Проштевањето - патот до небото?

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
denes vo ovoj svet i vek vo koj ziveeme, tesko e da se zivee ,,zasto od site strani si pritisnat i treba mnogu da se vnimava, duri da se zrtvuvas samiot sebesi za ugodnosta i srekata na drugiot, toj da vidi deka pravis se za nego , no eden den ako nemozes da mu pomognes a bara pomos od tebe , a ti ne si vo moznost da mu pomognes za bilo sto , toj ke ti se naluti i poveke nema da ti prozbori i ke te otpise od prijatelstvoto, zar ima lubov vo lugeto ili samo lubov od injteres ? proskata e vrata na neboto, ili patot do neboto so molitvata. toj sto prosteva na site i iako e navreden ponizen, im gleda niz prsti i ne im se luti na nikogo za se sto go navredile toj mora ili da go nasol vistinskiot pat do boga do neboto, ili spored nekoi da zabegal sto mislite vie ?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
....toj sto prosteva na site i iako e navreden ponizen, im gleda niz prsti i ne im se luti na nikogo za se sto go navredile toj mora ili da go nasol vistinskiot pat do boga do neboto, ili spored nekoi da zabegal sto mislite vie ?
А Бог ќе му прости на оној кој го навредил, понижил.... ќе му прогледа низ прсти и нема да му се лути на никој???

Или ко шо не учи христијанството, еден ден тој Бог ќе заседава со страшниот суд каде тој ќе биде и обвинител и судија и ќе фрла души во пекол во вечни маки и казни за гревови, навреди, понижувања.... кои ги направиле кон него??

Член од
20 октомври 2011
Мислења
57
Поени од реакции
35
denes vo ovoj svet i vek vo koj ziveeme, tesko e da se zivee ,,zasto od site strani si pritisnat i treba mnogu da se vnimava, duri da se zrtvuvas samiot sebesi za ugodnosta i srekata na drugiot, toj da vidi deka pravis se za nego , no eden den ako nemozes da mu pomognes a bara pomos od tebe , a ti ne si vo moznost da mu pomognes za bilo sto , toj ke ti se naluti i poveke nema da ti prozbori i ke te otpise od prijatelstvoto, zar ima lubov vo lugeto ili samo lubov od injteres ? proskata e vrata na neboto, ili patot do neboto so molitvata. toj sto prosteva na site i iako e navreden ponizen, im gleda niz prsti i ne im se luti na nikogo za se sto go navredile toj mora ili da go nasol vistinskiot pat do boga do neboto, ili spored nekoi da zabegal sto mislite vie ?
A koj i sto bara na neboto pa ova da e vrata ili pat. Se sto mu e potrebno na covekot e tuka na zemjata.Da prostis DA no treba da znaes na kogo i zosto mu prostuvas. Denesniot covek nikako ne prostuva, proskata e odamna zaboravena. Sega site prostuvaat no ne zaboravaat. Dali ti prvo samiot sebe si si prostil pa za da prostuvas na drugite. Proskata ne e za nekogo, nitu nekoj treba da prosti za da se zacuva nekakva vrska (priatelska, ljubovna ...). Sekoj treba da prosti samo poradi samiot sebe zosto cudna e silata na proskata no vistinskata i pocnuvaki od sebe.​

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
А Бог ќе му прости на оној кој го навредил, понижил.... ќе му прогледа низ прсти и нема да му се лути на никој???

Или ко шо не учи христијанството, еден ден тој Бог ќе заседава со страшниот суд каде тој ќе биде и обвинител и судија и ќе фрла души во пекол во вечни маки и казни за гревови, навреди, понижувања.... кои ги направиле кон него??
Бог секогаш ни простува и ќе ни прости доколку застанеме пред него и се покаеме за нашите грешни дела . Бог е милостив и на најголемата блудница кога другите ја каменуваа ИСУС ја помилувал и им рекол ајде нека фрли камен оној кој е негрешен,во тој момент сите ги спуштиле камењата и си отишле а ИСУС им рекол оди и повеќе не греши од тој ден таа се покајала и тргнала по Исусовиот пат и се и беше простено...значи сите грешиме свесно или несвесно но со самото покаение Бог ни простува ,но горделиви срца на многу мина тоа не им го дозволуваат ,а гордоста е дело на злото.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Ќе им гледаш низ прсти, се додека не те удри на психа. Рационалниот разум секогаш ќе ти го наведува одговорот, игнорирај но со граница. Иако жртвував неколку години од мојот живот за една личност која на крај ме изигра, никогаш не се налутив, не кажав ни збор се свртев и си помислив: Е навистина бев една голема будала!

