Право на пензија?

Член од
5 април 2009
Мислења
874
Поени од реакции
75
Пред околу 2 месеца мојот дедо поднесе документи за пензија,а решение сеуште нема....Има ли некој број каде може да обрати? :D
 

General Centar

Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Пред околу 2 месеца мојот дедо поднесе документи за пензија,а решение сеуште нема....Има ли некој број каде може да обрати? :D
Треба да провериш во Фондот за пензиско, зависи од каде си, во Скопје е кај железничка. На телефон мислам дека нема ништо да направиш, затоа дедо ти под рака и таму кај што поднел документи па и да не се комплетни ќе ти кажат што како.
 
D

dbt

Гостин
Кои се опциите за случај што има 14 години стаж и старост 64 години. Дали можи да се добие некаква пензија, 14 години се плаќале сите придонеси?
 
Член од
8 јули 2015
Мислења
150
Поени од реакции
593
Кои се опциите за случај што има 14 години стаж и старост 64 години. Дали можи да се добие некаква пензија, 14 години се плаќале сите придонеси?
Имав во фамилија сличен ако не и ист случај. Жената имаше 14 години 7месеци и некој ден стаж, значи се платено и 62 години. Не и дадоа никаква пензија, законот е јасен мора да имаш минимум 15 години стаж за да оствариш право на пензија.Жената си најде работа, направи 15 години стаж и зеде пензија. За жал единствена опција ти е да најдеш работа за уште една година. Стаж да откупиш неможеш.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: dbt
Член од
12 март 2009
Мислења
14.669
Поени од реакции
9.455
Осигуреникот стекнува право на старосна пензија кога ќе наполни 40
години (маж), односно 35 години пензиски стаж (жена) без оглед на
годините на живот.
Значи во твојов случај со 30 години работен стаж нема пензија според законов.треба да чека старост за мажи 64 за жени 62 години (15 години минимум стаж)
тоа 40/35 години стаж беше, ама 2009
 
На врв Bottom