако си член на некоја религиозна заедница - плаќаш и за тоа.

Значи од таа бруто плата (околу 1.500 евра месечно), на крај остануваш со околу 1.200-1.300 евра месечно. Агенциите што те праќаат во Германија (конкретно Контекст) - НЕ ЗЕМААТ ПРОЦЕНТ ОД ТВОЈАТА ПЛАТА. Ниту па земаат од сместувањето. Ако сам си најдеш сместување и си се исценкаш за на пример 200 евра месечно - браво за тебе.
Добар пост, од прилика вака одат работите. Колку пари ќе ти останат нето од бруто платата зависи од даночната класа. Доколку си неоженет без деца си класа 1 и едно 25-30% од платата ти одат на давачки (пензиско, здравствено, данок на плата). Најдобро е доколку си женет со деца и брачниот партнер заработува помалку од тебе. Гуглајте brutto-netto rechner да си пресметате сами според сојузната држава итн.

Ако некој најде стан за 200 евра нека пише овде, за пофалба ќе е секако. За тие пари овде подрум не се наоѓа. Студентските соби се минимум 250 евра без вода и парно. Јас мојот со додатните трошоци (вода, парно, комуналии) го плаќам околу 600 евра и тоа без струја, телефон итн., тоа ти се екстра трошоци. Подобро тешко да најдам во град, можеби некаде на страна во предградија или села. Доколку си со кола сметај си осигурување итн. ќе ти излезе поскапо од градски превоз, затоа подобро барај си стан на добро поврзана локација. Кај мене месечната карта е околу 70 евра.

Сум пишал и порано по темиве, доколку сакаш да живееш ко пристојно човечко битие без да го штедиш секој цент и згора на тоа да заштедиш за стан или куќа почнувајќи од нула со просечна плата - барајте друга локација. Доколку пак долгорочно сакаш да се иселиш и не сакаш да штедиш за куќи и станови во МК туку едноставно да се интегрираш и живееш пристојно, тогаш не е лоша Германија...сега за сега.

ilz

Член од
15 октомври 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
3.987

Не лажам никого, немам никаква корист. Не сум и јас најдобро информиран, од што сум слушнал од други споделувам. Во право си дека 8.60€ е брутто плата. Месечна плата му доаѓа околу 1100евра.[DOUBLEPOST=1478519861][/DOUBLEPOST]
Fala za odgovorot.
Kolku dena cekas za odgovor od opstinata i dali treba da ponesam nekoj dokument so sebe ,deka sum student ?
Најважно е документ за работа, и документ дека си пријавен на адреса. Сертификат за јазик за работа во Мекдоналдс не треба. Во МК амбасада во Скопје за 1 недела ми беше готова визата, но ако не сакаш да се враќаш МК можеш и преку општината да ја добиеш визата,колку се чека незнам ама сигурно не многу, ако е се во ред недела-две, може и да те вртат и да трае подолго.

Последно уредено:
Член од
28 октомври 2015
Мислења
926
Поени од реакции
1.236
Чекајте сега, сакате да кажите дека Контекст и Венера немаат никаков процент од платата? Дај нека кажи некој за ова со искуство...

М

мојќен

Гостин
Како студент, дали имал некој искуство лично сам да си ги носи документите во ZAV? Тука мислам да ги прескокниме агенциите и да се аплицира директно во заводот?

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.444
Поени од реакции
5.937
https://www.daimler.com/career/pupils/vocational-training/technical-traineeship/
Aко имате каде да престојувате во Германија пробајте со праксава во Мерцедез, мислам дека откако ќе завршите ве вработуваат одма, е сега не знам дали треба германски да се знае.

Член од
20 септември 2013
Мислења
8
Поени од реакции
0
https://www.facebook.com/groups/340329173001695/ Слободно зачленете се во оваа група, наменета за сите студенти кои работеле/ќе работат во Германија.Споделете ги вашите искуства и совети.Никаква реклама, целта е помош меѓу себе

Член од
12 декември 2014
Мислења
99
Поени од реакции
43
Здраво,
Дали има некој преку агенцијата Контекст отидено во Германија со македонски пасош?

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.939
Чекајте сега, сакате да кажите дека Контекст и Венера немаат никаков процент од платата? Дај нека кажи некој за ова со искуство...
Не знам за Венера, но Контекст не ти зема ни цент од платата. Само парите што ги плаќаш за програмата (нешто испод 200 евра се за нив). Претпоставувам и за Венера е исто.

Здраво,
Дали има некој преку агенцијата Контекст отидено во Германија со македонски пасош?
А со каков пасош мислиш дека се оди?

Член од
12 декември 2014
Мислења
99
Поени од реакции
43
Не знам за Венера, но Контекст не ти зема ни цент од платата. Само парите што ги плаќаш за програмата (нешто испод 200 евра се за нив). Претпоставувам и за Венера е исто.

А со каков пасош мислиш дека се оди?
Посредуваат работа и со македонски и бугарски пасош!
Затоа и прашав!

Член од
12 декември 2014
Мислења
99
Поени од реакции
43
Некој во скоро да оди во Контекст на интервју? или пак да бил сега брзо?

viktordojran

пссwd
Член од
11 септември 2007
Мислења
351
Поени од реакции
31
дали има некој во германија шо може да ми помогне за работа ?
во бар ресторан,хотел.мотел

Kajgana Shop

На врв Bottom