Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
L

Liberation

Гостин
Ti prasuvas sto napravil Muhammed za da bide izednacen so Isus?????

Jas te prasuvam sto napravil Adam za da bide izednacen so Isus i drugite proroci???
Леле брат... како смееш да ме прашаш вакво нешто? Од каде Адам изедначен со Исус? Адам не е пророк, по ѓаволите. Прв човек створен од бога е. Шетал гол, апнал јаболко, па бил шутнат од рајот. Ради него и жената му, јас сега страдам тука :)

Прашањето ми е на место:
Што сторил Мухаммед за да го изедначувате со Исус?

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Sorry, bidejki preveduvam od albanski i ne mozev da go najdam vistinskiot zbor. Podobro bi bilo prasanjeto na Isus.

hahah, normalno deka na Bog e se jasno, ali na tebe ne ti e jasno, zatoa On ti go razjasnuva toa vo Koran, za tie sto slepo veruvaat deka Semokniot Bog ima sin.

ako po Negovite zborovi vo kuranot Isus e roden bez tatko, togas sto e poveke potrebno da se znae deka Isus e Negov sin??

A be ti razbiras li deka ako Isus e sin Bozji togas sto e rabotata so Adam, kogo Bog direktno go sozdade, so svoi race????

Nikoj ne go osporuva faktot deka Isus a.s. se rodil na cuden nacin i toa za nas muslimanite pretstavuva Bozja sila, ali nikako Isus a.s. deka e nekakvo Bozestvo.

Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
Bog vo Koran veli:
Navistina problematikata so Isus (koj e roden bez tatko) kaj Allah e isto kako i Adam. Toj go sozdade nego od zemjata i posle na nego mu rece: BIDI! I toj (Adam) nastana...
dobro, za Adam mi razjasnivte..ve molam, razjasnete mi spored kuranot isto taka poslikovito za Isus..posto ima zemna majka, a nema zemen tatko, koj mu e tatko?
blagodaram
p.s.
da ti razjasnam nesto..Isus NE E BOG, eden e Bog i toj mu e tatko na Isus i toa e zapisano vo PRAVOSLAVIETO!..ostaj go Adam sea..drugovo razjasni mi go, posto kuranot neli e napisan od Boga, a On se znae, valjda vi ima objasneto potocno kako..za Bozja sila da, e bozja sila, no koj mu e tatko?

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Bog vo Koran veli:

O sledbenici na Knigata (hristijani), ne preteruvajte vo verata vasa, i za Allah samo vistina zboruvajte! Mesijata, Isa sinot na Merjem, e pratenikr Allahov, Zborot Negov, koj On go frli vo Merjem, Duh od Nego. E pa, veruvajte vo Allah i vo pratenicite Negovi, i ne zboruvajte “TROJCA” . Prestanete, toa e podobro za vas! Allah, navistina, e eden Bog. Neka e slaven On! Zarem On da ima dete? Sto e na nebesata i na Zemjata e - Allahovo! A Allah, sekako, e Dovolen Zakrilnik!

En Nisa 171

Dali e sega jasno!!!

NEMA TATKO, toa e samo Bozja volja, za da ja dokaze Negovata mok i preku ova cudo da im dokaze na tie sto ne veruvaa deka On postoi i deka e Semoken!!!

Gledas ne veruvas vo Bozjata sila deka on moze da napravi zena da rodi dete bez kontakt so maz. Postojano se prasuvame, koj bese tatkoto. Za Boga se e mozno!

L

Liberation

Гостин
Sorry, bidejki preveduvam od albanski i ne mozev da go najdam vistinskiot zbor. Podobro bi bilo prasanjeto na Isus.

hahah, normalno deka na Bog e se jasno, ali na tebe ne ti e jasno, zatoa On ti go razjasnuva toa vo Koran, za tie sto slepo veruvaat deka Semokniot Bog ima sin.

A be ti razbiras li deka ako Isus e sin Bozji togas sto e rabotata so Adam, kogo Bog direktno go sozdade, so svoi race????

Nikoj ne go osporuva faktot deka Isus a.s. se rodil na cuden nacin i toa za nas muslimanite pretstavuva Bozja sila, ali nikako Isus a.s. deka e nekakvo Bozestvo.
Не преведувај, имаш и на македонски, со лиценца директно од Арабија :)

Очигледно, тебе ти е побитно Исус човек или син божји е, од:
178. О верници, пропишана ви е одмазда за убиените: слободен за слободен, роб за роб, жена за жена. Па, на оној што ќе му биде простено од брат му, нека постапи пристојно и нека му возврати со доброчинство. Ете, тоа е и олеснение и милост од Господарот ваш. Па оној кој ќе возврати со насилство по тоа –та казна болна ќе има.

