Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    756
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.585
Поени од реакции
18.950
Затоа што Путин има многу непријатели во Русија, демократската опозиција и комунистите одамна, националистите и ројалистите од пред некое време.

Од нивното пишување на рускиве форуми тие го гледаат Путин како најголем предавник. Многу од нив биле на фронтот во Украина, и сега се назад во Русија. Со оглед колкаво количество на оружје имаат русиве во Укрина, тоа може да се врати назад заедно со луѓето и да му направат воен пуч на Путин.
Тоа е првата причина.

Втората причина е заради исполнување на главната цел на Путин, и затоа мора сите вооружени единици на фронтот да бидат под негова контрола, да слушаат и да извршуваат.

Кога ќе завршат преговорите, ќе има многу незадоволни.
Mozebi Vladimir Putin ima mnogu neprijateli vo Rusija i toa vo negovite politicki oponenti, no zatoa negoviot rejting denovive e na najvisokoto nivo dosega, otkako stana pretsedatel na RF. Pogresnata pretpostavka vodi do pogresni zaklucoci, a vo ovoj slucaj tvojata pogresna pretpostavka e vsusnost pogresnata pretstava koja ja imas za ruskiot narod. Ne znam dali ti e jasno, no Rusite mnogu mnogu ne se izgoreni po suplivite prazni prikazni za demokratijata i prekrasniot zivot so koi obozuva da se fali Zapadot vo svoeto CV, koja navodno, taa go nudi kako neizbeznost i nesto sto doaga vo paket. Imeno, Rusite po difolt se nauceni na izolacija i demoniziranje na nivnata drzava od strana na Zapadot, taka sto ovie sankcii, koi ti pretpostavuvas deka ke go oslabat Putin, za niv se nesto sosema voobicaeno i im doagaat kako konjak, potocno vo slucajov kako votka. Duri mislam deka, dokolku navistina Putin e metata na ovie sankcii, sto e smesno tvrdenje, na zapadnite politicari im e poveke od jasno deka istite se samo farsa i deka na dolgorocen plan, zasto sepak Rusija e drzava koja ne moze da si go dozvoli luksuzot da ne gi zema vo predvid site mozni scenarija i predizvici sto i pretstojat, samo ke ja zajaknat Rusija i ke dovedat do neminovna polarizacija, a taa e veke zapocnata i ne moze da se sopre. Eden Iran, koj tolku godini e pod sankcii, uspea da ostane samostoen i nezavisen od Zapadot i napravi neviden tehnoloski progres, a sto ostanuva za Rusija, koja raspolaga so nesporedlivo poveke resursi, kako materijalni, taka i covecki. Bas na um mi doaga, ja rcnaa meckata tamu kade sto dozd ne ja vrne i sega e docna da ja popravat stetata.
A iskreno me interesira, koga veke go spomna oruzjeto i vojnicite vo Ukraina, kako istite bi napravile prevrat vo Rusija? Onaka nezadovolni, gubat vo Ukraina, minuvaat granica pravec Moskva i so tenkovi go rusat Putin? Seriozno, kako toa go zamisluvas? A toa sto citas po forumi, moze da bidat babini devetini, no moze da bide i vistina, no sekade vo svetot, pa i vo Rusija, postojat luge koi se nezadovolni od mnogu raboti, kako na primer politikata na Putin, no sepak svoeto mislenje ke imaat sansa da go iskazat na narednite izbori. A na forum sekoj ke pise se, bilosto, makar i gluposti.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.203
Поени од реакции
36.313
A iskreno me interesira, koga veke go spomna oruzjeto i vojnicite vo Ukraina, kako istite bi napravile prevrat vo Rusija? Onaka nezadovolni, gubat vo Ukraina, minuvaat granica pravec Moskva i so tenkovi go rusat Putin? Seriozno, kako toa go zamisluvas?
Сериозно... Серозно си го промашил човекот за сериозна (и уште поважно, интелегентна) дискусија. :ROFLMAO:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.546
Поени од реакции
18.584
Mozebi Vladimir Putin ima mnogu neprijateli vo Rusija i toa vo negovite politicki oponenti, no zatoa negoviot rejting denovive e na najvisokoto nivo dosega, otkako stana pretsedatel na RF. Pogresnata pretpostavka vodi do pogresni zaklucoci, a vo ovoj slucaj tvojata pogresna pretpostavka e vsusnost pogresnata pretstava koja ja imas za ruskiot narod. Ne znam dali ti e jasno, no Rusite mnogu mnogu ne se izgoreni po suplivite prazni prikazni za demokratijata i prekrasniot zivot so koi obozuva da se fali Zapadot vo svoeto CV, koja navodno, taa go nudi kako neizbeznost i nesto sto doaga vo paket. Imeno, Rusite po difolt se nauceni na izolacija i demoniziranje na nivnata drzava od strana na Zapadot, taka sto ovie sankcii, koi ti pretpostavuvas deka ke go oslabat Putin, za niv se nesto sosema voobicaeno i im doagaat kako konjak, potocno vo slucajov kako votka. Duri mislam deka, dokolku navistina Putin e metata na ovie sankcii, sto e smesno tvrdenje, na zapadnite politicari im e poveke od jasno deka istite se samo farsa i deka na dolgorocen plan, zasto sepak Rusija e drzava koja ne moze da si go dozvoli luksuzot da ne gi zema vo predvid site mozni scenarija i predizvici sto i pretstojat, samo ke ja zajaknat Rusija i ke dovedat do neminovna polarizacija, a taa e veke zapocnata i ne moze da se sopre. Eden Iran, koj tolku godini e pod sankcii, uspea da ostane samostoen i nezavisen od Zapadot i napravi neviden tehnoloski progres, a sto ostanuva za Rusija, koja raspolaga so nesporedlivo poveke resursi, kako materijalni, taka i covecki. Bas na um mi doaga, ja rcnaa meckata tamu kade sto dozd ne ja vrne i sega e docna da ja popravat stetata.
A iskreno me interesira, koga veke go spomna oruzjeto i vojnicite vo Ukraina, kako istite bi napravile prevrat vo Rusija? Onaka nezadovolni, gubat vo Ukraina, minuvaat granica pravec Moskva i so tenkovi go rusat Putin? Seriozno, kako toa go zamisluvas? A toa sto citas po forumi, moze da bidat babini devetini, no moze da bide i vistina, no sekade vo svetot, pa i vo Rusija, postojat luge koi se nezadovolni od mnogu raboti, kako na primer politikata na Putin, no sepak svoeto mislenje ke imaat sansa da go iskazat na narednite izbori. A na forum sekoj ke pise se, bilosto, makar i gluposti.
Рускиот народ нема да потклекни на санкциите, ама руската економија може. И како што сам напомена, за да се издржат такви санкции како во Иран, треба работите да се земат целосно под контрола, ништо не смее да претни настрана.

Покрај тоа, пишав претходно на други теми, Русија може да биде вовлечена во долготраен исцрпувачки конфликт во Украина. И како капак доволно е да се појави уште некој внатрешен воен конфликт на Кавказот, со герилско војување, долготраен и исцрпувачки како што беше војната во Чеченија, па руската економија ослабена со недостиг на пари од нафта и гас, да не може да го издржи финансирањето на сето тоа.

Она што го пишав е бесот на руските националисти, па и фашисти кое го искажуваат по форуми. Знам дека се маргиналци и на форум кога ќе се соберат ти се чини дека 90% се против Путин, како што знам од овој форум, еве и на овие теми, ти се чини дека 90% од народот во Македонија е против ЕУ и САД, а во стварност тоа е обратно.

Но, овде се работи за многу милитантни луѓе, кои имаат врски и со тајните служби и со војската, така тоа премнување на оружјето од Украина во Русија, кое ти го исмеваш, може мошне лесно да се случи кога ќе завршат преговорите.

Затоа што откако ќе се договорат, САД, Русија и Украина (бунтовнициве и ЕУ никој не ги прашува), ќе има многу незадоволни.

Ако се сеќаваш дури и во Македонија во 2001 се случи такво спонтано излегување на народ пред парламент и толку беше вжештена атмосферата, што цела Влада и Претседател се евакуира од страв.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.556
Поени од реакции
14.563
Не сум знаел дека на форумов пишуваат лица кои имаат информации за тоа кои лица имаат тесни врски со службите на Русија. Чудно како службиве од Запад не ги знаат тие лица ама ете за наша среќна околоност членов над мене ги знае.

Русија и Иран се два различни поими. Иран е изолирана држава.
Русија работи економски, извоз увоз или економска активност.[DOUBLEPOST=1417568650][/DOUBLEPOST]@Solaire of Astora
Ти препорачувам да пишуваш почесто и да ги читаш почесто на темиве.
Ќе се увериш во тезата на Ајнштајн околу човекот и неговата ступидност.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.546
Поени од реакции
18.584
Не сум знаел дека на форумов пишуваат лица кои имаат информации за тоа кои лица имаат тесни врски со службите на Русија. Чудно како службиве од Запад не ги знаат тие лица ама ете за наша среќна околоност членов над мене ги знае.

Русија и Иран се два различни поими. Иран е изолирана држава.
Русија работи економски, извоз увоз или економска активност.
Кога можи ти и ванлок да дискутирате за политика со таква 'стручност', мојата маленкост го има сето форумско право барем да го каже свето 'неуко' мислење како што би рекол твојот keyboard соборец.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.556
Поени од реакции
14.563
Опаа се пронајде некој.
Види јас никаде не напишав некоја екстравагантна глупоча од типот на

Имам информации за милитанти кои се спремаат за пуч на Путин.
Во Русија расте невработеноста.
Во Русија ќе го исклучат интернетот.
Путин ќе го пушти низ вода Асад.
И така натаму.

Тоа се дел од твоите тези и перцепции кои ги имаш во мозокот.
Или сликата кој би сакал да ја видиш.

Моето не е експертиза, само логичко размислување слично на членот што ти реплицираше пред мене. На кое ти му понуди свое експертско мислење, базирано врз инсјадер информации од форуми каде што пишувале лица кои биле милитнати и имале тесни врски со КГб круговите во Путин.

Де мајката Путин ќе го снајде сценариото од Романови, а во Русија ќе настане Руска пролет.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.546
Поени од реакции
18.584
Опаа се пронајде некој.
Види јас никаде не напишав некоја екстравагантна глупоча од типот на

Имам информации за милитанти кои се спремаат за пуч на Путин.
Во Русија расте невработеноста.
Во Русија ќе го исклучат интернетот.
Путин ќе го пушти низ вода Асад.
И така натаму.

Тоа се дел од твоите тези и перцепции кои ги имаш во мозокот.
Или сликата кој би сакал да ја видиш.

Моето не е експертиза, само логичко размислување слично на членот што ти реплицираше пред мене. На кое ти му понуди свое експертско мислење, базирано врз инсјадер информации од форуми каде што пишувале лица кои биле милитнати и имале тесни врски со КГб круговите во Путин.

Де мајката Путин ќе го снајде сценариото од Романови, а во Русија ќе настане Руска пролет.
Немој така, немаш претстава како ми го надрвивте кога 'дискутиравте' за падот на цената на нафтата и кој стој позади тоа.
Знам дека вие имате огромно знаење за фракинг, Саудиска арабија, Лукоил и се што не лупавте таму, да не ве познава човек од претходно ќе си речи разговара со вториот човек во Роснеф.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.245
Поени од реакции
12.955
Немој така, немаш претстава како ми го надрвивте кога 'дискутиравте' за падот на цената на нафтата и кој стој позади тоа.
Знам дека вие имате огромно знаење за фракинг, Саудиска арабија, Лукоил и се што не лупавте таму, да не ве познава човек од претходно ќе си речи разговара со вториот човек во Роснеф.
И затоа сега ти ќе надрвуваш со твоите дискусии за истокот.

Да не те познава човек од порано, ќе помисли дека разговара со самиот Збигњев Берзински, заколнатиот доживотен душман на Русија, или со некој од портпаролите или асистентите на Џон Мекејн, секогаш гладен и жеден да и донесе што е можно повеќе профит на американската индустрија за оружје и муниција чии што интереси ги негува и ги штити во и надвор од границите на САД, особено ако ги продаде оружјата и мунициите на злосторници кои се борат против владите на држави кои се поддржани од Русија.

Последно уредено:
Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Ехе, ништо не е тоа. Претходно какви прогнози се правеа на темава, може да се направи една компилација Best Of или Greatest Hits.
Руски бази во Никарагва, па маринци скокале од брод кога виделе руски авион, Германија била про-руска, миг-ови се телепортирале и прелетале над Англија со некое тајно оружје. Едно време спомнав дека поради кризата во Украина можно е Јужен Тек да не се оствари, овој @The xx очи ќе ми извадеше. И еве деновиве вести Јужен Тек се откажа.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.556
Поени од реакции
14.563
Хахаха од немање одговор почна да го надрвува.
Сиротиот тој.

Делот за нафтата и фракингот беше објаснет од лице кое работи во нафтената индустрија.
Член на бордот на директори на Лукоил. Али во ред.

Сега од што им е зголемена невработеноста во Русија ваљда и самите незнаат што зборат.

Ехе, ништо не е тоа. Претходно какви прогнози се правеа на темава, може да се направи една компилација Best Of или Greatest Hits.
Руски бази во Никарагва, па маринци скокале од брод кога виделе руски авион, Германија била про-руска, миг-ови се телепортирале и прелетале над Англија со некое тајно оружје. Едно време спомнав дека поради кризата во Украина можно е Јужен Тек да не се оствари, овој @The xx очи ќе ми извадеше. И еве деновиве вести Јужен Тек се откажа.

Да да имаше глуоча од тоа како Русија ќе се распадне, па и ние Македонците ќе одиме во поход на Москва. Имаше и анализи како тоа Русија бележи пад на населението, а во 2014 година имаше прираст од 240.000 жители што не е и така лошо.
Имаше глупоќа како тоа Катар ќе им продавал гас на европа, заедно со Азербеџан и некој си проект Намбуко и т.н.

Чак што имаше твое лично мислење дека Русија нема да го потпише договор за гас со Кина во Мај месец. Убаво се сеќавам како трубеше тогаш со извештаите.

Имаше доста глупости. Глеам уште продолжуваат.[DOUBLEPOST=1417571687][/DOUBLEPOST]Глеам ти се врати мотивот да пишуваш на темиве.
Излеа ова веста со Јужен тек ти ја врати самодовербата.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
03/12/2014 - 12:51
NOVI ČERNOBILJ: Havarija u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi!
Problem se dogodio u bloku 3 elektrane u Zaporožje, gde je reaktor od 1.000 megavati snage, koji je već bio isključivan i trebalo bi da bude vraćen u funkciju 5. decembra

Ukupno komentara 11
Foto-Ilustracija: Foter/Flickr/alex_photo_82, Darmon Richter / thebohemianblog.com, flickr.com/Mircea Tatuc, Wikipedia/UAWeBeR

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk upravo je izvestio novu ukrajinsku vladu da je izbio incident u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, javlja Raša tudej.

- Znam da se havarija dogodila u nuklearnoj elektrani Zaporožje – izjavio je Jacenjuk i zatražio od ministra energetike Vladimira Demčišina da što pre ustanovi kad će problem biti rešen i koji će koraci biti preduzeti da bi se u zemlji održalo normalno snabdevanje električnom energijom, prenosi Rojters.

Foto: AP/Tanjug

Problem se dogodio u bloku 3, gde je reaktor od 1.000 megavati snage, koji je već bio isključivan i trebalo bi da bude vraćen u funkciju 5. decembra, izveštava Interfaks.

Inače, u nedelju je belgijski nuklearni reaktor zatvoren nakon što je u nuklearnoj elektrani u istočnom delu zemlje izbio požar.

http://www.telegraf.rs/vesti/1336056-novi-cernobilj-havarija-u-najvecoj-nuklernoj-elektrani-u-evropi

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Буцио... ајде да пишуваме македонски, барем во кратки црти да го сумираше тоа што го прочита.

Мора да има некоја рамнотежа.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
http://videochart.net/video/75102.7834777761bbef0adba32b30fff7

Вашите укро-фашистички херои водат неморална војна (ако воопшто војната може да се помести во некои морални граници).
Денес среде Киев им кажаа.

Human Rights Watch has evidence of cluster bombs use in eastern Ukraine

KIEV, December 3. /TASS/. Human Rights Watch has evidence that the Ukrainian troops used cluster bombs in the country’s eastern region, Human Rights Watch Executive Director Kenneth Roth told a briefing in Kiev on Wednesday.

Our investigation has found clear facts that the Ukrainian side is responsible, he said, adding that the organisation could confirm this.

According to him, the impact zone of cluster bombs has its distinctive appearance. Human Rights Watch has been able to demonstrate that the bombs were dropped from the side controlled by the Ukrainian forces. This is confirmed by the fact that some bombs did not reach the target falling on the territory controlled by the Ukrainian army, Roth said.

The human rights defenders are dissatisfied with the investigation conducted by the Ukrainian Prosecutor General’s Office into the facts of the use of cluster bombs by Ukraine’s security forces in the east of the country, the Human Rights Watch director said.

Many have heard that the organisation has conducted an investigation in the east of Ukraine and found out that cluster bombs were used in some instances by the pro-government forces in residential areas, he said.
Cluster munitions lack precision and therefore their use is prohibited in the territories where civilians live, the human rights defender said.

However, the Ukrainian Prosecutor General’s Office, he said, has failed to conduct the needed investigation. Instead of analysing the physical evidence of the use of cluster bombs, the prosecutor just checked the presence of these munitions at depots and said they were not taken anywhere, Roth said. Moreover, the investigation was conducted not on the type of the weapons the human rights organisation had probed into. The Ukrainian prosecutors checked mines, and not cluster bombs, said the Human Rights Watch representative. He said the organisation was not satisfied with this kind of investigation.

Сега ќе видиме како ќе биди, првите информации се дека започнала достава на јаглен во Киев од регионите на Донабас и Луганск. Украина земаше едно време јаглен од Јужна африка, ама не можеше да плаќа, па и прекинаа.
Ништо. Се изјаловија надежите на украинското министерство за купување на јаглен од ДНР. А таман се решија овие, од ДНР изјавија дека додека се води војната нема шанси да и се продава јаглен на Украина.
Ќе одат курбан уште 500-600 милиони долари од празниот украински буџет.

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.546
Поени од реакции
18.584
Последниве денови од Новорусија се евакуираат и пензионерите, и се носат во Русија.
Ме мрзи да ја барам веста кај прочитав.

Се помалце цивилно население останува таму.

Член од
12 април 2014
Мислења
108
Поени од реакции
45
Последниве денови од Новорусија се евакуираат и пензионерите, и се носат во Русија.
Ме мрзи да ја барам веста кај прочитав.

Се помалце цивилно население останува таму.
Па и во Македонија се помалку население останува само обратно. се евакуираат младите а остануваат пензионерите.А види чудо не сме проруска рпублика туку кандидат за НАТО и чекач пред ЕУ и под нивна комплетна управа повеке од 25години.

Kajgana Shop

На врв Bottom