ABC
“градител“
- Член од
- 24 февруари 2005
- Мислења
- 15.696
- Поени од реакции
- 193
Види,законот за фасади,ваков како што го замислиле,се коси директно со основните принципи на човековите права,ќе падне на секој нормален суд,не мора ни на врховен да оди.Токму различноста на фасади,разиграноста на просторот,го прават привлечно ова поднебје,па секој нормален човек сака да има убава и фасадирана куќа,но државата не е таа која треба да ги стави желбите и потребите на секој граѓанин во една законска рамка.Мене на пример повеќе ми се допаѓаат огромните предградија на Лондон,каде 100 годишните згради се без фасади,дури е забрането и да се интервенира со било каква интервенција која ќе ја наруши таквата “идила“ за некого,отколку модерните облакодери со аломиниумски фасади како да сме на друга планета.Вкусот на секој човек за екстериер не може да го определи државата,без разлика дали е диктаторски или демократски режимот во неа.Прашувам АБЦ оти вакви законски одредби за казни за фасади (и јас сум присталица на одредени санкции и за фасади и за се друго што придонесува за подобар изглед на населените места) имаше многу донесено во поблиското минато, но од сето тоа само казните кон граѓаните се почитуваат-и тоа не сите. Закон за чистота (така некако) каде вели дека за опушок и плукање ќе казнуваат, каде вели дека не смеам да не си го чистам предворјето, каде вели дека треба да се пријави службата која не си ја врши работата во соодветниот реон...ниеден од тие членови не заживеа. Месец дена, ни толку...повеќе дискутиравме овде на форумот за тие одредби отколку што функционираа. Нефер однос на институциите кој резултира со нефер однос на граѓаните кон институциите. Од сите овие казни, членови...функционираат едино оние за сообраќајот, кои пак се премногу ригорозни и дури нестварни и можам да кажам налудничави во одредени случаи.
Не сакам да го однесам муабетот во други теми и ради почит кон темата и нејзиниот автор пошто сепак се работи за фасадите, но мислам дека не е продуктивно да се казнува за фасади, а околината да е .... каква што е во Македонија.
Значи ваквите закони,за да бидат во функција и корисни за граѓаните треба да се пренасочат во друг правец,да се оди повеќе во доследна примена на урбанистичките решенија,нивна надоградба и осовременување,кон нивна естетика и стриктна оформеност.
Би можело на пример да се урнат бескомпромисно сите нужници,мудбаци,гаражи или шупи,скелиња на тротоарите,секој објект кој отстапува премногу од градежната линија би можело исто така да се поработи на целосно урбанистичко разубавување,а не само на фасадите кој и со самото свое име асоцираат само на “покриен срам“.