Индивидуално е тоа, дали ќе му простиш на некој или не, од Христијански аспект на крај сите ќе бидат спасени и оние што простуваат и оние што не. И на најгрешните им се нуди спасение.. Ама простувањето води кон напредок, ако не простуваш тоа нешто што те мачи и те прави гневен никогаш нема да ти дозволи да тргнеш напред.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Бог секогаш ни простува и ќе ни прости доколку застанеме пред него и се покаеме за нашите грешни дела . Бог е милостив и на најголемата блудница кога другите ја каменуваа ИСУС ја помилувал и им рекол ајде нека фрли камен оној кој е негрешен,во тој момент сите ги спуштиле камењата и си отишле а ИСУС им рекол оди и повеќе не греши од тој ден таа се покајала и тргнала по Исусовиот пат и се и беше простено...значи сите грешиме свесно или несвесно но со самото покаение Бог ни простува ,но горделиви срца на многу мина тоа не им го дозволуваат ,а гордоста е дело на злото.
Истиот тој Исус ја проколна смоквата и таа се исуси затоа со кога сакал да скине од неа плод - немало плод иако како со велат евангелијата, не бесе време за смоквата да раѓа. Тука имаме оцигледен пример на неконтролиран и нелогичен бес на еден бог кон дрво кое не е криво оти немало плод во тоа време но сепак било казнето.
Да не споменувам и случката со Ананија и Сафира кои умреле и биле закопани како пци од страна на апостолите затоа што не сакале да им ги дадат своите пари од продажбата на сопствениот имот.
Не е баш се така едноставно... покај се и ајт во рај. Не ми се верува дека во рајот ќе се соберат доволно души за мал фудбал да заиграат колку се строги прописите на дедо боже (башка ако го начекаш нервозен)

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
..toj sto prosteva na site i iako e navreden ponizen, im gleda niz prsti i ne im se luti na nikogo za se sto go navredile toj mora ili da go nasol vistinskiot pat do boga do neboto, ili spored nekoi da zabegal sto mislite vie ?
Ништо од тоа... Ми потребало да сум „почитуван„ во „рајот„ кога на земјата ќе бидам овца за стрижење ако така правам....

Да бе да :)

а тие поштените на земјата односно ебените... ќе уживаат во „рајот„
а ние заебаните на земјата односно непоштените.... ќе гориме во „пеколот„

Yeah right! :vozbud:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Од каде занеме дали не сме во рајот или паколот.
Околу нас се рајот и пеколот
Некој има се и за него е рај,ама некој нема ништо и за него е пекол

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Истиот тој Исус ја проколна смоквата и таа се исуси затоа со кога сакал да скине од неа плод - немало плод иако како со велат евангелијата, не бесе време за смоквата да раѓа. Тука имаме оцигледен пример на неконтролиран и нелогичен бес на еден бог кон дрво кое не е криво оти немало плод во тоа време но сепак било казнето.
Да не споменувам и случката со Ананија и Сафира кои умреле и биле закопани како пци од страна на апостолите затоа што не сакале да им ги дадат своите пари од продажбата на сопствениот имот.
Не е баш се така едноставно... покај се и ајт во рај. Не ми се верува дека во рајот ќе се соберат доволно души за мал фудбал да заиграат колку се строги прописите на дедо боже (башка ако го начекаш нервозен)
За да се разбере тој пасус прво треба да разбереме што означувала смоквата , само предходно не напоменав дека Исус сите пораки на луѓето им ги кажувал преку примери .Смоквата го претставувала животот на народот во Израел. Во Библијата кога ќе се спомене смоква симболично ни го претставува значи Израел.Проколнувањето на смоквата го претставувало духовната состојба на Израел ,нивната неплодност значи нивната одалеченост од Бог кој по три пати и дава шанса значи таа шанса е зА нивно покаение но никој тоа не го направил и Исус ја проколнал смоквата а со тоа и христијанскиот народ кој немале верба,кои биле духовно неплодни со нивните гревови тие храмот го претвориле во разбојничко дувало како што го нарекол наместо храм за молитва од сите тие причини од незадоволството кај Исус колку народот е неправеден и грешен тој ја проколнал смоквата ,а плодна смоква се смета за симбол на благослов и просперитет за народот на Израел..еве кратко само колку што ми дозволува времето.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
За да се разбере тој пасус прво треба да разбереме што означувала смоквата
12 А утредента кога излегоа од Витанија, Он огладне

13 и кога оддалеку виде една смоква, покриена со лисја, се приближи, не би ли нашол нешто на неа, но кога се доближи до неа, не најде ништо освен лисја, оти уште не беше времето за смокви.

14 И кога одговори Исус, и рече: “Од сега никој до века да не вкуси плод од тебе!“ И го чуја тоа учениците Негови.

Марко 11

Значи како прво Он (Исус) бил гладен. видол во далечина смоква и ко отишол таму не нашол смоква не оти била неплодна или некој ја собрал... туку оти “уште не било времето за смокви“ и тука тој ја проколнува. Нема овде алегории, паметувања.... ова е чиста злоба и бес, можеби појачан од гладот. Шо да праи смоквата ако не е време да раѓа смокви?? таа е крива шо гладен Исус не нашол смоква во тоа време? таа ли треба да се исуши и биде проколната?? Нема тука никаква поука. Само запис на бес на еден полубог.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

За да не „набадаш„ фантазми за и околу Судот Христов, читни троа појќе и види шо велат Светиите. како овде:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Smrt/StrasniSud.htm

Kajgana Shop

На врв Bottom