Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
А што би било доколку христијаните во муслиманските земји сакаат обединување? Тешко на нив

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Дали јас запалив џамија?
Дали било кој запали џамија?

Дали се собраа Христијани да викаат смрт на Муслиманите?
Не.
Се тоа вие го направивте.

Јас и ти можеме да спориме за глупости од типот:"ти нас не мразиш", но тоа е субјективно.
Она што е објективно се делата. А вие богами доста покажавте оваа година. Тоа се факти, кои не се забораваат.
a dali jas zapaliv crkva ? pa da ne obvinuvas nas muslimanite,
dzamija zapalivete vo prilep pa sega ne dozvoluvate da se gradi ,.samo dadov primer, saat kulata vo prilep koj ja izgradil said aga na vrvot mu stavivte krst , so koe pravo istoto e i so bitolskata sat kula , zosto postavuvate krst ,
celta na tie gradbi bila za da se gleda casovnikot i na vrvot sekogas imalo polu mesecina ,makedonskata vlast, zaedno so mpc go simnaa toa a na negovo mesto postavija krst , toa se kulite vo bitola i prilep, so koja osnova.

dzamijata vo prilep koja e unistena , i zapalena co protestite vo 2001 od strana na hristijanite ,

zatoa priatelce toa sto go govoris se prazni zborovi ne velam deka ne se zapaleni i crkvi no palenjeto i unistuvanjeto na verski objekti ne vodi kon dobro za nikogo so toa se siri samo omraza , tvojot izgovoren zbor vo sebe nosi omraza i spletki od koi sigurno se ragaat nesreki ,

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
a dali jas zapaliv crkva ? pa da ne obvinuvas nas muslimanite,
dzamija zapalivete vo prilep pa sega ne dozvoluvate da se gradi ,.samo dadov primer, saat kulata vo prilep koj ja izgradil said aga na vrvot mu stavivte krst , so koe pravo istoto e i so bitolskata sat kula , zosto postavuvate krst ,
celta na tie gradbi bila za da se gleda casovnikot i na vrvot sekogas imalo polu mesecina ,makedonskata vlast, zaedno so mpc go simnaa toa a na negovo mesto postavija krst , toa se kulite vo bitola i prilep, so koja osnova.

dzamijata vo prilep koja e unistena , i zapalena co protestite vo 2001 od strana na hristijanite ,

zatoa priatelce toa sto go govoris se prazni zborovi ne velam deka ne se zapaleni i crkvi no palenjeto i unistuvanjeto na verski objekti ne vodi kon dobro za nikogo so toa se siri samo omraza , tvojot izgovoren zbor vo sebe nosi omraza i spletki od koi sigurno se ragaat nesreki ,
Прашуваш по која основа и кое право е тргната полумесечината од врвот? По онаа основа и она право која што и Аја Софија е претворена во џамија, како и многу цркви на Балканот, а и Македонија се претворени во џамии, тргнати им се крстовите и се друго.
Какво лицемерие!

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
wandering star, priatele jas se slozuvam so tebe mozebi bilo taka toa vo minatoto kako stoe aja sofija oni gi pretvorale vo dzamii no vie dzamiite gi urivate , ako nekoja dzamija se unisti ne se dozvoluva ponovo gradba na nea , kako dzamijata vo prilep , burmali dzamijata vo skopjee i,t,n,vasite gi urivaat ne gi prkrtsuvaat ,dali si slusnal dzamijata vo damask vo sirija kako hristijanite ja prodale za pari , pa na nejzino mesto e napavena dzamija, dali si slusnal kako vo amerika verskite hramovi se prodavaat , ima takov slucaj vo nju dzersi kako muslimani kupile hristijanski hram toa mu se slucilo na eden muftija od makedonija koga otisol vo nju dzersi da obavi molitva vo taa dzamija no zabelezal kako izgleda na crkva pa gi prasal zosto lici na crkva i akoe crkva zosto e preimenuvana vo dzamija, ti mu odgovorile, deka hristijanite se poretko ja praktikuvaat svojata vera i voopsto ne gi posetuvaat,, pa nadleznata vlast bila primorana da im ja podadat na muslimanite, sega nalikuva kako dzamija oboena vo belo , pokrieni se site crtezi na ikoni,

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.448
Поени од реакции
5.134
Kolku e jasen Islamot i kolku e ubav. Nema,navistina nema nesto vo Islamot koe nema objasnuvanje.
Nema nesto i na Hristijanite i na Ateistite i na Evreite a da ne im e jasno. Nema kakvo prasanje nejasno da postavite vo vrska so Islamskoto veruvanje.
Toa vi ostana na ovaa tema da prasuvate,zosto nekoj tamu ja zapalil crkvata,zosto na nekoj mu psovisa magareto i za toa kriva e islamskata religija.
Neznam zosto moderatorite izbiraat koga i kogo ke baniraat.
Vakvi muabeti se pravat vo verski vesti ili tamu vo politika.
Ne mi e za drugo,ako odgovoram na naj dobar nacin na site gluposti i lagi koi gi pisuva ova detistevo Kitty,jas ke bidam baniran uste eden mesec. Bidete fer majkumu stara.
Контрадикторности во Кур-анот (Qur-an) Дали е веродостоен?

razedinuvanjeto na muslimanite nosi samo propast za niv , dokolku se obedinat i se drzat spored propisite i se pomagaat edni so drugi togas za zapadot ke bide prokletstvo kako sto rekol ,;; loren braun

ako muslimanite se obedinat vo edna arapska islamska imperija, togas ke prestavuvaat prokletstvo i opasnost za celiot svet, ili pak mozat da bidat blagosolov za niv.. dodeka ako prodolzat da bidat razedineti i razdeleni, togas ke bidat bez nikakva tezina ili vlijaniee''
drzetese se site cvrsto za jazeto, Allahovo, i nemojte da se razdeluvate(ali imran103).
denes umetot na muslimanite e vo teska sostojba i problemot e vo razedeinetosta megu muslimanite,
amerikancite si pravat samo usluga za sebesi i nivni interesi.
Дури имаат нафта, ќе мрдаат... кога ќе снема за деценија, две, ништо од нив, пак во камено доба. И да се обединат џабе е.
Целокупниот развиток на денешниот човек доаѓа од Европските општества + САД и Јапонија.

И кога би се обединиле, како би станале силни? Како со религиски начин на размислување ќе ја развиваат науката? Па штом ќе откријат дека Сонцето е подалеку од Месечината, веднаш ќе ја откажат религијата, пошто нели, не се согласува со куранот, што значи дека куранот е лага.
Ова само како еден пример.... а ги има многу... (кликни погоре).

M

Muranyi

Гостин
Дали постои сведок кој сведочел во тоа време кога Џибрил му го предавал Куранот на Мухамед?

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
wandering star, priatele jas se slozuvam so tebe mozebi bilo taka toa vo minatoto kako stoe aja sofija oni gi pretvorale vo dzamii no vie dzamiite gi urivate , ako nekoja dzamija se unisti ne se dozvoluva ponovo gradba na nea , kako dzamijata vo prilep , burmali dzamijata vo skopjee i,t,n,vasite gi urivaat ne gi prkrtsuvaat ,dali si slusnal dzamijata vo damask vo sirija kako hristijanite ja prodale za pari , pa na nejzino mesto e napavena dzamija, dali si slusnal kako vo amerika verskite hramovi se prodavaat , ima takov slucaj vo nju dzersi kako muslimani kupile hristijanski hram toa mu se slucilo na eden muftija od makedonija koga otisol vo nju dzersi da obavi molitva vo taa dzamija no zabelezal kako izgleda na crkva pa gi prasal zosto lici na crkva i akoe crkva zosto e preimenuvana vo dzamija, ti mu odgovorile, deka hristijanite se poretko ja praktikuvaat svojata vera i voopsto ne gi posetuvaat,, pa nadleznata vlast bila primorana da im ja podadat na muslimanite, sega nalikuva kako dzamija oboena vo belo , pokrieni se site crtezi na ikoni,
И Лешовски манастир ние сме си ја урнале самите! А за продавање на верски храмови, ако не им вршат работа, нека продаваат, не сум против тоа, само да кажеш дека само ние уриваме џамии и ставаме крстови место полумесечини не е во ред. И цркви и џамии се уривале, но не треба да се обвинува едниот ако и тој го направил истото.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
razedinuvanjeto na muslimanite nosi samo propast za niv , dokolku se obedinat i se drzat spored propisite i se pomagaat edni so drugi togas za zapadot ke bide prokletstvo kako sto rekol ,;; loren braun

