Правна помош и совети

Член од
3 мај 2019
Мислења
15.006
Поени од реакции
8.248
Чл.116 ст.8 од ЗРО - Работодавачот кој има до 25 вработени е должен да води евидентен лист за присуство на работа на работниците со наведување на податоци за почетокот и завршетокот на работното време.

Барав некој дополнителен правилник за ова т.е. како се води тој евидентен лист или пример како изгледа (дали евидентен лист се тие тетратките за работно време со табели од книжара?) ама не најдов.
Ме интересира дали работникот го пополнува односно се потпишува на тој евидентен лист?
Toa e rabotna LISTA koja ja popolnuva rabotodavacot I na nea ne se potpisuvaat vrabotenite....se evidentira raboten den, boleduvanje, godisen odmor, dezurstva smena, praznika it'd.
 

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Toa e rabotna LISTA koja ja popolnuva rabotodavacot I na nea ne se potpisuvaat vrabotenite....se evidentiary rabiten den, bolefuvanhe, gidisen odmor, dezurstvi, smenam, praznika it'd.
Значи работодавачот може по своја волја да пишува кој работник колку работни часа имал неделно, дали бил отсутен од работа и сл., а работникот да нема никаков увид во тоа ?
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
15.006
Поени од реакции
8.248
Значи работодавачот може по своја волја да пишува кој работник колку работни часа имал неделно, дали бил отсутен од работа и сл., а работникот да нема никаков увид во тоа ?
На жалост да, грешки се прават, посебно во големи фирми каде има смени и дежурства....но вработениот ако примети таква грешка пријавува и се исправа...
 

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
На жалост да, грешки се прават, посебно во големи фирми каде има смени и дежурства....но вработениот ако примети таква грешка пријавува и се исправа...
Како би приметил работникот ако нема увид
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
15.006
Поени од реакции
8.248
Како би приметил работникот ако нема увид
Ако работиш на смени, мора да имаш месечен распоред, така да знаеш и ти кога си на работа.
Инаку можеш во било кое време да ја провериш работната листа, таа се остава во финансиска служба каде што ви ги прават платите.
Имаш ли некој конкретен проблем, дали нешто ти погрешиле во исплата?
Дали имате електронски картички со кои се откуцувате при влез и излез од работа?
 

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Ако работиш на смени, мора да имаш месечен распоред, така да знаеш и ти кога си на работа.
Инаку можеш во било кое време да ја провериш работната листа, таа се остава во финансиска служба каде што ви ги прават платите.
Имаш ли некој конкретен проблем, дали нешто ти погрешиле во исплата?
Дали имате електронски картички со кои се откуцувате при влез и излез од работа?
Gazdata isplakal pomala plata i od minimalnata. Dokolku se tuzi za pomalku isplateniot iznos, dali toj evidenten list moze da e vo negova korist demek rabotnikot navodno rabotel pomalce saati/denovi ?
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
15.006
Поени од реакции
8.248
Gazdata isplakal pomala plata i od minimalnata. Dokolku se tuzi za pomalku isplateniot iznos, dali toj evidenten list moze da e vo negova korist demek rabotnikot navodno rabotel pomalce saati/denovi ?
Гледај да не дојде до тужење, поубаво реагирај веднаш штом видиш дека имаш грешка у плата.
 
Член од
23 октомври 2011
Мислења
814
Поени од реакции
2.206
Ќе ве молам за совет , поготво од правник.

Сосопственик сум на атрактивно земјиште во индустриска зона покрај пат. Земјиштето е релативно големо. Меѓутоа има една фалинка, ние сме 17 сосопственици на парцелата. Значи го делам со уште 16 души. 99% од сосопствениците ниту ги знам ниту ги познавам. Веројатно ми се некои подалечни братучеди.

За да го продадам мојот дел, потребно е да направам геодетски елаборат за физичка делба. За тоа потребна ми е согласност од останатите сосопственици заверена на нотар. Што е невозможно !!!

Од роднини во мојата фамилија дознав дека порано имало обиди секој својот дел да си го разграничи и посебно да го продаде, меѓутоа не успеале да се договорат бидејќи секој од тие 16+ души сакал да го земе делот покрај патот.

Пропаднале и сите обиди земјиштето заеднички да се продаде.

Едноставно премногу сосопственици сме кои неможат да се договорат помеѓу себе.

Каков правен излез имам од оваа ситуација за јас да го продадам својот дел од парцелата ?

Единствена опција ми е да одам по судски пат. Судот да одлучи физички на терен кој дел од парцелата е мој.

Меѓутоа ако навлезам во судските лавиринти тоа ќе биде долг, скап, спор и мачен процес.

Има ли некое друго чаре ?? Совет?
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.024
Поени од реакции
12.052
Ќе ве молам за совет , поготво од правник.

Сосопственик сум на атрактивно земјиште во индустриска зона покрај пат. Земјиштето е релативно големо. Меѓутоа има една фалинка, ние сме 17 сосопственици на парцелата. Значи го делам со уште 16 души. 99% од сосопствениците ниту ги знам ниту ги познавам. Веројатно ми се некои подалечни братучеди.

За да го продадам мојот дел, потребно е да направам геодетски елаборат за физичка делба. За тоа потребна ми е согласност од останатите сосопственици заверена на нотар. Што е невозможно !!!

Од роднини во мојата фамилија дознав дека порано имало обиди секој својот дел да си го разграничи и посебно да го продаде, меѓутоа не успеале да се договорат бидејќи секој од тие 16+ души сакал да го земе делот покрај патот.

Пропаднале и сите обиди земјиштето заеднички да се продаде.

Едноставно премногу сосопственици сме кои неможат да се договорат помеѓу себе.

Каков правен излез имам од оваа ситуација за јас да го продадам својот дел од парцелата ?

Единствена опција ми е да одам по судски пат. Судот да одлучи физички на терен кој дел од парцелата е мој.

Меѓутоа ако навлезам во судските лавиринти тоа ќе биде долг, скап, спор и мачен процес.

Има ли некое друго чаре ?? Совет?
Немаш друго чаре. Ако нејќеш да одиш со физичка делба преку суд, а сакаш да го продадеш твојот дел, тогаш мораш да им го понудиш твојот дел на останатите 15 души преку нотар, за они ако сакаат да го купат. Ако никој од нив нејќе да го купи твојот дел, тогаш можеш да го огласиш и јавно да го продаваш, ама само под исти услови под кои си им го понудил на другите сосопственици.
Ако случајно е земјоделско земјиштево, пред да го огласиш јавно за продажба, ќе мораш прво на комшиите од соседните парцели пак преку нотар да им го понудиш твојот дел.

Ако не го испочитуваш ова, туку одма одиш на јавно продсвање на твојот дел, било кој од овие горе што ги наведов, може после преку суд да бараат поништување на купопродажниот договор поради прекршување на обврската за првенство на купување.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 
Член од
12 март 2009
Мислења
18.564
Поени од реакции
13.893
Ќе ве молам за совет , поготво од правник.

Сосопственик сум на атрактивно земјиште во индустриска зона покрај пат. Земјиштето е релативно големо. Меѓутоа има една фалинка, ние сме 17 сосопственици на парцелата. Значи го делам со уште 16 души. 99% од сосопствениците ниту ги знам ниту ги познавам. Веројатно ми се некои подалечни братучеди.

За да го продадам мојот дел, потребно е да направам геодетски елаборат за физичка делба. За тоа потребна ми е согласност од останатите сосопственици заверена на нотар. Што е невозможно !!!

Од роднини во мојата фамилија дознав дека порано имало обиди секој својот дел да си го разграничи и посебно да го продаде, меѓутоа не успеале да се договорат бидејќи секој од тие 16+ души сакал да го земе делот покрај патот.

Пропаднале и сите обиди земјиштето заеднички да се продаде.

Едноставно премногу сосопственици сме кои неможат да се договорат помеѓу себе.

Каков правен излез имам од оваа ситуација за јас да го продадам својот дел од парцелата ?

Единствена опција ми е да одам по судски пат. Судот да одлучи физички на терен кој дел од парцелата е мој.

Меѓутоа ако навлезам во судските лавиринти тоа ќе биде долг, скап, спор и мачен процес.

Има ли некое друго чаре ?? Совет?
моли се државата да ви го земе, ама тогаш цената е помала..
патем, комшијата кажуеше слично за некоја земја покрај автопатот, некој од наследниците напраил дубари у катастар, имаше порано измана на катастарски броеви на парцели, па по старо и по ново....
Сите мангуплуци настануваат поради драстично помалата цена на земјоделското земјиште, во однос на било кое друго...
 
Член од
26 јануари 2020
Мислења
439
Поени од реакции
519
Дали има некој правник што сака да ми пиши лична порака да го прашам нешто околу поделба на имот, ме интересираа некои работи..?
Автоматски споено мислење:

Дали има некој правник што сака да ми пиши лична порака да го прашам нешто околу поделба на имот, ме интересираа некои работи..?
 
Член од
6 февруари 2010
Мислења
881
Поени од реакции
922
Ми треба адвокат кој се разбира од работни односи. Ми треба за приговор да склепа.

Sent from my GM1910 using Tapatalk
 
Член од
21 декември 2018
Мислења
152
Поени од реакции
67
i mene mi treba adovkat za konsultacija neka mi pise pm
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
14
Поени од реакции
2
Здраво на сите,

Нов сум на форумот и би сакал некој со искуство да ми даде совет. Брат ми е осуден за Непостапување по здравствени протоколи т.е. фатен е во полициски час. Тој си има некои здравствени (психички проблеми) и не сака да ангажира адвокат. Ме интересира дали јас можам да ангажирам адвокат во негово име, се разбира со мое име и презиме и потпис? Исто, ме интересира дали со полномошното што го потпишувам, не него е наведено само име и презиме и адреса и неколку празни редови, адвокатот може да преземе и дејства за кои не сум се согласил? Немам искуства со адвокати, а имам недоверба во системот. Ме интересира дали може адвокатот на тие празни места да пополни што сака со цел да наплати повеќе? Мал град е и сите адвокати исто функционираат т.е. ти даваат празно полномошно. Се договараш колку ќе платиш, плаќаш, не добиваш фактура (немаш доказ дека си платил). Можеби сум само параноичен, ама не би сакал да платам повеќе отколку што му е самата казна.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
439
Поени од реакции
402
Здраво на сите,

Нов сум на форумот и би сакал некој со искуство да ми даде совет. Брат ми е осуден за Непостапување по здравствени протоколи т.е. фатен е во полициски час. Тој си има некои здравствени (психички проблеми) и не сака да ангажира адвокат. Ме интересира дали јас можам да ангажирам адвокат во негово име, се разбира со мое име и презиме и потпис? Исто, ме интересира дали со полномошното што го потпишувам, не него е наведено само име и презиме и адреса и неколку празни редови, адвокатот може да преземе и дејства за кои не сум се согласил? Немам искуства со адвокати, а имам недоверба во системот. Ме интересира дали може адвокатот на тие празни места да пополни што сака со цел да наплати повеќе? Мал град е и сите адвокати исто функционираат т.е. ти даваат празно полномошно. Се договараш колку ќе платиш, плаќаш, не добиваш фактура (немаш доказ дека си платил). Можеби сум само параноичен, ама не би сакал да платам повеќе отколку што му е самата казна.
Види во полномошно ќе си бараш да се наведе за што точно го даваш значи за застапување пред суд до правосилно завршување на постапката, и може да се преземат само оние правни дејствија кои се потребни заради водење на постапката.
Застапување пред други и физички и правни лица и институции може да биде само за потребите на постапката.
Празни линии во полномошно може да има само во уводниот дел за име и презиме, ЕМБГ, живеалиште, бр. на лична карта, плаќањето е по адвокатската тарифа, но напоменувам во адвокатската тарифа е наведен минималниот износ, бранителот може да побара и повисок износ што е предвиден во тарифата, тоа е дозволено, но за да нема недоразбирање, прашајте однапред колку ќе чини писмената одбрана, секој друг поднесок, застапување на рочиште, застапување пред други институции, па после договорете го начинот дали однапред или авансно плаќање па на рати или на крај доплаќање на цел износ. :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom