Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    653
Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Значи, се однесуваш баш како што ми те објаснија пред неколку страници.
Ја напаѓаш само едната (на федералистите и РФ) страна.
Потем, штом извршат нови злосторства нацистите - се повлекуваш некој ден.
Па пак од ново напаѓаш.

Што не кажеш за цел камион со ранети (најверојатно чеченски доброволци) кои биле убиени вчера или некни?
Ранети, значи невооружени.

Ете, и јас приложувам овде наоди од српски форум. И, сеуште не сум утврдил дека знаат оти телата на грабнати федералисти (вон Донбас) и тешко ранети и загинати служители на нацистичката хунта - се касапени заради трговија со органи.

Штом ја напаѓаш едната страна, јавно те повикувам да ги оправдаш горните две случки.

Јас не ги напаѓам "федералистите" кхм кхм сепартисти кхм.

Украина ги напаѓа, а Путин треба да ги брани.
Така им вети, дека ќе ги брани русите надвор од границите на Русија.

Ако не прочита неколку страни наназад, јас ја постирав веста за убиените бунтовници, проследена со слики и видео.

Друга забелешка ти е што се "повлекувам на некој ден". На форумов има и луѓе што одат на работа, земаат одмори, плаќаат данок, патуваат, имаат фамилии итн. Не сме сите професионални форумџии. Ако имам време, реплицирам, ако не - друг пат.

Еве и Братот го снема на неколку дена. Можеби е на одмор човекот.
 
Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
5.708
Поени од реакции
10.627
Значи, се однесуваш баш како што ми те објаснија пред неколку страници.
Ја напаѓаш само едната (на федералистите и РФ) страна.
Потем, штом извршат нови злосторства нацистите - се повлекуваш некој ден.
Па пак од ново напаѓаш.

Што не кажеш за цел камион со ранети (најверојатно чеченски доброволци) кои биле убиени вчера или некни?
Ранети, значи невооружени.

Ете, и јас приложувам овде наоди од српски форум. И, сеуште не сум утврдил дека знаат оти телата на грабнати федералисти (вон Донбас) и тешко ранети и загинати служители на нацистичката хунта - се касапени заради трговија со органи.

Штом ја напаѓаш едната страна, јавно те повикувам да ги оправдаш горните две случки.
Уште не го научивте Спароу?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
21.538
Поени од реакции
28.626
Уште еден фатен на спин јадицата... Аминта, не го храни тролот! ;)
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
5.708
Поени од реакции
10.627
Уште еден фатен на спин јадицата... Аминта, не го храни тролот! ;)
Колку да се надополнам.
“As far as the Western sanctions are concerned, if there had been no Ukrainian issue, then something else would have been found,” Lavrov said. “Way before the tragic events in Kiev’s squares, before the radicals seized Kiev’s Independence Square, there had been many other attempts to find Russia's fault over Syria and Iran and the Winter Olympics. All this reflects some in-depth processes in the West," the minister explained.
Ништо чудно и за поплавиве Русија да испадне крива.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
21.538
Поени од реакции
28.626
@Mario Gómez Врабецот не е обичен трол. Тој е спинерски трол! :)
Погоре му напишаа општ пост со преносно но јасно значење, Врабец го спинуваше тоа назад со буквална споредба на квалитетот на храната во Кина и во ЕУ... :rolleyes:
(и додаде додатни зачини, неколку поединачни примери како со тие кај нас кога беа фатени некои како продаваат храна со месо од кучиња, со таа разлика што овие кај нас беа докажани и осудени во суд... или аферата во ЕУ со коњското и други сеуште непозати меса, кои исто беа докажани) ;)

Еве го сега, се обидува да ме трола со спин зошто употребувам амерски интернет сленг изрази. :P Како јас да имам нешто против обичните Американци, или нешто против општата интернет култура (која сакале или не, е англиско јазична).


Јас морам пак да повторам за сите тука што можеби не им е јасен мојот став: јас (а верувам и многу други тука што се за биполарен/мултиполарен свет или едноставно се проруски настроени), јас немам ништо против САД и народот на САД.

Противникот (на сите нас) е банкарската мафија од Вол Стрит. Тие се тие кои всушност се газдите на САД, тие ги влечат сите конци.
Народот таму, иако заспан и заглупен, е во основа невин (иако не целосно). Има свесни и меѓу Американците, ама што можат поединци да направат против мафијата?

Тие обични секојдневни Американци не се Обама, ниту се Кери, ниту се меѓу другите кукли од нивната администрација, кукли кои мрдаат како што папетмастерот ги движи конците. Нивните гласови се кријат, и не можат да се чујат на ЦНН, НБЦ, Фокс, или другите владни меинстрим медиуми.

Ама кој знае каде да погледа, може да ги слушне и прочита и обичните Американци:
http://www.thedailysheeple.com/america-has-been-at-war-my-whole-life_052014
America Has Been at War My Whole Life
Melissa Melton
The Daily Sheeple
May 29th, 2014The mainstream media is now heralding the president for announcing that, finally, the war in Afghanistan is going to come to an end.

On December 31, 2016, the last American troop is scheduled to leave, officially putting a period on the last sentence about the United States’ longest war in the history books. The whole move seems arbitrary at best. What magical thing is going to happen that day — the 5,565th day of that war — that actually changes anything from the day before or the day before that?

What has made it worth the $4 billion a year spent and the thousands of lives lost?

Well, at least Obama gets to go down in history as the president who officially ended both the war in Iraq and the war in Afghanistan.

Official announcement or not, there’s really no end in sight for America’s wars. The day after he said that, Obama was giving a speech before graduating West Point cadets which sealed the deal:

The nation, he said, had, in effect, traded Al Qaeda in Afghanistan for a more diffuse threat from extremists in Syria, Nigeria, Somalia, Yemen, Mali, and other countries. (source)

Translation: one war has created an excuse for more future wars.

He calls it “might doing right”. Sounds like another stupid bumper slogan. Cementing the point, Obama went on in the speech to push Congress to form a $5 billion “Counterterrorism Partnerships Fund” with a goal of “helping endangered nations deal with their own terrorist groups,” by training fighters specifically in Iraq, Lebanon and Turkey (all neighbors of Syria).

The war on terror, you see, is never meant to end. It was designed that way.

But even before America had such a nebulous new enemy — “terror” — we have long been at some type of conflict or war. I was born in 1980. Scanning the list, I see that in my 34 years, there isn’t a single year I’ve been alive that my country hasn’t been fighting someone, somewhere.

(This is just what’s on record and obviously does not include all the countries where the CIA is covertly involved.)

The year before I was born, the U.S. fought alongside the Mujahideen against the Soviet Union in Afghanistan as part of the Cold War. That did not officially end until 1989.

In the meantime, America fought in the Lebanese Civil War from 1982-1984, a conflict that resulted in 120,000 deaths and a mass exodus from the country of nearly one million people.

The U.S. led the invasion of Grenada in Operation Urgent Fury in 1983.

In 1986, the U.S. bombed Libya in Operation El Dorado Canyon, supposedly in response to the April 1986 bombing of La Belle discothèque in West Berlin. Turns out, however, we had already simulated the attack mission in October the year prior during Operation Ghost Rider.

1987 began a series of missions America ran as part of the Iran-Iraq war.

The United States invaded Panama in 1989.

The Persian Gulf War, codenamed Operation Desert Storm, began in 1990. Even though it ended in 1991, we instituted two no-fly zones at the end of that war which were still in place by the time of the United States-led coalition invasion of Iraq in 2003.

The U.S. officially became involved in the Somali Civil War in Operation Restore Hope, 1992-1994. The U.S. participated in the Somali Civil War again from 2006 to 2009 as well.

The U.S. also fought in the Bosnian War, 1993-1995.

Operation Uphold Democracy saw the U.S. intervene in Haiti in 1994.

In 1998′s Operation Infinite Reach, America bombed terrorist bases in Afghanistan and a pharmaceutical factory in Sudan, which the history books say was in retaliation for bombings on American embassies in Tanzania and Kenya.

The U.S. took part in the Kosovo War in 1998 as well.

America fought the Iraq War from 2003 to 2011 (a war that then-President George W. Bush and his administration only had to lie about 935 times following 9/11 to finallyget us involved in). America also participated in the Second Liberian Civil War in 2003.

We intervened in Libya in 2011 to help overthrow the Gaddafi government, a move which ended in him being lynched in the street.

The Aghanistan War, officially part of the “War on Terror” which began in 2001 following 9/11, is ongoing.

We’re also currently drone bombing Pakistan, where we’ve been at war against terror since 2004. The same with Yemen since 2010. Reports show that, at least in Pakistan where Obama has authorized some 200 drone strikes, most of them are carried out on houses, and many innocent civilians have been killed. A list of children killed in these countries by American drones can be found here.

Also ongoing is Operation Enduring Freedom in which the U.S. is reportedly targeting Communist insurgents in the Philippines and militant Islamism and piracy in Africa.

In addition, remember that whole Kony 2012 propaganda campaign regarding missing small time Ugandan warlord Joseph Kony of the LRA who was supposedly responsible for 30,000 missing children in Uganda (though that was later debunked)? The U.S. has predictably used that as a pretext to invade Africa as well, where we’ve been involved in ever since.

In fact, the only break in war or conflict in recent years that America has seen on record was between 1975 after the Cambodian Civil War ended and 1979 when the Soviet war in Afghanistan began.

Some of the many conflicts listed here I already knew about, obviously, but others I only (sadly) just learned of. And I didn’t even list everything.

Under the guise of the War on Terror, we’re in so many places right now and have been for so long, it’s hard to keep it all straight. Many people have forgotten. Out of sight, out of mind I guess.

The United States operates and/or controls at least 700 bases and military installations worldwide in 63 countries on top of the 6,000 military bases and warehouses located within the U.S. alone. We have more than a quarter of a million military personnel deployed across the globe in more than 150 countries.

We are at permanent war. It seems there is no end to American participation in conflict on the global stage in sight.

And for the same reason that stocks in defense contractors like Raytheon and others hit record highs in the days after the possibility of war with Syria hit the media last year, there won’t be.

It’s a well-known fact that World War II confirmed the ways which war can be used to control economies — not just that of America, but of the world.

According to “Silent Weapons for Quiet Wars,” economies obey the same laws as electricity. Human lives continue to be measured in dollars by the Powers that Shouldn’t Be. “The electric spark generated when opening a switch connected to an active inductor is mathematically analogous to the initiation of a war,” it reads. “The economy has been transformed into a guided missile on target.”

Delivered by The Daily Sheeple
 
M

Mario Gómez

Гостин
http://www.kyivpost.com/content/ukraine/us-national-security-adviser-calls-on-ukraine-to-s.html

Еве како Американците во 2001 беа против вооружување на Македонија, а во 2014 подржуваат воени акции на Украина против милицијата на Донбас. Македонец да ја подржува надворешната политика на САД е во најмала рака ретардирано и смешно.
 
Член од
9 јуни 2009
Мислења
187
Поени од реакции
71
@Mario Gómez Врабецот не е обичен трол. Тој е спинерски трол! :)
Погоре му напишаа општ пост со преносно но јасно значење, Врабец го спинуваше тоа назад со буквална споредба на квалитетот на храната во Кина и во ЕУ... :rolleyes:
(и додаде додатни зачини, неколку поединачни примери како со тие кај нас кога беа фатени некои како продаваат храна со месо од кучиња, со таа разлика што овие кај нас беа докажани и осудени во суд... или аферата во ЕУ со коњското и други сеуште непозати меса, кои исто беа докажани) ;)

Еве го сега, се обидува да ме трола со спин зошто употребувам амерски интернет сленг изрази. :P Како јас да имам нешто против обичните Американци, или нешто против општата интернет култура (која сакале или не, е англиско јазична).


Јас морам пак да повторам за сите тука што можеби не им е јасен мојот став: јас (а верувам и многу други тука што се за биполарен/мултиполарен свет или едноставно се проруски настроени), јас немам ништо против САД и народот на САД.

Противникот (на сите нас) е банкарската мафија од Вол Стрит. Тие се тие кои всушност се газдите на САД, тие ги влечат сите конци.
Народот таму, иако заспан и заглупен, е во основа невин (иако не целосно). Има свесни и меѓу Американците, ама што можат поединци да направат против мафијата?

Тие обични секојдневни Американци не се Обама, ниту се Кери, ниту се меѓу другите кукли од нивната администрација, кукли кои мрдаат како што папетмастерот ги движи конците. Нивните гласови се кријат, и не можат да се чујат на ЦНН, НБЦ, Фокс, или другите владни меинстрим медиуми.

Ама кој знае каде да погледа, може да ги слушне и прочита и обичните Американци:
http://www.thedailysheeple.com/america-has-been-at-war-my-whole-life_052014
Американската нација е на првата линија на одбраната и на мојата слобода.
Длабоко ги почитувам свесните американски патриоти.
И, многу учам за патриотизмот баш од нив.

Ако тоа го правеа и нашите браќа и сестри во Украина, можеби немаше да дојде до ова сега кај нив.
 
Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Да си жив и здрав за ова. Баш кога се расправавме со Спароу на почетокот на оваа тема, тој децидно тврдеше дека Америка ни помогнала во 2001.
А поради продажбава на оружје Украина го изеде стапот, не само нас туку и на Ирак му прадоа оружје. Поради тоа на наредниот самит за проширување на НАТО Украина не доби покана, место нив Турција влезе во НАТО.
Значи Украина не беше про-руска кога ни продаваше оружје? Во исто време се залагаше за влез во НАТО?

И Турција е членка на НАТО од 1952 година.
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
5.708
Поени од реакции
10.627
Значи Украина не беше про-руска кога ни продаваше оружје? Во исто време се залагаше за влез во НАТО?

И Турција е членка на НАТО од 1952 година.
Гледам одбегнуваш да го искоментираш што пишува во статијата.Што има изјавено Кондолиза Рајз.
Не ја врти темата, дали била Украина про или не про руска.
Мене ми нема логика да продаваш оружје на Ирак и Македонија, а да си активно во разговори за НАТО и да учествуваш во нивни мисии.
Тоа би било како ние сега да продаваме оружје на Сирија. Или пак да го признаеме Крим.
Освен ако не си играч на Русија, профитер или едното и другото.
Кучма јасно беше подржувач и на Јанукович.

Кучма изборите во 1994.

Вторите избори 1999.


Ја помешав Турција со Словенија.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
42.823
Поени од реакции
77.271
Од овие искомпромитирани гниди, по лошо здравје (во било која војна).
Нека продолжи да ги снемува.Загубен контакт со уште еден тим на ОБСЕ во Украина


30.05.2014
ОБСЕ соопшти дека загуби контакт со уште еден тим посматрачи во источна Украина која е под контрола на проруските сепаратисти. Организацијата прецизира дека тимот бил стационаиран во Луганск. Со првиот тим посматарчи кој бил стациониран во Доњецк контактот бил загубен на 26 овој месец. ОБСЕ досега не ги потврди наводите на Алексеј Чмиленко, лидер на саморогласената Народна Република Луганск кој денеска изјави дека посматрачите биле пуштени откако им биле проверени документите.
 
Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Храна: ЕУ>Кина

Европската храна е барем правена по некои правила и прописи со редовни инспекции. Кинеската некогаш може да е добра, некогаш може да содржи азбест или масло од канализација.
Што има врска кинеската храна со нас. Па зарем ние или некој во Европа јаде кинеска храна (освен онаа која е во кинеските ресторани и е многу ценета).

Одбрана: САД>Русија

Тоа може да се смени и е релативно, но Србија и сега Донецката Република ни покажаа дека во моментов Русија сеуште не е на ниво.
Мислам дека тешко на било кој што се надева друг дека ќе го (од)брани? Бидејќи САД многу повеќе "бранеа" народи од некого, многу поисправно е кога се вели „тешко на оној кого американците го бранат.“ И таква беше првичната изрека заради многу добро одбранети: ирачани, авганистанци, либијци, сиријци, египќани, тунижани, грузијци, чеченци, руанда, јужносуданци, сомалијци, виетнамци, панамци, салвадорци, кубанци, чилеанци ... А се обидуваат да ги бранат и иранците, севернокорејците, венецуелците, србите, кинезите, русите и уште многу многу други од нивните диктаторски власти. Меѓу бранетите сме и ние од секоја досегашна македонска власт во Македонија. И колку власта е помалку македонска толку помалку американците сметаат дека има потреба да бидеме бранети.

А потписот го презедов од коментар на српски форум. Си знаат најдобро тие.
Побарај на српските форуми многу полесно ќе го најдеш првиот облик на изреката.

Еве уште една потврда
Ова е како заврши војната во Авганистан, исто како што завршија сите војни на Америка од Втората светска војна до денес.
http://off.net.mk/vesti/svet/kako-zavrshuvaat-vojnite-vo-21-ot-vek
http://www.nationaljournal.com/all-powers/this-is-how-wars-end-in-the-21st-century-20140527
 
Последно уредено:
Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Украинскиот привремен премиер Арсениј Јацењук бил исвиркан во германскиот град Ахен, каде присуствувал на врачување на наградата Карло Велики на претседателот на Советот на Европа Херман ван Ромпеј.
http://www.mkd.mk/svet/vesti/jacenjuk-isvirkan-vo-germanija-video
Награда за Јацењук за одлично завршената работа во закрвавување на два словенски народи.[DOUBLEPOST=1401489556][/DOUBLEPOST]Идниот претседател на Украина во телеграма амбасадата на САД во Киев отворено го нарекува свој инсајдер, објавува "Викиликс".
Викиликс
ја објави телеграмата на американската амбасада во Украина во која победникот на претседателските избори во Украина, Пјотс Порошенко отворено го нарекуваат американски инсајдер.


http://tocka.com.mk/1/127832/vikiliks-pjotr-porosenko-e-oficijalniot-insajder-na-sad-vo-ukraina
 
Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
5.708
Поени од реакции
10.627
Да не претеруваме Спароу не е трол, едноставно има свое мислење и го подржува со факти. Почитувајте ги сите мислења. Не е интересно ако сите се на една страна. :)
Добри мислења има и Спароу.
Некаде меѓу неговите ставови и нашите лежи вистината, ако постои такво нешто како апсолутна вистина.
Никој со точност не знае ништо. Ниту за Путин(кој е под сомнеж)и Русија, ниту за плановите на Америка(кои исто се под сомнеж, дали навистина сакаат демократска Русија, или Русија разнишана и распадната)
Најдобро е да не се оди во крајност, бидејќи во ова време ништо не е сигурно и за се треба да има сомнеж.

Жал ми е само што Украинскиот народ се дигна против олигарси и измамници, за на крај завршат со претседател кој ништо не е поразличен од Јанукович и компанија, при тоа ако се придодаде дека во кругот тука се и Коломински и Ринат се добива слика дека се е исто само њега нема(Јанукович).
Сомнително е и тоа како Путин го казни Коломински на пример, а истото не се случува со Ахметов. Интересно е пример еве дали ќе се национализираат компаниите на Ахметов во Донбас, ако се случи тоа тогаш ќе има сомнеж помалце во намерите на Народната република на ДОнбас, во спортивно ќе се потврдат некои претпоставки.

А сомнежите се овие.
From 30 to 40 % of steel products businesses Akhmetov exported to Russia , and in the words of the oligarch , Putin is a snap of the fingers can make it so that he will have to lay off 300 thousand people. Akhmetov - the only Ukrainian oligarch who has not suffered from the Russian authorities. Poroshenko Rospotrebnadzorom pressed and closed accounts at Kolomoyskogo Moscomprivatbank pressed . Akhmetov also still owns the communications and energy Crimea - Crimean companies Krymenergo and division Ukrtelecom , and Minister of the Russian government for the Crimea Oleg Savelyev said that no nationalization of these companies will not.

Finally, it is possible that Akhmetov and initiated all dvizhuhu with the People's Republic of Donetsk to blackmail the new Kiev authorities in order to preserve preferences obtained under Yanukovych.

Преведени се од една статија која ја читав.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
21.538
Поени од реакции
28.626
Повторно повредени деца, пошто украинската хунта Сјавјанск повторно го гаѓа со тешка артилерија:
http://rt.com/news/162604-chidren-injured-east-ukraine/
7 children injured in Slavyansk as Ukrainian army shells residential area
Published time: May 30, 2014 16:24
Edited time: May 30, 2014 20:10
Get short URL
Hospital staff clearing shards of glass from the windows shattered during the shelling by the the Ukrainian security forces. (RIA Novosti / Andrey Stenin)

Download video (21.82 MB)
Tags

Children, Military, Paula Slier, Russia, Ukraine
Seven children were hurt as the Ukrainian military shelled the city of Slavyansk, a stronghold of the protesters, in the country’s South East on Friday night, Pavel Astakhov, Russia’s ombudsman for children’s rights, said.

Read RT's live updates on the violence in Ukraine

“According to the public health department of the Donetsk regional administration, seven children were injured by bullets and shrapnel during the bombardment by the Ukrainian army,” Astakhov wrote on Twitter.

Self-defense forces in Slavyansk say the Ukrainian military shelled the town’s residential area during the night, with one of the shells hitting a children’s hospital.

A children’s clinic was also damaged by artillery fire, the ITAR-TASS news agency reports.
image from vkontakte by user Yarik MusaevOn Wednesday, a school in the Artema residential district of Slavyansk was bombarded and one of the shells blasted through the roof of the assembly hall.


Fatalities were only avoided because teachers and pupils managed to find shelter in the basement of the school building.

In his interview with the Rossiya 24 channel, Astakhov said that an online action called ‘Save Donbass Children’ (#savedonbasschildren) has been initiated via social networks.

“I want to appeal to the leaders of all states around the globe to urge [Ukraine’s president-elect], Petro Poroshenko, to save the children of Donbass,” the ombudsman stressed.

#savedonbasschildren #savedonbasspeople pic.twitter.com/5LuoWaI7KC

— Andriy Bondarenko (@bondarenko_as) May 30, 2014

#Savedonbasschildren pic.twitter.com/pU3xcm5IgH

— Saltison (@Saltison64) May 27, 2014


Last week, Astakhov wrote to United Nations Secretary General Ban Ki-moon and the OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe) to attract attention to violations of humanitarian law and the Convention on the Rights of the Child by the Ukrainian regime.

He also urged international organizations to put pressure on Kiev in order to provide a humanitarian corridor for the people to be evacuated from the warzone in the South East of the country.

On Friday, ombudsman’s aide, Renat Abayev, told RIA Novosti that Astakhov “hasn’t yet received a reply from either Ban Ki-moon or the OSCE.”

The evacuation of kids from Slavyansk is already underway, with 200 youngsters sent to Artek children’s camp in Crimea, Russian media report.
Children from Slavyansk going on holiday to Artek camp have arrived in Simferopol. (RIA Novosti / Taras Litvinenko)


According to RIA Novosti, there are also plans to transfer another 300 children to Svyatogorsk and other towns in the Donetsk region (where the situation is calmer), as well as health resorts in the Odessa Region.

The Slavyansk administration says that it has received over 1,000 requests from parents, who want their children evacuated from the town, which has been besieged by Ukrainian forces for almost two months.

There are 5,000 pre-school children and 12,000 kids between 6 and 17 years old in Slavyansk, the administration added.

ЕДИТ ОД МОД. ОПОМЕНА ЗА ОФТОПИК
 
Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom