Во Франција нема сончогледово масло за помалку од 4 евра литро, ама ова е ако останало уште во продажба.
Ако имате среќа да го има за да го купите, тогаш има рестрикции за тоа колку можете да купите, во лидл е максимум 3 литра по купувач, ама еве последниве 2 пати одам и го нема ни за лек.
Горивото што скапна, скапна, тоа сите знаеме, дизелот е 1,8 евра ама тоа е цена со вклучени бенефиции од државата, бенефиции за кои плаќам пак јас преку данокот.
Житарките скапнаа, тестенините исто, уствари скоро сите производи скапнаа последниов месец дена.
Струјата и гасот за греење исто скапна.
Автомобилите без разлика дали се стари или нови скапнаа, и нивните делови исто така.
Ако зборам за фирмата, го реновираме хотелот, цените се менат на секои 15 дена, за скоро сите материјали, а ако најдеш нешто да порачаш, оти производи за чудо баш и не се наоѓаат на пазарот, тогаш чекаш и чекаш и чекаш додека ти стигнат.
А нема да зборувам колку се покачени давачките за струја, гас и разни производи кои ги користиме секој ден во хотелот, одма глава ме боли.
Ако гледам на позитивна страна, цените на собите можам да ги менам кога сакам, за да ги покријам овие давачки, ама многу други фирми од други сектори ја немаат оваа флексибилност, без притоа да загубат огромен број на муштерии.
Впрочем мојата дејност зависи од тие бизнис патувања, а тие бизнис патувања ќе ги има се помалку бидејќи доаѓаме повторно до ситуација каде пазарот повторно почнува да се кочи поради оваа нагла експлозија на цени.
И ти после кажи ми повторно дека овде на запад, во богатите земји, ние имаме пара без проблем да се справиме со кризава и тоа на долг период.
Бегалциве кои идат овде од Украина, сами си кажуваат дека не е само Русија која ги убива, ами и нивните драги Украинци од власта ги требат, за да после тоа и го препишат на Русија, а ги требат и тоа повеќе од Русите, посебно ако се од руско потекло.
Оставете што зборат БИБИСИ и СИЕНЕН, поразговарајте со неколку бегалци кои доаѓаат од тие нападнатите делови на истокот, не со бегалците од западот на Украина или од Киев, и сами уверете се кој тепа кој во Украина.