Православните Албанци во Македонија

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.190
Поени од реакции
1.469
^Исто рециклирање на глупости без да се провери ниту една информација и незјината веродостојност. Васил Иљов, човекот кој вели дека има македоски јазик во Јужна Африка пред 100 илијади години.

Само џвакај и пролив.
Артефакти и натписи биле глупости.Што нема да прочита човек.Ти си ја проверил веродостојноста или лупаш претпоставки напамет?
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.973
Поени од реакции
5.692
Артефакти и натписи биле глупости.Што нема да прочита човек.Ти си ја проверил веродостојноста или лупаш претпоставки напамет?
Каде се пронајдени тие "арефакти"? Кога?
На кој локалитет, кој бил раководител, во кој музеј се и под кој број?
 
Член од
29 декември 2007
Мислења
340
Поени од реакции
743
Не знам што има врска ова што си го напишал со тоа што јас сум го напишал.
И каде сум викал дека албанскиот јазик е супериорен?
Насекаде шизофрени упм.
И скоро да нема латински зборови кај словенските јазики, за разлика кај албанскиот јазик.
Да беа словените над илјада години под латинско влијание немаа да имаа неполни 100 латински позајмени зборови.
Со оглед на тоа што првиот запис на Албански е од 1462, воопшто не е познато хронологијата, т.е. кога разни влијанија се матерјализирале. Латините - во форма на Французи и Италијани се владари над делови од албански територији од почетокот на 13 век па се до почетокот на 16 век. Откаде знаеш колку од тие латински влијанија во албанскиот јазик доаѓаат токму за време од тие 3 века (значи тоа е како турцизмите кај нас), а колку од други извори?
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.071
Поени од реакции
1.039
На оние кои не разбирале клинестото писмо им личело како птици да шетале по глинените плочки.
 

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
5.553
Поени од реакции
5.570
Исто; зошто останатите народи (кои живееле на просторот помеѓу Илирите и Траките) не се преселиле и останале изолирани?
Кои се тие останати народи ?
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.973
Поени од реакции
5.692
Кои се тие останати народи ?
Дардани, Трибали, Пајони, Македонци и Хелени (пак ќе спомнам, веќе биле латинизирани и не постоеле како такви.)

Што стана со исторските извори и археолошката поткрепа, што мислиш ти?

Само на памет ќе рециклирате?
 
Член од
25 март 2012
Мислења
6.185
Поени од реакции
2.410
Со оглед на тоа што првиот запис на Албански е од 1462, воопшто не е познато хронологијата, т.е. кога разни влијанија се матерјализирале. Латините - во форма на Французи и Италијани се владари над делови од албански територији од почетокот на 13 век па се до почетокот на 16 век. Откаде знаеш колку од тие латински влијанија во албанскиот јазик доаѓаат токму за време од тие 3 века (значи тоа е како турцизмите кај нас), а колку од други извори?
Латинските зборови кај албанскиот влегле од романската империја, латинскиот им бил официален јазик.
Со падот на романската империја умира и латинскиот.
Тие французи и Италијани ниту зборувале латински, ниту латинскиот им бил официален.
Пак, тука ги заборавиш романците, кои имаат позајмено и албански зборови и латински.[DOUBLEPOST=1559153161][/DOUBLEPOST]
Темата преселба на словените упорно ја форсираш бидејќи имаш некоја премиса која изгледа вака; македонците се словени т.е. новодојденци, ние (албанците) не сме словени т.е. сме староседелци следствено на тоа тие и тие територии ни припаѓаат нам.

Прво, не е точно дека македонците се словени и дека албанците се староседелци. Сите се мешале со словените, тоа што останало секако, поради многуте војни па и бранови на чумата.

Второ, ниту Илирите (кои ги сметате за предци) ниту Албанците ги населувале овие територии.

Албанците и Власите се на еден начин во пакет, многу се слични а фондот на латински зборови или фрази незначи дека се староседелци.
Нема што јас да форсирам, тоа е завршена работа. Гледај во која тема сме, други членови форсираат дека словените се староседелци и се изворот на сите ИЕ јазици.
За болдот треба извор да дајш. Не постои историчар кој би се согласил со тебе, очигледно ти не си историчар.
Не знам зошто со мнозина ми се насочуваш, не викам јас дека сме потомци на илирите, јас вика сме староседелци, имаш безкрај историчари кои викаат така, а нема ниту еден кој е против тоа.
И што ти значи тоа тие територии ни припаѓаат нам? Кои територии?
 
Последно уредено:

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
5.553
Поени од реакции
5.570
Дардани, Трибали, Пајони, Македонци и Хелени (пак ќе спомнам, веќе биле латинизирани и не постоеле како такви.)

Што стана со исторските извори и археолошката поткрепа, што мислиш ти?

Само на памет ќе рециклирате?
Што мислиш овие историчари напамет пишувале, или некој светски заговор има ? Не гледам некој извор ти да наведеш, да ги видиме твоите размислувања.


Дардани- илирско трачки народ
Трибали-тракиско племе
Македонци- прво антички Грци кои подоцна апсорбираат трачки-илирски племиња.
Пајонците се сродни со Бригите
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
8.620
Поени од реакции
11.041
Латинските зборови кај албанскиот влегле од романската империја, латинскиот им бил официален јазик.
Со падот на романската империја умира и латинскиот.
Тие французи и Италијани ниту зборувале латински, ниту латинскиот им бил официален.
Пак, тука ги заборавиш романците, кои имаат позајмено и албански зборови и латински.[DOUBLEPOST=1559153161][/DOUBLEPOST]
Нема што јас да форсирам, тоа е завршена работа. Гледај во која тема сме, други членови форсираат дека словените се староседелци и се изворот на сите ИЕ јазици.
За болдот треба извор да дајш. Не постои историчар кој би се согласил со тебе, очигледно ти не си историчар.
Не знам зошто со мнозина ми се насочуваш, не викам јас дека сме потомци на илирите, јас вика сме староседелци, имаш безкрај историчари кои викаат така, а нема ниту еден кој е против тоа.
И што ти значи тоа тие територии ни припаѓаат нам? Кои територии?

90% сте носители на оваа хаплогупа, I2A2 палеобалканската не постои кај вас практично...
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.973
Поени од реакции
5.692
Што мислиш овие историчари напамет пишувале, или некој светски заговор има ? Не гледам некој извор ти да наведеш, да ги видиме твоите размислувања.
Не реков дека има светски заговор туку echo chamber, многу види историчари паѓале во такви стапици. Бидејќи авторот е починат јас пак ќе те прашам тебе;

1. Како Илирите и Траките се преселиле по планините и останале изолирани? Зошто другите народни не го направиле истото?

2. Историски извори и археолошки остатоци од преселбата и изолираноста?

Дардани- илирско трачки народ
Трибали-тракиско племе
Македонци- прво антички Грци кои подоцна апсорбираат трачки-илирски племиња.
Пајонците се сродни со Бригите
Утна за сите по ред.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.192
Поени од реакции
41.008
Гледај во која тема сме, други членови форсираат дека словените се староседелци и се изворот на сите ИЕ јазици.
Глупоста, барем на Балканов, не е етнички ексклузивна. Пре би рекол дека е етнички инклузивна.
 

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
5.553
Поени од реакции
5.570
Не реков дека има светски заговор туку echo chamber, многу види историчари паѓале во такви стапици. Бидејќи авторот е починат јас пак ќе те прашам тебе;

1. Како Илирите и Траките се преселиле по планините и останале изолирани? Зошто другите народни не го направиле истото?

2. Историски извори и археолошки остатоци од преселбата и изолираноста?[DOUBLEPOST=1559154893][/DOUBLEPOST]

Утна за сите по ред.
Очигледно не си историчар и не знаеш кои се Илирите и Тракијците. Какви докази сакаш за преселбите?

Негираш дека Словените се населиле овде?
 
Член од
25 март 2012
Мислења
6.185
Поени од реакции
2.410

90% сте носители на оваа хаплогупа, I2A2 палеобалканската не постои кај вас практично...
Од историчари, до лингвисти, сега и дна аналитичари. ЈЕБИГА.[DOUBLEPOST=1559155277][/DOUBLEPOST]
Глупоста, барем на Балканов, не е етнички ексклузивна. Пре би рекол дека е етнички инклузивна.
Никогаш не сум негирал дека и албанците општо мислат дека се најстари на цел свет, знам дека јас тоа не мислам. И нејќам да ми се лепи етикета за нешто што не сум.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.973
Поени од реакции
5.692
Нема што јас да форсирам, тоа е завршена работа. Гледај во која тема сме, други членови форсираат дека словените се староседелци и се изворот на сите ИЕ јазици.
За болдот треба извор да дајш. Не постои историчар кој би се согласил со тебе, очигледно ти не си историчар.
Не знам зошто со мнозина ми се насочуваш, не викам јас дека сме потомци на илирите, јас вика сме староседелци, имаш безкрај историчари кои викаат така, а нема ниту еден кој е против тоа.
И што ти значи тоа тие територии ни припаѓаат нам? Кои територии?
Не е завршена работа.
Другите членови кој форсираат некои глупости и правам debunk многу лесно.
Јас може да ти дадам извор, и историски и археолошки. Како не постои, да почнам да редам имиња од Албанија? :D

Дај ги тие безброј историчари да видам како ќе ги објаснат прашањата погоре.
Староседелците не носат муслимански имиња, ниту се муслимани.[DOUBLEPOST=1559155472][/DOUBLEPOST]
Очигледно не си историчар и не знаеш кои се Илирите и Тракијците. Какви докази сакаш за преселбите?

Негираш дека Словените се населиле овде?
Не сум историчар, нешто др. сум.
Многу добро ги познавам тие антички народи, дури и поназад.

Доказ сакам како се преселиле во планина и останале изолирани, тоа сакам.
Никаде не реков дека не се населиле напротив, стигаат до Крит.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
6.185
Поени од реакции
2.410
Јас може да ти дадам извор, и историски и археолошки. Како не постои, да почнам да редам имиња од Албанија? :D
Бујрум, само еден дај.

Дај ги тие безброј историчари да видам како ќе ги објаснат прашањата погоре.
Староседелците не носат муслимански имиња, ниту се муслимани.
Кои прашања?
Што има врска името бе, дали си сериозен?
 
На врв Bottom