Прашања и одговори за и околу религијата

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Kako shto mozesh da primetish, jas ne propagiram niedna shkola posebno, samo rekov deka sekoja shkola izbrala svoj pat do celta.
Na tebe ostanuva koja shkola kje ja izberesh....
Не се разбираме. Или ти одговара да не се разбираме у случајов:)

Не велам дек апропагираш некоја посебно.

Велиш дека си научил нешто и од таа школа, а си ги поминал сите.

Јас те прашувам што научи од исламот, а истото тоа да го нема во Христијанството, на пример.

Твојот таканаречен закон за 7, е познат од претходно, и не е објаснет з апрв пат со појавата на исламот.

Можеш ли да посочиш конкретна работа која ја има во Исламот, а ја нема кај другите.
Кратко и јасно.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Твојот таканаречен закон за 7, е познат од претходно, и не е објаснет з апрв пат со појавата на исламот.
Ajde ti se molam kazi mi kade e objasnet Zakonot za 7.
I ne zboruvaj za nego poshto ne ti e poznat....

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Da ne bidesh zaspan kako Donalt i Ateist i da odgovarash na Ilumionus namesto na Gurdjieff....:pos:

Za da se zapoznaesh samiot sebe i da bidesh "svedok"na samiot sebe.
--- надополнето: 26 декември 2013 во 12:57 ---

Ovde zboruvame za autokontrola ako ne ti e jasno....ne e samo da se treskat gluposti
ок, ако терама мајтап тогаш да идеме до крај ;)
сведок на самиот себеси? нема ваљда да се снимам па да видам што и како сум правел?

баш таа “автоконтрола“ е вметната во религиите за да се чуствува страв од непознатото, дека ако немаш “автоконтрола“ ќе идеш во пеколот и сл.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
;) сакав гурџи да каже, иако мене ми е јасно, али дали на него му е јасно?
Povishe nego shto ti mislish...
Ako ti e jasno deka zboruvam za autokontrola e ne za kontrola na masata...za takva kontrola so sektashot podobro kje se razberete, nema potreba jas da vi objasnuvam

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ajde ti se molam kazi mi kade e objasnet Zakonot za 7.
I ne zboruvaj za nego poshto ne ti e poznat....
Со тоа што ќе го избегнеш прашањето, поставувајќи ми мене друго прашање, покажуваш дека сум у право.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Povishe nego shto ti mislish...
Ako ti e jasno deka zboruvam za autokontrola e ne za kontrola na masata...za takva kontrola so sektashot podobro kje se razberete, nema potreba jas da vi objasnuvam
па нели е така, со поставувањето на “автоконтролата“ во религиите всушност се поставуваат постулатите за контрола на масите? пошто нели во таа религија треба да се воздржуваме од “нечисти“ работи и дека ако не се придржуваме и немам самоконтрола ќе идеме во пеколот?
знам дека ти сакаш да ги одвоиш ове две работи, и ОК е тоа, али во религиите тоа е невозможно.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Со тоа што ќе го избегнеш прашањето, поставувајќи ми мене друго прашање, покажуваш дека сум у право.
Ne, kazuvam deka postavuvash glupi prashanja..
--- надополнето: 26 декември 2013 во 16:44 ---
па нели е така, со поставувањето на “автоконтролата“ во религиите всушност се поставуваат постулатите за контрола на масите? пошто нели во таа религија треба да се воздржуваме од “нечисти“ работи и дека ако не се придржуваме и немам самоконтрола ќе идеме во пеколот?
знам дека ти сакаш да ги одвоиш ове две работи, и ОК е тоа, али во религиите тоа е невозможно.
Vo tvojta glava nishto ne e mozno...
--- надополнето: 26 декември 2013 во 16:44 ---
Тогаш примени ја, не треси глупости.
i ti kako melezot...nemash argumenti pa zborish shto kje ti tekne...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ne, kazuvam deka postavuvash glupi prashanja..
...

Не секое прашање кое ти е непознато, се коси со твоите убедувања, укажува на твоите недоследности во размислувањата, го заслужува епитетот глупо.

Говориш за школа која работи со емоционалниот сентар кај човекот, а притоа не знаејќи како настанала истата, од кои побуди, дали е нечиј наследник итн...

Уште еднаш Гурџи, според тебе како настанал Исламот? И како настанало Христијанството?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Уште еднаш Гурџи, според тебе како настанал Исламот? И како настанало Христијанството?
Ushte ednash Donaltcho....nebitno prashanje za spoznavanje na samiot sebe i Bog.
Pobitno ti e da razberesh shto kazuvaat ovie dve religiozni shkoli nego istorijata na istite...
--- надополнето: 26 декември 2013 во 23:07 ---
Гурџи тргни огледалото и оди пред монитор.
Chlanarina plati li?, da ne te kara kapetanot...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ushte ednash Donaltcho....nebitno prashanje za spoznavanje na samiot sebe i Bog.
Pobitno ti e da razberesh shto kazuvaat ovie dve religiozni shkoli nego istorijata na istite...
..

Како да учиш од нешто за кое знаеш дека имало сосема друга цел:)

Со избегнување на одговорот ќе сметам дека се наоѓаш во мат позиција и се обидуваш да го прекинеш мечот;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како да учиш од нешто за кое знаеш дека имало сосема друга цел:)

Со избегнување на одговорот ќе сметам дека се наоѓаш во мат позиција и се обидуваш да го прекинеш мечот;)
Abe znam deka ciljash brat, zatoa i ne ti odgovaram na vakvi prashanja koi se nebitni za spoznavanje na religioznosta i spiritualnosta na shkolite...
Ajde pokushaj ti sega da odgovorish....mnogu biten religiozen element
Koj ja kontrolira voljata kaj chovekot i od kade poteknuva?

..

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Abe znam deka ciljash brat, zatoa i ne ti odgovaram na vakvi prashanja koi se nebitni za spoznavanje na religioznosta i spiritualnosta na shkolite...
Ajde pokushaj ti sega da odgovorish....mnogu biten religiozen element

Епа ако знаеш каде целам, тогаш плукни го тоа бе Гурџи:)

Вака се добива впечаток дека сите оние кои практикуваат слепа верба ја имаат и твојата поддршка.

Одговорот на прашањето го имаш дадено ти самиот:P

Волјата потекнува од Бог, и е контролирана од Бог. И сеа погледај си ја третата равенка у твојот потпис;)

Kajgana Shop

На врв Bottom