Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    723

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.436
Поени од реакции
87.103
Ne sum vo tek so konfliktov, ako moze nekoj da mi objasni.
Denes trujat na nasive tv stanici i zaplasuvaat so nuklearni scenarija. Mnogu me potseka ko za kovid, zatvoranje, bunkeri, zalihi.
Putin pobeduva vo ovaa vojna toa e poveke od jasno. Kolku e realno scenarioto da iskoristi nuklearno oruzje koga e vo vodstvo?
Mislam deka bi iskoristil kako odgovor ako zapadot prv pocne.
Автоматски споено мислење:
Мали се шансите нуклеарките да заиграат, очигледна е провокацијата на Западот (читај: САД) во овие моменти, ама верувам дека од Јануари па натаму друга песна ќе се пее за Украина, посебно како се наапани Републиканциве на Зелински.
Русија посекако нема да седи со скрстени раце, и ќе ја искористи оваа прилика уште повеќе да ја нападне Украина, пред се да ја доуништи колкушто може воената опрема на украинциве...верувам дека ќе падне некоја ракета и на руска територија веќе кога имаат одврзани раце украинциве, али повеќе од ова нема што да се деси.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.155
Поени од реакции
22.726
Од сите наброени само Химарсот имаше значителен удар врз текот на војната, растурајќи ја Руската логистика (гаѓаа тренинг центри, складишта оружје, мостови) во освоените делови, се додека Русите не се адаптираа после месеци. Тоа им овозможи успешни офанзиви на Украинците, особено кај Керсон.

Се останато од наброеното се само дополнување на резерви. Украина немаше оружје налик Химарс.

Со противпешадиските мини и начинот на нивно доставување на борбеното поле, Украина ќе може да го направи она што го направи Русија кога ја спречи летната офанзива на Украинците. Најголема заслуга имаа мините од различен тип во дефанзивната линија. Следна улога имаа наведуваните ракети со долг дострел стрелани од хеликоптери.

Ако им достават на Украинците доволно голем број, ќе можат значително да ги успорат Русите во освојувањето територија.
Кај Херсон Украинците немаа успешна офанзива, сите нивни напади беа одбиени, но да со помош на химарсите ја направија руската логистика неодржлива преку Дњепар поради што Русите се повлекоа.

Смерч?

Ќе видиме, од 2022 Украина користи мини, не е нешто ново.

Kajgana Shop

На врв Bottom