190. На Аллаховиот пат убивајте ги оние кои вас ве убиваат. Но, не преминувајте ги границите; Аллах, навистина, не ги љуби претерувачите!
191. На таквите кои ве напаѓаат и вие напаѓајте ги каде било да ги сретнете, и истерувајте ги отаде од каде тие ве истеруваат… Сплеткарењето е поголем грев од убиството. И не убивајте ги доколку тие не ве убиваат, при Месџидул Харам. А, ако пак, ве убиваат… па, убивајте ги и вие! Ете, така Аллах ги наградува неверниците!

193. И борете се против се’ додека не исчезне сплеткарењето и додека верата Аллахова не биде слободна, а ако престанат, па престанува и непријателството, освен кон зулумќарите.

216. Ви се пропишува борба. А вие ја презирате. Во она што го презирате можеби има нешто добро за вас, а во она што го сакате, можеби има нешто лошо за вас. Аллах знае, а вие не знаете!
Сура 2. Ел-Бекара

Ова се зборови на бог???

Друго, Адам-Исус. Адам бил створен без мајка и без татко. Од кал! Па господ му вдахнал Дух свет и го оживеал.
Исус е роден од смртна мајка, човек.

За муслиманите, Исус е роден на чуден начин?

171. О следбеници на книгата, не претерувајте во верата ваша, и за Аллах само вистина зборувајте! Месих, Иса синот на Мерјем, е пејгамбер Аллахов, Зборот негов, кој он го фрли во Мерјем, Дух од Него. Е па, верувајте во Аллах и пејгамберите негови и не зборувајте “тројца“. Престанете, тоа е подобро за вас! Аллах, навистина, е еден Бог. Нека е славен Он! Зарем Он има дете? Се што е на небесата и на земјата е –Аллахово.
Дух од него?

87. И веќе на Муса Ние Книга му дадовме и по него низа пејгамбери испративме… И на Иса, синот на Мерјем, јаснотии му дадовме и со Духот свет го поддржавме. И секогаш кога пејгамбер ви доаѓаше со она што не ви се допаѓаше –се надувавте. Некои пејгамбери тогаш за лажни ги сметавте, а некои пак, ги убивавте.
Каков е овој Дух?

110. Кога Аллах рече: “О Иса, сине Мерјамин, сети се на благодатот Мој кон тебе и кон твојата мајка, кога те поддржав со Духот свет! И кога разговараше со луѓето в крошни како зрел маж…и оздрави слеп и лепрозен, со одобрението Мое, и кога ги оживи мртвите со одобрението Мое, и кога ги одбив од тебе синовите Израилови кога им ги донесе јаснотиите од кои оние кои не веруваа, повикаа “Ова е само волшебништво, јасно!“
Свети дух?

Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
e de, ne nerviraj se, jas kuranot ne go poznavam i zatoa prasuvam, pa ti treba ako si vistinski vernik so radost da mi razjasnuvas..Adam e od glina napraven, ne e roden od zena, prema toa nema ni tatko..Bog e stvoritelot negov, no ne i tatko..Isus e roden od zemna zena, no ne i od zemen tatko, zatoa Bog e negoviot tatko...
samo mene ne mi e nesto epten jasno..Bog go napisal vasiot kuran i vo nego dobro objasnuva za Adam no ne i za Isus..posto toj ist Bog veli da ne se veruva vo trojstvoto, zosto Toj fino lepo ne napisal tocno za Isus koj, sto, kako, da ni bidat na site jasni rabotite? da pisi, ili sum, ili ne sum mu tatko, a?

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Da go imam toj koran, toa e navistina zalno kako e preveden. Sramota koj go prevedel.

Za tie ajeti sto sakas da ti kazam, mnogu se jasni (ako ne ti se jasni ke se piseme utre, posto docna veke)....i se direktni od Boga i se povrzani so razni istoriski nastani vo vremeto na Muhammed a.s.

--- надополнето ---

e de, ne nerviraj se, jas kuranot ne go poznavam i zatoa prasuvam, pa ti treba ako si vistinski vernik so radost da mi razjasnuvas..Adam e od glina napraven, ne e roden od zena, prema toa nema ni tatko..Bog e stvoritelot negov, no ne i tatko..Isus e roden od zemna zena, no ne i od zemen tatko, zatoa Bog e negoviot tatko...
samo mene ne mi e nesto epten jasno..Bog go napisal vasiot kuran i vo nego dobro objasnuva za Adam no ne i za Isus..posto toj ist Bog veli da ne se veruva vo trojstvoto, zosto Toj fino lepo ne napisal tocno za Isus koj, sto, kako, da ni bidat na site jasni rabotite? da pisi, ili sum, ili ne sum mu tatko, a?

Druze, ti vaka kako razmisluvas ne mi deluvas za vernik, hristijanin.

Veruvas vo Semoken Bog ili ne????

Bog koga ke kaze nesto bidi i ke bide.

KAKO MOZE BOG DA ZACNE NA MATERIJALEN NACIN SIN VO COVEK (ZENA, MATERIJA)!!! Boze cuvaj!

Ajde sega ti mene dokazi mi deka Bog e navistina tatko na Isus!!!!!!

Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
a be dee, ne nerviraj se :) sum vernik i odam vo crkva i go slavam Bog eden i edinstven..
aj sea ti na mene dokazi mi deka Isus ne e sin na Boga? kakov dokaz baras, DNK analiza? ne bidi smesen te molam :)

L

Liberation

Гостин
Ajde sega ti mene dokazi mi deka Bog e navistina tatko na Isus!!!!!!
Брачед, и погоре виде дека самиот Куран потврдува дека Исус немал човечки татко.
Кој друг можел да го створи Исус, освен Бог?

Да не била Марија хермафродит?

Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
vidi Vlora..ta valjda negovite SOVREMENICI znaele sto se slucuva vo tie momenti, valjda ne ocekuvas da znae nekoj podobro od niv sto se pojavil posle 7 veka posle tie slucuvanja? neli?

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Druze se nerviram zosto ic ne se trudis da razmislis za toa sto jas go pisuvam.

Брачед, и погоре виде дека самиот Куран потврдува дека Исус немал човечки татко.
Кој друг можел да го створи Исус, освен Бог?

Да не била Марија хермафродит?
Zborot Negov, koj On go frli vo Merjem, Duh od Nego.

Znaci Isus e zborot Allahot, negova naredba, duh od Nego t.e. dusa koja on ja frlil kaj deva Marija. Pa i nie lugeto imame duh koj Bog ni go dal t.e. dusa.

Bog go ispratil Xhibrail, Angelot Gavril koj i se pojavil na Deva Marija i ja izvestil deka ocekuva sin koj e rezultat na Bozjata volja i sila.

L

Liberation

Гостин
Da go imam toj koran, toa e navistina zalno kako e preveden. Sramota koj go prevedel.
Куранот е преведен по налог на Абдул Азиз, кралот на Арабија, од Хасан Џило.
Преведениот Куран бил проверен од специјална комисија формирана од самиот крал.

Што не е точно во него? Дај да споредиме.

--- надополнето ---

Zborot Negov, koj On go frli vo Merjem, Duh od Nego.

Znaci Isus e zborot Allahot, negova naredba, duh od Nego t.e. dusa koja on ja frlil kaj deva Marija. Pa i nie lugeto imame duh koj Bog ni go dal t.e. dusa.

Bog go ispratil Xhibrail, Angelot Gavril koj i se pojavil na Deva Marija i ja izvestil deka ocekuva sin koj e rezultat na Bozjata volja i sila.
Ај вака. Ако Исус се зачнал на нормален начин, од маж и жена, тогаш и Евангелијата и Куранот лажат.

Марија го родила Исус без да има однос со маж. Јосиф не ја ни чепнал (така вика Библијата, Куранот потврдува).

И ние луѓето имаме душа која бог ни ја дава, ама имаме и човечки татковци.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Prasanjeto e do zborovi. Ne deka izgubil vo znjacenje, no zalosno e deka makedonskiot jazik ima pogolem kapacitet, a Hasan Dzilo se gleda deka e slab so makedosnkiot.

Hahah, pa kazi mi ti mene sto znae kralot za makedonskiot jazik?!

Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
Vlora, jas ne navleguvam (nitu sakam nitu imam pravo na toa) vo toa dali so Svet Duh ili so seksualnost Bog go stvoril Isus, posto On e negov stvoritel, On e negov tatko..i svati deka i vo PRAVOSLAVIETO eden e Bog, ne slavime drug Bog osven Nego..zakljucoci ne sakam da donesuvam, citatelite ke si donesat sami, moderatorot ima jasno postaveni pravila, posto ova prasanje za mene e poveke od jasno, ostavam prostor nekoj drug da postavuva prasanja..
blagodaram
p.s.
samo go molam moderatorot utre da ne brise, ete, imase prasanje, imase i odgovor, mozebi malku poopsirno, no se e vo red..bitno, ne izbegavme od temata, nemase navredi od nikoja strana i to.. :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Секој нареден пост кој не е во согласност со ПРАВИЛАТА поставени на почетокот на темава ќе биде санкциониран со црвен картон од 3поени ! 10поени = 1 недела Бан!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom