Потеклото на Власите

Член од
25 март 2012
Мислења
6.075
Поени од реакции
2.305
Грешка си другар, мене не ми кажувај кој биле Хероите на Грција во 17ти и 18ти век :). Со Јаничарите „Албанци“ сме имале жешки препукувања... Арванитите се пола грци/власи а некои помешани со православни Албанци и не се декларираат како Албанци, и тоа самите го велат. Поголемиот дел на херои се Власи, а најголем од нив е Колокотронис. Влашка/Арванитска држава не постоела. Освен онаа кратка идеологија за Влахија.. помеѓу Битола доле и Гревен.
Ретко ќе најдеш на Википедија за некои од Хероите дека биле власи т.е Грци, бидејки Грците ги декларираат Власите како Ромеизирани Грци со тек на времето кои го земале Латинскиот јазик од Римјаните. т.е помешани со мештаните нивни.
Додека Арванитите важат за исто толку колку што помогнале и Власите. Како и да е тоа ја прави Грција.
За разлика од дргуите држави кои со пенкало се бореле со Отоманците, кое и ден денес не ми е јасно како некој може така да му влезат на негова територија и да прегорава за својата земја, само Грците ги протерале онака како што треба и соодветно пата-пата со оружје.
Денес имаш над 200.000 Власи во Грција, 50,000 од нив се декларирале директно како Власи, додека останатите 150,000 се декларираат како Грци поради измешаноста.
Во Албанија некаде околу 20,000 кои се декларираат како Власи, а над 80,000 според некоја си статистика биле веќе декларирани како Албанци.
40% се шансите во денешно време да најдеш чист Влах.

Не величиме никој. Едноставно Историјата е таа.
Го кажав логичниот став за Власите, погоре...
Арванитите биле пола власи и пола грци, и ова го слушнав.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
6.075
Поени од реакции
2.305
Сепак ова не може да ги надмине изјавите дека Питу Гули бил Албанец.
Па поголема шанса е Питу Гули да е албанец, отколку арванитите да се власи.
Сум запознал лично Влах кој ми има кажано дека во Крушево имаше албанско православно маало. Денеска нема секако.
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
4.655
Поени од реакции
7.213
Па поголема шанса е Питу Гули да е албанец, отколку арванитите да се власи.
Сум запознал лично Влах кој ми има кажано дека во Крушево имаше албанско православно маало. Денеска нема секако.
И овој се кажува како Влав па гледај шо се изнапишал, таков бил и тој ваљда само различни им се пропагндите.
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
4.655
Поени од реакции
7.213
FB_IMG_1590187895243.jpg

За многу години, и не заборавајте кои сме и што сме, не дозволувајте да избледее нашето постоење.Сакајте си ги своите корени и сакајте си ја татковина, Република Македонија, зошто друга немаме, таа секогаш била тука за нас а и ние исто така сме и дале многу на оваа земја.

Поздрав до сите со една стара влашка љубовна песна.

TI MULTSA ANI


 
На врв Bottom