Поучни текстови

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Кратка приказна со логичен крај

Една фирма (не е важно која) вовела алтернативни цени за својата продукција (не е важно каква) - за глупаци и за паметни.
Така напишале и на ценовникот: за глупаци - толку, за паметни - два пати поскапо. И сите купувале по повисоката цена.
Глупаци!

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
После Прочка еуфоријата наидов на ова...

I've been thinking sometime ago about the meaning behind
"Forgive and Forget".

To me, 'forgive' and 'forget' are not TWO parts, to me
they are 1/2 1/2 and they make a WHOLE.

Say for example... if i say "Jack"... what does that
mean to you?

Nothing.
Right?

If i say "Jill", what does that mean to you?

Nothing.
RIght?

NOW if i say "Jack and Jill", what does that mean to
you?

Unless you've been living under a rock all these
years, you would know Jack and Jill.
... you might not come across jack and jill on a daily
basis, but you would surely have a fair idea of who
jack and jill are..

Now, look at this scenerio,..

* Time in *

A man cheats on his wife.
She finds out about his affair.
After many fights, she tells him that she has FORGIVEN
and FORGOTTEN about it.

So they decide to move on from that bad experience and
carry on being together.

A few years later, they are sitting down, having
dinner.

The wife looks angry.

The man says "Whats wrong dear?"

The wife says "YOU LET THE DOG SLEEP IN OUR BED LAST
NIGHT, I TOLD YOU BEFORE, I
DONT WANT THAT MUTT SLEEPING IN OUR BED!"

The husband says "Sweetheart, it was raining outside,
and our heating system is broken, Lassie (the dog)
would have frozen to death downstairs in the
garage,.."

The wife says "Oh, so first you sleep with your
assistant in our bed, and now you let the dog sleep in
our bed!"

The husband says "Whatever happened to FORGIVE AND
FORGET??"

The wife says " I FORGIVE, BUT I DO NOT FORGET!"

* TIME OUT *

Now ask yourself... Is it possible to do one without
the other?

In my opinion (and i like to think it is the opinion
of any elite rational minded person..) the female is
Lying to him, and Herself by saying that she has
FORGIVEN him.

The concept of 'forget' in 'forgive and forget' is...

.. You learn a lesson from it, you dont let it happen
to yourself again ( of course it is sometimes out of
our control ), you come to the realization that these
things happen,..
.. but you should stop associating the PERSON (that
you say "i forgive you" to) to the ACT that you CLAIM
to be FORGIVING him for.

Because at the end of the day, if you are saying that
" I FORGIVE but i do not FORGET",.. all you are really
saying is " I FORGOT TO FORGIVE"

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Sedi vrabac u polju i posmatra kravu kako pase.
U zlo doba krava obavi fiziolosku potrebu i posere se na vrapca.
Vrabac, onako mali, zatrpan gomilom govana, poce da se koprca, pokusavajuci da izadje.
U tom naidje macka, izvadi ga i ... pojede.

1. POUKA: Ne misli ti svako zlo ko ti sere po glavi.
2. POUKA: Bolje je biti u govnima do guse, nego samo do kolena.
3. POUKA: Nije ti prijatelj svako ko te iz govana vadi.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Ова е приказна за двајца пријатели кои што патувале заедно низ пустината.

Во еден момент, во текот на одењето почнале да се расправаат и едниот пријател му удрил тупаница на другиот. Удрениов се почувствувал навреден, но без да каже збор, напишал во песокот: “ДЕНЕСКА ДОБИВ ТУПАНИЦА ОД МОЈОТ НАЈДОБАР ДРУГАР” Продолжиле така да одат се додека не наишле на една оаза каде што решиле да се искапат. Оној кој што ја добил тупаница за малку ќе се удавел бањајки се, но животот му го спасил другиот. Кога дошол при себе оној кој што за малку ќе се удавел, изгравирал на еден камен: “ДЕНЕСКА МОЈОТ НАЈДОБАР ДРУГАР МИ ГО СПАСИ ЖИВОТОТ”. Пријателот кој му удрил тупаница го запрашал: “Кога те удрив ти запиша во песокот, а сега гравираш на камен -”Зошто?”Пријателот му одговорил: “Кога некој ни прави лошо, треба тоа да го запишеме во песокот, за ветровите на проштевањето да го избришат”. Но, кога некој ни прави добро, треба тоа да го изгравираме на камен за да неможе ништо повеќе да го избрише!” НАУЧИ СЕ ДА ГИ ЗАПИШУВАШ “РАНИТЕ” ВО ПЕСОКОТ, А “СРЕЌАТА” ГРАВИРАЈ ЈА НА КАМЕН. Велат дека е потребно една минута да запознаеш посебна личност. Еден час за да научиш да ја цениш. Еден ден за да ја засакаш. Но, еден ЦЕЛ живот да ја заборавиш.:pipi:

Член од
14 август 2010
Мислења
5.508
Поени од реакции
5.821
Странец

Неколку години откако јас дојдов на овој свет, татко ми се запозна со еден странец кој штотуку беше дошол во нашиот град. Отсекогаш беше љубезен со сите па многу брзо го покани странецот да живее кај нас со нашето семејство. За многу кратко време го прифативме и од тогаш тој живее со нас.

Додека растев ниту еднаш не се запрашав за неговата улога во нашето семејство. Во мојот детски ум тој имаше посебно место.
Моите родители ме воспитуваа по сите основи: мајка ми ме научи да разликувам добро од зло, а татко ми ме учеше да бидам послушен.

Но, странецот, имаше посебна улога. Тој можеше да нè држи со часови заедно со своите авантури, мистерии и комедии.

Кога сакав да научам нешто за политиката, историјата или науката тој секогаш ги знаеше сите одговори за минатото, ја разбираше сегашноста и се чинеше дури и дека е во состојба да ја предвиди иднината.

Го однесе моето семејство и на првиот значаен фудбалски натпревар. Знаеше да ме насмее и растажи.

Странецот никогаш не престана да зборува, но тоа изгледа не му пречеше на татко ми.

Понекогаш, мајка ми тивко стануваше и доаѓаше во кујната каде беше тивко и мирно, додека ние останатите се стишувавме едни со други за да чуеме што има тој да ни каже. Денес се прашувам дали таа некогаш потајно се молеше странецот да си замине од нашиот дом.

Татко ми управуваше со нашиот дом со одредени морални норми, но странецот никогаш не чувствуваше обврска да се придржува до нив.

Прости приказни не беа дозволени во нашата куќа. Ниту од нас, ниту од нашите пријатели и посетители. Од друга страна, нашиот долгогодишен посетител лесно се провлекуваше со пцовки кои ги параа моите уши и го тераа татко ми да побесни, а мајка ми да поцрвене.

Татко ми не дозволуваше либерална употреба на алкохолот, но странецот секојдневно не поттикнуваше редовно да го пиеме.

Тој правеше цигарите да изгледаат привлечно, пурите – џентлменски, а муштиклите – префинето.

Слободно зборуваше за сексот, дури и премногу. Неговите коментари беа провокативни, понекогаш сугестивни и бесрамни.

Денес знам дека моите сфаќања за љубовта во голема мера се формирани врз основа на приказните на странецот.

Од ден на ден странецот ги негираше вредностите на моите родители, но сепак многу ретко го замолчуваа, и НИКОГАШ не го замолија да го напушти нашиот дом.

Поминаа повеќе од 40 години откако странецот се досели во животот на моето семејство.
Мошне брзо се вклопи, па денес ни од близу не изгледа така восхитувачки како на почетокот.

Дури и денес, ако влезете во куќата на моите родители и понатаму ќе го пронајдете него – како седи во својот ќош, чека некој да го сослуша, да зборува со него додека му ги покажува своите слики.

Како се викаше странецот?

Ние просто го нарековме – Телевизор.

Во меѓувреме доби и сопруга. Ја викаме Компјутер.

Нивното прво дете го викаме Мобилен телефон.

А, нивното второ дете – Фејсбук...

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ova prica je o vojniku koji se nakon nekoliko godina provedenih u ratu konacno vraca kuci svojoj porodici. Odmah nakon sto je saznao tu vest javio se svojim roditeljima.
- Mama, tata, vracam se kuci! Ali pre toga moram da vas zamolim za jednu uslugu. Imam prijatelja koga bih doveo sa sobom.
- Naravno, odgovorili su roditelji odusevljeni sto ce konacno nakon toliko godina videti svog sina. - Slobodno dovedi svog prijatelja, bili bismo srecni da ga upznamo.
- Postoji samo jedna stvar na koju moram da vas upozorim pre nego sto dodjemo. On je dosta tesko povredjen u ratu. Zgazio je na nagaznu minu i izgubi jednu ruku i jednu nogu. Medjutim, on nema gde drugde da ode, a ja zelim da dodje da zivi sa nama.
- Zao nam je sto to cujemo. Mozda bismo mogli da mu pomognemo da nadje gde ce ziveti.
- Ne, mama, tata, ja zelim da on zivi sa nama!
- Sine, ti ne razumes sta trazis od nas. Osoba sa takvim hendikepom bi bila ogromna obaveza za sve nas. Mi imamo nase zivote i sopstvene probleme i ne mozemo dozvoliti da takva stvar pocne da nas sputava. Mislimo da bi se ipak trebao vratiti kuci sam i zaboraviti na svog prijatelja. Snaci ce se on vec nekako.
U tom trenutku sin je prekinuo vezu. Roditelji ga vise nisu culi. Nekoliko dana kasnije, primili su poziv iz policije. Njihov sin je poginuo prilikom pada sa zgrade. Policija veruje da je samoubistvo u pitanju. Roditelji su otisli da identifikuju telo. Prepoznali su ga, ali na njihov uzas takodje su otkrili i nesto sto nisu znali. Njihov sin je imao samo jednu ruku i jednu nogu.
--- надополнето: Aug 14, 2011 10:22 AM ---
Jedan lovac učeći druge lovce pucanju, postavi praznu limenku na kamen,
odmaknu se pedeset metara od nje, opali i diže je u zrak.

„Najbolji sam strijelac u cijeloj državi“, reče.

„Naučiću vas sada da gađate jednako dobro kao i ja“

Zatim je postavio limenku na isto mjesto. Udaljio se opet pedeset metara,
izvadio crni povez iz džepa i zatražio da mu jedan od lovaca zaveže oči.
Onda je naciljao i opalio metak.

„Jesam li pogodio?“ – upitao je skidajući povez sa očiju.

„Naravno da niste“, odgovorio je novopečeni lovac,
zadovoljan što je ovaj ispao ponižen.

„Metak je pogodio u krošnju velikog hrasta iza limenke. Ne vjerujem da me vi možete ičemu naučiti.“

„Upravo sam vas naučio najvažnijoj životnoj lekciji“, odvratio je lovac.
„Kad god želite nešto postići, dobro otvorite oči, skoncentrišite se na cilj i budite sigurni šta želite.
Niko ne može pogoditi metu zavezanih očiju.”

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Kako sačuvati ljubav...

Kada je sin pitao oca kako da sačuva ljubav, dobio je sljedeći odgovor:
"Uzmi malo pijeska sa plaže i stegni ga u pesnicu",
кada je sin to uradio pijesak je zbog suviše stezanja jednostavno iscurio na zemlju...
"E, a sada uzmi malo pijeska i otvori dlan",
tada je vjetar jednostavno odnio pijesak...
"E, a sada uzmi malo pijeska i drži ga tako... ZAKLONJENOG da vjetar ne može da ga oduva, a ipak NJEŽNO da ne iscuri od pritiska" i gle čuda, pijesak je ostao tu...

Ljubav je takva... ako je isuviše pritiskaš - iscurjeće kao taj pijesak; ako je isuviše pustiš - odnijeće je vjetar; i samo ako je štitiš i nježan si sa njom - ostaće kod tebe...!;)

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ivan je neoženjen, živi u kući s ocem i radi u obiteljskoj firmi.
Kada je saznao da će od teško bolesnog oca uskoro naslijediti
ogromno bogastvo, odlučio se oženiti i uživati u tom
bogatstvu sa ženom. Jedno veče na sastanku investitora zamijetio je
prekrasnu djevojku, najljepšu ženu koju je ikada usvom životu vidio.
Njena prirodna ljepota mu je zaustavila dah.
- Možda izgledam kao svaki običan muškarac - obratio joj se,
-ali za koju godinu, kada moj otac umre, naslijedit ću 65 milijuna eura.
Iskreno zadivljena, ljepotica uzme njegovu vizitku.
Nakon tri dana postala je njegova maćeha.
Pouka: Žene su daleko bolji financijski planeri od muškaraca!

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611
Машина што не работи се расипува, за тоа луѓе е*ете се :D

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Никогаш нема да можеш да ги избегнеш злобните коментари и озборувања на твоја адреса! Без разлика што правиш или не правиш, што зборуваш или што премолчуваш, секогаш ќе има незадоволни! Едноставно запомни, дека ако беше никој, немаше и да те коментираат!
Животот не ти ги дава луѓето што ти ги сакаш. Тој ти ги дава оние од кои имаш потреба. Да ти помагаат. Да те повредуваат. Да те сакаат. Да те напуштат. И да те направат човекот што треба да бидеш…
Љубовта е да ја раздаваш душата без жал и во истиот миг да заборавиш кому што си му дал!
Нема полесна вежба за срцето од тоа да протегнеш раце и да го подигнеш духот на некого!
Ако остануваш – остани за секогаш!
Ако заминуваш – стори го тоа денес!
Ако се промениш – тоа нека биде на подобро!
Ако зборуваш, биди убеден во тоа што го кажуваш…
Понекогаш она што ти дава сила е твојата слабост…
Не секогаш е лесно да зборуваш тивко…Особено кога живееш во опшество на глуви!
Пазете се од луѓе кои се обидуваат да ги омаловажат вашите успеси и амбиции. Малите луѓе секогаш ќе го прават. Додека вистински големите ќе ве направат да почуствувате дека и вие можете да станете големи!
Кога си навистина важен за еден човек, тој секогаш ќе најде време за тебе – без извинување, без лаги и без неисполнети ветувања.
Можеш ли да бидеш сигурен која болка е полоша – шокот од тоа што веќе се случило или болката од она што никогаш не било?
Кога ја пишуваш историјата на својот живот, не дозволувај друг да го држи пенкалото!
Животот е премногу краток, за да го поминеме во чудење. Ако сакате да направите нешто, направете го. Секогаш! Дури и ако после се покаете, дека не било тоа што сте си го мислеле…
Живеј за себе и запомни – пред да зборуваш, слушај, пред да пишеш, мисли, пред да повредиш, почуствувај, пред да мразиш, сакај, пред да се предадеш прво пробај, пред да умреш, живеј!

Kajgana Shop

На врв Bottom