ako muslimanite se obedinat vo edna arapska islamska imperija, togas ke prestavuvaat prokletstvo i opasnost za celiot svet, ili pak mozat da bidat blagosolov za niv.. dodeka ako prodolzat da bidat razedineti i razdeleni, togas ke bidat bez nikakva tezina ili vlijaniee''
drzetese se site cvrsto za jazeto, Allahovo, i nemojte da se razdeluvate(ali imran103).
denes umetot na muslimanite e vo teska sostojba i problemot e vo razedeinetosta megu muslimanite,
amerikancite si pravat samo usluga za sebesi i nivni interesi.

Сега мислам дека те сватив што сакаш да кажеш. Ако се обединат сите муслимани во арапскиот свет тоа ке донесе просперитет за исламот. Но тоа ке биде само верски просперитет и ке нема врска со вистинскиот просперитет. Мислиш ли дека светот не може без арапските земји или е обратно.
Ке ти кажам нешто. Имам многу добар другар кој е Македонец муслиман, тој ги смета арапските земји за изгубени и не може никако да ги разбере, во една прилика кажа луѓето се качија на месечината а они уште жените ги забулуваат. Епа сега кажими за каков просперитет и обединување зборуваш и каква империја би се направила. Иначе светот може без арапските земји ама они не можат без светот.
Понатаму што подразбираш под западот дали тука ги исклучуваш азиските земји.
И што е тоа умет на муслиманите не разбирам.

Член од
28 ноември 2011
Мислења
246
Поени од реакции
106
According to the Guinness Book of World Records, Christianity is the world’s fastest-growing religion by number of conversions each year: In the period 1990-2010, approximately 42.5 million more people converted to Christianity than to Islam
Зошто свештениците го прифаќаат исламот?

Во име на Аллах Милостивиот Сомилосниот!
Зошто толку учени и познати луѓе преминуваат во ислам?

Јусуф Естес го истражуваше овој веќе познат факт ипосле среќавањето со многу од тие кои што ќе ги наброиме, открил доста работи кои ги поврзуваат.
Да ја видиме листата на луѓето кои се познати проповедници и кои оставиле се позади себе за да влезат во ислам:
-Јусуф Естес-
Познат бизнисмен од Тексас и свештеник по музика во Црквата на Господ . (САД)

-Отец Петер Јакобс – бивш свештеник од Римската Католичка црква од Њу Јорк
Кој влегол во ислам заедно со Јусуф Естес(САД)

-Др. Џералд Дирк (САД) – Универзитет Харварди бивш свештеник од Обединетата Методистичка црква(Денвер-САД)

-Др. Вјачеслав Сергејевич Положин м-р- (Московски државен универзитет) учен и ценет свештеник на православната црква –Русија

-Анселмо Тормеда – бивш свештеник и еден од најголемите христијански учењаци и автор на неколку познати светски книги

-И. К. Филобус – Дипломирал и магистрирал теологија, (Универзитет Принстон САД, бивш свештеник и генерален секретар на Германско швајцарската мисија

-Рафаел Латино- Лос Анџелес , САД, бивш свештеник од Јеховини сведоци

-Џорџ Антони- бивш Католички свештеник во Шри Ланка

-Кенетх Л. Џенкинс – Тексас САД- бивш свештеник и предводник на Пентакосталната црква во САД

-Др. Мартин Џон Мваипопо дипломирал во црквена администрација(Англија), ПхД во Дивинити(Берлин , Германија)- бивш лутерански надбискуп ичлен на Светскиот Совет на Цркви
Моиша Криватски – бивш еврејски рабин од синагогата во Махачкала

-Професор Хадија Ватсон, највисок степен на црковни науки- бивш пастор, мисионар ипрофесор (САД)

-Јохан Волфанг Гете- Германски поет, новелист, филозоф и еден од најпознатите и најфолемите писатели во Западната литература(Германија)

-А. М. Лебланк – автор на книгата „Библијата ме водеше до исламот“

-Моника--христијанска католичка црква (Еквадор)

-Софиа Џенкинс – англичанка , бивша христијанка на Протестантската црква

-Анна Линд Траустадотир- Униврзитет во Монтреал, Канада, бивша христијанка од Лутерантската црква (Данска)

-Индрани и Чандра- бивши хиндуистки (Сингапур)

-Кристин Бејкер- презентерка од МТВ

-Ајвон Ридли- новинарка и позната медиумска личност во Англија

-Јозеф Сара – Предавач и познат продуцент од Емел Магазинот во Лондон
-Карен Ален- најавувач од АТВ(Англија)

-Др. Џеремаи Маклауф- доктор по науки(САД)

-Др. Мустафа Моулд --бивш еврејско американски лингвист

-Наката Хаула –прифатил ислам во Јапонија

-Др. Кари Анн Овен- Сан Франциско (САД)

-Сир Лаудер Браунтон- Оксфордски Универзитет. Англиски Барон и позната личност.

-Полковник Доналд Роквел- САД

-Хуан Гелван – Латино американка

-Гуа Гим Сам – бивш Таоист иследбеник на христијанството(Сингапур)

-Лејла Рафин -Париз (Франција)

-Деби Роџерс – Шкотлаѓанка во мисија

-Сецилија М. Каноли – Бивш член на Римската Католичка Црква(Австралија)

-Џенни Тестимони-Мелбурн Австралија

-Мерјем Бастон – Австралија

-Гилес Вајтелл - Times Newspapers, London

-И многу други на кои Аллах им го укажал вистинскиот пат.

-Извадок од The New York Times, среда, април 7, 2004. - Од Marc Lacey/NYT

-Carole Sturm & Cherie Lyle– Carol Sturm е бивш член од Римската католичка црква додека Cherie Lyle е бивш член на 7-дена адвентист во САД. Двајцата го прифатиле исламот.
Стаија- „Конвертити на запад“ од Christine Hauser, US

„..Искуството на Сумеја(Ирска), Кети Грег(американка), Билал Филипс(Канада), Есма Меркусон (американски резервист), Џумана Шарп(Британија), Јан Лифке( САД)“..„Билал Филипс управуваше со Исламски информативен центар во еден шатор во авионска база во Дахран.
6 месеци после војната 3000 Западњаци преминаа во ислам во центарот, од кои 98 % амерички службеници или жени. Се откажаа од алкохолот, но за да носат исламска облека и да се молат 5 пати на ден требаше да се спротистават на воените должности.“

Статија- илјадници белци прифаќаат ислам - студија на Џонатан Биртх

„Новата студија на Јахја(Порано Џонатан) Бирт, син на лорд Бирт, бивш директор генерал на ББЦ, обезбедува прва веродостојна дата на податоци на чувствителни теми како што е премин на христијани во ислам. Тој вели дека сега постојат 14,200 бели конвертити во Британија(2004). Исто така тој првпат јавно проговорил и назначил дека слично на Малком Екс што бил за Афро-американците, така ќе настапи и масовен премин на бели Британци.“

Ова е само дел од луѓето и мислењата за кои Јусуф Естес вели:
После сите овие средби со набројаните, интервјуа, споредби и искуства во кои дотичните се откажале од се во својот живот, работа, богаство, позиција, репутација, и дурии најблиското семејство- поради Аллах и Неговиот Пратеник, а тоа е за Исламот:
„Јас забележав заедничка поставка помеѓу сите овие луѓе кои посведочиле во последните две децении, и тоа се поклопува со она што многу учењаци и повикувачи го кажале низ историјата. Таа заедничка поставка или база е многу проста и убава истовремено:
Секој од овие ми има кажано дека длабоко во себе во своето срце- за истата работа која јас ја кажав пред 20 години со спуштена глава на Тексашката земја- сите ги имаме кажано следниве зборови: „О БОЖЕ! УПАТИ МЕ!“

Аллах да не Упати и да не одржи на Вистинскиот пат.

Преземено од Islamnewsroom

Линкови и поврзани вести:
Висок Православен свештеник го прифаќа Исламот-видео
Уште еден православен свештеник го прифаќа исламот
Премин на надбискуп во ислам
Бивш христијански свештеник за млади -видео
Јусуф Естес говори за верувањето во Бог
--- надополнето: 29 март 2012 во 22:27 ---

M

Muranyi

Гостин
Досадни сте со пропагандиве,ама најискрено и не знам дали некој сериозно ве сфаќа.Мене сте ми смешни.
Дали сте размислувале зошто во Исламот е оневозможено човекот да се покае,а велите дека во покајанието е спасот.Во контекст на моето тврдење ќе се повикам на шеријатот.Имаше случај на отсекување на глава на човек кој наводно се бавел со црна магија во Саудиска Арабија,каменувани беа деца во Ирак зашто се облекувале во емо стил,отсекување на рака на човек кој крадел и многу други примери,да не гуглам и да барам.Зошто тогаш одите против Бог,глумите вие Богови и му го одземате правото на верникот,дадено од Бога да се покае со извршување на овие казни?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.448
Поени од реакции
5.134
Зошто толку учени и познати луѓе преминуваат во ислам?
Образовани муслимани кои станале атеисти;
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_converts_to_Atheism_from_Islam
И сега што?

Член од
28 ноември 2011
Мислења
246
Поени од реакции
106
golemo cudo,pravi razlika pomegu ova i toa shto go navedov...ej zboram za sveshtenici hristijani..nebidete plitki
--- надополнето: 30 март 2012 во 07:58 ---
Досадни сте со пропагандиве,ама најискрено и не знам дали некој сериозно ве сфаќа.Мене сте ми смешни.
Дали сте размислувале зошто во Исламот е оневозможено човекот да се покае,а велите дека во покајанието е спасот.Во контекст на моето тврдење ќе се повикам на шеријатот.Имаше случај на отсекување на глава на човек кој наводно се бавел со црна магија во Саудиска Арабија,каменувани беа деца во Ирак зашто се облекувале во емо стил,отсекување на рака на човек кој крадел и многу други примери,да не гуглам и да барам.Зошто тогаш одите против Бог,глумите вие Богови и му го одземате правото на верникот,дадено од Бога да се покае со извршување на овие казни?
Кој вели дека покајувањето е оневозможено. Првин за да настапи шеријатска казна треба стотици предуслови. тебе кога ќе те фатат да крадеш или да убиеш човек во америка, ти нудат ли опрост во судница. многу си смешен. Шеријатскиот е закон и како секој закон бара спроведување на казните заради пример врз општеството. Всушност еден чин на казнување е начин на опомена и начин на опрост а покајникот. Пред се изтиот врз кој е извршено ова санкционирање нему му се простуваат сите гревови ако е искрен. втора работа христијанството сакаш да кажеш доколку постои како држава сите ќе бидат како харе кришна движењето?, Напротив византија била православно царство и наголемо биле спроведувани казните врз бунтовниците. прост пример е Самоиловата војска, 14 000 ослепени.секој стоти оставе само со едно око.ова шеријатот никогаш не би ти го направил.Ова е претеризам.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
golemo cudo,pravi razlika pomegu ova i toa shto go navedov...ej zboram za sveshtenici hristijani..nebidete plitki
Па и големо чудо е ако некој свештеник христијанин премине во ислам, многу ке недостига. Абе ај не глуми лудило. Овие што ги наброја Хуман се сите вистински научници. А ти ми спомнуваш свештеници:tapp:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom