Инвестирање во злато е трики. Има параметри кои треба да се следат. Рок незнам се зависи од ситуацијата. Клучни фактори се еурусд, инфлација во Сад и референтни каматни стапки. Игра на овие 3 фактори објаснуваат може и 90% од движењата. Треба да се следат тие и нивните проекции. Незнам точно што ќе биде со термини и временски рамки. Јас ако е поволно купувам ако не е продавам во зависно од ситуацијата. Сега е холд според мене. Во иднина повеќе ми мириса на бај од сел ама ќе видиме.Дали е паметно да се купи сега злато?
И доколку се купи, после колку време би можело да се продаде, а и профитира?
?Која цена е моментално златото?
3260 denari gram zlato 43.1den gram srebro
Каде можам да следам за цената на златото?3260 denari gram zlato 43.1den gram srebro
Каде можам да следам за цената на златото?
Јас мислам дека ќе оди до 3000. Дали директно или преку Велес (пад) незнам ама има големи шанси да има уште еден добар бул рели.Што мислите, дали златото има уште потенцијал за раст, т.е. дали сега е добар момент да се купува или да се причека?
Прегледај го приврзокот 262713
Денес инфлација 1.3% во уса. Мислам дека нема да оди над 2%. Ретко се случува дс оди над 2%. Јас затворив пола од позициите. Може да оди нагоре ама има лимитиран уп сајд потеншл. Повеќе сум булиш на ус стокс и стокс ин џенерал. Неизвесност е лоша за златото. Ако мислиш на сејв хејв и дека златото расте во несеигурност тоа не е вистина. Злато расте поради раст на инфлација и ниски камати и намалување на камати. Камати неможат подоле најверојатно во некоја идина ќе одат и нагоре. Не толку скоро но за некоја година фед ќе стегне монетарна политика. Рано е сега но ќе биде. А инфлација може да расте и најверојатно и цена на злато со тоа ама нема уште многу простор за раст. Груба проценка сега е раст година 2,3 макс, 4 и после ќе има беар маркет во злато. Во следни година 2 веројатно е злато да расте но после ќе падне и ќе биде уште неколку години лош пазарот. Додека акции во некои земји ќе одат и во следните години ако не 10 години нагоре. Јас сум по булиш на лонг терм на МСЕ од злато... Но проценките се менуваат во развој на состојбата.Мислење за цената на златото? Нешто купив, но се мислам да зголемам. ФЕД досега беа против инфлација и попара го напраја доларот, сега најавија дека ќе тераат со инфлација и што да се очекува од доларот? Допрва да тоне. САД ја заострија реториката која мислам допрва ќе ескалира со Кина, претседателски избори допрва ќе носат неизвесности (мислам демократите ќе тепаат што ќе доведе до дополнителни неизвесноти), од она што читам СП е сеуште надуен посебно Насдак без разлика што падна минатава недела. Далеку сум од целосно разбирање на сите овие ситуации и поврзување за извлекување добар заклучок, но дефинитивно неизвесноста која му оди во прилог на златото ќе се зајакнува и доста луѓе од јутуб гледам препорачуваат влегување во злато оти допрва иди време за златото.
Можно е и да изгледав доста видеа деновиве на јутуб со повици за докупување на злато Фала ти за мислењето кое го ценам како некој кој 10+ години активно работи на случајот. Доста работи и настани се случуваат и се најавуваат кои ќе продуцираат дополнителна неизвеснот и ме наведе на такво мислење. Претходно не го спомнав Бафет кој премина на злато и тоа може да влијае на повеќето аналитичари. Кина допрва ќе ја загрева атмосферата. Еве русите бичат со ковид вакцината и немаше никакво влијание врз цената на златото иако сите очекуваат пад штом вакцината излези. Инаку за МСЕ комплет сум сложен, но имам уште доста за материја за учење.Денес инфлација 1.3% во уса. Мислам дека нема да оди над 2%. Ретко се случува дс оди над 2%. Јас затворив пола од позициите. Може да оди нагоре ама има лимитиран уп сајд потеншл. Повеќе сум булиш на ус стокс и стокс ин џенерал. Неизвесност е лоша за златото. Ако мислиш на сејв хејв и дека златото расте во несеигурност тоа не е вистина. Злато расте поради раст на инфлација и ниски камати и намалување на камати. Камати неможат подоле најверојатно во некоја идина ќе одат и нагоре. Не толку скоро но за некоја година фед ќе стегне монетарна политика. Рано е сега но ќе биде. А инфлација може да расте и најверојатно и цена на злато со тоа ама нема уште многу простор за раст. Груба проценка сега е раст година 2,3 макс, 4 и после ќе има беар маркет во злато. Во следни година 2 веројатно е злато да расте но после ќе падне и ќе биде уште неколку години лош пазарот. Додека акции во некои земји ќе одат и во следните години ако не 10 години нагоре. Јас сум по булиш на лонг терм на МСЕ од злато... Но проценките се менуваат во развој на состојбата.