priatelcee ne odam dalekuu evee bi te prasal sto se veli vo biblijata za faraonot od vremeto na mojsej , vo kuran kerim pisuva deka ke bide spaseno negovoto telo ,,
no sto veli biblijata ,, ako biblijata tvrdi deka toaa telo ke bide spaseno ako takak pisuvaa togas kuranot bi bil update na biblijata evee za sto stanuva zbor;
mumijata od mineptah, denes se naoga teloto na mumijata t.e faraonot vo sala na kralskite mumii vo egipetskiot muzej vo kairo, vo koi mu se izvrsuvaa mnogu medisnciski ispituvanja koi vo 1975 god egipetskite vlsti donele odluka z transportiranje na mumijata na ramzes 2 vo francija, toj bil mumijata koj se spotistavuval na musa(mojesej) po medicockite ispituvanje zaklucile deka ovoj faraon najverojatno umrel od potopvanje.t.e davenje vo moreto,umren e vo voda.Prema istoriskite zapisi ovoj faraon bil potopen vo crvenoto more koga go progonal Mojsie,seta ova prikaska stoe spomnata vo k*ranot spomnata e i vo bilijata,
sto veli biblijata vo vrska so ovoj faraon ?
k*ran kerim jasno toa go kazuva vo ovj citat;
"Јас верувам. Нема друг бог освен Оној во кој веруваат синовите Израилови и јас сум меѓу муслиманите!" Зарем сега, а понапред беше непослушен и беше меѓу безредниците!
Па, денес Ние ќе го спасиме само телото твое за да бидеш знамение за оние по тебе
da bide znamenie za onie po tebe.
1975. godine dr. Bucaille izvršio je detaljan pregled faraonove mumije, koja je donesena u Kairo. Njegovi nalazi su ga potakli da napiše u čuđenju: “Oni koji traže među modrenim podacima dokaz za svete knjige, naći će sjajnu ilustraciju k*r’anskih ajeta, koji se bave faraonovim tijelom, posjetom sali kraljevskih mumija egipatskog muzeja u Kairu.
U ranom VII stoljeću k*r’an je ustvrdio da je faraonovo tijelo sačuvano kao znak za ljude, ali je tek i XIX-om stoljeću, kada je njegovo tijelo otkriveno, došao konkretan dokaz k*r’anskog predskazanja. Da li je potreban još ikakav dokaz da je k*r’an knjiga od Allaha dž.š? Sigurno je da među knjigama ljudi nema knjige koja nalikuje ovoj knjizi.Profesor Loret bil toj koj vo 1898 godina gi pronasol mumificiranite ostatoci od faraonot koj ziveel vo vreme na Musa a.s.
3000 godini negovoto telo ostanalo zamotano vo zavoi vo svojot grob vo tebanskata nekropola kade sto go pronasol Loret i pokrenal istrazuvanje. 1912 godina toj napisal kniga "kraljevse mumije''''.
faraonovoto telo ramzes 2 'koe e pronajdeno vo crveno more vo 1898 god kade vo k*ran pisuva pa denes nie ke go spasime samo teloto tvoe za da bides znamenie za za onie po tebe; mnozistvoto megu lugeto, se ramnodusni navistina kon ajetite nasi (10,92
prasanje mie dali seto ova go pisuva vo biblijata deka toaa telo ke bide znameie za drugite po nego,
sto veli biblijata okolu faronovoto telo
k*ran veli deka toa t.e negovoto telo ke bide spaseno.t.e znamine za drugite narodi,
me interesira dali toa biblijata go veli?
dali vo biblijata pisuva deka faraonot ke bide znamenie za drugite narodi, deka ke bide spaseno. negovoto telo, za da bide znamenie za drugite narodi
jas kako sto znam vo biblijata ne postoi zapis kade go veli toa, tuku tvrdi deka faraonot koj go brkal na mojsej e potopen i negovoto telo e izgubeno nema traga od nego
dodeka k*ran tvrdi deka negovoto telo ke bide spaseno
ako kuran e update na biblijata ,ovj citat bi trebalo da go pisuva i vo bilijata , taka bi bilo realno.
dadov samo primer da vidimee dali ima razlika vo k*ranskite i bibliskite citat za verovesnicite ;;
tokmu vo ovaaa prikazna za mojsej i faraonot ima edna golema razlika za i okolu potopuvanjeto na faraonot
biblijata tvrdi deka faraonot e potopen i nee pronajdeno nikakvo telo izgubenoo
seto toa e interesno sto vo k*ran seto toa go potvrduva deka faraonot e potopen potoa veli deka ;
pa denes nie ke go spasime samo teloto tvoe za da bides znamenie za onie po tebe; mnozistvoto megu lugeto se ramnodusni, navistina kon ajetite nasi
drugoo priatelceeeee.
dali vo biblija se kazuva deka isus zboruval dodeka bil doence;; za da ni bide pojasno ke citram od k*ran sura merjem; so kratok komentar;
spomni go vo ovoj k*ran-- o, muhamed!
kazuvanjata za merjem(marija) koga se oddaleci od semsejstvoto i odbra mesto istocno od niv, postavi perede megu nejzinoto semjestvo zavesa sto ke ja sokrie od nego i od lugeto ii go isprativme melekot dzebrail(gabriel) koj i se prestavi vo celosna forma na covek,
merjem mu rece se sklonuvam kaj milostiviot od tebe, da ne mi naneses zlo, ako si od onie koi se plasat od allah,
melekot (angelot) i rece; jas sum pratenik od tvojot gospodar koj me isprati do tebe za da ti podari dete, cisto od grevovi,
merjem na melekot mu rece;
kako ke imam dete koga ne me dopre maz so kogo bi bila vo dozvolen brak, ane sum ni bludnicka?
melekot i rece;
ete taka e toa kako sto velis, ne te doprel ni maz ne si ni rasipana, no tvojot gospodar rece; rabotata za mene e ednostavna,
ova dete neka bide znamenie za lugeto, sto ke ja dokazuva mokta na allah, neka e milost od nas vrz nego negovite roditeli i vrz lugeto.togas taa ostana bremena i se odaleci vo edno mesto dalecno.
i porodilnite bolki ja nateraa da se zaoslni do edno steblo od urma i rece; tesko mene! zasto ne umrev pred ova i za sekoj pat da bidam zaboravena?
i ja povika glas pod nea; ne zalostise gospodarot tvoj odredi pod tebe da potece izvor,
i stresi od urminata granka, ke popagaat vrs tebe svezi urmi
pa jadi i pij i bidi radosna !ako zdogledas nekogo kazi; da jas vetiv da postam za milostiviot i deneska so nikogo nema da razgovaram!
potoa dojde kaj narodot svoj , se pojavi kaj niv nosejki go novorodenceto, i rekoa o merjem(marija) ti napravi nesto sekako nevideno, o sestro harunova tvojot tatko ne bese los, a i majkati tvoja ne bese necesna!
merjem dade isaret kon nejzinoto novorodence,( na isus da go prasaat i da mu zboruvaat, pa negirajki go toa i rekoa;
KAKO KE ZBORUVAME SO DETE KOE VO KROSNI(KOLEVKA)
DODEKA BESE VO KOLEVKA I DODEKA CICASE ISA(ISUS) RECE;
'' JAS SUM ROB NA ALLAH(BOG) ODLUCI DA MI OBJAVI KNIGA I ME ODREDI ZA PEJKAMBER(VEROVESNIK)!
I NAPRAVI DA BIDAM BLAGOSLOVEN I KADE BILO DA SUM, I MI OSTAVI VO VASIET DA KLANJAM NAMAZ I DA DAVAM ZEKAAT SE DODEKA SUM ZIV.
DA BIDAM UCTIV KON RODITELITE MOI, I DA NE BIDAM DRZOK I STROG NEKA E SELAM I MIR VRS MENE OD ALLAH NA DENOT KOGA SUM RODEN , NA DENOT KOGA KE UMRAM, I NA DENOT VO KOJ KE BIDAM OZIVEEAN!
TOAA E OPISOT I KAZUVANJATA, O MUHAMED,! STO TI GO PRIPSTIVME ZA ISA SINOT NA MERJEM, VO TOA NEMA NIKAKVO DVOUMENJE I SOMNEZ, TUKU TOA E VISTINSKI GOVOR VO KOJ SE SOMNEVAAT EVREITE I HRISTIJANITE.
na allah ne mu dolikuva i ne mu prilega da zema dete od svoite robovi, one e cist i svetol od sekakov vid na nesovrsenstvo,, koga ke resi za nesto samo ke rece bidi! i toa tokmu ke bide1,
isa (isus)
na svojot narod im rece allah e mojot i vasiot gospodar obozavajtego samo nego i ne pripisuvajte mu zdruzenik, ovaa e vistinskiot pat.,
sledbenicite na knigata vo vrska so isa(isus)
se podelija megu sebe , nekoi od niv preteraa vo toa kako sto se hristijanite, nekoi veleea, TOJ E BOG, a nekoi drugi velea TOJ E BOZJI SIN, a imase i takvi koi tvrdea TOJ E EDEN OD TROJCA, nekoi bea surovi kon nego kako sto se evreite koi tvrdea deak toje magionicar.
i megu sebe tie se podelija vo delnici, tesko na onie koi ne verauvaat vo svedocenjeto na denot golem..
i .t n
kako sto citame od ova t.e k*ran kerim sura merjem
doznavame deka isus uste koga bil doence on razgovaral, so lugeto
me interesira dali vo bilijata pisuva deka isus zboruval koga bil dete t.e doence.
blagodaram na razbiranje ,,
akoo kuran e prepisan od biblijataa togas i ova bi trebalo da e vo bilbijata , zarem ne.
grobot na muhamed.s.a.v.s se naoga vo medina.
pozdrav