Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    714

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.397
Поени од реакции
33.512
Ликов само на темава има едно десетмина или повеќе блокирано, тоа барем според негови тврдења, и само заради банални разлики во мислења - пази, ни навреди ни ништо.
Тоа ти е кога разгалени копиленца идат од ехо комори каде се навикнати никој ништо да не им противречи. Навикнати на удобноста на нивните „safe places“... Затоа прво излагање од ехокоморите им прави тешка когнитивна дисонанца. Таквиот наместо да се соочи со тоа колку нема допир со реалноста, тој ја блокира реалноста. На крај во дискусијава ги чита само истомислениците, па прави ехо комора дури и од форумов исто како што во реалниот живот прекинал контакт со (или ги игнорира) сите што не му се истомисленици.

Смешки. Мисли ако ја набие главата во земја како ној, ако не ја гледа реалноста, дека реалноста не постои. А оно уствари (метафорички) реденки му прават додека него главата му е бутната во земја, но за него тоа не се случува - пошто не гледа дека се случува. :)

Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Иако уште рано за конечен биланс, по се изгледа многу лоша вечер за нато и нацистите.

Уништен Патриот систем, испалени салва во вредност од 150+ миљона, 30+ погодени цели во и околу Киев со потврдени експлозии.

И сето тоа е неспоредливо со штетата на самиот имиџ на Патриот и општо на нато (не)способноста за воздушна одбрана.

Ќе биде интересно да се види наскоро цената и движењето на акциите на Рејтеон, производителот на Патриот, после овој дебакл. Једино што побарувачката на оружје е толку голема во моментов што може и да го прикрие евентуалното паѓање на акциите.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.397
Поени од реакции
33.512
Сега процедурално, не сме 100% ситурни дека тоа било Патриот батерија. :unsure:
Автоматски споено мислење:

1684236407104.png

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.117
Поени од реакции
22.627
Ти текнува на тој десантниот брод во Скадовск што го погоди Точка балистичка ракета?

Абе све заборавате бе еееее, а ќе речеш пред година дена беше :D
На никој не му текнува бидејќи не постои тој настан. Таков брод беше погоден во пристаништето во Бердјанск, приморски град на Азовското море западно од Мариупол.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.781
Поени од реакции
36.786
Нема што да спремаме апови, очекуваме Крим да го вратат, Донбас, и барем Курск и Белогород да го земат. Пошто нема со што да се брани Русија веќе.
А со какви очекувања се влезе лани…:(

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.781
Поени од реакции
36.786
Може а може и не, еве излегуваат полека полека и други слики информации од луѓе што подобро ги разбираат работите

Твитот од анонимен твитерџија почнува со “From UA source”. Тоа се добро познатите “Trust me bro” твитови.

Друго на сликата таму очигледно е дека не е истата ракета.

siguren si deka ne se ochekuvanjata na bbc i cnn?
За што ја нападнаа Украина? За да се тепаат за трафика во Бахмут? Тоа е целта на војнава?

Ја не ги измислив целите. Путин и Лавров ги кажаа кога почна војната. Па после рекоа целта е да се ослободи Донбас. Сега кога очигледно не можат и Донбас, не знам што е целта. Ваљда, спаси што може да се спаси.

На никој не му текнува бидејќи не постои тој настан. Таков брод беше погоден во пристаништето во Бердјанск, приморски град на Азовското море западно од Мариупол.
Така е, моја грешка. Десантните бродови ги истоварија во Бердијанск.

Член од
20 април 2023
Мислења
988
Поени од реакции
2.430
Твитот од анонимен твитерџија почнува со “From UA source”. Тоа се добро познатите “Trust me bro” твитови.

Друго на сликата таму очигледно е дека не е истата ракета.

За што ја нападнаа Украина? За да се тепаат за трафика во Бахмут? Тоа е целта на војнава?

Ја не ги измислив целите. Путин и Лавров ги кажаа кога почна војната. Па после рекоа целта е да се ослободи Донбас. Сега кога очигледно не можат и Донбас, не знам што е целта. Ваљда, спаси што може да се спаси.

Така е, моја грешка. Десантните бродови ги истоварија во Бердијанск.
Povekje raboti se vo prasanje:
- zavzemanje i pozicioniranje kako lider na istochniot blok, alternativa na amerikanskiot imperijalizam;
- osloboduvanje od zapadot vo sekoi sferi megju koi i najbitnite tie woke sranja i unishtuvanjeto na obrazovanieto a so toa i idninata;
- proekcija kon svetot deka ne e vekje USA glavniot igrach shto i se gleda vo dedolarizacijava shto se sluchuva;
- pogreshni i izvitopereni moralni vrednosti fokusirani samo na sex i useful-idiot holivud kardashian sranja
- momentot e sega posle debaklot so korona i postavuvanjeto vazali na site bitni pozicii vo EU da se oslobodat od prangite amerikanski i evropski za da si ja sozdavaat svojata idnina ushte poautonomno;
- a i normalno da bidat babata roga vo amerikanskite ochi za da i amerikancheto lesno gi kontrolira vazalite.

Drugo prasanje iam ja za tebe, dali stvarno veruvash vo oficijalna narativa i na Rusija a i na Amerika? Posho toa e simptomatichno za bot shto ne glea podaleku od monitorot. Shto bi rekol sleepy joe, come on man

Член од
20 април 2023
Мислења
988
Поени од реакции
2.430
znaesh shto e najinteresno, na 24.02.2022 Covid ISCHEZNA. Naednash site tie bolni ne bea bitni, site tie nevernici shto nejkea da nosat maski na otvoreno sega se ok, ne se opasni za sistemot i drugi slichni sranja...
pa ova ako ne vi kazuva deka se e agenda, ne znam shto...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.367
Поени од реакции
4.997
Против-воздушен систем е дефинитивно, испалува ракети во различни насоки и во различни интервали.
Патем една батерија од Патриот може да има повеќе лансери, секој со по неколку ракети, така да ништо чудно што испалува 30+ ракети. Веројатно е способен и за повеќе.

Ова според видеото изгледа на класична SEAD операција. Прво летаат мамки, Патриотот (или што и да е) ги пресретнува откривајќи ја својата локација, за да подоцна биде погоден од други оружја.

Голема е веројатноста да се работи за Патриот, бидејќи ракетите полетуваат побавно отколку кај останатите ПВО. Примери од С. Арабија.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.397
Поени од реакции
33.512
znaesh shto e najinteresno, na 24.02.2022 Covid ISCHEZNA. Naednash site tie bolni ne bea bitni, site tie nevernici shto nejkea da nosat maski na otvoreno sega se ok, ne se opasni za sistemot i drugi slichni sranja...
pa ova ako ne vi kazuva deka se e agenda, ne znam shto...
Поентата е дека тогаш таа агенда се тераше, сега има нова агенда. Лесноверните си легнуваат на брашно.
Јас бев еден од нив, тогаш кога почна работата да се случува немаше доволно информации и немаше луксуз да ги ризкуваш животите на најблиските па сеедно какви сомневања да имаш дека нешто не штима. Ова со Украина сега не сме директно безбедносно засегнати, не паѓаат бомби врз нас (скраја да е) и имаме луксуз можност без притисок реално да размислуваме. Во Украина срањата почнаа со државниот удар 2014та организиран од САД. Наеднаш забранија Руски јазик (иако на повеќе од 2 третини таму им е мајчин јазик), почнаа со провокации да ги вовлечат РФ во војна. На крај се случи што се случи, ама само најглупите и најиспраните мозоци можат навистина да веруваат дека ова е еднострана руска агресија и дека САД се „добрите момци“ кои ги спасуваат Украинците.
Реалноста е дека без американскиот државен удар во 2014та и последувалните спремања за војна и провокации, сега во Украина ќе имаше мир.

Kajgana Shop

На врв Bottom